Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

OPTIČNI KABLI
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
ambasador

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 22, 2024 13:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Cables are dead! Long live wireless communication!
https://www.phonearena.com/news/what-is-bluetooth-5.4_id154565

Sem 'odkril' Bluetooth 5.4 - da zmore bitrate pretok v CD kvaliteti.
LightBit

Pridružen/-a: Pon Okt 2017 23:11
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 22, 2024 15:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ambasador je napisal/a:
Sem 'odkril' Bluetooth 5.4 - da zmore bitrate pretok v CD kvaliteti.

Samo paziti moraš da ti res oboje podpira in uporabi pravi kodek. Če je signal slabši se tudi bitrate zniža.
Preko WiFi je običajno bolj predvidljivo.

Sicer avdiofile najbrž skrbi čistost zraka. Recimo kako vpliva različna vlaga ali PM delci na zvok? Kako se sliši če gre čez knavf ali zidano steno? Kako se sliši odboje od kovinskih predmetov v prostoru? Kako se sliši če so motnje (sosedov WiFi ali pa nekdo prižge mikrovalovko)?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ambasador

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 22, 2024 16:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

hahaha, sem se že zdavnaj streznil. Če moram napenjati ušesa, potem ni razlike.
Pa običajno hitro slišim razlike ko jih drugi še ne zaznajo takoj. Samo da te razlike v niansah ne prinašajo ničesar razen trenutnega opravičila za strošek in čez čas si ponovno na začetku - lovu na neznatne izboljšave.

Kot kaže verzija BT 5.4 ni samo izboljšava, je pravi preskok v wireless tehnologiji. Prehod na losless. LDAC in aptX HD so bili že prej a so lossy.
---------------------------------
Toliko novo, da večina dac-ov in ostale opreme še ni ažurirana.
Tega prehoda ne smem zamuditi oziroma se prenagliti z nakupom zdaj že zastarelih naprav. Grem wireless.
akacjan

Pridružen/-a: Tor Maj 2010 19:39
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 23, 2024 11:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

@benma , mene pa bolj zanima katero uro si kupil ??
Nazaj na vrh
mpm

Pridružen/-a: Čet Mar 2010 20:47
Kraj: lJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 23, 2024 12:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Glede na to, da se je v primerjavah namesto kabla Wireworld Nova 7, naenkrat pojavil kabel Wireworld Super Nova 7, ki je skoraj 5x dražji (od 230€ naprej), bi bilo dobro vprašati, kakšna je razlika med tema dvema kabloma, če jo sploh prepozna.
Nazaj na vrh
benma

Pridružen/-a: Ned Jan 2011 17:12
Kraj: Kamnica

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 23, 2024 13:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

mpm je napisal/a:
Glede na to, da se je v primerjavah namesto kabla Wireworld Nova 7, naenkrat pojavil kabel Wireworld Super Nova 7, ki je skoraj 5x dražji (od 230€ naprej), bi bilo dobro vprašati, kakšna je razlika med tema dvema kabloma, če jo sploh prepozna.

Prepozna: supernova je iz steklenih vlaken, nova pa iz plastičnih
benma

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 23, 2024 13:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

akacjan je napisal/a:

Tissot T-race
ambasador

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 25, 2024 14:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

benma je napisal/a:
akacjan je napisal/a:

Tissot T-race

Kot mulca me je zanimala ta tehnika in dogajanje okoli tega, tako da se nekoliko spoznam na to.
Švicarji so kot glavno prednost navajali preciznost. Potem so jih japonaci ravno tu prekosili s poceni kvarc urami. Mit je bil razbit.
Potem so švicarji muko mučili s to industrijo do 90-let prejšnjega stoletja. Dokler niso začeli svoj vzpon yuppies (na hitro obogateni borzni špekulanti) in novodobni miljonarji, ki so se namnožili v zadnjih destletjih. Slednji dvigajo cene v nebo (poleg high enda tudi vse ostale luksuzne izdelke).
Ker sem kupoval kataloge, sem hitro zasledil kako so cene za iste izdelke v kratkem obdobju podvojili in potem je bilo samo še slabše.

