| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
anjica
Pridružen/-a: Tor Mar 2024 11:28 Prispevkov: 22 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Mar 24, 2026 14:32 Naslov sporočila: |
|
|
| ambasador je napisal/a: | Sem še kar domač z zvokom Soulsonica, ki je po vseh kriterijih high end in to v zgornji polovici tega kar se sploh da kupiti za domov. Prostor mora biti kar velik da se to izkaže in rezultat je nenadkriljiva resolucija, ki jo ribbon nudi od 500Hz navzgor. Zvok je cinemascope, vse je veliko, realno, z ogromno detajli kot je redkost slišati med top primerki konkurence.
Terja pa svoje - velik prostor in pa primerne beštije od ojačevalnih monoblokov. To slednje tudi in predvsem zato, da se dobi totalna kontrola wooferjev, kar potem prestavi zvok v enoznačno reprodukcijo - ne slišiš da je zvok različen iz wooferja in tweeterja.
Imel sem izkušnjo/poslušanje na sejmu z diy projektom Moronija - kar sta kasneje odkupila brata iz HohnerAutomazione (firma za industrijske stroje) in kasneje to preimenovala v novo firmo RelcoAudio, ki je pa je po nekaj letih zaprl vrata in po novem spet zalaufala proizvodnjo, najverjetneje z menjavo lastništva:
https://relco-audio.com/
V prvi verziji je bil tračni visokotonec 1,2m dolg line source (tako se to dela, hirost zvoka deliš z dolžino traku in dobiš frekvenco do koder imaš line source; izpod te frekvence je akustični output polovico nižji) in woofer blizu tal. Kretnica pa na ca 350Hz. ginekologija Ljubljana
https://usato.audiograffiti.com/annunci/diffusori-acustici/83953/
Po novem so to spremenili v linijo wooferjev kot to dela Soulsonic.
Saj je bilo dobro, ma Soulsonic ga povozi v transparenci.
Nekaj mi še ni bilo všeč pri prvotnem Relco-tu - woofer blizu tal je pomenilo osnovne tone imeti spodaj. Malo opazno pri poslušanju, pa vendarle na koncu zmanjka tista prepričljivost. Potem so to izboljšali z dvema wooferjema od katerih je bil zgornji za midbas, torej višje od tal, kar je prav.
Ti woofer imaš lahko tako na tleh (IMHO) samo če je rezan na 150Hz ali nižje. Ali če poslušaš v japonskem načinu sedenja, na tleh s spodvitimi nogami  |
hvala za deljenje |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 6250 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Tor Mar 24, 2026 16:10 Naslov sporočila: |
|
|
Hja, v odgovoru anjice je dodan link 'ginekoologija ljubljana'
Naš GoldProf pravi da je potrebno tak post takoj izbrisati. Jaz ga sicer ne morem več.
Ne vem čemu služi tako podmetanje, dialogu sigurno ne.
Anjica - pozivam te, da pojasniš čemu to.
Če ni plod kakšne elektronske malverzacije. Pogledal sem zgodovino profila anjica od začetka. Takrat ni zgledalo sumljivo. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
twom

Pridružen/-a: Sob Feb 2009 21:47 Prispevkov: 301 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Mar 24, 2026 17:00 Naslov sporočila: |
|
|
| ambasador je napisal/a: | Hja, v odgovoru anjice je dodan link 'ginekoologija ljubljana'
Naš GoldProf pravi da je potrebno tak post takoj izbrisati. Jaz ga sicer ne morem več.
Ne vem čemu služi tako podmetanje, dialogu sigurno ne.
Anjica - pozivam te, da pojasniš čemu to.
Če ni plod kakšne elektronske malverzacije. Pogledal sem zgodovino profila anjica od začetka. Takrat ni zgledalo sumljivo. | A je kakšna ovira za boot, da za vsa uporabniška imena na forumu poizkusi z običajnimi gesli?
Že kar nekaj časa opažam da "uporabnik" Anjica v citate insertira linke na zunanje strani.
Ali upravitelj foruma kaj odgovarja, če je link na zlonamerno stran? _________________ Na srečo se okužba ni razvila v bolezen. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
GoldProf
Pridružen/-a: Pet Nov 2008 15:15 Prispevkov: 601
|
Objavljeno: Tor Mar 24, 2026 18:14 Naslov sporočila: |
|
|
Res ne vem kakšno je ozadje tega početja. Večinoma članov tega foruma se obnaša korektno in me čudi kaj se gre @anjica.
Ko sem opazil pri nekem mojem prispevku, sem prosil admina, da je odstranil prispevek @anjice, ki je vseboval link na neko kitajsko stran.
Forum bi moral biti tako urejen, da lastnik nekega prispevka sam odstrani takšne in podobne bedarije če so dodatno "pripopane". Nikoli ne veš kaj je skrito v ozadju, zato moramo biti pozorni na takšne in podobne reči.
Nekoč sem "nabasal" na neki link, ki je lepo vprašal Yes or No (Da ali Ne). In ko sem kliknil na "Ne", se je sprožila cela veriga kojekakvih strani, ki so se, preden sem ustavil računalnik, nakopirale nanj. Kar nekaj dni sem potreboval, da sem ponovno spravil PC v normalo(kljub dobri antivirusni zaščiti). |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
dabiblo

Pridružen/-a: Pon Mar 2017 14:27 Prispevkov: 194 Kraj: Izlake
|
Objavljeno: Sre Mar 25, 2026 09:22 Naslov sporočila: |
|
|
@anjica ni oseba..to je bot. Bot je program (računalniška skripta), ki samodejno piše, odgovarja ali objavlja – brez pravega človeka za tipkovnico.
Kako prepoznati bota:
Ponovljiv slog – podobne fraze, struktura stavkov, skoraj “preveč pravilno” pisanje
Generični odgovori – ne odgovarja konkretno na vprašanje, ampak daje splošne, “varne” odgovore
Brez osebnih izkušenj – nikoli ne deli konkretnih primerov iz življenja
Hitrost in količina – veliko objav v kratkem času, pogosto ob čudnih urah
Ignorira kontekst – odgovori ne sledijo poteku debate ali zgrešijo bistvo
Ponovno uporablja iste argumente – kot da “kopira + lepi” ideje
Čudna interakcija – ne reagira naravno na humor, sarkazem ali dodatna vprašanja _________________ I don't do loud. I do accurate... just at 105 dB. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
LBaudio
Pridružen/-a: Ned Jan 2010 10:25 Prispevkov: 918 Kraj: Ljubljana, SLOVENIJA
|
Objavljeno: Sre Mar 25, 2026 11:24 Naslov sporočila: |
|
|
ukine naj se Anjica profil in problem rešen.... zakaj je problem zabanat bot,... saj je bil ze kdo kdaj na tem ali kaksnem drugem forumu banan, torej se da, samo Admin mora nekako vedeti kaj se sploh dogaja na "njegovem" zelniku (forumu)
En kolega - Admin nekega foruma je enkrat izjavil - FORUM NI DEMOKRACIJA,.... torej naj se ze kaj zgodi na temo ciscenja botov in nategunov v sekciji Kupim / prodam _________________ For Fast Moving Concerts
Custom Aeroports
Custom car audio installs
2 X WR setter dBDrag street B - 2005 |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
twom

|
Objavljeno: Sre Mar 25, 2026 15:53 Naslov sporočila: |
|
|
| LBaudio je napisal/a: | | ukine naj se Anjica profil in problem rešen.... zakaj je problem zabanat bot,... | Problem je ker se adminu jeebe za ta forum, on dobiva kolikor pač dobiva od reklam in googla. Boli njega kuurac za ta forum že kar nekaj časa. _________________ Na srečo se okužba ni razvila v bolezen. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
twom

