| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
Gorazd

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 14:44 Prispevkov: 323 Kraj: Sl. Bistrica
|
Objavljeno: Čet Dec 25, 2025 10:05 Naslov sporočila: Slušalkarski sistem |
|
|
Pozdravljeni,
Ne glede na to, da ima v dnevni sobi naslednje zadeve:
Sistem 1 (predvsem za klasiko, jazz, za bolj resno poslušanje):
Apollon NC800SL ojačevalec
Khozmo mini preamp
Eversolo DMP-A6 ME (gen 1)
Mark&Daniel maximus monitor
Sistem 2 (ta je predvsem za rock, metal):
Technics SU-v620x
Eversolo DMP-A6 ME (gen 1)
Wharfeldale 6.1
Razmišljam, da bi za večerno poslušanje oz za primere, ko bi z izborom glasbe resno ogrožal ravnovesje v hiši nabavil slušalke.
Ker v tem delu hifi-ja nimam nobenih izkušenj, tavam v temi.. Koliko berem in gledam youtube, imam opcijo open back/close back tip školjk slušalk in planarne oz klasične slušalke z driverji.
Chat GPT mi je predlagal naslednje opcije za skušalke:
Hifiman Sundara/editon xs
Beyerdynqmic DT 900 prox
Meze 99 classic 2nd gen
Ojačevalec:
Shiit magnius
JDS Atom amp+
SMSL HO200
To je sestavljen sistem do 500€.. Po netu hvalijo tudi Sennheiser HD490 pro, Fiio FT1 (slednje so bistveno cenejše od ostalih treh, ki sem jih naštel).
Torej, kakšen bi bil vaš predlog, kaj nabaviti. Na žalost ne poznam med bližnjimi nobenega, ki bi imel kak dober slušalkarski sistem..
Nimam težave kupiti rabljenih slušalk, v kolikor je cena ok in da niso slušalke obrabljene do konca..
Hvala za vsak nasvet in vesel Božič vsem
Gorazd _________________ "I am the master of my fate
I am the captain of my soul"
DanishAudiophileLoudspeakerIndustries |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 6226 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Čet Dec 25, 2025 13:43 Naslov sporočila: |
|
|
Imamo tudi slovenske proizvajalce slušalk,
- bolj eksotičnega, dragega Erzeticha, kjer je vstopni model 700 eur
https://www.erzetich-audio.com/products-headphones/
Pa bolj studijskega Ollo Audio z modelom za nadzor snemanja in modelom za nadzor miksanja. Prve zaprte, druge odprtega tipa. 400 in 540 eur. Fino je, ker nudijo 90dni preskusne dobe v kateri lahko vrneš slušake in brez besed vrnejo denar. Pa modularno so narejene, sam lahko zamenjaš katerikoli sestavni del.
https://olloaudio.com/products/x1
Nebi vedel za naše, če bi ne videl testov v italijanski reviji AudioReview.it. Prvi test Ollo okoli kovida, plus reportaža - factory tour. Drugi Ollo test nazadnje pred par leti, takratni model še danes uporabljajo/jih omenjajo kot primerjavo na testih drugih slišalk.
Erzetiča pa so testirali (Phobos in Thalia) še krepko pred kovid ero.
Fino je slušalke preizkusiti, ker se ušesa (in prostor med njimi) zelo razlikujejo.
Baj d' vej - so pogledali blondinki v glavo in ugotovili, da je votlo. Samo ena tenckana žička je bila napeta z ene na drugo stran. S škarjicami so žičko odcvikali in - klinnk - sta odpadla uhlja  _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ck
Pridružen/-a: Pon Feb 2009 19:27 Prispevkov: 1679 Kraj: kamnik
|
Objavljeno: Pet Dec 26, 2025 13:49 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz imam dvoje novejše slušalke in ene 35 let stare.
Starejše so AKG 270 - so še uporabne, z dobrim zvoko. ampak zelooo zmatrane.
Kakih 8 let stare AKG 702 - odlične za majhen denar. Dobijo se za kakih 300€
Cca 3 leta stare Focal Elegija s ceno slabih 900€ - se lahko dobijo tudi malo ceneje.
Razlika v kvaliteti med zadnjima dvema modeloma je, vendar je treba vedeti da niti slučajno ne tako velika kot je razlika v ceni (enako kot je pri večini HI Fi izdelkov). To pa zato, ker so AKG slušalke odlične za svoj denar in jih priporočam kot dokaj finančno dostopne in izjemno kvalitetne slušalke odprtega tipa.
Focalove rabijo tudi vrhunsko opremo, da dobiš ven tisto, kar si plačal.
Kaj bo na tvojem sistemu delovalo najbolje ne vem vsekakor pa je AKG firma kjer za svoj denar dobiš veliko za nevelike denarce. Imajo pa seveda tudi dražje in po izjavi enega lastnika izjemne modele (ima tako model 702 kot njihov najdražji model). _________________ LP |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 6226 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Ned Dec 28, 2025 10:23 Naslov sporočila: |
|
|
Ne gre podcenjevati potrebe zahtevnih slušalk. Boljše, ja, a terjajo tudi ojačevalec ki jih bo spodobno pognal. Kot spremljam teste niti polovica dragih ojačevalcev ni v stanju potegniti max iz njih. Posebej tu izstopajo planarne slušalke.
Kot vedno, so tu tudi izjeme - naprimer FiiO FT5 ki za samo 500 eurov nudi planarni model nezahteven za pognat. Njegovih 36 Ohm impedance ne zahteva visoke amperaže.
https://fiio.com/ft5
----------------------
Kako to izgleda v praksi poslušam pravkar, preseljen v drugo stanovanje, testiram tudi druge opcije ojačevalca. Planarni zvočnik je Apogee Stage s samo 3 Ohmi impedance po celem spektru, se pravi z lakoto po amperaži. Karkoli priključim igra, naj si bo 20W, 60W ali več.
Samo kako.
Vzamimo naprimer klavir, ki ima vse nianse - a body, teža in grmenje klavirja, je bližje zvoku klink, klink. Se sluti, z malo domišljije in prilagajanja je to nedvomno klavir. Samo da kadar priključim 500W purifi monobloke postane vse bolj resno, se tonalni balans zelo približa temu kar se od hifija pričakuje.
Zanimivo je da tudi na mali glasnosti ni nič drugače. Sicer to poznam že od prej - naprimer 10W iz 300B single ended igrati z večjim realizmom (beri body instrumenta) kot pa 200W vintage tranzistor. Pa spet, imaš 300B in 300B ki nista enaka - poglej velikost izhodnega trafota in greš lahko stavit da je velikost body-a v tesni povezavi.
Podoben hec se pojavi če sto in več vatne ojačevalce priključiš s pretankim zvočniškim kablom. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Bojan Varjačić Rajko
Pridružen/-a: Pon Sep 2019 14:06 Prispevkov: 110 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Dec 30, 2025 13:35 Naslov sporočila: |
|
|
| Jaz imam Meze Classic 99 in sem z njimi zelo zadovoljen. Vizualno so specifični, eni jih marajo, drugi ne, meni osebno so super! Na netu obstaja meritev frekvenčnega odziva zanje, kar sem uporabil pri ekvilizaciji s Power Amp. Base sem malo znižal in del srednjega spektra zvišal, tako pridobijo slušalke na bolj uravnoteženem odzivu. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|