| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
mihamusic
Pridružen/-a: Sre Feb 2015 20:17 Prispevkov: 162 Kraj: Trzin
|
Objavljeno: Ned Jul 26, 2015 21:15 Naslov sporočila: Primerjava komponent - moja opažanja |
|
|
Pozdravljeni Avdiofili:
Par mojih opažanj pri primerjavi komponent - za debato,...
1.) Doživljanje glasbe je zelo zapleten proces v naših možganih, odvisen zagotovo od mnogih dejavnikov - notranjih (razpoloženje, koncentracija, itd) in zunanjih (objektivnih : temperatura/vlažnost zraka in podobno)
2.) Izvajanje testa primerjanja komponent v trgovinah/sejmih/ABX/xxx dejansko lahko vpliva na naše dojemanje slušnih informacij - ker se osredotočimo na test - in ne na glasbo,...
3.) Kakršnokoli "vrednotenje"/ocenjevanje posameznih komponent v trgovini/na sejmu je popolnoma brezpredmetno - nepoznane ostale komponente/kabli/xxx in predvsem tipično glasmeni "materijal" CD/file-i,...
Nerelevanto vzdušje/razpoloženje za dojemanje glasbe - ogromno motečih vplivov iz okolja,...
V zadnjem času sem menjal svoj sistem in med tem naredil par primerjav (kabli).
Kar se je meni obneslo kot test je sledeče (je pa zamudno in zahteva izposojo komponent za nekaj časa - tule bom govoril o kablih, ker sem se s tem ukvarjal,...):
- instaliraš nov (tipično boljši/dražji/xxx) kabel
- se sploh ne ukvarjaš s primerjavo (na dobre stvari se zelo hitro privadiš - pri vseh stvareh v življenju ),...
- poslušaš nekaj dni - čimveč, čimveč različne glasbe,...
- si na določen dan vzameš ene 2 uri za intenzivno poslušanje - na novih komponentah
- nato zamenjaš komponento, ki jo testiraš/primerjaš - isti CD/ista glasnost/vse enako,...
In slišiš (ali pa ne ?) razliko. V prvem primeru sledi odločitev o nakupu,... v drugem si "prišparal" kar nekaj EUR
Namreč - "akustični spomin" je po moje skrajno nezanesljiva zadeva - da bi si zapomnil detajle preko nekaj dni itd - je zelo nezanesljivo.
p.s. pri testu zvočniških kablov je bila razlika izredno dramatična,... pri interconnectih opazna,... pri power kablih - ni razlike - na mojem sistemu ob zgoraj opisani metodolgiji.
Kakšno je pa vaše mnenje/izkušnje ?
LP : Miha |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
jacoby
Pridružen/-a: Sre Jun 2008 10:23 Prispevkov: 1111
|
Objavljeno: Ned Jul 26, 2015 21:41 Naslov sporočila: Re: Primerjava komponent - moja opažanja |
|
|
| mihamusic je napisal/a: |
Namreč - "akustični spomin" je po moje skrajno nezanesljiva zadeva - da bi si zapomnil detajle preko nekaj dni itd - je zelo nezanesljivo.
|
Akustični spomin, je lahko enako zanesljiv, kot kateri koli drug dražljaj-signal, ki ga zazna človeško telo...
Je pa to odvisno od posameznika ali to sposobnost ima ali nima.
Potem si tudi dober kuhar ne bi zapomnil, kakšen okus mora imet neka začimba, ali neka sestavina, in bi vsakokrat skuhal drugačno jed, zaradi napačne sestavine, ker tega ni zaznal ob nabavi...
Kako bi izbiral različne sestavine na marketu, ali so kvalitetne?
Bi gledal certifikate? Bi s sabo nosil vzorce in jih primerjal? :)Pravi kuhar nima težav, ker ima natančen spomin okusov, vonjev...
Enako je z zvokom...
Ko nekaj časa preživiš z neko komponento, jo spoznaš v detajle, in si ta zvočni inprint tudi zapomniš.
Sploh če govorimo o nekaj dneh ali tednih.
Boljši kot je sistem , večje so razlike med primerjanimi komponentami, lažje jih prepoznaš, in si jih tudi zapomniš.
Powercord ima lahko enak učinek kot ic, ali zvočniški, vsaj v dobrem sistemu. _________________ The only way to do great work is to love what you do |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: 051383384 |
|
 |
mihamusic
|
Objavljeno: Ned Jul 26, 2015 22:03 Naslov sporočila: |
|
|
Hi Jacoby:
Se nekako ne sklada z mojimi opažanji,... Če na primer prideš domov, ko si nazadnje posluša svoj sistem dan/dva nazaj (drugačnega razpoloženja, drugačni pogoji itd) in na primer, dodaš nov (boljši) kabel - in priznajmo si v mnogih primerih tu razlike niso zelo velike - ampak so, se jaz absolutno ne bi zanašal na svoj "akustični spomin",...
Tu pride v igro (sploh pri "zlatih ušesih" in tweak-erjih) tudi motivacija - oni MORAJO slišati razliko
Za svoj okus (sluh) se zanesem samo še na neposredno primerjavo, kot sem omenil zgoraj.
Pa še nekaj - te teste moraš delati SAM - brez drugih poslušaalcev/družinskih članov/ipd.,... Še najmanj pa ne sme biti zraven "zlatih ušes"
Sam - iskren do sebe (slišiš/ne slišiš) in v miru (dovolj časa),... in upati sam sebi priznati, da nekih zadev pa paš NE slišiš
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
NCC2000
Pridružen/-a: Čet Sep 2012 12:28 Prispevkov: 591 Kraj: Slovenia
|
Objavljeno: Ned Jul 26, 2015 22:30 Naslov sporočila: |
|
|
slušni spomin se krepi z vajo, vrednotenje zapomnjenega zvoka pa tudi..
ravno pri slednjem pa se prej rado zatakne |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
before

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 19:23 Prispevkov: 2801 Kraj: Ruše
|
Objavljeno: Ned Jul 26, 2015 22:37 Naslov sporočila: Re: Primerjava komponent - moja opažanja |
|
|
| mihamusic je napisal/a: | Pozdravljeni Avdiofili:
...
Kakšno je pa vaše mnenje/izkušnje ?
Stvar sploh ni tako zelo zapletena:
Boljši sistem (ali komponenta) je tisti, ki se bolj približa živi izvedbi, oziroma pri katerem ocenjuješ, da se posamezni instrumenti slišijo bolj avtentično. Seveda se razume, da je potrebno za to imeti izkušnje z obiskanih koncertov. Primerjati sisteme med sabo pa vodi v slepo ulico. _________________ Cenite to kar imate in stremite k boljšemu! To je moj recept za zadovoljstvo.
Audiohedonist |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ajka
Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00 Prispevkov: 3192 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Pon Jul 27, 2015 13:13 Naslov sporočila: |
|
|
LP
"Zadeva" sploh ni tako enostavna, kot se zdi na prvi "pogled" pardon "posluh"...
Obiskovanje koncertov še zdaleč ne olajša "izbire", še sploh, če je koncert slabo postavljen ali elektrificiran ...
Razlika je tudi ali gre za "kozumno" ali "aktivno poslušanje".
Lahko je nekdo reden obiskovalec koncertov, ki ima že 30 let isti sistem v regalu dnevne, a popolnoma neizkušen "aktivni poslušalec", ko mora nekaj primerjat in testirat...
Ponavadi je izkušenemu ušesu tak sistem zapacan, nedefiniran, nedinamičen itd.
"Neizkušenemu" poslušalcu se sliši že malo boljši sistem, dobro postavljen v prostor že veliko preveč. Ker je več dinamike in "čistega" zvoka, ga lahko označi za "kričavega" ...
To so skrajni primeri, a na višjem nivoju so osnovne napake zelo pogoste, je to že Kuzma velikokrat pisal o tem, kako lahko napačno negativno označimo novo komponento v sistemu...
Primer 1:
Sistem, ki mu manjka resolucija, transparenca pa lastnik, že ne ve več kaj bi, se loti npr. napajlanih kablov, z ultra transparentnimi konektorji, ko doseže željeno se po nekem času zaželi stopničke več in ajde kakšna za nivo več komponento v sistem a žal mu nikakor nobena ne sede v sistem, ker jih večina igra "presvetlo"... Ali je res komponenta "presvetla" ali je "ostalo na stereoidih" ???
Primer 2:
Že kar konkreten hi end sistem od komponent do kablov razen napajalnih, v katere ne verjame, ker vsakokrat ko na obstoječi sistem priklopi kakšne "fensi napajalce" mu zvočno sistem razpade, torej so krivi napajalci a ne, ali res  _________________ ~ ** ~ |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: - |
|
 |
NCC2000
Pridružen/-a: Čet Sep 2012 12:28 Prispevkov: 591 Kraj: Slovenia
|
Objavljeno: Pon Jul 27, 2015 13:26 Naslov sporočila: |
|
|
| ajka je napisal/a: | LP
Obiskovanje koncertov še zdaleč ne olajša "izbire", še sploh, če je koncert slabo postavljen ali elektrificiran ...
|
ja na kaj pa se potem naslonimo pri vrednotenju slišanega? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mito11
Pridružen/-a: Sre Avg 2011 12:06 Prispevkov: 152 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Pon Jul 27, 2015 13:55 Naslov sporočila: |
|
|
| NCC2000 je napisal/a: | | ajka je napisal/a: | LP
|
Ajko cenim kot vrhunskega poznavalca HI-FI scene in vsega kar pritiče zraven.
Nikakor pa ga ne morem jemati kot referenco za vernost zvoka. Slišal sem že veliko njegovih sistemov, ki so igrali atraktivno, presvetlo in povsem politično korektno, v duhu dandanašnje high resolutive mantre.
Kmalu so me ajka in njemu podobni že prepričali, da slabo slišim ali imam slab HI-FI. Na mojo srečo se lahko še vedno obišče veliko koncertov z akustičnimi instrumenti, da si vsak sam razčisti kaj je verna reprodukcija. |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: 041955456 |
|
 |
ajka
|
Objavljeno: Pon Jul 27, 2015 16:09 Naslov sporočila: |
|
|
LP
Ne jemati iz konteksta kaj je koncert in kako ga doživimo
Praksa kaže, da dojemanje koncerta in kako to potem podoživimo doma, sta zelo različna pojma !
Zakaj imamo potem tako različne sisteme, če "kao" slišimo "vsi enako na koncertu" !
Evo primera kako različno dojemamo, kar gre v prid moji trditvi iz prejšnjega posta v tekstih spodaj:
@mito11 piše:
Slišal sem že veliko njegovih sistemov, ki so igrali atraktivno, presvetlo in povsem politično korektno, v duhu dandanašnje high resolutive mantre.
Večina svetovnega tiska namreč piše o "naših komponentah" za zelo poslušljive in prijazne. Puristi govorijo celo o preveč spoliranemu zvoku, torej popolnoma nasprotje dojemanju zgoraj opisanega
Ali preprosto povedano, ni problem, da ne slišimo ampak kaj so možgani navajeni slišati  _________________ ~ ** ~ |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mihamusic
|
Objavljeno: Pon Jul 27, 2015 16:39 Naslov sporočila: @before |
|
|
Pozdravljen:
Pri poslušanje "žive glasbe" pride v tem primeru v poštev samo tista, ki ni ozvočena - kar je pa razen simf. orkestra in komornih/klasičnih zasedb zelo malo - skoraj ne obstaja.
Ves rock/pop/jazz (skoraj) se danes izvaja preko ozvočenja - in napram čemu lahko primerjaš tu ?
Meni je važno, da mi je zvok všeč, da ni "naporen" niti ko poslušaš bolj glasno, da je zvok "atraktiven", lep, če želiš.
Slišalo se pa pri nas doma tako kot v Cankarjevem domu ne bo nikoli (zaradi fizike prostora, posnetkov itd itd) (pa tudi v CD je važno kje sediš,...)
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
before

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 19:23 Prispevkov: 2801 Kraj: Ruše
|
Objavljeno: Pon Jul 27, 2015 23:20 Naslov sporočila: Re: @before |
|
|
| mihamusic je napisal/a: | Pozdravljen:
Pri poslušanje "žive glasbe" pride v tem primeru v poštev samo tista, ki ni ozvočena - kar je pa razen simf. orkestra in komornih/klasičnih zasedb zelo malo - skoraj ne obstaja.
Ves rock/pop/jazz (skoraj) se danes izvaja preko ozvočenja - in napram čemu lahko primerjaš tu ?
Meni je važno, da mi je zvok všeč, da ni "naporen" niti ko poslušaš bolj glasno, da je zvok "atraktiven", lep, če želiš.
Slišalo se pa pri nas doma tako kot v Cankarjevem domu ne bo nikoli (zaradi fizike prostora, posnetkov itd itd) (pa tudi v CD je važno kje sediš,...)
Tudi delno ali popolnoma ozvočena koncertna glasba se smatra kot živa! Glede vse ostale v studiu sestavljene in zmanipulirane glasbene "lepljenke", pa lahko le predpostavljamo, da če sistem relativno dobro ponazori akustične, oziroma vse "žive" posnetke, da tudi studijske predstavi nekako tako, kot si je producent zamislil. In ob izpolnjeni tej predpostavki, je edini kriterij poslušalčevo dojemanje posnetka, ali mu je PRODUKCIJA všeč ali pač ne. _________________ Cenite to kar imate in stremite k boljšemu! To je moj recept za zadovoljstvo.
Audiohedonist |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ajka
|
Objavljeno: Tor Jul 28, 2015 09:12 Naslov sporočila: |
|
|
LP
Trditev(e) in vprašanja hkrati : " Veren audio sistem skuša čim bolj verno reproducirat kar je na posnetku !!"
Kakšen sistem je potem tisti, ki skuša iz posnetka narediti vtis naravnosti koncertne dvorane, "ofraban ali veren" ?
Če govorimo o neelektificirani glasbi, kot referenci kako jo sistem "prepozna" ali gre za neelektrificirano glasbo, mešanico ali kaj drugega ? _________________ ~ ** ~ |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
jacoby
Pridružen/-a: Sre Jun 2008 10:23 Prispevkov: 1111
|
Objavljeno: Tor Jul 28, 2015 12:54 Naslov sporočila: |
|
|
| ajka je napisal/a: | Trditev(e) in vprašanja hkrati : " Veren audio sistem skuša čim bolj verno reproducirat kar je na posnetku !!"
|
...In posnetki so v večini primerov precej drugačni od realnosti...zato nima smisla hi-fi sistem primerjati z živo izvedbo...
Primerjati ga velja z drugimi, boljšimi ali vrhunskimi sistemi, kjer je vernost večja, torej dobimo več informacij iz posnetka, in se posredno bolj približamo originalu-živi izvedbi.
Dejstvo pa je, da so razlike, in anomalije med različnimi hi-fi sistemi-komponentami, veliiiko večje, kot pa so razlike med posnetkom in živo izvedbo.
Posnetek je lahko tudi boljše doživetje kot živa izvedba, vsaj pri klasičnih orkestrih ali big-bandih, ker je tam nemogoče poslušati na optimalni poziciji, recimo tam kjer stoji dirigent.
Mikrofoni so ponavadi posejani med, in nad orkestrom, in tako zajamejo veliko več informacij, kot pa je to možno slišati nekje v parterju ali zadaj.
Z izkušnjami iz koncertov, in v hi-fi, se sčasoma dobi očutek, kaj je bolj pravilno in bližje originalu, in kaj ni. Vsak ima tudi nek svoj okus, preference, in je že prav da je tako. _________________ The only way to do great work is to love what you do |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: 051383384 |
|
 |
mestn pu

Pridružen/-a: Sre Jan 2009 22:21 Prispevkov: 2635 Kraj: domžale
|
Objavljeno: Tor Jul 28, 2015 13:13 Naslov sporočila: |
|
|
Včasih se je za primerjave uporabljalo klasično glasbo.
Iz dveh zelo preprostih vzrokov.
V simfoničnem orkestru glasbeniki vedno sedijo na istih mestih. Pomeni, da je info o pozicioniranju izvajalcev uniformna. Možno jo je ocenit v piko.
Prehodi med tihimi in glasnimi pasažami v klasični glasbi odlično pokažejo kako dober je tranzijentni odziv sistema.
Plus.
Dobrih posnetkov klasike je na pretek. _________________ Great people talk about ideas, average people talk about things, small people talk about other people. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 6258 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Pet Jul 31, 2015 12:04 Naslov sporočila: |
|
|
| NCC2000 je napisal/a: | | ajka je napisal/a: | LP
|
Moj osebni cilj je vedno bil /z ustreznimi, redkimi, posnetki/ doživeti 3D materializacijo instrumenta pred menoj. Ne da se mi zdi, da nekaj slišim, temveč da osupnem, kako se pred menoj materializira instrument. Naj bo klavir, violina, čelo, človeški glas ...
V praksi se do tega pride samo v minimalističnih zasedbah (solo, duo, trio). Ob ostrih predpogojih glede sposobnosti naprav koherentne reprodukcije in fokusa. Kot tudi ustreznega kombiniranja s kabli vred, pa do postavitve zvočnika v prostoru.
Isti posnetki naprimer na sistemih, ki niso bili komponirani za kaj takega (lahko tudi dragi) izpadejo 'razstreljeni' kot neki kolaž v zraku. Ni fokusa, zvoki plavajo od vsepovsod. Ne moreš zanikati kup kvalitet, vendar nima osnove - da prihaja zvok od enega instrumenta pred teboj.
Poseben predpogoj je, da ima reprodukcija primeren tonalni balans in da ni preveč ali prevelikih lukenj v basu in midbasu.
Ko je to doseženo, smatram da so tudi ostali posnetki maksimalno korektno predvajani. Ne pomeni, da se jih ne da bolje predvajati (magari s kakšnimi anomalijami) a v povprečju je zame, kot opažam v praksi, najbolj zadovoljivo tako - ker nekoherentni posnetki itak ne morejo prav zveneti.
Odveč je poudariti, da zvočniki popolnoma izginejo iz scene, so kot slučajno postavljeni tam. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|