| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
HIFRIK

Pridružen/-a: Tor Feb 2009 20:40 Prispevkov: 418 Kraj: M.Sobota
|
Objavljeno: Ned Nov 11, 2012 16:23 Naslov sporočila: Obnova reciverja GRUNDIG R 35 |
|
|
Lotil sem se obnove starega reciverja Grundig R35 super HIFI. Mislim da je letnik nekje okrog 1976-1978, Ko je tole "zverino" foter privlekel iz Germanije, je bila kot osmo čudo sveta. Za takratne čase je imel ogromnih 2x30W moči, ampak ti wati so "žgali" kot nori
Spomnim se, da je zadeva delovala več kot odlično. Bila je v kompletu z DUAL-ovim gramofonom, Grundig kasetofonom in zvočniki Grundig Super-HIFI 1500 (še v uporabi), vse skupaj v lepi leseni sdamostoječi omarici. Bila je bratova last, ampak ko ga ni bilo doma ... na prvi žurki gre basovec, na drugi visokotonec...
Skratka to je bil "moj" prvi sistem, zato sem se tudi lotil obnove, nekak kot poklon "dobrim starim vremenima" [/img]
Ker je reciver "ležal" oz.ni bil v uporabi več kot 10 let je v precej slabem stanju:
Prah
še enkrat prah...
Uf, zgleda kot v stari zapuščeni kleti
Najprej bom zadeto temeljito očistil, nato bom zamenjal elektrolite, montiral "moderne" zvočniške priključke in činč priključke namesto DIN, ter zamenjal napajalni kabel z IEC vtičnico ter napajalnim kablom. Na koncu sledi prebarvanje ohišja, ker je kar nekaj globokih prask. Potenciometre bom zaenkrat pustil, ker na prvi otip delujejo OK.Bom videl, ko ga vklopim.
Zamenjani kondenzatorji: ta stari FRAKO elektroliti 10000uf/25V so napram novim pravi "mišičnjaki"
En par činčev bo dovolj:
Zaenkrat toliko. V sredo grem v Terno po ostale zadeve.
nadaljevanje sledi ...
p.s.
Ker je to moja prva "obnova", je kakšen nasvet ali predlog več kot dobrodošel. _________________ Greetings from The Humungus! The Lord Humungus! The Warrior of the Wasteland! The Ayatollah of Rock and Rolla! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
bogomir 4051
Pridružen/-a: Tor Dec 2008 19:42 Prispevkov: 1467 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: Ned Nov 11, 2012 17:57 Naslov sporočila: |
|
|
Dobro premisli glede predelav na modernejše, s tem bo receiver izgubil vso vrednost originalne stare mašine. Zaželjeno je običajno to, da ga spraviš v čim boljše originalno stanje in to do poslednjega gumba in vijaka. Idealka je, če je povsem originalen, ampak izgleda, kot da sploh še ni igral.
LpM _________________ miro |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: 031361550 |
|
 |
HIFRIK

|
Objavljeno: Ned Nov 11, 2012 18:52 Naslov sporočila: |
|
|
Ne gre toliko za predelavo, kot za "lepotne" popravke . Teh par tehničnih izboljšav pa bistveno ne vpliva na zvok, kvečjemu izboljša zadevo. Gre bolj za praktičnost - možnost priključitve novejših konektorjev. _________________ Greetings from The Humungus! The Lord Humungus! The Warrior of the Wasteland! The Ayatollah of Rock and Rolla! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Mr.Zigy

Pridružen/-a: Pon Jun 2008 11:29 Prispevkov: 310 Kraj: Ljubljana-Vic
|
Objavljeno: Pon Nov 12, 2012 15:42 Naslov sporočila: |
|
|
| HIFRIK je napisal/a: | | Ne gre toliko za predelavo, kot za "lepotne" popravke . Teh par tehničnih izboljšav pa bistveno ne vpliva na zvok, kvečjemu izboljša zadevo. Gre bolj za praktičnost - možnost priključitve novejših konektorjev. |
Supr projekt.... ...drugače pa imaš tudi na voljo "simpatične" "pretvornike" iz DIN v razne modernejše priključke ...zakaj nebi raje kaj takega uporabil ali pa sam nrediš kabel DIN to RCA in na ta način ostal čim bolj enak originalu
Ideja:
 _________________ Please visit my web site !
Home Page:
Zigy's Home Page |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
HIFRIK