|
Objavljeno: Sre Mar 25, 2026 15:54 Naslov sporočila: |
|
|
Čist po pravici povedano, ta forum že dolgo časa ni vreden prav veliko (glede na količino in kvaliteto objav)... _________________ Na srečo se okužba ni razvila v bolezen. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Stefi
Pridružen/-a: Tor Apr 2008 17:58 Prispevkov: 119 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Mar 25, 2026 21:25 Naslov sporočila: |
|
|
Vsaka čast izjemam, ki ohranjajo ta forum pri življenju. Tu dajem vse priznanjenajprej ambasadorju, pa tudi vsem ostalim konstruktivnim (vsebinskim) razpravljalcem. _________________ Lp, Stefi |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Čet Mar 26, 2026 12:02 Naslov sporočila: |
|
|
| twom je napisal/a: | | Čist po pravici povedano, ta forum že dolgo časa ni vreden prav veliko (glede na količino in kvaliteto objav)... |
Forum smo mi, udeleženci debat ali prispevkov. Ni to neka tvorba ki nam nekaj preprečuje. Poganja ga entuziazem.
V našem primeru občasno zamira, kot opazujem, iz razloga da ni novih udeležencev.
Ker - mi, seniorji foruma, smo si že kao vse povedali. Poznamo stališče vsakega od nas, kaj bo kdo odgovoril in verjetno tako po malem tudi naveličani.
Novih udeležencev debat je malo, po drugi strani pa je obisk a AK neprimerno večji kot je bil pred leti. Predlani je AK prišel na preko 1500 obiskov na dan, pred davnimi leti pa je bilo uau če je prišlo na 200 (pa so bile debate vroče). Ne vem koliko gre to pripisati branju forumskih debat ali (bolj verjetno) ogledu oglasov. Kar je tudi ok, nas je vedno več.
Trendi se pa menjajo: danes berem o novem Wiim Ampu Ultra. Italijani so ga dali na naslovnico skupaj z Aladinovo svetilko (alias vse kar si zaželiš..).
https://www.audioreview.it/le-nostre-pubblicazioni/audioreview-rivista/audioreview-484-marzo-2026.html
All-in-one strimer+amp, sanjske meritve (104W/8ohm, 203W/4ohm, 348W/2ohm), probali so ga tudi na velikih Bowersih in šli v tilt kaj vse zmore za borih 600eurov. Nepojmljivo še pred nekaj leti.
Hehe, sledi zehanje starih prdcev, ki navijajo bodisi lampe, bodisi 50kilske monobloke, živijo v zvoku nians kablov ali dizajnu starin. Kaj češ tu še debatirati. Lepo je bilo ko smo bili mladi - toda - še lepše je če si danes mlad.  _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
matej

Pridružen/-a: Čet Jun 2008 18:07 Prispevkov: 586 Kraj: laško
|
Objavljeno: Pet Mar 27, 2026 13:37 Naslov sporočila: |
|
|
| ambasador je napisal/a: | | Imaš potem dve opciji: ali je čista alu folija in potem rebričena (gre med dva narebričena valjčka da mu naredita gube v obliki harmonike) ali pa se najde trak ki ima aluminij nanešen na plastični foliji. |
Aleksandar Radisavljević (RAAL) to naredi prav umetelno.
| ambasador je napisal/a: | Veselo na delo, happy diy  |
Bi, pa trumpet ne da podatkov.  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
matej

|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Sob Mar 28, 2026 11:00 Naslov sporočila: |
|
|
No, in ker je trump(eta) zatajila, se bomo sami znašli in vseeno ponudili diy poslastico.
Za začetek test zvočnika, ki je bil komercializiran iz tega diy projekta. Na tem testu so tudi meritve traku ločeno (preko kretnice seveda) + woofer ločeno, pa si s prevajalnikom oglejte zapisano.
http://www.relcoaudio.it/Scansioni/Suono/Sinus_one_settembre96.pdf
Kot prvo naj povem, da ni neki big deal to narediti. Čisto vsak se lahko loti.
Avtor originala (Carlo Moroni) je hotel narediti fullrange ribbon. Pa je štartal od ca 1.6m dolgega traku.
Osnova sta dva železna, navadna L profila 60x25mm (ali tu nekje, niti ni tako pomembno, stvar odločitve). Ta dva navadna profila sta povezana med seboj z 10 prečkami preseka 20x20mm. Enakomerno razporejeni in privijačeni.
Dobimo dva L profila s krajšimi kraki na prečkah, med njima pa razdalja za debelino 4 magnetov+ širina ribbona 25mm + 2x2mm lufta med magneti in trakom.
Uporabljeni so standardni feritni magneti 75x16x12mm, dobijo se pri naprimer Italfit Magneti, vsaj jaz sem si jih tam kupil in so poceni.
https://www.italfitmagneti.com/products/ferrite-alnico-smco-permanent-magnets
Ti magneti se lepijo s cianidnim lepilom (najbolje Loctite v flaškici da se ne zasuši prehitro) vzdolž profila. Končana ena vrsta se lepi druga vrsta kar na njih. Končana ena stran, se lepi druga stran. Prečke so pomembne, ker zaključijo magnetni tokokrog. Delovalo bi tudi brez njih, samo magnetna indukcija bi veliko nižja in s tem nizek izkoristek zvočnika (=veliko več vatov za isto glasnost).
L profil naj ne bo z magneti do konca ampak se pusti na vsaki strani 50mm prostega, da se lahko vstavi leseno prečko ki drži trak.
V original projektu je bil trak 25mm širine z aluminijem na plastični osnovi (izrezal si je iz folije ki se uporablja v prehrambeni industriji) in po istem postopku kot se dela za jedkanje tiskanih vezij izjedkane 4 piste. Potem si je naredil pripravico - dva rebričena valjčka med njima pa spustil že izjedkan trak, da ga je nazobčalo.
Princip je ta, da se iz vsake piste na traku spelje bakrena (izolirana seveda) žica od zgoraj do dol na naslednjo pisto. In tako povratni vodnik za vsako posebej.
Na ta način po vseh 4 pistah teče tok v isto smer.
Lahko se pa gre brez jedkanja na enoten trak, samo da je impedanca tudi 10x nižja in potrebuješ transformatorček za izravnavo.
To je v grobem vse. Seveda je veliko podrobnosti prepuščenih lastni ozbiri. A to je lepota diy.
Če bom pa našel serijo člankov kako je ta projekt nastajql, to objavim.
Po nastanku člankov so v reviji testirali in preposlušali trakove. S pomočjo G.P. Matarazza dodali Focalov woofer (z dvojno bobino) + namensko kretnico. Vse je bilo objavljeno. Nato sem na sejmu v Milanu na štandu revije Suono to tudi poslušal.
Po sejmu se je javila firma Relco, ki je projekt komercializirala - test je pa v zgornjem linku. So pa kot dipola nekoliko asimetrično stisnili (125 namesto 180 stopinj da dobijo željeno disperzijo) in oblekli v filc. V izogib dilemam se lahko stranice montirajo na klavirske pante in potem poljubno spreminjaš kot magari v odvisnosti od tega kaj si jedel za kosilo
Relco je potem imel celo družino cenejših modelov a vedno s trakom za zgornji spekter/tweeter.
https://audiocostruzioni.com/en/prodotto/relco-delphi/?srsltid=AfmBOorbmpGV7HCPVNVIyBCyOWRoNyi4nNmnWibqJhFMSaKPtonN59qe
Na tem linku se vidi detajl L profilov odzadaj s prečkami. Železo so kromirali kot korozijsko zaščito in videz, seveda. Upam da se ne bo našel pametnjakovič (kot se je zgodilo RollsRoyce-u ko so se blamirali) in uporabil rostfrei profile in prečke, hahahaha...
Izredno lep je ta model Venus - ta model si je kupil Sansui za monitor, na testu izpostavijo blesti v tridimenzionalnosti scene:
http://www.relcoaudio.it/Scansioni/FDS/Venus_Maggio00.pdf
Tudi tukaj je uporabljen Focalov woofer z dvojno bobino zaradi svoje hitrosti - da ni razlike v zvoku med trakom in klasičnim wooferjem. Pri teh hibridih je potrebno paziti in kot je zapisal Moroni (tokrat Bebo) niti MartinLogan nima tako homogenega prehoda kot je ta s Focalom. Pa woofer ni na tleh.
Pa model za 10.000 iz leta 2003:
http://www.relcoaudio.it/Scansioni/Audiorewiev/Sintesi_gen-03.pdf _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
matej

|
Objavljeno: Tor Mar 31, 2026 09:54 Naslov sporočila: |
|
|
| Uu, hvala. Bom pogledal. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|