| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
bojan10
Pridružen/-a: Pet Jun 2008 7:35 Prispevkov: 25 Kraj: Železniki
|
Objavljeno: Sob Okt 25, 2008 13:53 Naslov sporočila: Samogradnja zvočnikov |
|
|
Ker nisem imel kam z prostim časom ,ki ga je zelo malo sem se lotil izdelave novih zvočnih omaric v kateri so uporabljene 10 let stare enote Jamo model BX150.
Podatki :
http://www.potrebitel.ru/01/01/228_1.html
Pa začnimo :::
Najprej les - vezana plošča 20 mm
Začnimo z lepljenjem
Sedaj pa pomožne vijake ven in mozničenje
Sedaj je na vrsti ogromno brušenja
Gremo na furniranje -katero se je vršilo nekaj s stiskanjem in nekaj z likanjem
Izrez lukenj - samo z uporabo rezkarja
Sedaj pa 1 teden pavze - škatle so pri očetu na lakiranju .
Uporabljene bodo te enote in kretnice
NO TAKO
Sedaj pa še zmečemo enote noter in smo zmagal
Nastalo je to ,
Pa smo _________________ ...
Nazadnje urejal/a bojan10 Sob Jan 31, 2009 18:14; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Senca

Pridružen/-a: Čet Maj 2008 7:25 Prispevkov: 888 Kraj: Logatec
|
Objavljeno: Sob Okt 25, 2008 15:04 Naslov sporočila: |
|
|
Zelo lep izdelek - čestitke!
Koliko časa pa ti je vzelo od prvega reza pa do furniranja? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
bombon
Pridružen/-a: Pet Maj 2009 11:51 Prispevkov: 3 Kraj: Lendava
|
Objavljeno: Ned Sep 13, 2009 16:32 Naslov sporočila: |
|
|
[quote="Senca"]Zelo lep izdelek - čestitke!
Tudi meni je to zelo všeč .
Izgleda ,da je tukaj bilo veliko dela .
Zanimiv kotiček za izdelavo.
Lepa predstavitev !! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
George Luni
Pridružen/-a: Sob Avg 2008 13:49 Prispevkov: 117 Kraj: Druga vrata levo
|
Objavljeno: Ned Sep 13, 2009 17:41 Naslov sporočila: |
|
|
Vrhunsko!
Kaj več infota pa ne bi škodilo (enote, cene, končni vtis).
edit:
pardon za glupo vprasanje, nisem pozorno prebral teme, se mi pogosto dogaja zadnje case 
Nazadnje urejal/a George Luni Tor Sep 15, 2009 01:07; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Numb

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 16:01 Prispevkov: 1127 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Sep 13, 2009 19:06 Naslov sporočila: |
|
|
Odličen finiš po slikah sodeč in vse pohvale za vložen trud. Če bi sam vložil toliko dela bi dal edino konektorje malo lepše, in mogoče bi te obrobe enot pobarval v neko drugo barvo, se mi zdi da naredijo plastičen izgled tako lepo narejenih omaric.
Vsaka čast. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
krokar
Pridružen/-a: Pon Maj 2008 21:45 Prispevkov: 1454 Kraj: Štajerska
|
Objavljeno: Ned Sep 13, 2009 20:14 Naslov sporočila: |
|
|
Zanimivo, da se je takole obnovil relativno star post, pa je kar prav tako!Tudi moje čestitke, saj vedno občudujem takele spretne rokodelce!Sam imam namreč 2 levi roki, kar se teh stvari tiče!
Ampak izjava o prostem času, s katerim ne veš kam bi, pa ga je zelo malo, je pa res super!  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audiofill

Pridružen/-a: Tor Apr 2008 19:48 Prispevkov: 5421 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: Ned Sep 13, 2009 21:15 Naslov sporočila: |
|
|
Uffff, zelo lepo narejeno. Vsaka čast!
Kako zvenijo novi lepotci? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
bojan10
|
Objavljeno: Pon Sep 14, 2009 18:37 Naslov sporočila: |
|
|
Vidim da je moja tema oživela po dolgem času !
Zvočniki "špilajo" točno tako kot v originalu,le da ni potrebno paziti koliko stran od stene so postavljeni ,ker je zdaj BS spredaj.
Meni igrajo super ,problem je v le tem ,da imam receiver z premalo moči da bi jih poganjal .
Za kakršno koli modificiranje ,ki enkrat sigurno bo pa ni časa kot sem že omenil.
Hvala za pohvale !! _________________ ... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ck
Pridružen/-a: Pon Feb 2009 19:27 Prispevkov: 1681 Kraj: kamnik
|
Objavljeno: Pon Sep 14, 2009 21:02 Naslov sporočila: |
|
|
Vse pohvale za zvočnike.Izredno lepo narejeno.
Sama postavitev bas odprtine (spredaj-zadaj) ne vpliva bistveno na postavitev od stene, kajti basi se širijo od zvočnika na vse strani praktično enako (v nasprotju z srednjimi toni oziroma še bolj z visokimi). Sama postavitev od zidu je bolj odvisna od konstrukcije boksa, vrste bas zvočnika in sobe kot pa od mesta bas odprtine.
Največji problemi praviloma niso v moči ojačevalca ampak v kvaliteti zvoka, ki pride do tvojega ušesa.
Po mojih izkušnjah ima skoraj vsak Onkyo dovolj moči, da požene normalne zvočnike do glasnosti, ki niso več priporočljive za daljše poslušanje. Kvaliteta konkretnih zvočnikov mi ni znana ampak Jamoti na splošno niso leni, tako da bi zadeva morala špilati dovolj glasno.
Pred menjavo katere koli komponente, bi jaz vsekakor najprej poskrbel za akustiko prostora. Po slikah v galeriji sodeč je soba dokaj prazna, zato je RT 60 (čas odmeva) prevelik. Nov močnejši ojačevalec bi imel praviloma (ni pa nujno) več dinamike, zato bi bil zvok navkljub slabi sobi malce boljši. Vedi, da potrebuješ za 3 db glasnejši (oz. bolj dinamičen) zvok še enkrat več moči. Kar pomeni, da če imaš sedaj 50W po kanalu za nekih 100 db boš potem rabil 100w za 103db. Verjemi mi, da je razlika v glasnosti majhna, sploh pri basih, poleg tega je potrebno upoštevati, da se poveča tudi jakost zvoka, ki se odbije od sten, tako da je "izplen" manjši kot bi lahko bil.
Če je soba akustično ustrezna, se dinamika zvoka ki ga slišimo (torej tisto kar pride do ušes) zveča, tako da potrebujemo za bolj dinamičen zvok polovico ali pa še manj obstoječe moči, zvok se očisti, basi so globji,...... da ne naštevam.
Glede na izvrsten izgled boksov, izdelava lepih absorberjev ne bo težavna. _________________ LP |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
drago67
Pridružen/-a: Čet Okt 2008 19:24 Prispevkov: 1094 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: Ned Okt 11, 2009 18:53 Naslov sporočila: |
|
|
bojan še tiste cenene kondije na kretnici zamenjaj .  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
bojan10
|
Objavljeno: Pon Okt 12, 2009 08:53 Naslov sporočila: |
|
|
| drago67 je napisal/a: | bojan še tiste cenene kondije na kretnici zamenjaj .  |
Ja tudi to pride na vrsto !!
Najprej pa moram zamenjati obrobo na bas enoti ,ki se je pretrgala od "ne vem" starosti mogoče, in to na obeh. _________________ ... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
before

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 19:23 Prispevkov: 2801 Kraj: Ruše
|
Objavljeno: Pon Okt 12, 2009 09:07 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, obroba (še posebej, če gre za peno, kot je tudi v tvojem primeru) razpade po kakšnih desetih letih, odvisno od klimatskih pogojev v prostoru (vlaga in nizka temperatura vse skupaj še pospešita). Če boš dal zvočniške enote obnoviti, daj raje vgraditi gumijasto obrobo. Ta je, vsaj kar se tiče trajnosti, boljša od pene (oziroma t.i. foam-a). _________________ Cenite to kar imate in stremite k boljšemu! To je moj recept za zadovoljstvo.
Audiohedonist |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
PrimozS
Pridružen/-a: Pon Jan 2009 10:00 Prispevkov: 90 Kraj: VG
|
Objavljeno: Pon Okt 12, 2009 10:23 Naslov sporočila: |
|
|
Če mu že predlagaš menjavo penastih obrob z gumijastimi - ga opozori še na negativne lastnosti take zamenjave. _________________ OK
LP
Primož |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
sound

Pridružen/-a: Ned Maj 2008 17:21 Prispevkov: 238 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Okt 12, 2009 10:48 Naslov sporočila: |
|
|
| Res so posledice. Če zamenjaš zvočniku, ki je imel prej penasto obrobo z gumjasto bo manj basa in manj izkoristka oz. zvočnik dobi čisto drug karakter. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
before

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 19:23 Prispevkov: 2801 Kraj: Ruše
|
Objavljeno: Pon Okt 12, 2009 11:23 Naslov sporočila: |
|
|
| PrimozS je napisal/a: | | Če mu že predlagaš menjavo penastih obrob z gumijastimi - ga opozori še na negativne lastnosti take zamenjave. |
Moja zgodba je takšna (pisal sem na podlagi lastnih izkušenj), da sem prodal svoje prejšnje zvočnike, ki sem jih uporabljal natanko 10 let, bratu, njemu pa se je po kakšnih dveh mesecih strgala obroba enega bas zvočnika, drugemu pa se je tudi videlo, da bo zdaj zdaj doživel enako usodo. No, brat je potem poslal oba zvočnika v popravilo, oziroma v zamenjavo obrobe, ki pa je sedaj gumijasta. Brat ni neki audiofil (je pa glasbenik) in ni nič omenil spremembe v zvoku. Jaz pa kolikor sem sploh poslušal te zvočnike v drugem okolju in v drugem sistemu, tudi nisem mogel opaziti kakšne razlike.
Lahko rečem, da verjamem, da razlike med peno in gumo so, ne vem pa kako velike so in v katero smer vodijo, ker me to, glede na okoliščine, niti ni zanimalo. Sem pa v prvem postu jasno povedal, da je guma boljša v smislu obstojnosti materiala, kvaliteto zvoka pa sem v tem istem stavku, pravtako jasno, izključil. _________________ Cenite to kar imate in stremite k boljšemu! To je moj recept za zadovoljstvo.
Audiohedonist |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|