Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Focal Aria 948 - mnenje?
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
LBaudio

Pridružen/-a: Ned Jan 2010 10:25
Kraj: Ljubljana, SLOVENIJA

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 27, 2023 08:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Audiomarka je napisal/a:
A ni zavesa dovolj? Je treba kartone od jajc limat po steni Laughing
Zanimiv problem...
Mene najbolj zanima al je tale grizi sploh z nami. Dej eno sliko tegale prostora gor grizi no. Da vidmo kako bo tole rešeno.
Bi pa jaz šel raje na electro kot ario.

en dan nazaj je bila najboljsa opcija JBL 4312, dan po tem Fecal Electra,....
mislim da OP ne rabi tvojega haluciniranja

Custom Aeroports
Custom car audio installs

2 X WR setter dBDrag street B - 2005
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran Telefon: 041 853615
benma

Pridružen/-a: Ned Jan 2011 17:12
Kraj: Kamnica

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 27, 2023 09:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pridružujem se @pinusovem mnenju. Prostor je zelo pomemben (če ne že najpomembnejši) del hifi sistema. Zvok je samo del hifi doživetja. Drugi, po mojem mnenju pomembnejši del, je oder. Tega v tvojem primeru ne bo. Poslušanje glasbe naj bi bilo sproščujoče. Premikanje opreme pred in po poslušanju zagotovo ne prispeva k sproščenemu razpoloženju. Tudi DSP in upoštevanje ostalih nasvetov ne morejo narediti čudeža. To me spominja na vic kjer nesposoben krojač naroča stranki kako naj se drži, da mu bo obleka lepo pristajala. Reakcija dveh opazovalcev, ki ga vidita ko odhaja iz krojaške delavnice: "Ubogi revež, kako je ves pokvečen." "Ampak krojača ima pa izvrstnega." Res je, tudi mnogi med nami nimamo idealnega prostora, ampak tvoj primer je precej ekstremen.

Torej, nabavi nekaj, kar ti bo vizuelno všeč in bo proizvajalo všečen zvok. Zvočnike postavi na mesto kjer bo to najmanj moteče za ostale. Morda si nabaviš tudi kvalitetne slušalke. Tam ne bo vpliva prostora, žal pa ne bo tudi pravega odra.
luka79

Pridružen/-a: Pet Mar 2011 15:36
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 27, 2023 10:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

grizi je napisal/a:
Res je, razmerja niso ok, sem zadevo narisal na hitro, my bad...

Sem danes zjutraj pred sluzbo pritisnil eno fotko, za vzorec.

Od stene na desni pa do vetrolova na levi je 5m, slikano je pa s sedezne.

Že slišim odmev in ostalo šaro. Confused
My leader told me to jump in the river. .The river was deep and the weather was winter. .After a sailer very kindly saved me, my leader told me, you'd better take it easy. .I took it so easy my leader called me lazy!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Right-Fi

Pridružen/-a: Pet Avg 2019 15:32

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 27, 2023 10:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Da ne bo narobe razumljena uporaba DSP-ja. Če je uporabljen le za bas področje, dejansko dela veliko večje čudeže, kot uporaba raznih akustičnih aplikatov. V manjšem prostoru se z lahkoto znebiš motečih ojačitev, ki se pogosto zmotno pripisujejo lastnostim zvočnikov. Žal se za par zvočnikov to da optimizirati le na mestu poslušanja, na drugih mestih pa zadeva ostane bolj ali manj kaotična. Na primer, manjhne poslušalnice se za bas ne da otimizirati z akustičnimi aplikati, tudi pri večjih je to zelo glomazno, učinek pa ne prav velik. Če želimo z DSP optimizirati širše področje poslušanja, ne zgolj za sweet spot, je nujna uporaba dveh sub-ov (še bolje štirih...), kjer se z njihovim ustreznim pozicioniranjem v prostor zmanjšajo ojačitve in pokrijejo luknje v odzivu. Z DSP-jem se jih uskladi časovno in amplitudno, da se poreže tisto, kar štrli zaradi ojačitev prostora. Rezultat je linearen, čvrst in odziven bas tudi v navidez problematičnem prostoru.

Vsekakor z DSP ne moremo kompenzirati pomanjkljivosti prostora v spektru nad 300-400 Hz. Lahko se le nekoliko linearizira frekvenčni potek zvočnikov v njihovi osi, vendar ne na pamet temveč na osnovi meritev zvočnika.

Ustrezen prostor je vedno prvi pogoj za doseganje vseh elementov dobre reprodukcije. V praksi se moramo pogosto odreči dobremu 3D prezentiranju, druge parametre zvoka pa se da doseči zelo solidne tudi v neoptimalnih prostorih.

Pa še to: všečnega zvoka z manjšimi dizajnerskimi ropotuljicami v tako velikem prostoru, kot ga ima @grizi, ne bo. Ne v sweet spotu, kolikor ga sploh je, ne nikjer drugje.
Nazaj na vrh
Right-Fi

Pridružen/-a: Pet Avg 2019 15:32

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 27, 2023 10:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

luka79 je napisal/a:

Prostor je velik, kar je prednost, tudi strop, menda 3 m, je redek luksuz. Vendar če bo ostal napol prazen, bodo lepo sedli le kakšni gregorijanski korali ali druga glasba z zelo počasnim tempom Smile
Nazaj na vrh
lix

Pridružen/-a: Ned Jan 2016 3:17
Kraj: Med Koprom in Trstom

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 27, 2023 11:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Uspeš spravit kavč med vrata?
Audiomarka

Pridružen/-a: Sob Jan 2012 14:47

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 27, 2023 16:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

LBaudio je napisal/a:
Audiomarka je napisal/a:
A ni zavesa dovolj? Je treba kartone od jajc limat po steni Laughing
Zanimiv problem...
Mene najbolj zanima al je tale grizi sploh z nami. Dej eno sliko tegale prostora gor grizi no. Da vidmo kako bo tole rešeno.
Bi pa jaz šel raje na electro kot ario.

en dan nazaj je bila najboljsa opcija JBL 4312, dan po tem Fecal Electra,....
mislim da OP ne rabi tvojega haluciniranja

Kva pa tebe trga ejga Laughing
Bolš je vzet electro, prvo že ker ni nova in za ceno arie dobiš boljši zvočnik. No rabljene arie so spet cenejše, vendar electra ni slab zvočnik za to kar ponuja...
Jbl je pa itak d best Very Happy
Tlle pa človeku jamrate kako ne bo nič... takile so realni problemi. S staromodnimi zvočniki je pač težko prit do optimalnih rezultatov v dnevnih prostorih. Fleksibilni, moderni zvočniki pa stanejo veliko. Samo potem prostor ni več tako zelo pomemben lot se tule nabija.
Tele bo pač treba prestavljat v idealno pozicijo in pospravljat nazaj...
luka79

Pridružen/-a: Pet Mar 2011 15:36

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 27, 2023 17:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Right-Fi je napisal/a:
luka79 je napisal/a:

Prostor je velik, kar je prednost, tudi strop, menda 3 m, je redek luksuz. Vendar če bo ostal napol prazen, bodo lepo sedli le kakšni gregorijanski korali ali druga glasba z zelo počasnim tempom Smile

Ja, ali pa morbiden orgelski nocturno. Tudi maša zna zveneti ok.

Skratka... brez debelega tepiha, težkih zaves, in oblazinjenega pohištva, polic s knjigami... bo bolj ubogo. Lahko pa se gre difuzorje in absorberje, vendar dvomim, da želi človek živeti v studijskem okolju. Pa še rezultat je ponavadi "slab".
My leader told me to jump in the river. .The river was deep and the weather was winter. .After a sailer very kindly saved me, my leader told me, you'd better take it easy. .I took it so easy my leader called me lazy!
Nazaj na vrh
Audiomarka

Pridružen/-a: Sob Jan 2012 14:47

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 28, 2023 17:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

V bistvu mam boljši predlog kot electra. Focal ima tudi pro serijo. Nek trio ali kaj podobnega bo igralo brez - naj znalci povejo- kakih 20dB dodatne im distorzije, ki jo prinašajo pasivni zvočniki z zunanjim ojačanjem. Kar seveda ni malo. Škoda pa je, da se o velikih stvareh nerado govori. Najboljše so malenkosti... in pol se tam doktorira. Stara jbl kišta pa ojačevalc za 10k i pol nek MC step up na gramofonu. To so štorije Laughing

Prednost profi opreme je tudi, da imaš nastavitve za visoke tone, mid, bas, kar pomaga. Poleg tega so fazno usklajeni.
Edino furnir je problematičen. Zgledalo pa ne bo v tistile sobi... rdečkasti so samo al pa črni.
grizi

Pridružen/-a: Sre Mar 2011 19:09
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 28, 2023 19:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kavč je za med vrata žal predolg...

Ste mi z iskranimi komentarji že skoraj potolkli željo po upgrade-u Laughing .

Kaj pa mogoče kaki 2x SONOS 5/era300 zvočnik s subom in trueplay tuningom? Ima kdo kake izkušnje z njimi oz. jih je poslušal/slišal ali pa jih celo ima?

Sicer mi je ideja AMP + pasivni zvočniki že z vidika okvarljivosti precej bolj všeč.

Hvala.
Nazaj na vrh
lix

Pridružen/-a: Ned Jan 2016 3:17
Kraj: Med Koprom in Trstom

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 28, 2023 20:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz bi kavč odžagal, resno mislim.
Če uspeš premaknit vse v kontra na steno kjer je zdaj kavč, dobi komplet soba boljši feeling. Sistem imaš postavljen na neprehodnem delu sobe, če se kdo sprehodi mimo kavča od vrat do vrat ni moteče. Na nasprotni steni si lahko omisliš most, police s knjigami, okraski, plišastimi igračami ...
Zvočnik ki je profi tipa bo najbolje sedel v tak prostor. Bas z 15" wooferjem in visokotonskim driverjem na trobljo ima tipično sevanje 60 stopinj, včasih tudi 40. Postaviš jih na široko in jih zelo zamakneš proti centru, da se center sešteva pred točko poslušanja. Profi zvočnike se včasih polovi za smešno ceno in so večinoma kvalitetnejših komponent kot pa pikipoki hajfaj. Največkrat je potrebna dodelava kretnic, da se porihtajo faze, ker se ponekod v pro serijah ne posveča dovolj pozornosti tem elementom. to lahko poganjaš z švoh ojačevalnikom, saj je tipični izkoristek nad 95db, mnogokrat krepko čez 100 (moj sistem 108).
joztom

Pridružen/-a: Pon Jan 2013 11:07

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 29, 2023 02:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lahko probaš en par mojih zvočnikov (cca 96dB/1m/1W), ki so namensko narejeni za odličen rezultat tudi ob zelo kritični postavitvi, ali ob steno, strop ali v kot (1/4 ali 1/2 space postavitve). Da pridobiš občutek, kako se tak tip zvočnika sliši. Prenesejo rack mount, slabše pa vgradnjo v luknje v steni, tako pravijo po profesionalnih testih iz monitorskih velikih poslušalnic. Imam dve velikosti, 8˝ in 12˝ sistema, oba sta restavrirana v nulo, zmogljivost je 400W na kanal ali več, seveda brez clippinga ojačevalca mišljeno.Tretma sobe v normalno reverberacijo bi bila zmaga, s tepihi, slikami in fuksijami, efekt natančnosti zvočne slike še poveča. Šipe na desni pač kvarijo sliko, se pa nekako navadiš ali daš kako zaveso.
Nazaj na vrh
ambasador

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 29, 2023 10:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

battaglia persa ? Laughing Laughing
Želim verjeti da je tista golota in deprimentna praznina na fotografiji od pravkar vseljenega stanovanja in še ni bilo časa opremiti ga.
...
Vse kar je treba - je pregnati puščobo v glavi in kreativno lotiti se. Če je volje... se da in to lepo urediti in obogatiti prostor.

Nazadnje urejal/a ambasador Sob Okt 07, 2023 09:00; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
bogomir 4051

Pridružen/-a: Tor Dec 2008 19:42
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 29, 2023 16:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Človek ima stanovanje, kot si ga je želel in mogel omisliti. Vsem arhitektonskim genialcem pa bi svetoval, da opravijo tistih par let študija, naredijo diplomo, nato pa svoje umotvore prodajajo za velik denar.

Lpm
ambasador

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 03, 2023 09:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

bogomir 4051 je napisal/a:
Človek ima stanovanje, kot si ga je želel in mogel omisliti. Vsem arhitektonskim genialcem pa bi svetoval, da opravijo tistih par let študija, naredijo diplomo, nato pa svoje umotvore prodajajo za velik denar.

Lpm

hahaha ... svetuješ kot da imaš svetovalno firmo, podkovano s študijem in diplomo. Ustrezne smeri, kajpada.
Laughing Laughing

Glede na 'veliko' hvaležnost za trud pri predlogih, ki se je pokazala na koncu razprave - sem vse moje predloge pobrisal. Škoda metati bisere ..

Nazadnje urejal/a ambasador Sob Okt 07, 2023 09:02; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
Stran 3 od 5

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu