| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
HIFRIK

Pridružen/-a: Tor Feb 2009 20:40 Prispevkov: 418 Kraj: M.Sobota
|
Objavljeno: Sob Feb 09, 2013 15:29 Naslov sporočila: |
|
|
| jože je napisal/a: | | Je pa še ena varianta, nabaviš si naprimer ZOOM H1 in z njim posnameš. ZOOM H1 stane cca 100€. |
Ja, to je prava varianta. Ker če snemam na laptop bo to le mono posnetek, ker ni priključka za stereo mikrofon. _________________ Greetings from The Humungus! The Lord Humungus! The Warrior of the Wasteland! The Ayatollah of Rock and Rolla! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
longplay
Pridružen/-a: Sob Sep 2011 7:53 Prispevkov: 876 Kraj: Ptuj
|
Objavljeno: Sob Feb 09, 2013 22:45 Naslov sporočila: |
|
|
Še ceneje je če jaz posnamem zastonj z mojim Olympusom.
 |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
nek_do

Pridružen/-a: Čet Okt 2009 21:22 Prispevkov: 2282 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Feb 16, 2013 18:13 Naslov sporočila: |
|
|
Dva vsestransko uporabna hišna stereo mikrofona, ki se jih dobi dobesedno za en evro. Prvi, ki je dizajnersko zelo zanimiv je lahko tudi kot okras.
Stereo mikrofon Philips EL 1979
Stereo mikrofon Philips SBC 472
 _________________ Lep je dan |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
trancedeejay Site Admin

Pridružen/-a: Sob Mar 2008 9:01 Prispevkov: 1380 Kraj: Zgornja Besnica
|
Objavljeno: Tor Jun 07, 2016 02:46 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz pa zadnje čase testiram različne tehnike stereo snemanja zbora. Zaenkrat imam od tehnike Tascam DR-07MK2 in pa sposojen Zoom H4n z zunanjimi mikrofoni SE4, stojali pa imam 4 metrske. Zaenkrat sem testiral XY pozicijo mikrofonov in AB.
Slika je samo za prikaz mikrofonov - niso bili tako postavljeni
http://www.shure.co.uk/support_download/educational_content/microphones-basics/stereo_microphone_techniques
Velika razlika je že med samima snemalnikoma. Zoom mi deluje zvokovno analitičen, sterilen, Tascam dobro "potegne" tudi nižje frekvence in so posnetki z integriranimi posnetki za moje pojme bolj poslušljivi.
Testno snemanje v nunski cerkvi v Škofji Loki
Recimo snemanje s cardioid palčkama (paličasti mikrofon) obrnjenima ena proti drugi pod kotom 90 stopinj. Posnetek je soliden a sami vokali delujejo bolj oddaljeno.
Pri snemanju z AB (mikrofoni postavljeni navzven pod kotom 90 stopinj) v kolikor mikrofone postavimo preblizu izvajalcev, izgubimo zven samega prostora v katerem se izvajalci nahajo, zvok v kombunaciji z zunanjimi mikrofoni pridobi na telesu, moški vokali so bolj konkretni.
Zelo zelo se pozna pozicija mikrofonov. Mislim, da sem mikrofon premaknil za 30cm - popolnoma drug zvok. Prav tako ni ok v kolikor previsoko.
Glede na to, da imam navoljo le palcke in ne large diaphragm mikrofonov, me zanima kako bi se ti obnesli v varianti spaced pair.
Kako ostali snemate vokale, zbore v cerkvenem okolju?
Kot sem videl, pogosto Jan Erik Persson iz Opus3 uporablja blumlein tehniko snemanja. Koliko mikrofonov za snemanje zbora uporabljate vi?
http://www.positive-feedback.com/Issue63/opus3.htm
Med snemanjem in monitoriranjem preko slušalk - doma uporabljam zaenkrat HD650, na lokacijah snemanja pa Focal Classic.
Have a nice Day
Matt _________________ MUSIC IS THE KEY
Nazadnje urejal/a trancedeejay Tor Jun 07, 2016 03:18; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
lix

Pridružen/-a: Ned Jan 2016 3:17 Prispevkov: 541 Kraj: Med Koprom in Trstom
|
Objavljeno: Tor Jun 07, 2016 03:05 Naslov sporočila: |
|
|
V cerkvah in podobnih akustičnih prostorih je zanimivo uporabiti velikomembranske mikrofone v figure of eight poziciji (8 - osmica).
Ambient se zaradi enakomernega signala na obe strani fazno nasprotnih membran briše, se pa zato bolje ojača recimo vokal pevca, kateri prihaja večinoma samo z ene strani na membrano.
Količina mikrofonov je zelo odvisna od zasedbe, prostora, želja nastopajočih, morebitnega dodatnega ozvočenja za publiko ali povezave na cerkveno ozvočenje. Najraje se držim KISS fižolofije (keep it simple, stupid) oziroma - manj je več.
lix |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
vintagesonic
Pridružen/-a: Sre Mar 2010 17:24 Prispevkov: 1437 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Jun 08, 2016 11:12 Naslov sporočila: |
|
|
| lix je napisal/a: | | Ambient se zaradi enakomernega signala na obe strani fazno nasprotnih membran briše, se pa zato bolje ojača recimo vokal pevca, kateri prihaja večinoma samo z ene strani na membrano.lix |
Ali lahko razložiš malce bolj v detalje? Govorimo o "Blumlein" paru ali o čem drugem?
LP |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
orc.perc
Pridružen/-a: Sre Nov 2009 22:05 Prispevkov: 527 Kraj: Posr.Park
|
Objavljeno: Sre Jun 08, 2016 11:30 Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče je govora o AB fig.8 paralelnem paru???
TonyF ga fura... _________________ -1/3oct.REar |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
vintagesonic
Pridružen/-a: Sre Mar 2010 17:24 Prispevkov: 1437 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Jun 08, 2016 12:02 Naslov sporočila: |
|
|
| orc.perc je napisal/a: | Mogoče je govora o AB fig.8 paralelnem paru???
TonyF ga fura... |
Uporaba mikrofonov s karakteristiko osmice v stereo AB paru je lahko zelo problematična, ker v večini primerov običajno posnetek ni mono kompatibilen.
LP |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
JAZZZ

Pridružen/-a: Sre Apr 2008 12:32 Prispevkov: 2799 Kraj: POSAVEC
|
Objavljeno: Sre Jun 08, 2016 12:53 Naslov sporočila: |
|
|
Sam sem zadnji zbor v cerkvi snemal z glavnim mikrofonom Soundfield MKV(4 kapsule), z dvema MG930 (spaced pair) in malce nazaj s stereo Telefunken M216 Matric (Blumlein postavitev) _________________ "There are two kinds of fools. One says-this is old and therefore good. The other says-this is new and therefore better." Bob Katz |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Fantocci
Pridružen/-a: Sre Okt 2009 10:42 Prispevkov: 11
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|