|
Objavljeno: Pon Nov 12, 2012 16:41 Naslov sporočila: |
|
|
E jebi ga, bormašin je že delal svoje  _________________ Greetings from The Humungus! The Lord Humungus! The Warrior of the Wasteland! The Ayatollah of Rock and Rolla! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
micko666
Pridružen/-a: Čet Jun 2012 10:54 Prispevkov: 92 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: Pon Nov 12, 2012 20:58 Naslov sporočila: |
|
|
Nočem odpirati nove teme zaradi enega vprašanja. Doma imam star Pioneerjev ojačevalec z oznako SA-510 HE. Rad bi ga očistil in popravil, kot to počne HIFRIK s svojim Grundigom
Dolgo nazaj mi je ga je en kreten polil s pivom in je trafo crknil.
Morda kdo ve, kje bi lahko dobil trafo za ta ojačevalec oz. če obstaja kak podoben z istimi specifikacijami, ki bi ustrezen?
Na spodnjem linku so vse specifikacije o ojačevalcu, ki sem jih našel:
http://www.kallhovde.com/pioneer/tricomp/Audio/SA/SA-510/SA-510HE-HB_ART-528-0.pdf
Če sem prekršil kakšno pravilo foruma, naj se tema prestavi, kamor je treba.
LP |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Mr.Zigy

|
Objavljeno: Tor Nov 13, 2012 03:49 Naslov sporočila: |
|
|
| micko666 je napisal/a: | Nočem odpirati nove teme zaradi enega vprašanja. Doma imam star Pioneerjev ojačevalec z oznako SA-510 HE. Rad bi ga očistil in popravil, kot to počne HIFRIK s svojim Grundigom
Dolgo nazaj mi je ga je en kreten polil s pivom in je trafo crknil.
Morda kdo ve, kje bi lahko dobil trafo za ta ojačevalec oz. če obstaja kak podoben z istimi specifikacijami, ki bi ustrezen?
Na spodnjem linku so vse specifikacije o ojačevalcu, ki sem jih našel:
http://www.kallhovde.com/pioneer/tricomp/Audio/SA/SA-510/SA-510HE-HB_ART-528-0.pdf
Če sem prekršil kakšno pravilo foruma, naj se tema prestavi, kamor je treba.LP |
Če so na trafotu napisane vrednosti.... greš do npr. podjetja ELMA in ti novega naredijo z istimi vrednostmi  _________________ Please visit my web site !
Home Page:
Zigy's Home Page |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Mr.Zigy

|
Objavljeno: Tor Nov 13, 2012 03:50 Naslov sporočila: |
|
|
| HIFRIK je napisal/a: | E jebi ga, bormašin je že delal svoje  |
Hehe škoda ... a nič ne de... važno da bo tako kot si želiš in da bo špilal poročaj o "posodobitvah"  _________________ Please visit my web site !
Home Page:
Zigy's Home Page |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
micko666
|
Objavljeno: Tor Nov 13, 2012 10:13 Naslov sporočila: |
|
|
Mr. Zigy, hvala za pomoč.
Na transformatorju ni nič napisano
Sem pa našel sliko od ravno tega trafota, ki ima nalepko gor. Mogoče veš kaj te številke in črke pomenijo?
 |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Špilferderber

Pridružen/-a: Čet Dec 2009 1:24 Prispevkov: 775
|
Objavljeno: Tor Nov 13, 2012 12:04 Naslov sporočila: |
|
|
http://www.circuitsonline.net/forum/view/91963
Google zgleda da nima nizozemščine v svojem prevajalcu..
tak trafo je najboljš odnest do enega mojstra, ki dela trafote in naj se on ubada s tem, kakšen mora bit.. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
vintagesonic
Pridružen/-a: Sre Mar 2010 17:24 Prispevkov: 1437 Kraj: Ljubljana
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
micko666
|
Objavljeno: Tor Nov 13, 2012 12:47 Naslov sporočila: |
|
|
Obvladam nizozemščino. Hvala za link. Bom moral najprej poiskat enega mojstra za trafote. Namreč ne poznam nobenega v Sloveniji. Ga mogoče kdo od vas?
LP |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Špilferderber

Pridružen/-a: Čet Dec 2009 1:24 Prispevkov: 775
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
micko666
|
Objavljeno: Tor Nov 13, 2012 15:33 Naslov sporočila: |
|
|
Tale v Šentvidu je zanimiv, ker je blizu mene. Kam daleč se mi ne splača vozit.
Hvala za pomoč
Če mi ga uspe popravit bom prilepil par slikc! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
DAVOR
Pridružen/-a: Pon Maj 2008 17:27 Prispevkov: 465 Kraj: Maribor
|
|
| Nazaj na vrh |
|