Če te zanima realna vrednost ure - se to vidi skozi dejstvo, da veliko znamk uporablja standardne mehanizme - recimo ETA. Potem vidiš ETA mehanizem z avtomatskim navijanjem 2824-2 v izdelkih ki gredo cenovno od 700eur do večkratnika te cene. Ok, nekatere so opravičljive z recimo ohišjem iz zlata (redko izpod 4.000), drugače pa je to več ali manj 'politična' (tržna) cena.

Zakaj pišem vse to - pri odločitvi za mehansko uro gre za popolnoma subjektivno odločitev na bazi lepote-karkoli že to komu pomeni, fascinacije, imena, prestiža, ugodja v posedovanju.
Racionalnost je tu popolnoma izven debate, ker je vsaka zastonj kvarc ura za eno konjsko dolžino bolj precizna.
Umetna inteligenca je racionalna po definiciji in je nesmisel jo spraševati.
Ima samo smisel za nekoga da mu na brzino našteje znamke, ki kaj pomenijo na tem področju, da se na brzake uvede.

Seveda je za mehanske navdušence osupljivo kako so uspeli povečati točnost mehanizmov - od George Danielsovega (Omega) escapmenta do Zenith silicijevega Defy-a s stotinko sekunde natančnosti. Da ne pozabim F.P. Journe Invenit et fecit kronometra z dvojno nemirko... vse fascinantno, sem notri v temu, se strinjam.
akacjan

Pridružen/-a: Tor Maj 2010 19:39

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 25, 2024 15:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala @benma , lepa ura, si zadovoljen ?
Mislim, da je stvar pri urah nekako primerljiva z analogijo vs digital...rekel sem nekako...
Nazaj na vrh
benma

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 25, 2024 15:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

akacjan je napisal/a:
Hvala @benma , lepa ura, si zadovoljen ?
Mislim, da je stvar pri urah nekako primerljiva z analogijo vs digital...rekel sem nekako...

Če sem povsem natančen, gre za model t-race powermatic 80. Mojim letom primeren model. Ja, sem zadovoljen. Sem se naveličal gledat na uro na mobilnem telefonu. ChatGPT mi je pomagal pri izboru.

Morda je res nekako primerljivo, tudi analogija me zadnje čase malo bolj žuli...
Imam CD Dylanovega albuma Slow Train Coming. Pred kratkim sem kupil še LP in moram reči, da LP na sekundarnem sistemu na povsem primitivnem gramofonu, zveni bolje kot CD na primarnem.
mpm

Pridružen/-a: Čet Mar 2010 20:47
Kraj: lJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 25, 2024 20:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Danes sem kupil optični kabel Norstone Jura 1m. Enega sicer že imam, toda je precej težko dostopen. Tudi Qued Performance imam že nekaj časa. Manjka mi le Wireworld, toda tudi prodajalec je rekel, da zna biti slabši od teh dveh.
Primerjal sem Norstone (1m = 65,5€) in Qued (1,5m = 60€ / 1m = 55€). Razlika v kvaliteti zvoka je kar očitna, seveda v dobro Norstone Jura. Ima veliko bolj poln zvok in je tudi bolj natančen.
Vredno je dati teh nekaj evrov več.
Nazaj na vrh
LightBit

Pridružen/-a: Pon Okt 2017 23:11
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 27, 2024 00:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ziher je potem Wireworld SuperNova 7 5x boljši. Zvok mora biti potem tako poln da ga raznese. Laughing
Nazaj na vrh
ambasador

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 27, 2024 08:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

čak, no..
če so tako velike razlike pri optičnem prenosu digitalnih podatkov, potem mora biti nekaj hudo narobe s tem sistemom prenosa. Ali gre za halucinacije..

Nimam izkušenj z optiko, sem pa s koaksialcem (original Philips, bil priložen CD rekorderju za ta namen) privezal ene 5 različnih dac-ov in takrat sprožil debato o vplivu kabla. Kot je naš 'davor' takrat razložil je žični prenos brez napak zaradi impedančnih problemov pravilen z BNC povezavo.
To z impedancami, refleksijami/odboji signala mi deluje prepričljiva razlaga.
V določeneni kombinaciji so mi violine vreščale, je bilo očitno da nekaj ne štima. Po digitalno ostro, oglato kot izven fokusa, zamaknjeno.

Optika pa..?
Ker se takoj postavi vprašanje kateri kabel je pravilen. Tisti ki pokaže kako slaba je digitalna naprava ali tisti, ki na nek način 'popravi' vtis. Če je sploh možno spreminjati zvok z optičnim kablom.

Ker lahko gre samo za nepopoln prenos podatkov (drop-out izpadi) ali izven takta in posledičnem vklopu digitalne korekcije, ki po svoje zakrpa manjko. Kar se potem tudi sliši po svoje. Pomeni da bo za iste napake določenega kabla drugačen zvočni učinek na drugi napravi.
To mi deluje logično, da pa je določen optični kabel tak ali onak po zvoku neglede na okoliščine (neglede na čem je priklopljen) mi ne gre v račun nikakor. Bolano.
DAVOR

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 17:27
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 27, 2024 10:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Verjamem da so razlike....kje so razlogi?
Nekaj razlogov po moji logiki.
Tanek kabel ima drugo rezonanco kot debel. Če se pri cd transportu pozna ko optika čita na par mm odbiti žarek pri branju diska potem se lahko pozna tud pri 2m prenosu po kablu. Ok tam so druge valovne dolžina ampak možno je.
Reflektivnost cevke v kablu. ene so lahko bolj polirane druge manj.
Poznam ljudi, ki vsak cd spolira z posebno krpo pred poslušanjem. Sem slišal razliko...
Mogoče tud kak je spoliran zaključek cevke, mislim da eni kabli imajo celo stekleno lupo na koncu drugi samo prekinjeno plastiko...
Pač nekaj idej ko sem razmišljal... verjetno pa se motim.
Sicer pa optika ni referenčen prenos digitalnih podatkov in se tud sam ne obremenjujem preveč, ker ga uporabljam samo za povezavo s tv.
anzec

Pridružen/-a: Ned Jul 2014 19:10

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 27, 2024 11:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

DAVOR je napisal/a:
Verjamem da so razlike....kje so razlogi?
Nekaj razlogov po moji logiki.
Tanek kabel ima drugo rezonanco kot debel. Če se pri cd transportu pozna ko optika čita na par mm odbiti žarek pri branju diska potem se lahko pozna tud pri 2m prenosu po kablu. Ok tam so druge valovne dolžina ampak možno je.
Reflektivnost cevke v kablu. ene so lahko bolj polirane druge manj.
Poznam ljudi, ki vsak cd spolira z posebno krpo pred poslušanjem. Sem slišal razliko...
Mogoče tud kak je spoliran zaključek cevke, mislim da eni kabli imajo celo stekleno lupo na koncu drugi samo prekinjeno plastiko...
Pač nekaj idej ko sem razmišljal... verjetno pa se motim.
Sicer pa optika ni referenčen prenos digitalnih podatkov in se tud sam ne obremenjujem preveč, ker ga uporabljam samo za povezavo s tv.

Jaz vidim samo eno možnost, in sicer, senzor, ki pretvori to nazaj v električno stanje, morda drugače reagira oz. proizvaja drugačne motnje, če je več ali manj svetlobe. Da bi prišlo na dveh metrih do kakšnih jitterjev v svetlobi skoraj ne verjamem.

Ampak, slepi test je edini pravi pokazatelj ali se sliši razlika ali ne. Ga kdo izvaja?
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Naslednja
Stran 3 od 8

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu