| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
longplay
Pridružen/-a: Sob Sep 2011 7:53 Prispevkov: 876 Kraj: Ptuj
|
Objavljeno: Tor Nov 22, 2016 10:09 Naslov sporočila: |
|
|
Za najnižje frekvence je potrebenno imeti 35 metrov dolg prostor saj saj je to razdalja ki je potrebna za optimalno potovanje zvočnega vala.
Če tega ni nastanejo sami kompromisi in ničesar drugo. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 6260 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Tor Nov 22, 2016 11:32 Naslov sporočila: |
|
|
| longplay je napisal/a: | Za najnižje frekvence je potrebenno imeti 35 metrov dolg prostor saj saj je to razdalja ki je potrebna za optimalno potovanje zvočnega vala.
Če tega ni nastanejo sami kompromisi in ničesar drugo. |
Ne vem zakaj si to napisal, niti kako bi to vplivalo na aktivne akustične absorberje.
Kot prvo najnižji ton, ki ga kao slišimo, ma bolj čutimo, proizvaja pa ga samo par orgel na tem planetu (akustično) sicer pa samo elektronsko - je 16Hz. Valovna dožina te frekvence je hitrost zvoka v zraku 340m/s deljeno 16Hz = 22,21metra. Za slišati tako frekvenco je dovolj polovica te dolžine, torej cca 11metrov. Ta dolžina je lahko katerakoli, tudi diagonala prostora.
Toda- zakaj? Čemu to @longplay?
Kot prvo nimaš takega sub-a, ki bi to lahko predvajal. Kot drugo skoraj ni akustičnega instrumenta, ki bi to predvajal. Kot tretje, tudi če so te frekvence, jih ni v glasbenih posnetkih, ker to porežejo v studijih. Na svetu marsikaj obstaja, tudi posnetki z ultralow frekvencami. Mislim da so prvi začeli s filmom earthquake in so plašili gledalce v kinih s CerwinWega subi. Če želiš čutiti recimo 4Hz od filmskega helikopterja, si lahko nabaviš Eminent Technology ventilatorski subwoofer, potem pa mu moraš zgraditi še tunel, po katerem ti bo pošiljal te frekvence. Pa lahko verjameš, da je za te frekvence soba transparentna. Osrečiš še sosede v par drugih hišah zraven, hehe.
HiFi si je zastavil 20Hz-20.000Hz. Pri 20Hz imamo 340/20=17 metrov valovne dolžine, na polovico pride 8,5m in od tu se menimo naprej.
A se tu ne konča - @longplay, si kdaj slišal subwoofer v avtu? Madona, diagonala, največja dolžina v kabini je tam okoli 2,5metra. Po izračunu 340/2,5=136:2= 68Hz. Se ti zdi, da imajo subi v avtu samo tako 'globoke' base? In kako to, da ti slišiš basiranje v avtu zraven, medtem ko so vse šipe zaprte tako pri njemu kot v tvojem avtu?
Mit o najnižji frekvenci v prostoru predvideva ultra toge stene, strop, tla in še brez oken in vrat. Doma lahko slišim base v pritličju, pa so vrata in okna poslušalnice v tretjem nadstropju zaprta. Zidovi so kamniti, samo podi so pa leseni in prehodni za base.
Glede tega te lahko informirajo tudi soforumaši v blokih. Ne samo najnižje frekvence, tudi bolj vulgarne višje base vse preveč slišijo sosedi in težijo. Pa je beton tudi po tleh. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
NLP
Pridružen/-a: Tor Nov 2009 10:01 Prispevkov: 1035 Kraj: Drugje
|
Objavljeno: Sre Nov 23, 2016 00:29 Naslov sporočila: |
|
|
Res je.
Nizke frekvence, ki fizično "ne pašejo" v specifičen prostor bodo še vedno slišne seveda. Ta regija se imenuje "pressure" zona, te nizke bi naj dostorzirale, spet koliko je to bolj za občutit kot slišat je bolj tak...
Izza modalne regije, kjer se zvok obnaša kot valovanje, je tale pressure regija. To velja za rigidne prostore, kjer je za nizke frekvence dovoljšna ovira, kjer so pregradne stene lahke bežijo nizke seveda ven.
Torej tudi v zares rigidnih prostorih brez oken, vrat... se lahko "slišijo" tudi najnižje frekvence. Zdaj kako jih kontrolirat je pa druga zgodba a se da. _________________ Nenad P. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
joztom
Pridružen/-a: Pon Jan 2013 11:07 Prispevkov: 1975 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Nov 23, 2016 12:54 Naslov sporočila: |
|
|
Teoretiziranje o zvoku je jako kompleksno. Za zvočnike je dokaj jasno, da res rabimo vsaj 12m prostora za širjenje, vsi ki smo pred 30 leti študirali Dinsdale-ja in Bailleya smo to nekako zastopili, ko sta razlagala zvok orgel v manjših kapelah ob podeželskih dvorcih. Zvok se pri širjenju ne podreja nobeni teoriji. Kako neki bi, namesto potrebnih 12m, basove slišali v slušalkah, direkt na ušesih? Še bolj bebavo je zvok predstavljati s sinusnimi signali, govoriti o frekvenčnem področju, ki ga slišimo. Pa v vsaki dvorani slišimo aplauz, kjer je jata frekvenc tja do 100kHz, s časovnimi zamiki, torej 7000 ljudi na Bocelliju in komot slišite nekoga, ki ne ploska v ritmu. Pa imamo ušesa, redkokateri enaka, nekateri skoraj gluhi na eno uho, pa slišimo stereo, čudo mčloveških možganov. Vsekakor uho sliši frekvence, pa tudi vse odmeve, zaostanke in harmonike vseh kategorij, tako določimo barvo inštrumenta, glasu, mačje čeve na godalih itd. itd...
Ga ni srnjaka, ki bi vse to doumel v bistvu, zato se ne prepirajmo o fenomenih človeškega ušesa in uživajmo v glasbi, ne pa v podatkih o aparaturah. Ene sedejo skupaj, druge nikakor. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Sre Nov 23, 2016 13:31 Naslov sporočila: |
|
|
@joztom: se strinjam.
A, vidiš, občasno je potrebno ponoviti kakšno banalnost.
V tej debati ni nekega zanimanja za aktivne absorberje, čeprav v teoriji elegantno rešujejo akustiko poslušalnic na basu.
Na prvi videz je draga rešitev - a ko pogledaš koliko stane obisk akustičarja in strošek akustike sobe že samo na basu - ob prisotni bojazni da ne bo uspelo...
Takoj je potrebno ponovno poudariti, da to ne rešuje akustike od 150Hz navzgor. Verjetno tudi basa ne rešuje idealno - v smislu da boš rekel da bi jih postavil v studio ki ga je potrebno urediti, magari 4 kose, in si domišljal da je vse rešeno tam spodaj.
Vendar, če imajo ti absorberji v že urejenih poslušalnicah in studijih znaten doprinos k čistosti in transparentnosti basov, potem se nam avdiofilom obeta še toliko več. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Pestilence.

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:34 Prispevkov: 2585 Kraj: Škofja Loka
|
Objavljeno: Sre Nov 23, 2016 17:49 Naslov sporočila: |
|
|
| ambasador je napisal/a: |
@pestilence: poskusi še diagonalno postavitev. |
Bi prosil za razlago, kako si to mislil?
| ambasador je napisal/a: |
Drugače pa v tako mini prostorih vidim samo nearfield varianto - a ne zvočnike potisniti ob steno, nego povleči čimbolj stran (vsaj 30-50cm), odzadaj/izza zvočnikov/ pa poskrbeti za čimmanj živo steno. |
Na mizi nikakor niso igrali. Misliš da bi moral mizo potisnit bolj nazaj v prostor, zvočnike pa med mizo in steno oz. čimbolj na rob?
Izpade hecno, ampak.. nikoli prej se mi ni bilo treba ukvarjat s tem.
Prej sem imel sistem v sobi s tapiciranimi tlemi, leseno steno ter poševnim lesenim stropom in tam notri je špilalo zeeelo dobro. _________________ Music was my refuge. I could crawl into the space between the notes and curl my back to loneliness. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Čet Nov 24, 2016 09:11 Naslov sporočila: |
|
|
@pestilence:
alora, zvočnike postaviš simetrično levo in desno od kota sobe.
Nearfield pa je več ali manj tako, da če razširiš roke tako, da tvorijo kot cca 90 stopinj med seboj - s prsti tikaš oba zvočnika. Ti naj bodo v višini ušes, pa ne tik ob steni ampak potegnjeni ven. Koliko - določiš s poslušanjem. Torej bi višina podstavkov bila cca 1m, tako da se zvočniki nahajajo tistih 25/30cm iznad višine mize zaradi minimiranja škodljivega odboja od pisalne površine.
V ta namen potegneš pisalno mizo diagonalno pred kot (vsak vogal mize tika drugo steno). Seveda bo potrebno dvosed prestaviti kjer je fotelj in fotelj tam kjer je dvosed, da dobiš dovolj prostora za pisalno mizo.
Nearfield pozicija ti bo, kadar boš sedel za pisalno mizo. Zvočniki bodo na stojalih ob straneh mize
Ta preskus ti je 5 minut dela. Edino ti bo problem, ker nimaš stojal za zvočnike. Naredi si provizorične - naprimer kupiš kartonasto cev premera 105mm in je 2,2 metra dolžine, kar je dovolj za dva podstavka. Na konce zalepiš s termičnim lepilom ali pa z lepilom za les neko podlogo - znajdi se.
http://poisci.me/ponudnik/tekape-kovinska-in-papirna-galanterija-andrej-pticak-s-p/
Če pa cevi nafilaš s polnilom in pobarvaš od zunaj, ti lahko tudi ostanejo kot trajna rešitev.
Diagonalna postavitev je za obnašanje zvočnikov nekaj popolnoma drugega, boš že slišal. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Pestilence.

|
Objavljeno: Čet Nov 24, 2016 09:54 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala!
Grem na delo.
Stojala pa še nekje imam, samo znajo bit prenizka. Bom nekako uredil. _________________ Music was my refuge. I could crawl into the space between the notes and curl my back to loneliness. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ajka
Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00 Prispevkov: 3193 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Čet Nov 24, 2016 10:52 Naslov sporočila: |
|
|
LP
"Fantje brez ovinkarjenja", to je "šolski primer audiofilsko neurejene sobe" ...
Je treba sprement praktično vse
Izguba časa z malimi spremembami
PS.:Na forumu je bilo veliko napisanega kako se temu streže, od postavitve zvočnikov v prostor, do same opreme prostora, samo najt je treba  _________________ ~ ** ~ |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: - |
|
 |
matej

Pridružen/-a: Čet Jun 2008 18:07 Prispevkov: 588 Kraj: laško
|
Objavljeno: Čet Nov 24, 2016 12:17 Naslov sporočila: |
|
|
Saj si že sam ugotovil:
| Pestilence. je napisal/a: | ..Okno, gol strop, gole stene..
|
Dodaj še napol prazen prostor, ploščice na tleh in streljanje zvočnikov neposredno v ne preveč oddaljeno okno, pa si tam. Naredi prostor malo bolj prijazen za življenje in bo naenkrat tudi akustično bolj prijazen. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Pestilence.

|
Objavljeno: Čet Nov 24, 2016 21:40 Naslov sporočila: |
|
|
Hej!
No, saj v teh kompromisih je problem. Meni ta prostor JE prijazen za bivanje. Ne želim nobenih regalov, slik in podobnega. Že z zaveso sem se težko sprijaznil, pride pa neka težja in debelejša. Ampak, nekaj bo pač treba.
Kar me zanima je, če se da to uredit brez da se prostor napolni z večjo količino pohištva, tepihov, slik..
Skratka, kakšne manj vsiljive rešitve. Tudi s parimi akustičnimi ploščami 50x50cm bi se sprijaznil, ampak.. dvomim da se na blef da kaj uredit, zato sem z vprašanji prišel sem.
Kak les po stenah je bolj pljunek v morje?
Dodatne informacije: Vse stene so zidane, 2 od tega zunanji, po tleh pa je linolej in ne ploščice. Tepih je relativno težka in masivna zadeva (1cm+ debeline). _________________ Music was my refuge. I could crawl into the space between the notes and curl my back to loneliness. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
JJAB
Pridružen/-a: Sob Apr 2014 0:05 Prispevkov: 197 Kraj: Moon
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
matej

Pridružen/-a: Čet Jun 2008 18:07 Prispevkov: 588 Kraj: laško
|
Objavljeno: Pon Nov 28, 2016 13:51 Naslov sporočila: |
|
|
Ha, pravijo, da se o okusih ne razpravlja. Jaz sem v bistvu mislil, da naj bi bil prostor še bolj prijazen kot je sedaj . Iz slik sem razbral, da je mesto poslušanja za mizo ali na obeh sedežih, torej nasproti okna, drži? Dodatnega pohištva ne potrebuješ, kam bi ga pa sicer namestil? Izgleda, da so zvočniki bližje stropu kot pa tlom (A < B). Potemtakem sta kritični površini strop in bočna stena. Izdelaj ali kupi ustrezne akustične panele in jih pobarvaj z enako barvo kot je na steni, pa bo zadeva zelo neopazna. Namesto zaves lahko na okna namestiš npr. lesene žaluzije, ki jih še dodatno obdelaš in po želji pobarvaš. Tepih lahko prestaviš malo bolj na sredo prostora. Rob police, na kateri so zvočniki, naj bo za prednjo ploščo zvočnikov in ne pred njo. To bi bili morda minimalni zate še sprejemljivi posegi. Kaj pa pravi želva?
Iz sosednje teme sem si sposodil spodnjo sliko, upam, da avtor ne zameri. Temu bi jaz rekel prijazen prostor. Oglej si detajle in primerjaj s svojim prostorom.
 |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
NLP
Pridružen/-a: Tor Nov 2009 10:01 Prispevkov: 1035 Kraj: Drugje
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Pestilence.

|
Objavljeno: Čet Dec 01, 2016 00:30 Naslov sporočila: |
|
|
| matej je napisal/a: | Ha, pravijo, da se o okusih ne razpravlja. Jaz sem v bistvu mislil, da naj bi bil prostor še bolj prijazen kot je sedaj . Iz slik sem razbral, da je mesto poslušanja za mizo ali na obeh sedežih, torej nasproti okna, drži? Dodatnega pohištva ne potrebuješ, kam bi ga pa sicer namestil? Izgleda, da so zvočniki bližje stropu kot pa tlom (A < B). Potemtakem sta kritični površini strop in bočna stena. Izdelaj ali kupi ustrezne akustične panele in jih pobarvaj z enako barvo kot je na steni, pa bo zadeva zelo neopazna. Namesto zaves lahko na okna namestiš npr. lesene žaluzije, ki jih še dodatno obdelaš in po želji pobarvaš. Tepih lahko prestaviš malo bolj na sredo prostora. Rob police, na kateri so zvočniki, naj bo za prednjo ploščo zvočnikov in ne pred njo. To bi bili morda minimalni zate še sprejemljivi posegi. Kaj pa pravi želva?
|
Hej. Želva je plišasta, dolga zgodba sicer.. ampak.. darilo ki ga kar nekako ne pospravim^^
Zvočniki so bližje stropu, da. So pa pomaknjeni na rob, ter potem zamaknjeni nazaj zato da so lahko rahlo obrnjeni proti sredini.
Dobil sem še predloge za postavitev zvočnikov levo in desno od mize. Neka solidna kovinska stojala imam. Tako postavitev sem imel preden sem zmontiral polico. Pri poslušanju iz kavča je zvenelo solidno, ampak, zvok pri sedenju je bil pa grozen tako da sem se kasneje odločil za polico.
Bo treba res probat kak trik z DIY aplikati.
Zakaj pa se je situacija zakomplicirala: Nisem hotel imeti ločene dnevne sobe. Nisem hotel imeti ločenega hifi ter PC audio sistema in nisem hotel imeti ločenega TVja in računalnika. Zdaj pa plačujem ceno za to
Iščem pa neko rešitev ki bi zvenela solidno tako za računalnikom kot na fotelih pa izgledala približno OK.
Do takrat pa sploh nimam motivacije menjat zvočnikov na boljše. _________________ Music was my refuge. I could crawl into the space between the notes and curl my back to loneliness. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|