Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

MQA kodirani CD-ji
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HIGH-END AUDIO
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
ambasador

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 05, 2024 11:24    Naslov sporočila: MQA kodirani CD-ji Odgovori s citatom

https://www.stereophile.com/content/mqa-encoded-cds-yes

Med brskanjem po CD transportih sem naletel na informacijo, ki me je zelo presenetila - na kitajskem so vedno bolj popularni CD-ji, ki so MQA kodirani. Zaradi tega vedno več njihovih firm predstavlja nove modele CD playerjev. Rabiš samo MQA DAC, player je red book, ni zaradi tega drugačen. Zanimivo iz CD-ja dobiti high definition glasbo. Tak plošček se normalno predvaja tudi če nimaš MQA dekoderja, v tem primeru pravijo:
...The audio on the disc is MQA-encoded PCM, and will play back happily without a decoder. In this case, the sound quality is slightly better than a typical CD, because the audio is already de-blurred in the studio...

Potem sem brskal naprej in našel članek iz 2017, link je zgoraj. To mi je ušlo. No, ušlo ni prava beseda, ker me digitalno dosihmal niti ni toliko zanimalo. Sem spremljal dogajanje ma bolj površno.
Japan-CD
https://japan-cd.com/en/popular/hi-res-cd-mqa-x-uhqcd/
Bwaze

Pridružen/-a: Tor Okt 2011 20:59
Kraj: Kamnik

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 05, 2024 12:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kakšen vir za ta nenaden porast popularnosti MQA enkodiranih CDjev na Kitajskem? Resno se mi zdi to malce nenavadno, MQA Limited ni samo finančno bankrotiral, pač pa predvsem kot zaupanja vreden format zapisa - nobene od očitanih pomanjkljivosti, ki so jih našli neodvisni testi, niso naslovili, borili so se predvsem z diskreditacijo spraševalcev in nadaljnim skrivanjem, kaj naj bi njihov kodek sploh počel z glasbenim zapisom.
ambasador

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 05, 2024 15:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

https://cheaptubeaudio.blogspot.com/2023/04/guangzhou-hi-end-show-2013-part-i.html
...In HK shows, we get LPCDs or SACDs. This time we get an MQA encoded CD! Baffling to me, as MQA is definitely on the decline in the West (if not already dead), but here it’s just picking up! ....
--04 April, 2023
Guangzhou Hi End Show 2023
----
MQA‐CD is mostly a regional phenomenon. It started in Japan and is recently spreading to China.
Bwaze

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 05, 2024 21:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Eh, to je v bistvu vest izpred časov, ko je šel MQA Limited v stečaj. In čeprav tehnično podjetje, patenti, tehnologija še obstajajo, pa kupec, Lenbrook, zaenkrat ni kaj dosti napravil s tem, razen objav o načrtih za npr. tehnologijo boljšega brezžičnega prenosa, kot je Bluetooth.

Junija 2024 je Lenbrook najavil, da bo HDTracks zaštartal streaming ponudbo, kjer bodo visokoločljivostni posnetki na voljo tako v PCM kot v MQA kodiranju. MQA v rahlo prenovljeni obliki - kodek AIRIA, ki je bil razvit za ta nov brezžični prenos, naj bi lepo skaliral od lossless do lossy, odvisno od razpoložljive pasovne širine. Se pravi stari DACi z MQA dekodiranjem ne bodo delovali za dekodiranje novega kodeka, in bodo zanesenjaki spet lahko šli v menjavo drage opreme? Kdo bi vedel, od tedaj je bolj čri čri, nobene nove objave ni bilo v pol leta od napovedi štartanja streaminga.

Seveda je uporaba termina "lossless" v povezavi z MQA rahlo kontroverzna. V štartu je MQA seveda vseskozi trdil, da je MQA brezizguben kodek, beseda je bila celo del logotipa. Sčasoma so besedo iz logotipa in osnovnega marketinga odstarnili, a v pojasnilih vedno zatrjevali, da je kodek "lossless". Kar jih je rahlo ugriznilo v rit, ko jih je uporabnik pretental in uspel v MQA obliki objaviti testne tone, zamaskirane kot elektronska glasba, ki so jasno pokazali, da MQA niti pod razno ni lossless. Poleg seveda poskusa diskreditacije osebe, ki je dejstvo razkrila, so se branili s trditvijo, da je kodek "lossless za zvoke, relevantne za predvajanje inštrumentov".

Razz
GoldProf

Pridružen/-a: Pet Nov 2008 15:15

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 06, 2024 09:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ambasador je napisal/a:
https://cheaptubeaudio.blogspot.com/2023/04/guangzhou-hi-end-show-2013-part-i.html
...In HK shows, we get LPCDs or SACDs. This time we get an MQA encoded CD! Baffling to me, as MQA is definitely on the decline in the West (if not already dead), but here it’s just picking up! ....
--04 April, 2023
Guangzhou Hi End Show 2023
----
MQA‐CD is mostly a regional phenomenon. It started in Japan and is recently spreading to China.

@amb.
ostani v zavetju vinila, preden bodo v tem segmentu kaj na novo izmislili, bomo na onem svetu. Pridno zbiraj stare posnetke in uživaj!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ambasador

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 06, 2024 11:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

...I only own one MQA recording, but it's a doozy. It's on a CD, and surely one of the most real-sounding live recordings I've encountered.
...Besides extreme transparency and sharp focus, this recording is an orgy of reverberant three-dimensionality.
..The 701T transport read the disc. The 701N identified it as MQA, unwrapped it at 176.4kHz, and made sound that was stunningly real.

https://www.stereophile.com/content/teac-ud-701n-streaming-da-preamplifier-page-2

Izvlečki iz testa objavljenega včeraj, 5.december 2024, malo prej na tešče sem to prebiral.
Valjda ena lastovka ne naredi pomladi. A MQA sam po sebi kot standard očitno ni ozko grlo. Seveda je to lahko za koga premalo, samo nebo je meja Wink
Zame pa zadošča, v bistvu ne potrebujem več od tega.
Pri temu predlagam da si zainteresirani pogledate avgustovski test TEAC CD transporta, ki se navezuje na ta test DAC-a. Linki na transport so v testu, samo klik.
Fino je to, ker se avtor razpiše o izkušnjah s strimingom, cd playerji, dac-i, trenutki za razmislek skratka.
LightBit

Pridružen/-a: Pon Okt 2017 23:11
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 06, 2024 16:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja, izvoli. Kdo ti brani? Very Happy
Če imaš rublje, lahko vseh ~30 CD-jev kupiš na tisti ruski "Japan-CD" strani.

Ali ni bilo že dovolj tega MQA?
Nazaj na vrh
ambasador

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 07, 2024 10:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

LightBit je napisal/a:
Ja, izvoli. Kdo ti brani? Very Happy
Če imaš rublje, lahko vseh ~30 CD-jev kupiš na tisti ruski "Japan-CD" strani.

Ali ni bilo že dovolj tega MQA?

Ja, res. Imaš tudi druge teme, naprimer kar dve o kablih.

600 naslovov je bilo že pred petimi leti. Recimo ta japonska stran ima tudi bolj normalne cene
https://www.cdjapan.co.jp/searchuni?q=mqa+
Bom še poiskal, zdaj me žena tera na tržnico Laughing
ambasador

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 08, 2024 10:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

https://highfidelity.pl/@main-1379&lang=en

Tukaj so sprobali novi SMSL CD MQA player (ca 700eur) maja letos. Top loader malih dimenzij, balansirani izhod ..
Uvod s primerjavo cd vs streaming ki da je vedno boljši ma še ni tam. In pa naprej standardni test vključno z mqa vs cd - glede na to, da lahko isti plošček s klikom poslušaš v obeh verzijah. Niso (še?) vse 'kokoši' 'na broju'. Ali je samo ta player posredi ali je to značilnost sistema je še vse za odkriti. Informacija pa je le. Ker so kitajci več kot očitno krenili to pot, se bo še veliko slišalo. Glede na to da je kitajcev veliko, hahaha. Pa tudi če hočeš dober hifi za socialno ceno praktično nimajo konkurence. Ker delajo tudi za konkurenco.

Za podžgat radovednost pa tale citat iz testa:
...S.M.S.L player pumps a lot of air into the room. It does this, of course, with the help of an amplifier and speakers, but - as Linn says - the source is at the beginning of everything. But that's why I liked so much ...
---------------------------
Založba 2L tudi prodaja MQA CD-je.
citiram: MQA will play back on any device to deliver higher than CD-quality. When paired with an MQA decoder, the file reveals the original master recording.

https://shop.2l.no/collections/mqa-cd?srsltid=AfmBOoq_2ZgVoapioH_CrdyYiXASZBvGbB52m-lmuWTg88xIn-d4EfE0
----------------------------
na Maverick forumu najdeš tudi tole:
...I have become totally obsessed with MQA CD's since I bought a Luxman D03X CD player.
I am looking for the following MQA CD's despite already having them on CD and or vinyl.
My friends think I am mad but I find something in the sound that I really like.
I have collected about 60 so far but if I can find the ones below I will be content...

ambasador

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 08, 2024 12:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Gledam, odkrivam. Tukaj je primerjava mqa-sacd-cd:

As to the SACD disc, I must admit, it was a very close second, but indeed a second to the MQA format. The overall width of the presentation was not quite as wide and the perceptible ferocity of James striking the piano keys at times was not as distinct. Make no mistake, the differences I noticed were very slight and were I not looking for any differences, with the exception of the sonic width, I might not have noticed much of a difference at all. From a frequency range, clarity, definition and accuracy standpoint, the SACD disc was almost on par with the MQA disc.
....
[i]The music almost “exploded” from the speakers. There was a power and authority in the guitar playing that was easily noticeable. The sometimes transient percussion that is oftentimes difficult to hear, and makes music more interesting, was readily noticeable. There was excellent separation of the instruments and a lot of air around them as well.
....
On the right system, a physical MQA disc could conceivably be the pinnacle of digital music. But this would be very system dependent.

https://audiophilereview.com/cd-dac-digital/a-comparison-of-sacd-vs-mqa-in-physical-format/
-----------------------------------
MQA na strimingu je oplel. Nič hudega, itak je striming inferioren že CD disku.
Če se MQA CD razširi iz Azije še na stari kontinent bo še veselo.
-----------------------------------
Ne želim igrati vlogo preroka, daleč od tega.
Dober sistem je boljši od slabšega, tudi če je slabši opremljen z bav-bav formatom. Se spomnim prehoda televizorjev na HD resolucijo. Prvi čipi so bili obupni in slika na starih SD aparatih bistveno boljša od novitete.
Torej, bolje dober MP4 kot slab ne vem kakšen format.. System dependent.
Bwaze

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 08, 2024 14:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Citiranje recenzij iz 2019 nima nobene relevantnosti, po razkritjih v lanskem letu je pač potrebno nasloviti slona v sobi.

Ni niti pod razno nikjer videti, da bi “kitajci več kot očitno krenili to pot”. In če slučajno iz kakršnihkoli razlogov neka skupina avdiofilov slučajno je, to še vedno pomeni vse skupaj… Manj kot nič.

LightBit

Pridružen/-a: Pon Okt 2017 23:11
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 08, 2024 18:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Za te recenzente lahko rečem da so "gluhi". Da je cesar nag je bilo že dokazano. Seveda mnogi ne bodo priznali da so "gluhi", zato vstrajajo pri tem.

ambasador je napisal/a:
Založba 2L tudi prodaja MQA CD-je.
citiram: MQA will play back on any device to deliver higher than CD-quality. When paired with an MQA decoder, the file reveals the original master recording.

https://shop.2l.no/collections/mqa-cd?srsltid=AfmBOoq_2ZgVoapioH_CrdyYiXASZBvGbB52m-lmuWTg88xIn-d4EfE0

Nič od tega ni res. MQA je brez dekoderja slabši kot CD. Z dekoderjem pa zgubi nekaj dinamike, zato da pridobi nekaj višjih frekvenc, ki jih slišijo netopirji. Tukaj se da debatirati kaj je bolje, ampak "original master recording" to ni.

Pojdi čez MQA temo. Ne brati samo to kar želiš da bi bilo res (reklamnih pamfletov in "gluhih" recenzentov). Sicer ne vem kaj je cilj tvojega pisanja, ker smo šli že čez vse to. Koga prepričuješ? Sebe?

ambasador je napisal/a:
MQA na strimingu je oplel. Nič hudega, itak je striming inferioren že CD disku.

MQA je en od razlogov da je (bil) streaming inferioren. Sicer še vedno je problem remastranje posnetkov in dodajanje watermarkov.
Nazaj na vrh
ambasador

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 09, 2024 10:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Bwaze je napisal/a:
Citiranje recenzij iz 2019 nima nobene relevantnosti, po razkritjih v lanskem letu je pač potrebno nasloviti slona v sobi.

Ni niti pod razno nikjer videti, da bi “kitajci več kot očitno krenili to pot”. In če slučajno iz kakršnihkoli razlogov neka skupina avdiofilov slučajno je, to še vedno pomeni vse skupaj… Manj kot nič.

Spoštujem mnenje.
Toda, če gre za primerjavo SACD-MQA ni pomembno katerega leta je bila narejena. Pomembno je samo ali je kredibilna.
Meni so še posebej pomembne primerjave. Ker testi so narejeni v določenih okoliščinah in z določenimi posnetki - zelo dobro se zavedam kako je vse to subjektivno. Kadar pa teče primerjava na isti opremi, istem materialu v istih okoliščinah potem je to zelo dober indikator.

Američani smejo in tudi na testih to počnejo - naredijo primerjavo s konkurenco ali referenco. Po tem natančno izveš kje se pozicionira testni izdelek, sploh če poznaš to referenco.
Italijani tega ne smejo početi, je prepovedano z zakonom. Lahko naredijo splošno primerjavo brez imen (ocena glede na povprečje). Dovoljene so primerjave med modeli samo znotraj iste znamke.
ambasador

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 09, 2024 11:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

LightBit je napisal/a:

....
Sicer ne vem kaj je cilj tvojega pisanja, ker smo šli že čez vse to.
....

Čez vse to nismo šli. Ni se govorilo o CD-jih z MQA, ni se to primerjalo s SACD ipd.
Debatiralo se je samo o verskih vprašanjih in teoretičnih predpostavkah - ali je ali ni losless.
---------------
Določeni izsledki v praksi in pridobljenih informacijah so me prepričali, da je situacija zrela za moj skok na digitalni vlak. Začel sem se bolj živo zanimati za to problematiko. Ugotovil sem da je streaming še vedno v povojih in zvočno inferioren CD-ju. Še dostopa do Qobuza nimamo, ostali so itak še slabši. Pa komprimirano glasbo predvajajo, še sodobne izdaje na LP so boljše.
Nato sem začel iskati CD transport in naletel na to, kar sem uvodoma zapisal. (Seveda pri CD-jih bi prišli v poštev samo novi posnetki z MQA brez pretirano speštane dinamike).

Pišem o tem, da vidim kakšna so vaša mnenja. Sploh glede na to, da ste nekateri cel lajf v digitalnem. Zanima me do kod ste prišli s kakovostjo in kaj ste storili za to. Da se kaj naučim tudi iz vaših izkušenj. Jaz moje z veseljem dam na razpolago.

Seveda me zanima samo kakovost ki lahko tekmuje z dobrim gramofonom, ker moj cilj je uživati v klasični glasbi tudi v digitalnem formatu. Naprimer pri godalnem kvartetu 'videti' vsak instrument pred seboj, slišati vsak dotik, nianse v igranju instrumentov. Pri velikem orkestru pa ogromen oder, dinamika, drama, crescendo da poletiš itd.

Doma imam preko 200 CD-jev glasbe ki je nimam na LP in moj player že vsakega desetega zavrača, ne predvaja. Razen tega da ga poslušam dva dni vsake tri mesece ko se mi stoži po določeni glasbi na mojih cedejkah a mi hitro dopiz..
ck

Pridružen/-a: Pon Feb 2009 19:27
Kraj: kamnik

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 09, 2024 13:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Amby

Odpri CD player in očisti lečo, pa bo najverjetneje OK
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HIGH-END AUDIO Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Naslednja
Stran 1 od 8

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu