| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
Dualis
Pridružen/-a: Ned Okt 2009 17:31 Prispevkov: 2 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Pet Okt 18, 2013 09:21 Naslov sporočila: Postavitev zvočnikov na stojala in vezava |
|
|
Pozdavljeni !
Nabavil sem rabljene zvočnike Jamo C 803, ki imajo dimenzijo (mm, HxWxD) 380 x 225 x 341. Rad bi jih postavil na stojala vendar pa imajo vsa stojala, ki sem jih gledal dimenzijo zgornje plošče manjšo kot je dimenzija zvočnikov. Zanima me ali je to vseeno oz. na kakšen način pravilno pritrditi zvočnike na stojala, da le ta ne zdrsijo oz. padejo dol? Predvsem ne bi rad kaj vijačil v zvočnike in bi vas prosil za nasvet kako zvočnike pravilno pritrditi na stojala.
Hvala in LP
Nazadnje urejal/a Dualis Tor Okt 22, 2013 07:22; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
bogomir 4051
Pridružen/-a: Tor Dec 2008 19:42 Prispevkov: 1467 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: Pet Okt 18, 2013 10:16 Naslov sporočila: |
|
|
Blue tack ali par kapelj silikona !
LpM. _________________ miro |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: 031361550 |
|
 |
ljnkl
Pridružen/-a: Sre Okt 2013 23:15 Prispevkov: 20 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Okt 18, 2013 10:40 Naslov sporočila: |
|
|
nasvidenje
Nazadnje urejal/a ljnkl Pon Nov 18, 2013 14:11; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Edvard

Pridružen/-a: Pet Apr 2011 15:50 Prispevkov: 317 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pet Okt 18, 2013 10:59 Naslov sporočila: |
|
|
Najbolj pogosta zadeva pri nas:
 _________________ “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Stephen Hawking |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 6263 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Pet Okt 18, 2013 12:23 Naslov sporočila: |
|
|
Zalepiš malo večje 'tablete' neodimijevih magnetov znotraj škatle na dno in z ustrezno polariteto druge magnete na stojalo.
Če je stojalo železno morda magnetov zunaj niti ne rabi.
Kadar merijo male zvočnike podstavijo tanek filc izpod celega tlorisa, da ne šklepeta.
V primeru da s tankim dvostranskim lepilnim trakom (rdeča Tesa, Merkur) lepiš vse magnete z zunanje strani, ne potrebuješ neodimijevih tablet, so lahko navadne. Itak 3 take dovolj dobro držijo. Prej prekucneš vse skupaj.
Eno daš spredaj, dve zadaj v kote. Spredaj je ravnina kjer delujejo sile (vrtišče), razdalja do zadnjega dela predstavlja ročico za kontrolo. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Dualis
Pridružen/-a: Ned Okt 2009 17:31 Prispevkov: 2 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Tor Okt 22, 2013 07:31 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala vsem za odgovore !
Imel pa bi še eno vprašanje glede same vezave zvočnikov. Prebral sem kar veliko napisanega glede bi wiring povezave in glede na to, da se mnenja zelo krešejo ni namen tega posta sam bi wiring. Zasledil sem nekaj drugega in sicer je mnogo ljudi priporočalo kljub ne bi wiring povezavi, da se vseeno odstrani tisti mostiček (ne vem kako se pravilno imenuje), ki povezuje oba priklopa na zvočnikih in ga nadomestiti z žico oz drugače povezati. Zanima me kakšne so vaše izkušnje s tem in kako pravilno zadevo izvesti?
Hvala in LP |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
before

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 19:23 Prispevkov: 2801 Kraj: Ruše
|
Objavljeno: Tor Okt 22, 2013 07:43 Naslov sporočila: |
|
|
| Dualis je napisal/a: | Hvala vsem za odgovore !
Imel pa bi še eno vprašanje glede same vezave zvočnikov. Prebral sem kar veliko napisanega glede bi wiring povezave in glede na to, da se mnenja zelo krešejo ni namen tega posta sam bi wiring. Zasledil sem nekaj drugega in sicer je mnogo ljudi priporočalo kljub ne bi wiring povezavi, da se vseeno odstrani tisti mostiček (ne vem kako se pravilno imenuje), ki povezuje oba priklopa na zvočnikih in ga nadomestiti z žico oz drugače povezati. Zanima me kakšne so vaše izkušnje s tem in kako pravilno zadevo izvesti?
Hvala in LP |
Jaz imam zvočnike sicer povezane na način bi-wiringa, a vseeno ti lahko povem, da odstranitev originalnih mostičkov priporočajo zaradi tega, ker je nadomestitev teh z žicami zvočniških kablov (ali namensko izdelanimi mostički), praviloma kvalitetnejša rešitev. In če greš v to, priklopi zvočniški kabel direktno na kontakte visokotonca in od tam pelji mostičke/žice na bass priključke. Ampak v nobenem primeru ne pričakuj nekih drastičnih razlik - vse je bolj stvar teorije in s tem povezanim duševnim mirom. Vsaj v primeru cenovno "normalnega" hi-fija...  _________________ Cenite to kar imate in stremite k boljšemu! To je moj recept za zadovoljstvo.
Audiohedonist |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Tor Okt 22, 2013 08:58 Naslov sporočila: |
|
|
Veliko je bilo govora o vplivu mostičkov tudi po revijah.
Pa sem šel preveriti moje zvočnike in ugotovil, da mostički res vplivajo na zvok. Če sem priklopil ojačevalec na zgornji par priključkov je bilo kao bolj transparentno, a tudi malo bolj živčno. Na spodnjem paru bolj normalno a z manj detajli.
Potem sem poskusil mostičiti z raznimi žicami in ugotovil poslabšanje zvoka, nekako se je v zvok naselila zrnatost, mi ni bilo všeč. Končna ugotovitev je, da so mostički na mojem Monitor Audiju GR20 kar solidni.
Končna povezava, ki me je najbolj prepričala je z original mostički : en kabel priključen na zgornjiem priključku (recimo +), eden na spodnjem (-). Lahko je tudi obratno, nima nekega vpliva.
Potem sem šel gledat slike in ugotovil, da so prve serije tega modela bile mostičene z žičkami, kasnejše s pozlačenimi ploščicami. Torej so tudi v firmi bili pozorni na ta detajl.
Pa še sem z močnim magnetom preveril iz česa so te ploščice: rahlo se primejo na magnet, ma niti približno ne tako kot železo. Sklepam da gre za zlitino (verjetno medenino), ki vsebuje tudi malce železa.
Vsekakor ti detajli niso tako banalni.
ps: zvočniške kable imam terminirane z bananami, tako da ploščice neovirano nalegajo po celi površini na konektorje, tako s spodnje kot zgornje strani ko jih stisnem s privijačenjem. Če bi tlačil golo žico zvočniškega kabla (za priključit ojačevalec na zvočnik) v luknjo ob ploščici, bi pokvaril/zmanjšal kontaktno površino mostička. Pri nekaj sto vatih moči to niso zanemarljivi detajli. Alternativa bi bile ploščate pozlačene vilice na zvočniških kablih. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ajka
Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00 Prispevkov: 3193 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Tor Okt 22, 2013 11:39 Naslov sporočila: |
|
|
LP
Pri bi-wire mostičkih, priključnih terminalih in sploh pri "banjicah", kjer so zv. terminali se zelo, zelo nerazumno špara. Tudi pri zvočnikih v višjem cenovnem razredu najdemo nerazumno poceni rešitve, ki definitivni vplivajo na zvok.
Bi wire ploščica za resen sistem mora "proč", uporabi se lahko nekaj rešitev a vedno v razredu kabla, ki ga uporabimo ali model višje in ne nižje! Seveda tistim ,ki kabel nič ne pomeni in se uporabi "Merkur kabel" je prav vseeno kaj delamo, ne bo neke razlike .
Vse pokvarite, če na zvočnik pripeljete drage kačone, potem pa cenena ploščica ali žička na koncu. Probajte obratno !!!
 _________________ ~ ** ~ |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: - |
|
 |
AndrejS
Pridružen/-a: Tor Dec 2010 17:03 Prispevkov: 930 Kraj: Gorica
|
Objavljeno: Tor Okt 22, 2013 12:40 Naslov sporočila: |
|
|
| ajka je napisal/a: | LP
Tudi pri zvočnikih v višjem cenovnem razredu najdemo nerazumno poceni rešitve, ki definitivni vplivajo na zvok.
 |
Ah daj no. Presek mosticka je vecji od zic na drugi strani do kretnice...
Tale mosticek je tam, da ga odstranis, ce zelis gonit zvocnik na 2 locena ojacevalca in nic drugega.
Definitivno ima vecji vpliv, ce zvocnik vleces malo naprej nazaj po sobi, da najdes malo boljso geometirjo postavitve.
To, da poslusas razlike kako se slisi je cisto normalni vzorec.
Prikljucis, poslusas, nekaj spremenis, je se boljse, pa se malo podrocas je se boljse, potem pa kar na enkrat slabse. To je klasicna krivulja koliko casa osebku zdrzi koncentracija. V nekem trenutku si bolj pozoren na detajle, to je vec ali manj to. Se mi dogaja isto doma, pa ni kriva tehnika. Ta je ze nekaj casa ista. Venomer se izkaze,da se moras precej potrudit, da slisis neko razliko, ta pa je odvisna od predznanja kaj poslusas. Uho po nekem casu isce samo se razlike na znanem uzorcu in mozgani se tega nekje navelicajo.
Po kakem letu ali dveh lahko sele reces kaj smiselenga o sistemu. Pa se to ne bo nikoli tako radiklano kot palci gor ali dol.
LP,
Andrej |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Tor Okt 22, 2013 15:03 Naslov sporočila: |
|
|
Uporabljam VDH Revelation zvočniške kable, ki so po original ceni dve tretjini cene zvočnikov. Nemoj ti meni Merkur, hahaha
Te teste sem večkrat skozi leta ponovil (zvočnike imam že 10 let iste, zvočniških kablov sem pa tudi kar nekaj preskusil). Vedno ista zgodba, a s križno vezavo sem kar zadovoljen in se mi tam ne beza več. Tudi biwiringe sem probaval in razen razsutega zvoka nič dosegel. To seveda nič ne pomeni za druge primere, kjer se lahko dogaja nekaj povsem drugega.
Je pa možno da nekatere druge firme zanemarjajo ta detajl in so jim mostički navadne, zelo škodljive smeti.
V mojem primeru je zvočnik 2,5way, pomeni da spodnji woofer dela pralelno z zgornjim do cca 400Hz, nakar izgine. Če povežem brez tega spodnjega wooferja (zgornji par priključkov), bi se mi morala prikazati Marija, koliko mostički škodijo. Ker se Marija neče prikazati, smatram da v tistih mostičkih ne gre iskati svetega grala. _________________ Carpe Diem
Nazadnje urejal/a ambasador Tor Okt 22, 2013 15:38; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
AndrejS
Pridružen/-a: Tor Dec 2010 17:03 Prispevkov: 930 Kraj: Gorica
|
Objavljeno: Tor Okt 22, 2013 15:35 Naslov sporočila: |
|
|
Zivjo,
Jaz vedno obcudujem kako lahko na bookshelf od komaj 15l dajo to gor. Pa sej nisem cepljen, da bom namizni zvocnik peljal na biwire. Za koga?
LP, A. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
bogomir 4051
Pridružen/-a: Tor Dec 2008 19:42 Prispevkov: 1467 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: Tor Okt 22, 2013 17:37 Naslov sporočila: |
|
|
Mene je vrglo na rit, koliko boljši je bil zvok, ko sem prilotal zvočniški kabel direkt na kretnico.
LpM. _________________ miro |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: 031361550 |
|
 |
ajka
Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00 Prispevkov: 3193 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Tor Okt 22, 2013 18:25 Naslov sporočila: |
|
|
LP
Če nekdo sliši "barvo olja" v svojem "lagarju gramofona", super, OK, ne sliši pa bi wire mostičkov, dobro tudi OK, pač en strošek manj ...
Ma, smo "vrgli preč" mostičke od najcenejšega B&W monitorja, ni bil njihov lastnik nek ekstra audiofil, ma je takoj slišal v čem je finta. Seveda se ne pokaže "marija", se pa pokaže ali je "burek" zadosti, ali preslan, kar pa bolj "zmoti", kot razlika ali je burek sirov ali mesni .
Pa , da ne bomo spet o kablih, a v malenkostih je "hudič", ki se na koncu hudo sešteje in dela sistem povprečen, dober ali slab . _________________ ~ ** ~ |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: - |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Sre Okt 23, 2013 09:15 Naslov sporočila: |
|
|
...Jaz vedno obcudujem kako lahko na bookshelf od komaj 15l dajo to gor...
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
..ker so to tako dela. Ker to delajo vsi. Ker se avdiofili radi igrajo z žicami in jih prikrajšaš za eno avdio paranojo: sosed lahko, jaz pa ne morem probat biwiringa - raje kupim one druge firme ki ima triwiring (na two way zvočniku, hahaha).
Mi se dopade poteza Dynaudia - enojni priključki in konc zgodbe. Vsi se čudijo kako si upa. Kako noro dobro izgleda največji Focus s samo enim parom priključkov čisto spodaj.
Predlog: če so mostički slabi - z notranje strani mostičiš tako, da zalotaš podobno žico kot je notranje ožičenje. Če je dovolj dolga žica do wooferja - jo skrajšaš za tisti košček ki ti rabi in narediš zalotani mostiček od znotraj. Pri poceni zvočnikih se to lahko naredi kar iz zunanje strani, ker se 'banjica' s priključki odšraufa in v večini primerov je na njej z notranje strani kretnica. Potegneš stran koliko gre i vidiš ali so žice do wooferja dovolj dolge - nato - ščip košček - in lotanje. Ni bolj idealne rešitve od te. _________________ Carpe Diem
Nazadnje urejal/a ambasador Sre Okt 23, 2013 09:29; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|