| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 6258 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Sre Mar 09, 2016 17:37 Naslov sporočila: |
|
|
Če si količkaj natančen avdiofil, je nujno preveriti geometrijo/ nastavitve gramofona. In to na neodvisen način - s šablono na krožniku/plošči.
Obstaja nemalo gramofonov, ki imajo že tovarniško zgrešeno montirane ročice - tukaj zanesti se samo na overhang je siguren flop. Zgrešene so lahko tudi skale tako za obtežitev kot antiskating.
Antiskating osebno nastavim/preverjam tako, da je med igranjem plošče igla na sredini glavice. Vsak odklon pomeni, da je generator (magnet ali tuljavica) nesimetrično postavljen znotraj glavice - dober recept za slabo reprodukcijo. In tudi kotna napaka 'pridela' mimogrede še nekaj stopinj zraven: v enem delu se to sešteva z napako ročice, v drugem delu pa odšteva. Tako ti lahko antiskating zagreši dodatno kotno napako (morda je to tudi primer @0844Ales -a).
Antiskating je zelo odvisen od trenja - konična igla (ala Denon DL103) potrebuje tretjino manj antiskatinga od eliptične igle. Ma to je tako, na grobo - najbolje preveriti na oko med igranjem. Še bolje se to preveri s testno ploščo (naprimer testno HiFi News & Record Review), kjer je posnetih 300Hz in vsako odstopanje od idealne sredine zelo slišno pači na enem kanalu. Ta 'track' ima plošča na začetku, sredini in izteku plošče, ker se razmere lahko spreminjajo glede na položaj ročice, kje se nahaja.
Pri obtežitvah igle je bolje iti na zgornjo mejo kot pa škrtariti z gramažo - pri močnejši modulaciji premalo obtežena igla namesto da sledi vijugam - 'piči' po sredi brazde in lomi vrhove ki štrlijo proti sredini - tudi dober recept za slabo reprodukcijo, obenem pa tudi za predčasno obrabo plošč in igle.
Še kaj?
Aja: sosedje italijani so vedno trdili, da je več kot plovica uporabnikov imela slabo montirano/nastavljeno odjemno dozo. In je to tudi dosti botrovalo abdikaciji analognih gramofonov pri avdiofilih v prid CD formatu. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
0844Ales
Pridružen/-a: Tor Jan 2009 15:09 Prispevkov: 98 Kraj: Kamnik
|
Objavljeno: Sre Mar 09, 2016 20:26 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za izčrpne informacije. Glava, katero imam montirano ni nek presežek (AT 95e), sem se pa poigral z nastavitvijo le te. Sledilna sila-teža je sedaj na maximumu (2.5g), antiskate sem pa nastavljal s poslušanjem zadnje skladbe pri etiketi.
Rezultat pa znatno izboljšanje zvoka, le na koncu je še občasno, le pri nekaterih ploščah (tu pa tam in ne po celi dolžini skladbe) zaznati rahlo distorzijo. Težava je rešena in domača naloga narejena. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ajka
Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00 Prispevkov: 3192 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Sre Mar 09, 2016 20:46 Naslov sporočila: |
|
|
LP
Eden od problemov je tudi umazanija, ki jo lepo potiskamo k "zadnjim zarezam"...
Če se "vinil" ne čisti redno ali sploh ne, se to vse skupaj zapeče.
Da je vse skupaj še slabše, zaradi "stiske s prostorom" je veliko plošč urezanih tako, da zareze od sredine naprej že stiskajo, da se izide komad, pol pa še kakšen "orkestralni izbruh" poslabša že slabo
PS.:Ali funkcionira igla kot "ralo" ali "plug" po smeteh je treba pogledat še VTA in SRA. Včasih je VTA kar OK je pa kakšna igla drgač naštimana pa SRA ne štima .
 _________________ ~ ** ~ |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: - |
|
 |
0844Ales
Pridružen/-a: Tor Jan 2009 15:09 Prispevkov: 98 Kraj: Kamnik
|
Objavljeno: Sre Mar 09, 2016 21:07 Naslov sporočila: |
|
|
Pa še to moram omeniti. Ko sem ploščo poslušal brez obtežitve (clampa) je bilo še bolje. Veliko gramofonskih matov je poti sredini spuščenih, na zunanjem robu pa so višji in clamp ploščo malo ukrivi, deformira. Moj vintage Lenco L85 ima krožnik in mat v enem kosu in se zelo lepo vidi, da sta notranja robova nižja od zunanjega.

Nazadnje urejal/a 0844Ales Čet Mar 10, 2016 10:42; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Čet Mar 10, 2016 09:23 Naslov sporočila: |
|
|
| ajka je napisal/a: | LP
Eden od problemov je tudi umazanija, ki jo lepo potiskamo k "zadnjim zarezam"...
Da je vse skupaj še slabše, zaradi "stiske s prostorom" je veliko plošč urezanih tako, da zareze od sredine naprej že stiskajo, da se izide komad, pol pa še kakšen "orkestralni izbruh" poslabša že slabo
PS.:Ali funkcionira igla kot "ralo" ali "plug" po smeteh je treba pogledat še VTA in SRA. Včasih je VTA kar OK je pa kakšna igla drgač naštimana pa SRA ne štima .
|
Mislim da je iz Linn-a prišlo, da igla sama zmeče prah iz brazde in da ni potrebno brisati LP-jk pred predvajanjem. Zadevo sem opazoval in ugotovil, da to drži v veliki meri. Obstajajo plošče, ki jih praktično nikoli ne poslušam na obeh straneh. Tista stran, ki jo ne poslušam biiiistveno več prasketa.
Pranje pa mora biti. Če je ultrazvočno, še toliko bolje. Izposojeno imam tako napravo in se že en lep čas ukvarjam s tem.
------------------------------------------------------------------------------------
Sem bil prepričan, da bo ena moja plata romala v smeti, ker je v tistem delu masovnega violinskega 'stampeda' kar 'hrlelo' in to neglede katero glavico/iglo sem uporabil. Po ultrazvočnem pranju - kot novo.
Tudi rabljene plošče, ki sem jih dobil v dar, je marsikatero spravilo v stanje zelo dobro ohranjeno. Ljudje so včasih plošče kar puščali na gramofonu - ko so kupili kako novo plato, so jo 'zlajnali' - praktično ni šla dol iz gramofona en lep čas.
En dan, ko bom od volje, bom opral novo ploščo, ki ne prasketa od prahu. Imam vtis, da ultrazvočno pranje ne samo odstrani prasketanje - plošče dobijo en nobel zvok, je več fines. Na novih bom to še najbolje preveril.
Ob tem sem se spomnil sejma Multimedija pred morda 10 leti, ko so imeli angleži prikaz njihovega čistilnega strojčka. Razdevičili so novo ploščo, jo predvajali nekaj minut, nato oprali in posesali s strojčkom in ponovno dali na gramofon - zato da prikažejo izboljšanje osuplim obiskovalcem. Mislim da gre za emulzijo, ki se občasno našprica po matricah v fazi prešanja plošč. Šprica pa zato, da se ne sprijema. Kdo ve, ćemo provat. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ajka
Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00 Prispevkov: 3192 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Čet Mar 10, 2016 10:42 Naslov sporočila: |
|
|
| ambasador je napisal/a: | | ajka je napisal/a: | LP
|
Mislim da je iz Linn-a prišlo, da igla sama zmeče prah iz brazde in da ni potrebno brisati LP-jk pred predvajanjem. Zadevo sem opazoval in ugotovil, da to drži v veliki meri. Obstajajo plošče, ki jih praktično nikoli ne poslušam na obeh straneh. Tista stran, ki jo ne poslušam biiiistveno več prasketa.
Pranje pa mora biti. Če je ultrazvočno, še toliko bolje. Izposojeno imam tako napravo in se že en lep čas ukvarjam s tem.
------------------------------------------------------------------------------------
Sem bil prepričan, da bo ena moja plata romala v smeti, ker je v tistem delu masovnega violinskega 'stampeda' kar 'hrlelo' in to neglede katero glavico/iglo sem uporabil. Po ultrazvočnem pranju - kot novo.
Tudi rabljene plošče, ki sem jih dobil v dar, je marsikatero spravilo v stanje zelo dobro ohranjeno. Ljudje so včasih plošče kar puščali na gramofonu - ko so kupili kako novo plato, so jo 'zlajnali' - praktično ni šla dol iz gramofona en lep čas.
En dan, ko bom od volje, bom opral novo ploščo, ki ne prasketa od prahu. Imam vtis, da ultrazvočno pranje ne samo odstrani prasketanje - plošče dobijo en nobel zvok, je več fines. Na novih bom to še najbolje preveril.
Ob tem sem se spomnil sejma Multimedija pred morda 10 leti, ko so imeli angleži prikaz njihovega čistilnega strojčka. Razdevičili so novo ploščo, jo predvajali nekaj minut, nato oprali in posesali s strojčkom in ponovno dali na gramofon - zato da prikažejo izboljšanje osuplim obiskovalcem. Mislim da gre za emulzijo, ki se občasno našprica po matricah v fazi prešanja plošč. Šprica pa zato, da se ne sprijema. Kdo ve, ćemo provat. |
LP
Tudi na nerabljenih ploščah se pridno nabira "umazanija", ki se nahaja v prostoru...
Čeprav izgleda prostor "čeden" in je plošča v ovitku najde umazanija vse pore, da se naloži...
Čeprav se neverjetno sliši, da kako umazanija najde pot, sem imel primer praktično popolnoma zaprt "šuko" vtikač, ki je bil nekaj let priklopljen v zid se je pri odprtju pokazalo kam in koliko umazanija najde pot...
Ali pa LPji, sem dobil en komplet, nerabljene, nekatere tudi v škatli-boxu, ki so samo stali na polici, ohoho časa od leta 60, leto gor al dol, si jih samo s krpo obrisal, je bil "odtis" ko da bi "feltne brisal"
Če "živijo" plošče še v okolju s smogom in še čim, ne da bi to sploh zaznali, se taka umazanija prilepi, jih igla lahko še dodatno zapeče, po večkratnem poslušanju je škoda skoraj nepopravljiva in tudi čistilci ne morejo delati čudežev... Malo se govori o slabosti čistilcev, sploh ultrazvočnih, morda še ni tako "raziskano", ker se še ne množično uporabljajo, bo čas pokazal kako in kaj, da ne razmišljamo naglas ...
PS.:Za zelo stare plošče ponovno, večkrat napisano priporočam ARTo_vo olje, "pomladi-osveži" vinil in zmanjša trenje  _________________ ~ ** ~ |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: - |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Čet Mar 10, 2016 11:00 Naslov sporočila: |
|
|
| 0844Ales je napisal/a: | Hvala za izčrpne informacije. Glava, katero imam montirano ni nek presežek (AT 95e), sem se pa poigral z nastavitvijo le te. Sledilna sila-teža je sedaj na maximumu (2.5g), antiskate sem pa nastavljal s poslušanjem zadnje skladbe pri etiketi.
Rezultat pa znatno izboljšanje zvoka, le na koncu je še občasno, le pri nekaterih ploščah (tu pa tam in ne po celi dolžini skladbe) zaznati rahlo distorzijo. Težava je rešena in domača naloga narejena. |
Še nekaj preveri: predvajaš ekscentrično ploščo in opazuješ iglo - ali se igla veliko odkloni napram glavici, ko jo potegne v eno ali drugo smer? Če da, potem imaš preveč trenja ležaja v ročici. Vintage je vintage, podobno kot Emšo. Obnova (razstavitev, čiščenje, ponovna nastavitev) je v takem potrebna. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Čet Mar 10, 2016 11:10 Naslov sporočila: |
|
|
@ajka:
kar drži, prah se infiltrira tudi v vodotesne ure, če smo že pri tem. In to z razliko v zračnem tlaku, ki v notranjosti sledi spremenljivemu zunanjemu. Pri čemer se potencira, ker uro daš na roko in se s tem segreje proti telesni temperaturi, kar vpliva na zračni tlak znotraj.
Seveda gre za mikroskopski prah, ki se mu ne uide. Večje kose igla že zmeče ven, a tisti fini fini prahec se nalaga. Toliko bolj če je mastno - takrat nastaja 'šmir' - mešanica masti in prahu.
Rad verjamem v razna Squalan olja na kratek rok. Na dolgi rok pa se bojim da se maščoba zlepi s prahom in tega se ne znebiš zlepa.
Sem opazoval kako težko tudi ultrazvočni odstrani prstne odtise. Pa dodam malo(!) detergenta v destilirano vodo. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
nek_do

Pridružen/-a: Čet Okt 2009 21:22 Prispevkov: 2282 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Mar 10, 2016 20:37 Naslov sporočila: |
|
|
Francozi pa se ne hecajo ter se ne sprašujejo, če je vinil............
Klik
[ ]
_________________ Lep je dan |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Vinylfreak86
Pridružen/-a: Pon Okt 2013 21:57 Prispevkov: 298 Kraj: Celje
|
Objavljeno: Čet Mar 10, 2016 21:53 Naslov sporočila: |
|
|
Prvo kot prvo je bedasto, da radio odprodaja vinilno kolekcijo, še pri nas imajo radii, ki kaj veljajo v kleti vinilno zalogo. Ker edina ta je trajna. Po drugi strani pa kdo bo to kupil? Mladi sigurno ne, oni kupujejo le poceni rabljen in nov vinil. Zbirateljev z globokimi žepi pa ni toliko na trgu. _________________ Vinyl forever!!! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
NCC2000
Pridružen/-a: Čet Sep 2012 12:28 Prispevkov: 591 Kraj: Slovenia
|
Objavljeno: Čet Mar 10, 2016 23:40 Naslov sporočila: |
|
|
| Vinylfreak86 je napisal/a: | | Prvo kot prvo je bedasto, da radio odprodaja vinilno kolekcijo, še pri nas imajo radii, ki kaj veljajo v kleti vinilno zalogo. Ker edina ta je trajna. Po drugi strani pa kdo bo to kupil? Mladi sigurno ne, oni kupujejo le poceni rabljen in nov vinil. Zbirateljev z globokimi žepi pa ni toliko na trgu. |
Zakaj bedasto? V prvi rundi bodo dali na licitacijo kolekcijo 5k kosov, nekdo bo ziher kaj ponudil, nekdo bo to kupil. Potem pa naprej. Radio danes ni nikjer muzej, vinil je v tej branži takorekoč mrtev. Zase bodo digitalizirali, kar jim je zanimivo in se znebili resnega stroška arhiva.
Ni bolje, da se plošče spravi v življenje, dokler še obstaja kdo, ki bi jim z veseljem dajal umetno dihanje? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Vinylfreak86
|
Objavljeno: Pet Mar 11, 2016 00:22 Naslov sporočila: |
|
|
| NCC2000 je napisal/a: |
Zakaj bedasto? V prvi rundi bodo dali na licitacijo kolekcijo 5k kosov, nekdo bo ziher kaj ponudil, nekdo bo to kupil. Potem pa naprej. Radio danes ni nikjer muzej, vinil je v tej branži takorekoč mrtev. Zase bodo digitalizirali, kar jim je zanimivo in se znebili resnega stroška arhiva.
Ni bolje, da se plošče spravi v življenje, dokler še obstaja kdo, ki bi jim z veseljem dajal umetno dihanje? |
V ZDA je polno manjših in večjih radijskih postaj, ki praktično uporabljajo zgolj vinil. Zato vinil v tej branži niti slučajno ni mrtev. Če bi jaz bil lastnik ali direktor radijske postaje bi kot prvo poskrbel za dobro vinilno kolekcijo. Medtem ko bi razni digitalni predvajalniki leteli skozi okno na ulico, da se raztrešijo na prafaktorje. _________________ Vinyl forever!!! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
NCC2000
Pridružen/-a: Čet Sep 2012 12:28 Prispevkov: 591 Kraj: Slovenia
|
Objavljeno: Pet Mar 11, 2016 01:18 Naslov sporočila: |
|
|
| Vinylfreak86 je napisal/a: | | NCC2000 je napisal/a: |
V ZDA je polno manjših in večjih radijskih postaj, ki praktično uporabljajo zgolj vinil. Zato vinil v tej branži niti slučajno ni mrtev. Če bi jaz bil lastnik ali direktor radijske postaje bi kot prvo poskrbel za dobro vinilno kolekcijo. Medtem ko bi razni digitalni predvajalniki leteli skozi okno na ulico, da se raztrešijo na prafaktorje. |
Potem pa sploh, naj do njih pridejo te manše in večje radijske postaje, da plošče oživijo in glasbo z njih podelijo med ljudi. Mnogo boljše, kot pa da ostanejo pozabljene nekje v nekem sarkofagu.
Kako pa take postaje lahko poslušamo? Preko interneta? Ker FM-u se žal obeta pogreb .. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Pet Mar 11, 2016 08:38 Naslov sporočila: |
|
|
Lepota je relativna.
Lepota razmišljanja sodobnih pohlepnih povzpetnikov se odraža v vzvišenosti njihovih ciljev.
In v kaj se bo spremenil izkupiček vinilne kolekcije?
V nove lepote, novo remek delo:
-variacije na temo: Valentino, Audi, Jaeger LeCoultre, počitnice na Karibih - v D(enar)-dur-u _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Vinylfreak86
|
Objavljeno: Pet Mar 11, 2016 12:45 Naslov sporočila: |
|
|
Lepota je res relativna. Ko sem bil pred par leti v Budimpešti, sem se zgražal, ko je tam nek Madžar s plinskim gorilnikom segreval vinilke Hungarotona ter jih oblikoval in iz njih na koncu naredil ure. Sicer so ure zanimivo izgledale, vendar mi je škoda vinilk. Sploh ker Hungaroton danes proizvaja le CD-je. _________________ Vinyl forever!!! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
 |
Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu
-> CD, Vinil, DVD, Blu-ray |
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 40, 41, 42 ... 67, 68, 69 Naslednja
|
| Stran 41 od 69 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|