Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

JAZZ
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> CD, Vinil, DVD, Blu-ray
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
fuego

Pridružen/-a: Sre Sep 2009 15:19
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 16, 2012 15:47    Naslov sporočila: JAZZ Odgovori s citatom

Začel bi malce poslušat tudi jazz in me zanima kaj priporočate za začetek?
Vem, da je jazz širok pojem ampak recimo, da bi rad poslušal kaj modernejšega ne ravno jazz standarde. Včeraj sem npr. malce brskal v BB-ju med LP-ji in videl Coltrane-a... samo kaj ko nisem vedel kaj bi vzel.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
JAZZZ

Pridružen/-a: Sre Apr 2008 12:32
Kraj: POSAVEC

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 16, 2012 16:06    Naslov sporočila: Re: JAZZ Odgovori s citatom

fuego je napisal/a:
Začel bi malce poslušat tudi jazz in me zanima kaj priporočate za začetek?
Vem, da je jazz širok pojem ampak recimo, da bi rad poslušal kaj modernejšega ne ravno jazz standarde. Včeraj sem npr. malce brskal v BB-ju med LP-ji in videl Coltrane-a... samo kaj ko nisem vedel kaj bi vzel.

Greš na www.ALLMusic.com, odtipkaš izvajalca, ki te zanima in pokažejo ti diskografijo in izbereš tiste z boljšo oceno(kar drži)-obenem pa ti pokaže nadaljne možnosti(izvajalce, ki so podobni temu stilu).
Ali pa kupiš Penguinov Guide to Jazz ...
Coltrane: Love Supreme
Miles Davis : Kind Of Blue
Dollar Brand: Pilgrim
Don Cherry: Mu
Art Ensemble of Chicago: Tuthankamun ali People of Sorrow
Ornette Coleman: The Shape of Jazz to Come
Albert Ayler: Spiritual Unity
Keith Jarrett: Koln concert
Jan Garbarek: Afric Pepperbird
Ganelin trio: Catalogue. Live in East Germany
je samo nekaj naslovov

Drugače pa ima letošnji Cerkno jazz zelo obetaven spored in če misliš "resno", pridi. Bova tam kakšno rekla. Pa tudi plat ima Matej ogromno, pa še jaz bom imel nekaj avantgarde s sabo(po 12 evrov-laho me kontaktiraš na ZS)

pa ne se branit tistega starega dobrega mainstreama. Tam so vsi tile zgoraj našteti začeli...
habo66

Pridružen/-a: Čet Maj 2010 18:01
Kraj: Lenart

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 16, 2012 16:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Blue Train od Coltranea je boljša za začetek, Kind of Blue tudi krasna.
Zelo poslušljivi in lahki platki (vokalni) - John Coltrane & Johnny Hartman, kle ne teži preveč s solo predrkavanjem, in pa Cannonball Adderley & Nancy Wilson. Fino je, da pred kšno novejšo trgarijo poslušaš dva tri standarde. Drgač pa Pat Metheny Smile
Nazaj na vrh
samob

Pridružen/-a: Čet Jun 2008 18:06
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 16, 2012 16:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

@fuego

Nič nisi napisal, kaj drugače poslušaš? Potem se lažje predlaga.

lp Samo
Nazaj na vrh
pasuljaris

Pridružen/-a: Pet Apr 2009 22:13
Kraj: maribor

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 16, 2012 16:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Okusi so različni.

Predhodniki so ti našteli kar nekaj "velikih", greš na Youtube, malo prepolušaš in boš kmalu ugotovil, kaj ti je blizu.

Jaz bi k izboru dodal še Sonyja Rollinsa.
kraljmatjaz

Pridružen/-a: Čet Maj 2008 21:27
Kraj: Gorica

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 16, 2012 17:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Za začetek.....skoraj ne bi mogel mimo tria Jack Dejohnette Keith Jarrett Gary Peacock - "obvezno čtivo".

za pokusino: http://youtu.be/qnD5E5mrxIs

Lp
Miran
janzi

Pridružen/-a: Čet Maj 2008 8:45
Kraj: GROSUPLJE / LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 16, 2012 18:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če si bil pa v BB, je skoraj vse kar (še) imajo od firme Impulse po znižanih cenah (od 4,99 do 8,99 €) ''vredno greha'' ! Wink

Kar se tiče pa standardov ... ne podcenjevati; tudi Coltrane je preigraval standarde, seveda pa na svojstven način ! Wink
Milivoje

Pridružen/-a: Sre Jun 2010 13:36
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 16, 2012 18:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Roy Hargrove Quintet - Strasbourg/St. Denis

RH Factor - Crazy Race

Aaron Parks - Peaceful Warrior

The Stanley Clarke Band - Labyrinth

Esbjörn Svensson Trio - Goldwrap
delfinus

Pridružen/-a: Tor Apr 2008 8:55
Kraj: Laško

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 16, 2012 19:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kraljevsko in blagodejno korenina jazza in osnova za vsakega zbiratelja.

Miles Davis - Kind of Blue

in se ena sama skuliranost

John Coltrane - Naima
Nazaj na vrh
fuego

Pridružen/-a: Sre Sep 2009 15:19
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 16, 2012 20:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Drugače poslušam bolj progresivni rock, kak metal...
Ne bi šel čisto v jazz, bi pa občasno rad poslušal kaj umirjenega. Miles Davisa Kind Of Blue sem naročil, drugače mi je všeč Pat Metheny, Stanley Clark, Marcus Miller, Norah Jones, Diana Krall, Mike Stern...
Iščem kaj bolj ˝akustičnega˝ kak lep sax....

Hvala vsem za predloge bom prečekiral.
Nazaj na vrh
Wolumen

Pridružen/-a: Ned Jun 2009 11:46
Kraj: Škofija loka

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 16, 2012 20:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sončna pot če ti rata dobiti gramofonsko ploščo.
Nazaj na vrh
GoldProf

Pridružen/-a: Pet Nov 2008 15:15

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 16, 2012 20:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Za začetek Strawberry Moon, nekaj vokala vmes, zame ena najljubših vinilk pa Then and Now.
Priporočam!

Lp.
Nazaj na vrh
JAZZZ

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 16, 2012 20:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Wolumen je napisal/a:
Sončna pot če ti rata dobiti gramofonsko ploščo.

Se jo da dobiti na sejmih , skoraj vedno jo ima Roman
JAZZZ

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 16, 2012 20:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

fuego je napisal/a:
Drugače poslušam bolj progresivni rock, kak metal...
Ne bi šel čisto v jazz, bi pa občasno rad poslušal kaj umirjenega. Miles Davisa Kind Of Blue sem naročil, drugače mi je všeč Pat Metheny, Stanley Clark, Marcus Miller, Norah Jones, Diana Krall, Mike Stern...
Iščem kaj bolj ˝akustičnega˝ kak lep sax....

Metheny, Clark, Miller, Jones... so čisti mainstream-daleč od avantgarde.
Lep akustični sax? Coleman Hawkins encounters Ben Webster. Za ceno enega CDja(plošče) dva vrhunska saxa in odličen posnetek Rudy van Gelderja za Verve založbo.
Wolumen

Pridružen/-a: Ned Jun 2009 11:46
Kraj: Škofija loka

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 16, 2012 20:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Temu bom jaz vrat zavil mi je prodal ponaredek Pink Floydov
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> CD, Vinil, DVD, Blu-ray Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu