Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

podlaganje zvočnikov
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI dodatki
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
matjaz z

Pridružen/-a: Pon Dec 2008 13:50
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 01, 2009 21:13    Naslov sporočila: podlaganje zvočnikov Odgovori s citatom

Imam florstenderje postavljene na tleh iz plavajočega poda.
Pod je narejen iz lesenih tramov s prečnimi ojačitvami prekrit z osb ploščami ter oljenim parketom.
Imam pa težavo da v določeni frekvenci pride cel poden v resonanco kar
povzroča donenje nižjega spektra frekvenc.
Zvočnike sem imel na topih konicah, sedaj pa sem poskusil s špicami podloženimi s kovanci in je precej bolje - ni pa vredu.

Rešitev so verjetno betonske plošče, vendar so zvočniki že sedaj visoki čez 120 cm. Opcija je verjetno tudi steklo - kot izrazito neresonančni materjal ali pleksi steklo. Morda celo v kakem sendviču.

Vendar preden grem eksperimentirat bi preveril še
kake so pa vaše izkušnje oziroma kako vi rešujete tak problem (seveda če ga imate ker živite v adaptirani ali montažni stavbi).

LP

Matjaž
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Numb

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 16:01
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 01, 2009 21:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Rešitev je tudi orenk kos marmorja.
Nazaj na vrh
pasuljaris

Pridružen/-a: Pet Apr 2009 22:13
Kraj: maribor

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 01, 2009 21:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Za marmor sem nekje prebral, da ni najbolj primeren, preveč resonanten, nimam pa izkušenj z njim.

Sam sem s podlaganjem samostoječih zvočnikov kar precej eksperimentiral. Najboljša rešitev, ki sem jo preiskusil je naslednja:
- na zvočnikih so ostre konice iz kaljenega jekla
- zvočniki stojijo na masivni betonski plošči
- vsaka plošča je postavljena na tri kocke (kocka je sendvič, v sredini je stiropor, zgoraj in spodaj pa penasta guma), stranica kocke cca 5 cmm.

Pri meni ta zadevščina močno izboljša zvok, je zelo poceni, zvočniki so stabilni, pa tudi prehudo dvignjeni od tal niso.
Nazaj na vrh
matjaz z

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 01, 2009 21:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

... a si ta sendvič materjalov lepil med sabo, ali samo nalagal?

lp
Nazaj na vrh
pasuljaris

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 01, 2009 21:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lepil.
Nazaj na vrh
Orpheus999

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 9:44

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 01, 2009 22:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Probaj na kovance nalepit filce..
Glede na to da imaš tla precej zvočno "občutljiva" je možno da začnejo resonirati tudi brez direktnega kontakta z zvočniki. Imaš tepih?
Nazaj na vrh
matjaz z

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 01, 2009 23:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

... na kovancih imam nalepljene krogce iz filca in to na obeh straneh, pa tudi tepih imam - sicer ne čez celo površino.

lp
Nazaj na vrh
Orpheus999

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 9:44

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 01, 2009 23:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Potem probaj kamen ali beton. Že nekaj časa razmišljam, da bi nabavil par "grelnih blazinic", ki jih na veliko propagirajo, skratka blazinice z gelom, da bi jih podložil pod moje floorstanderje (med zvočnik in marmorno ploščo, ki je tudi na nogicah). Sicer nimam takih problemov, ampak imam par blazinic in jih še nisem uspel preizkusiti;)
Nazaj na vrh
zvocnik

Pridružen/-a: Čet Okt 2008 22:12
Kraj: Piran

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 02, 2009 01:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

http://www.stereotimes.com/acc083109.shtml

lp
Truth is not beauty
Beauty is not love
Love is not music
Music is the best !

FZ
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Telefon: 041 737 410
ajka

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 02, 2009 01:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

LP

Zvočnik mora biti na čimbolj trdi in težki podlagi ,če je "poden" plavajoč...
Mehko na mehko ne gre ...Nobenega filca ,gume silikona ...
Samo težak "kamen" (Siv kraški kamen za police je najboljši tudi granit ali marmor je pa dražje ...
Lepljene steklene plošče (boljše so s primesmi svinca,kristal steklo )... Od kovin pa jeklo,alu,baker,bron,svinec(prvi je najslabši ,zadnji najboljši)
Od lesa pa Cocobolo,ebanovina,"vijoličasto srce" in podobni težki lesovi...To je drago a zelo učinkovito ... Domači, evropski les je prelahek !!!!
Od drugih snovi je najboljši grafit ...
Sistemska rešitev so tudi vrečke opilkov sive litine ali svinčenih kroglic na to pa plošča iz alu,akrila,kamna kar dobiš v tvojem okolju ceneje ...
Na zvočniku obvezno špice ...
pasuljaris

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 02, 2009 08:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Od lesa pa Cocobolo,ebanovina,"vijoličasto srce" in podobni težki lesovi...To je drago a zelo učinkovito ... Domači, evropski les je prelahek !!!!

Kaj pa iverica, mediapan, vezana plošča, ...?
Nazaj na vrh
Numb

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 02, 2009 08:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

pasuljaris je napisal/a:
Za marmor sem nekje prebral, da ni najbolj primeren, preveč resonanten, nimam pa izkušenj z njim.

Kaj vse sem že jaz prebral Laughing, meni je delovalo, in to super. Če je kos konkreten in zvočniki lepo nastavljeni na špice bo sigurno v redu. Ne verjamem da bi kdo slišal razliko ali je spodaj beton ali kamen ali marmor. Sploh pa ne od nas amaterskih ljubiteljev zvoka.
Nazaj na vrh
matjaz z

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 02, 2009 09:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

... tole z magneti je super, a bo verjetno še malo počakalo.

Z marmorji in betoni pa je verjetno težava v tem, da morajo biti
to čim večji kosi. Najbrž je premalo če je to kos ki je malo večji kot
tloris zvočnika. Predvidevam da mora biti čim večji. Najbrž dimenzija 50 x50 x5 (ali več ) višine.

Zato je tole z magnetki odlična rešitev.

Kako dimenzijo podložnih plošč ste pa testirali?

Hvala za informacije

Matjaž
Nazaj na vrh
Numb

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 02, 2009 09:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz sem jih imel par cm preko mer zvočnika, debeline nekje 3-4cm in je bilo odlično. V kombinaciji z mivko v zvočnikih, kar bodo najbrž sedaj skurcali, ampak meni je igralo za razred bolje kot prej na basovskem področju.

Če imaš povprečen sistem in si povprečen ljubitelj glasbe bo dosti v redu.
Nazaj na vrh
ajka

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 02, 2009 10:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

pasuljaris je napisal/a:

Kaj pa iverica, mediapan, vezana plošča, ...?

LP

Za konkretno "dušenje" je prelahko ali pa bi moral imeti predebelo(več kot cca 4cm) in preveliko,da izenačiš maso s kamnom pa tudi estetsko potem ni več...
Lahko tudi kakšna bolj kompozitna verzija...Med dve vezani plošči kakšen mm bitumenske lepenke(varjene) ali steklo,akril ...Ali kakšna domača hi-tech verzija z karbonskim platnom vmes vezane plošče,mediapana (iverka ne) ... potem bi pa šlo... Samo domišlije je treba imeti upoštevati gostoto materiala,težo,trdnost ...
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI dodatki Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu