Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Nakup na Hrvaškem

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Ostalo
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Mitja

Pridružen/-a: Ned Mar 2009 20:28
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 04, 2010 11:17    Naslov sporočila: Nakup na Hrvaškem Odgovori s citatom

Razmišljam o nakupu zvočnikov na Hrvaškem. Pobrskal sem po netu glede uvoza, pa še vedno nisem prepričan, če sem zbral prave informacije. Prosim za komentar od koga, ki se na to spozna.

par zvočnikov 8900kn = 1236€
-24% PDV = 1005€
račun razdelim na dve osebi
do 300€ ne plačam carine in davka
za znesek 202,5€ plačam 4,5% carine in 20% ddv
skupaj 300+254 = 554€
x 2 kosa
= 1108€ ??

Ali sem se slučajno kje uštel?
V dilemi sem predvsem glede zneska do katerega se ne plača carina in ddv. Če vrednost izdelka preseže 300€, ali potem plačam dajatve samo za presežek vrednosti ali za celoten znesek? Ali bi se znal kdo '' vtaknit '' v to da je par zvočnikov razdeljen na dva računa? ( pa saj imajo tudi v trgovinh velikokrat ceno za kos, samo prodajajo se vedno v paru )
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
before

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 19:23
Kraj: Ruše

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 04, 2010 11:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pri zvočnikih je delitev računa še najlažja, saj mnogi, kot si pravilno ugotovil, navajajo cene za kos. Če pa sta zvočnika še vsak v svoji embalaži (kartonu), potem pa sploh ne bi smel biti problem. Predvsem veliki zvočniki so pakirani vsak posebej. Običajno se carina ali davek plača le za presežen znesek, a nisem prepričan. Na to pa ti bo gotovo odgovoril kdo drug.

Če pa se ti ne mudi tako zelo z nakupom, počakaj da se bo problem rešil kar sam. Namreč z vstopom hrvaške v EU!

Audiohedonist
Nazaj na vrh
audiofill

Pridružen/-a: Tor Apr 2008 19:48
Kraj: Žalec

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 04, 2010 11:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vsak zvočnik ima lahko svoj račun. V tvojem primeru sta dva zvočnika, torej dva računa. Če boš peljal čez mejo sam, potem se lahko oba računa glasita nate, vendar boš moral iti dvakrat čez mejo (če bi želel koristiti ugodnost oprostitve carine in davka). Če imaš sopotnika, pa se naj en račun glasi nanj, da bosta lahko prepeljala čez mejo v enem šusu. Se je pa treba pri prodajalcu izkazati z osebno izkaznico ali potnim listom, saj se za sestavo global refund obrazca potrebuje določene podatke iz teh dokumentov.

Edino kar mi pri vsem tem še ni 100% jasno... ali se upošteva znesek do 300 EUR bruto ali neto. Torej ali do 300 EUR na računu neto osnova, ali pa je komplet z njihovim davkom. Če je to mišljena neto cena, potem lahko končna cifra na računu znaša 24% več, kolikor znaša hrvaški davek. V zvezi razjasnitve sem govoril z dvema carinikoma in oba sta mi povedala različno. Kaj je zdaj prav pa bog si ga vedi. Bi se bilo treba obrniti na carinsko upravo.

Ko boš pri nas z global refund obrazcem dobil povrnjen hrvaški davek (lahko že kar na mejnem prehodu Obrežje, če boš šel tam skozi), boš dobil nekaj manj, saj se vzame stran provizija.

Če pa cena presega limit in se opravi carinski postopek, pa mislim, da plačaš carino na komplet znesek (brez odštevanja tistih 300 eur). Ravno tako kot v poštnem prometu, kjer ti ne odštejejo stran tistih 40 EUR kolikor je lahko vredna pošiljka, brez da ti jo ocarinijo.

lp
Nazaj na vrh
Mitja

Pridružen/-a: Ned Mar 2009 20:28
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 04, 2010 17:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

audiofill je napisal/a:

Če pa cena presega limit in se opravi carinski postopek, pa mislim, da plačaš carino na komplet znesek (brez odštevanja tistih 300 eur).
lp

Ravno v tem je '' catch '' Dajatve za 600€ znesejo cca 150€ Je prav zanimivo, da ljubje vedno razmišljamo tako kot nam bolj paše Confused
Nazaj na vrh
Lenuh

Pridružen/-a: Čet Apr 2009 14:35
Kraj: Dobova

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 04, 2010 17:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Plačaš davek in carino na neto znesek se pravi na 1005€. Davek in carino ne plačaš samo v primeru, če je račun manjši od cca 170€ neto.
audiofill

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 04, 2010 18:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lenuh je napisal/a:
Davek in carino ne plačaš samo v primeru, če je račun manjši od cca 170€ neto.

170 eur neto je napačna cifra. Možni sta sledeči varianti (pri osebnem uvozu čez mejo):

a) da mora biti račun manjši od 300 eur bruto

b) da mora račun biti manjši od 372 eur (300 eur neto + 72 eur hrvaški davek = 372 eur na računu)

Katera je prava, bi bilo treba povprašati na carinski upravi. Od dveh carinikov sem dobil različna odgovora (enkrat a, drugič b). Sem pa drugače zase že uvozil zadevšno pod točko a) - na računu 299 eur bruto. Našemu cariniku na meji pokazal račun in robo. Ta je samo pogledal če se račun ujema z izdelkom in zaželel srečno pot. Bi se pa bilo dobro pozanimati v zvezi variante b). Če se dejansko da spraviti skozi 372 eur na račun, je to še toliko bolje.

Drugače pa se da na Hrvaškem lepo pogajati. Recesija je udarila tudi njihove trgovine in če človek ne špara jezika, lahko kupi za malo denarja oziroma za dosti manj kot znaša cena po ceniku, samo da se proda. Z malo iznajdljivosti račun hitro zapade pod magično mejo 300 evrov in eto ti oprostitve naše carine in davka, za nameček pa še hrvaški davek dobiš povrnjen nazaj. Wink

Več informacij tukaj. Piše 300 eur. Ali neto ali bruto pa bog ve...

lp
Nazaj na vrh
HIFRIK

Pridružen/-a: Tor Feb 2009 20:40
Kraj: M.Sobota

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 16, 2010 14:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kako pa je v primeru, če kupiš RABLJENO opremo? Ker ni računa, kako potem izračunajo osnovo za davek?

Lp
brincelj

Pridružen/-a: Sre Okt 2009 12:25
Kraj: Senovo

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 16, 2010 16:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

saso68 je napisal/a:
Kako pa je v primeru, če kupiš RABLJENO opremo? Ker ni računa, kako potem izračunajo osnovo za davek?

Lp

Iz Srbije sem na ta način pripeljal "pojačalo" in mi je rekel kolega, ki dela na carini, da mi niti prijavljati ni treba, saj lahko rečem, da je moj! Samo, si kar mislim, kako bi odreagiral kak carinik, ko bi se nekaj velikega svetilo zadaj, na sedežu. No, meni na srečo ni noben nič kompliciral, pa tud ojačevalec ni bil kaj posebnega.
Nazaj na vrh
audiofill

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 16, 2010 16:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

saso68 je napisal/a:

Lp

Za odgovor bi se bilo telefonično za obrniti na kakšen naš mejni prehod s Hrvaško.

Po moje (laik) bi kaj napisano na roke s strani fizične osebe ki je napravo prodala znalo zadostovati. Sploh pa če je zraven njen overjen podpis. Pri nas je to z overjanjem podpisa enostavno. Na upravni enoti ti overijo podpis za evro ali dva takse, pri čemer vsebina napisanega sploh ni važna. Če je tako tudi v preostalih državah naše bivše juge, potem mala malica. Se vnaprej dogovoriš s prodajalcem da overi svoj podpis, da te to že čaka zraven naprave, ko jo prideš vzdigniti.

Upam, da za uvoz rabljene robe velja enako kot za novo, kjer si do 300 eur oproščen plačila carine in davka.

lp
Nazaj na vrh
berni

Pridružen/-a: Pon Jan 2010 11:49
Kraj: maribor

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 16, 2010 17:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

saso68 je napisal/a:

Lp

Čisto enostavno.. če nimaš original računa , ki se glasi nate ali pa pogodbe s prodajalcem ti lahko carinik predmet(če se mu da) oceni po njegovi tržni vrednosti in zaračuna carino. To lahko naredi tudi takrat , ko je cena na prodajni pogodbi prenizka ali neustrezna...
Da pa rečeš da je tvoj, pa pri tem nič ne pomaga , ker ga nisi prijavil , ko si izstopal iz države... Rolling Eyes
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Ostalo Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu