Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

HI-FI Ljubljana - 2025
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Dogodki v svetu HI-FI-ja, srečanja
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
audiofill

Pridružen/-a: Tor Apr 2008 19:48
Kraj: Žalec

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 07, 2025 10:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

dabiblo je napisal/a:

Audiofill, si še kaj drugega sprobal predno si to kombinacijo vzel ali si si zaupal na prvi občutek?

Nič nisem sprobal, obiskal nisem nobene trgovine. Na netu sem prečekiral kaj danes nudijo novotarije za razumen denar (ala Wiim in Eversolo). Nič od tega nisem poznal saj takih fensi strimerjev, ki bi za razumen denar nudili takšno funkcionalnost še ni bilo. Takrat nas je veliko bilo na predelanih skvizboksih pa zunanjih dacih, o tem je na forumu prelitega na tone črnila, danes je zdaj to logična nadgradnja vse v enem. In ko sem tako luščil pozitivne kot negativne teste in komentarje, lahko zdaj to potrdim, da sem si ustvaril kar precej dobro sliko kako mora zveneti Wiim z D klas TPA 3255 duplim čipom, kombiniran s premium Sabre dac čipom in kvalitetnimi opampi na izhodu. Pomalem zato, ker mi D klasa ni tuja, v času ukvarjanja s hifijem sem kot ljubitelj hi-tech novotarij sprobal veliko digidagija na to temo, prav tako dacov s Sabretom. Torej padla je odločitev za Wiim Amp Ultra.

In kakšne zvočnike vzeti zraven... tu pa sem na netu uletel na ene male luštne zvočnike, ki so me takoj zafascinirali, to pa so najnovejši Dali Kupid. Testi in komentarji zanje so vsi po vrsti nima veze kje gledaš odlični v smislu, da je Dali vložil vse svoje dolgoletno znanje ter za razumen denar izvrgel zvočnike, ki zvenijo dosti večje kot je realno za pričakovati od tako malih gabaritov. Da redefinirajo kaj je mogoče iztisniti iz take velikosti boksov v budget segmentu. Poleg tega so mi bili vizualno ful lepi, predvsem v izstopajoči rumeni barvi. Polj še čekiram teste Kupida skupaj z Wiimom, ki izgleda pašeta skupaj kot ata na mlado ljubico in eto že imam kombinacijo za okoli jurja brez da vstanem iz kavča.

In potem ugotovim teh Kupidov ni za dobiti pri nas, pa dobim ponujeno alternativo, ki naj bi še boljše simbiozirala z Wiimom, to pa je Triangle Borea. Teh zvočnikov nisem poznal. Obrnem net naokoli, mozgam kako to mora funkcionirati... ono basrefleks spredaj in ne zadaj, kar je neproblematično glede umeščanja v prostor, lahko porinem bokse malo bolj v kote in ne bo donjenja, ravno prav veliki zame, lepo občutljivi da ni treba elektrarne za poganjati njih, fluiden velvet midrange nič harsh visoki kljub temu da jih ne manjka, velik soundstage z jasno določljivimi izvajalci,... predvsem sta me pritegnila dva doživljajsko opisana testa na youtube, s strani dveh youtuberjev, ki nista od včeraj v hifi vodah in vse se mi je nekako sklapalo da pa bo to super. Če pa malo kiksnem pa čisto nič zato, za jurja ne pričakujem hi-end performanse, marsikaj pa znam rešiti z dobrim umeščanjem zvočnikov v prostor (ipak poslušamo 70% sobe in le 30% zvočnik) plus Wiimov room correction zraven bom naštudiral si rečem in bo to v vsakem primeru špilalo bolje kot je realno za pričakovati za jurja. In tako tudi špila Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pinus

Pridružen/-a: Pet Feb 2012 1:16
Kraj: Nova Gorica

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 10, 2025 19:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

...no, letos smo, kot rečeno, prikrajšani za audio sejme..
Tako naj na tem mestu pohvalim iniciativo ekipe iz Inteka in Ubiqa, da ta manjko vsaj nekoliko ublažijo z internimi predstavitvami njihovih programov, izdelkov.. Obe lokaciji sem uspel obiskati v nedeljskem popoldnevu..
Uspelo mi je ujeti predstavitve (predavanja) o njih ključnih proizvodih in zadeve nekoliko pokomentirati s prisotnimi itd..
Glede na videno - slišano, lahko fante samo pohvalim, da še vedno vlagajo čas, trud in vztrajajo v tej branži, ki je že preživljala drugačne čase, bolj naklonjene..
Torej, hvala ekipama in lep pozdrav tudi ostalim prisotnim..

Ups, pa še lep pozdrav @ajki, ki se je s podobno tematiko angažiral na Krasu..
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Telefon: 030-353370
suntrace1

Pridružen/-a: Pon Okt 2009 20:52
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 10, 2025 20:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

To je resna škoda, da se ne zmore speljati takega dogodka v Sloveniji, kar nas postavlja med države vzhodne Evrope.
Nazaj na vrh
longplay

Pridružen/-a: Sob Sep 2011 7:53
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 10, 2025 20:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Navadite se počasi bo ta hobi le še spomin. Ko bodo še ti štirje trgovci zaprli trgovine še dnevov odprtih vrat ne bo več, ker se ne izplača oz bodo šli v penzijo.
Nazaj na vrh
ambasador

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 11, 2025 13:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

''It's not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent. It is the one that is most adaptable to change'' Charles Darwin

Univerzalno pravilo.
Časi se spreminjajo in z njimi tudi potrebe.
Kaj je tisto, kar bi zbezalo avdiofile iz njihovih brlogov, da se prikažejo v trgovini? In odprejo denarnice, seveda.
-------------
Megabuck vprašanje.
V nadaljevanju je osebno mnenje: preiti iz ribarjenja v kalnem na konkretne osnove, uporabnejša spoznanja in objektivno boljše rezultate.
Mislim da (pre)dolgo trajajoča zavajanja s kabli /kot splošen simbol dogajanja/ - kompenzacijami enih pomanjkljivosti naprav z drugimi pomanjkljivostmi - ki, kakorkoli prinesejo lahko rezultat - a se ob najmanjši spremembi hifi sistema podrejo - je potrebno nadomestiti s trdnejšo osnovo.

Zelo moteče je, da menjava za dražjo napravo niti približno ni garancija za boljše poslušanje. Potrebne so korenite spremembe in predvidljivejši rezultati.
Danes lahko potrošiš čuda denarja za nekaj kar ti - implementirano doma - da občutek da si se nategnil, ma nategnil, nategnil. Sploh z butično ponudbo.
Hifi traja že dolgo in avdiofili s prislovično dolgo brado ne nasedajo več. Kolikor vem, te stare avdiofile konzultira množica aspirantov...
twom

Pridružen/-a: Sob Feb 2009 21:47
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 11, 2025 17:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ambasador je napisal/a:
''It's not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent. It is the one that is most adaptable to change'' Charles Darwin
Če prebereš v obratni smeri, piše da določene vrste tudi izumrejo.

Danes folk nima več denarja za Hi-Fi. Enden od razlogov je tudi v tako veliki razslojitvi družbe, 10 procentov populacije ima ogromno in preveč, ostali komaj sestavijo/mo mesec. Ti tadrugi nimajo/mo denarja za dražje komponente.

Večini je pa itak dovolj telefon da dela hrup, kar seveda za moje pojme ni poslušanje glasbe. So pa danes v modi psi, naprimer.
ajka

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 11, 2025 19:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

pinus je napisal/a:
...no, letos smo, kot rečeno, prikrajšani za audio sejme..
Tako naj na tem mestu pohvalim iniciativo ekipe iz Inteka in Ubiqa, da ta manjko vsaj nekoliko ublažijo z internimi predstavitvami njihovih programov, izdelkov.. Obe lokaciji sem uspel obiskati v nedeljskem popoldnevu..
Uspelo mi je ujeti predstavitve (predavanja) o njih ključnih proizvodih in zadeve nekoliko pokomentirati s prisotnimi itd..
Glede na videno - slišano, lahko fante samo pohvalim, da še vedno vlagajo čas, trud in vztrajajo v tej branži, ki je že preživljala drugačne čase, bolj naklonjene..
Torej, hvala ekipama in lep pozdrav tudi ostalim prisotnim..

Ups, pa še lep pozdrav @ajki, ki se je s podobno tematiko angažiral na Krasu..

Hvala za pozdrave

Imeli smo sistem, ki si ga ljudje še lahko privoščijo Cool

ambasador

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 12, 2025 10:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

twom je napisal/a:

....
Danes folk nima več denarja za Hi-Fi. Enden od razlogov je tudi v tako veliki razslojitvi družbe, 10 procentov populacije ima ogromno in preveč, ostali komaj sestavijo/mo mesec. Ti tadrugi nimajo/mo denarja za dražje komponente.
....
So pa danes v modi psi, naprimer.

V ospredje so stopile druge prioritete - gostilne so se izpraznile, vsebina se je preselila na bicikle, sprehaja se pse, na dopuste se gre z letalom..
----
Denarja pa, kot vidim, je več kot ga je bilo kdajkoli. Tudi 'radnička klasa', priseljenci iz bivše bratske juge, imajo vsi telefone, tudi otroci. Pa skuterje, skiroje in večji tudi avtomobile vsi po vrsti.
Se spomnim ne tako starega TV prispevka iz romskega naselja, ko je med intervjujem v ozadju skakljal otroček bos, v sami srajci brez spodnjic - po snegu. Danes tega ni več, tudi njihovi otroci imajo telefone in sigurno plačujejo naročnine, ker tu ni pardona.
Seveda socialne razlike so, tudi med romi; veliko je bilo govora zadnje čase kako da neredki vozijo drage avtomobile.
----
Čas (kolesarjenje, sprehajanje psov) in denar se porabi drugače kot nekoč.
....................................................................................................
Sem dovolj star, da se spomnim kako je bilo tik pred osamosvojitvijo Slovenije. Kar ni tako daleč..
Vsaka druga družine je imela avto, danes ima vsaka vsaj dva. Bolj kot nakup stane vzdrževanje, plačevanje vsega potrebnega.
Svojčas niti polovica ni imela barvnega TV-ja, danes je to standard in se plačuje naročnine za kabelsko tv, pa internet, pa telefone za vsakega člana družine, ki so včasih bili stacionarni in samo po eden v vsakem drugem stanovanju.

Dobro stoječa družina si je kupila hifi v obliki 'stolpa' v vrednosti ene plače. Danes za eno plačo dobiš ultra boljši zvok. Tistih nekdanjih hifi stolpov po nekaj mesecih ni skoraj nihče poslušal, so samo še nabirali prah.
Protiutež temu smo bili redki avdiofili, ki pa smo želeli poslušati svojo glasbo. Pa iskali možnosti kako priti do poslušljivega zvoka - second hand, šverc, diy 'uradi sam'.

Dejansko danes za poslušanje nezahtevne glasbe (iz zvočnega vidika) zadošča tudi telefon in boombox. Še boljše je to, kar je opisal naš povratnik - avdiofill - roba tipa Bluesound, Wiim v kombinaciji z dobrimi mini/midi zvočniki. Za še nekaj več dodaš subwoofer, katerih je danes poplava; pa slušalke za kaj bolj finega. In si še vedno znotraj ene povprečne plače.

Stara formula - gramofon-odjemna doza-ročica-kabel-phono+linijski pre-ojačevalec... je domena okostenelih avdiofilov v fazi izumiranja.

Tisto za čimbolj max kakovost izhaja iz potrebe po akustični glasbi, kjer dominira zvenenje, izzvenevanje, mikrodinamika, ambienca, globina stereo slike ipd - kar ti omogoča slišati nianse in subtilnosti kako je odigrano, skratka vse tisto kar dela razliko med izvedbami, instrumenti, glasbeniki, dirigenti, ambienti.
Seveda, če se da, bi to vsi imeli. Za izbiro zvočnika se bere teste kako igrajo violine, da bi se potem 99% časa žagalo rokenrol ali podobne žanre Laughing

ps:
znanilec novih časov je bil nekoč prijatelj, tehnolog, ki je z mano porabil veliko časa za debate o hifi-ju vsakič ko smo se videli. Jamral je kako dobri zvočniki stanejo, prepričeval sem ga kako niti ni tako hudo, se da najti res dobro robo za tisočaka (marke takrat).
Potem me nekega dne pokliče pokazati nov avto. Full optional, za kar je dodal preko 3000mark, ponosno pove. A pič..ti..mat.. vsega sem mu izrekel, za lite felge pa metalik barvo imaš, za zvočnike pa stiskaš. Smejal se je in smo zaključili s hifijem. Da mi ga nikoli več ne omeniš.
audiofill

Pridružen/-a: Tor Apr 2008 19:48
Kraj: Žalec

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 12, 2025 12:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ambasador imaš kar prav. Zvok danes za eno plačo je čisto drugi svet kot pred 10-20 leti. Plus da je funkcionalnost šla naprej. Danes ima človek samo na enem pretočnem servisu preko 100 milijonov pesmi v lossless formatu, za vsega dve ali tri kavice stroška na mesec. Servisov različnih pa je več.
Originalni napajalni kabel in običen zvočniški kabel na metre v nič tretirani 20 kvadratov sobi z room corrections speglam nagravžne doneče base, se slika takoj prečisti in izplava nezapacan velik soundstage plus mičkeno EQ-ja po mojih preferencah in imaging, ko da sem na koncertu. Včasih sem toliko dal samo za en klinčev kabel ko danes za vse komplet, da ne poštudiram koliko zmetal notri v 25ih letih iskanja "svetega grala", pa skoz nekaj nadgrajevati, pa to pa ono,... danes pa že kaj jaz vem 80% tistega kar sem gradil in peglal celo kariero dobim za jurja brez vsakega dodatnega centa ali truda vloženega. Če bi spet "zabluzil" v igre brez meja bi teh preostalih 20% procentov postopoma dolgo trajalo do tam in veliko stalo. Vmes bi že šel v penzijo in ugotovil, da pa slišim samo še do 12 khz.

Vmes ko tule težim, zadaj Tidal naključno špila. Vsak dan nekaj novega meni luštnega izvrže. Tole mi je polepšalo minute glihkar. En klik na fončku pa je med favoriti za večerni easy listening. Nobl to Very Happy

https://youtu.be/cn2n1nAx2uY?si=b1jD2yl7G1g_ppB9
Nazaj na vrh
benma

Pridružen/-a: Ned Jan 2011 17:12
Kraj: Kamnica

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 12, 2025 21:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mislim, da je to precej poenostavljeno razmišljanje. Nenazadnje, še vedno obstajajo naprave kjer je jurja odločno premalo in takih naprav je vsaj enako veliko kot jih je bilo v preteklosti. Med tistimi, ki jih kupujejo, najbrž niso sami idioti.

Se pa strinjam, da so se časi spremenili. Ponujajo nam toliko zanimivih dejavnosti in naprav, da za vse preprosto zmanjka časa in denarja.

Spremeni se nam življenjska situacija in s tem prioritete, malo odrastemo, ... Zato se prilagajamo. Prilagodimo svoje zahteve in ugotovimo, da smo lahko s tem povsem zadovoljni. In wiim neaenkrat igra enako dobro kot npr. kakšen Aurender, Accuphase, Pass, ..., povrhu še v akustično neobdelanem prostoru.
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Dogodki v svetu HI-FI-ja, srečanja Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5
Stran 5 od 5

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu