| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
jernejc

Pridružen/-a: Ned Avg 2008 9:24 Prispevkov: 1044 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Sre Apr 21, 2010 18:23 Naslov sporočila: Samogradnja trosistemcev v zaprti škatli... |
|
|
Po tisočih odpovedanih poletih zaradi vulkanskega prahu sem danes končno prejel več let iskane in težko pričakovane bas zvočnike za moj naslednji DIY projekt.
Videno v nekaterih znanih studio monitorjih ZECK, EAW, Nexo, Westlake...
Tehnični podatki...
http://www.cadaudio.dk/pr240m0.pdf
V naslednjih dneh pričakujem še dva para srednjetoncev iz meni zelo zanimive HM serije Audax enot. En par je iz originalnih Westlake studijskih monitorjev in je rabljen, ostalo je vse novo.
Dobil za cca 1/3 cene.
Na tem projektu bom neposredno primerjal Audax papir in Aerogel...zna bit zanimivo.
Pri visokotoncih še nimam aduta, ga bom izbral po posluhu.
LP Jernej _________________ Ohm sweet ohm.
Just saw a gold plated optical fibre. Apparently the gold made it sound marvelous according to the salesman. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
andrej
Pridružen/-a: Tor Apr 2008 17:47 Prispevkov: 121 Kraj: Obala
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
jernejc

|
Objavljeno: Sre Apr 21, 2010 18:55 Naslov sporočila: |
|
|
Andrej poglej vrednost QTS in ti bo hitro jasno zakaj M0 v zaprti škatli.
Zanimivi so še nekater podatki...Le, rms...
rms pri M6 ni podan, sem ga izračunal in znaša 2,32 kar ni malo za 10 inč bas.
Primerjava z MO, ki ima rms 0.79...kateri bo hitrejši, bolj dinamičen že pri izredno nizkih jakostih
lp Jernej _________________ Ohm sweet ohm.
Just saw a gold plated optical fibre. Apparently the gold made it sound marvelous according to the salesman. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
andrej
Pridružen/-a: Tor Apr 2008 17:47 Prispevkov: 121 Kraj: Obala
|
Objavljeno: Sre Apr 21, 2010 19:20 Naslov sporočila: qr |
|
|
že, vendar mi ta kombinacija parametrov ne gre v račun kako se lahko dobi bas s tako občutljivostjo ki bi igral nizko v zaprti kišti. no pustimo se presenetit
vsekakor se vidi prehod med old school parametri in novimi. Qms 6, RMs nizek...ta bas bo odigral marsikateri detajl. se ne čudim, da so ga uporabljali tudi v studijske namene. odlična zadeva. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
berni

Pridružen/-a: Pon Jan 2010 11:49 Prispevkov: 1408 Kraj: maribor
|
Objavljeno: Sre Apr 21, 2010 19:26 Naslov sporočila: |
|
|
a si računal po formuli Rms=2xPi x Fs xMms/Qms ?
potem to ni čisto točno saj potem rms izhaja kot funkcija odvisna od Qms...
a ni bolje če je Rms nižji al se motim?? scanspeaki imajo tam okrog 0.7- .9...
preveri še z
Rms: (Bxl)² / (Zmax - Re)
BxL v Tesla
Zmax je impedanca pri Fs
nizek rms že nekaj pove a ne vsega...
problem je nelinearnost zvočnika
in od česa prihaja visok rms ali od tokovnih motenj ali zaradi problemov membrane... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
jernejc

|
Objavljeno: Sre Apr 21, 2010 21:10 Naslov sporočila: |
|
|
| berni je napisal/a: | a si računal po formuli Rms=2xPi x Fs xMms/Qms ?
potem to ni čisto točno saj potem rms izhaja kot funkcija odvisna od Qms...
a ni bolje če je Rms nižji al se motim?? scanspeaki imajo tam okrog 0.7- .9...
|
Ja tako sem računal. Okoli te rms se delijo mnenja na vseh večjih forumih. Jaz jo jemljem kot en skupek oziroma razmerje teh parametrov, ki mi služi pri izbiri driverjev. Všeč so mi tisti z nižjim rms.
Moji M0 imajo rms 0.79 in ravno zato sem jih izbral.
Imam doma par 16 cm midbasovčkov z rms 0.44, sicer še ne dovolj uigranih, a me je kar zmrazilo ob testiranjih pri zmerni glasnosti. Kaj vse se dogaja v glasbi v prvih treh, štirih oktavah!?!
Bom še tisto drugo enačbo malo premlel v naslednjih dneh.
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
orc.perc
Pridružen/-a: Sre Nov 2009 22:05 Prispevkov: 527 Kraj: Posr.Park
|
Objavljeno: Sre Apr 21, 2010 23:19 Naslov sporočila: |
|
|
Mislim, vidi se, da obvladate pa biVas mimogrede vprašal,kaj imajo osnovne resonance, modusi sobe, prostora, kjer se posluša, skupnega, recimo, z resonančno frekvenco bas drajverja.
Še kaj o kretnicah oz. pogonu, prosim... _________________ -1/3oct.REar |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
jernejc

|
Objavljeno: Čet Apr 22, 2010 17:58 Naslov sporočila: |
|
|
Nič nimajo skupnega resonančne frekvence sobe z resonančno frekvenco drajverja. Vsaj na tej stopnji izgradnje, ko se pogovarjamo o izboru drajverja za projekt. Je pa res, da se je treba za določen prostor lotit ustreznega projekta.
In zakaj nič skupnega?
Zato, ker se Fs (res frekv) spremeni takoj, ko zvočnik vgradiš v kabinet.
Kakšen kabinet, basrefleks, TL, zaprt...malo morje možnosti, malo morje različnih tuningov.
Je pa prednost izkušenega samograditelja (upam, da nekoč postanem) v tem, da se bo sistemsko lotil izdelave in uglaševanja sistema skupaj s prostorom. Tako je lahko kabinet (čisto v finesah) uglašen namensko za tisti prostor.
Bo kdo rekel, da mora zvočnik vsepovsod dobo igrati...res je, vendar, ko je tudi akustilka prostora že popedenana in ni več kaj dosti narediti zaradi specifične oblike prostora, se lahko za piko na i poigramo s tuningom kabineta in kretnice.
Še en razlog za tako početje je pa čisto osebne narave...človek si tako želi imeti doma in tako uživati.
O kretnicah bom sproti med izdelavo, opcije so tako pasivna kot aktivna, pogoni pa EL 34, 300B, darlingtoni, FET A Im~2.7A...
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
berni

|
Objavljeno: Čet Apr 22, 2010 18:26 Naslov sporočila: |
|
|
| Lampe so oka a so relativno počasne pri ojačanju, zato veliko dinamike in odzivnosti odpade, kakšen hiter A klas z velikim razponom in odzivnim časom pod 1us bi bil boljši...Čeprav pa je res da pri basu so odzivni časi itak bolj počasni... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
AUDIOEXPERT
Pridružen/-a: Sre Maj 2008 15:50 Prispevkov: 407 Kraj: CELJE
|
Objavljeno: Pet Apr 23, 2010 09:12 Naslov sporočila: |
|
|
orc.perc,malo offtopic...
Če želiš veliko izvedeti o DIY obišči forum:
www.audiodiy.org _________________ TRGOVINA AUDIOEXPERT V CELJU !
www.audioexpert.si |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
tromba
Pridružen/-a: Pon Jul 2008 21:37 Prispevkov: 741 Kraj: Okolica LJ
|
Objavljeno: Pon Apr 26, 2010 22:58 Naslov sporočila: |
|
|
Berni,
ne tako posploševat o lampah. Očitno hitrega, dinamičnega lampaša še nisi slišal. Jaz ga poslušam vsak dan. Pa nisem edini, ki to vem. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
berni

|
Objavljeno: Tor Apr 27, 2010 07:30 Naslov sporočila: |
|
|
| Ne posplošujem, a dvomim , da bodo zvočniki impendančno polinearizirani , kretnica popedenana in lahko , da bo tak setup lampašu velik zalogaj. Sam imam tudi lampaše tako da vem kaj zmorejo in kakšen je karakter a v nekaterih okoljih niso vsemogočni..žal..Hitre odzivne čase ne moreš doseči z lampašem v primerjavi z dobrim tranzistorjem. Kaj pa to pomeni za barvo tona je pa drugo vprašanje.. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mestn pu

Pridružen/-a: Sre Jan 2009 22:21 Prispevkov: 2635 Kraj: domžale
|
Objavljeno: Tor Apr 27, 2010 10:05 Naslov sporočila: |
|
|
| berni je napisal/a: | | Ne posplošujem, a dvomim , da bodo zvočniki impendančno polinearizirani , kretnica popedenana in lahko , da bo tak setup lampašu velik zalogaj. Sam imam tudi lampaše tako da vem kaj zmorejo in kakšen je karakter a v nekaterih okoljih niso vsemogočni..žal..Hitre odzivne čase ne moreš doseči z lampašem v primerjavi z dobrim tranzistorjem. Kaj pa to pomeni za barvo tona je pa drugo vprašanje.. |
Na podlagi izkušenj se popolnoma strinjam z napisanim.
Še ko sem prirejal Audio srečanja v Domžalah, je v tistih zvočno zahtevnih sobah moj lampaš kazal neke kvalitete, tranzistorc pa je deloval neprepričljivo, čeprav v domači poslušalnici lepo igra.
Ravno zato sem se takrat odločil za hibridni pogon, tranzistor+ lampe. Dva ojačevalca, ločeno. In idejo nosil s sabo, dokler ni začela dajat odgovorov kako to izvest.
Vedno znova sem presenečen kaj to zmore napram ojačevalni klasiki, ko sčasoma vkapraš katero pasovno širino dodelit katerim driverjem in ojačevalcu, da sta hitrost in muzikaličnost ušesu prijetnih harmonikov res optimizirana.
Največji plus je skoraj neizčrpna zaloga energije in prijetnih harmonikov in eksperimentirat in gradit na takem potencijalu je pravi užitek, saj zaradi skoraj neomejenega ojačevalnega potencijala meji na igračkanje.
Poleg tega tak hibrid ponuja kup drugih zelo specifičnih in nadvse uporabnih možnosti, ki jih ne bom opisoval, da ne bo prišlo do praznih polemik kaj teoretično nese in koliko nese in zakaj se kuri audio heretika.
Nad to uporabno energijo sistema je še vsak obiskovalec domače poslušalnice onemel, čeprav zvočniki na kanal premorejo samo slabih 30L volumna in niti en po poreklu ni "nič posebnega", ravno tako ojačevalca nista "nič posebnega", čeprav so v resnici vsi deli sistema odlični performerji zelo različnih zvočnih karakterjev, ki ravno zato usklajeni lepo "igrajo" kot celota.. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|