| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
LISAC
Pridružen/-a: Tor Okt 2010 13:43 Prispevkov: 40 Kraj: Železniki
|
Objavljeno: Pon Feb 28, 2011 20:33 Naslov sporočila: ISKRA GARRARD SP25 MK IV |
|
|
| Pred kratkim sem dobil od kolega gramofon Iskra Garrard SP25 MK IV. To je moj prvi gramofon. Potreben bo servisa. Audiofil napisal si mi da bi kot prvo zamenjal kondenzatorje, je to nujno, zakaj, ali z leti ošvohijo. Odprl sem ga in spodaj v ojačevalcu sta 2 plati z kondenzatorji, jih je kar nekaj, ali bi bilo potrebno zamenjat vse (elektrolite) in kakšne dati noter, klasika ali kakšni audio, cena??? Če jih menjam, bo tako treba odcinit kable iz plat. Vidi se tudi mehanizem, ali bi bilo potrebno obrisati mastne dele in s kakšno mastjo jih namazati? Spucal sem zunanje ohišje, po potrebi bo pregledati še potenciometre. Nima ne glave ne igle, ali je točno določeno, kakšna mora biti le ta in kje jo lahko dobim? Zvočnike moram še kupiti, se pa ob vklopu vrti pladenj. Ojačevalec je notri 2x20W. Tudi ročka ni komplet, mislim da manjka nek vijak, ali bi bilo popravilo teh zadev cenovno ugodno? LP |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
pasuljaris

Pridružen/-a: Pet Apr 2009 22:13 Prispevkov: 1526 Kraj: maribor
|
Objavljeno: Tor Mar 01, 2011 10:14 Naslov sporočila: |
|
|
Omenil si, da imaš reciever. Če je nanj možno priključiti gramofon, bi jaz raje kot obnavljal nabavil nekaj takega:
http://www.audio-kontakt.com/index.php?page=view_ad&id=5182 _________________ Usoda se igra s človekom, človek pa igra na trobento. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audiofrik
Pridružen/-a: Pet Dec 2008 17:19 Prispevkov: 1500 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Tor Mar 01, 2011 11:24 Naslov sporočila: |
|
|
| V iskra Garrardu so češki tesla ojačevalci, elektrolitski kondenzatorji po 30 letih izgubijo odvisno od kvalitete na kapacitivnosti, tudi samo 1/10 vrednosti em izmeril, če je sploh še deloval, zato pri prenovi priporočam kompletno menjavo vseh elektrolitov, če že ne drugo v izogib težavam v bodoče, to je osnova,seveda v tak ojačevalec ni za tlačit kondenzatorjev ki stanejo par deset evrov kos, standardni bodo za začetek dovolj, po možnosti kaj resnega-Panasonic, Rubycon, Bc components , ne kaka kitajska ali korejska poceni jajčka, drugače vse skupaj nima smisla, je pa vedno vprašanje koliko se splača, sam mislim, da lahko da ta Garrard z obnovljeno elektroniko kar nekaj muzike, prej več kot receiver in dual na sliki, ta gramofon sicer ni nič ekstra, ampak se spomnim da je enega Hajdinjak pred leti porihtal in je igral presenetljivo, nanj kako Stanton glavo in to je to.. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
LISAC
|
Objavljeno: Tor Mar 01, 2011 15:58 Naslov sporočila: |
|
|
| audiofrik je napisal/a: | | V iskra Garrardu so češki tesla ojačevalci, elektrolitski kondenzatorji po 30 letih izgubijo odvisno od kvalitete na kapacitivnosti, tudi samo 1/10 vrednosti em izmeril, če je sploh še deloval, zato pri prenovi priporočam kompletno menjavo vseh elektrolitov, če že ne drugo v izogib težavam v bodoče, to je osnova,seveda v tak ojačevalec ni za tlačit kondenzatorjev ki stanejo par deset evrov kos, standardni bodo za začetek dovolj, po možnosti kaj resnega-Panasonic, Rubycon, Bc components , ne kaka kitajska ali korejska poceni jajčka, drugače vse skupaj nima smisla, je pa vedno vprašanje koliko se splača, sam mislim, da lahko da ta Garrard z obnovljeno elektroniko kar nekaj muzike, prej več kot receiver in dual na sliki, ta gramofon sicer ni nič ekstra, ampak se spomnim da je enega Hajdinjak pred leti porihtal in je igral presenetljivo, nanj kako Stanton glavo in to je to.. |
Hvala zaenkrat, kot sem rekel bom ta projekt delal počasi, potem bom najprej ko dobim € spravil narazen ojačevalec, kable označil in odcinil stran, da vidim vrednosti kondenzatorjev in poiskal primerne ter jih zamenjal. Ali veš kako je z mazanjem platerja-mehanski del, kakšno mast če sploh kaj? Ko bo to nared sporočim, potem pa je na vrsti ročka, glava in igla. LP |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
LISAC
|
Objavljeno: Tor Mar 01, 2011 16:00 Naslov sporočila: |
|
|
| audiofrik je napisal/a: | | V iskra Garrardu so češki tesla ojačevalci, elektrolitski kondenzatorji po 30 letih izgubijo odvisno od kvalitete na kapacitivnosti, tudi samo 1/10 vrednosti em izmeril, če je sploh še deloval, zato pri prenovi priporočam kompletno menjavo vseh elektrolitov, če že ne drugo v izogib težavam v bodoče, to je osnova,seveda v tak ojačevalec ni za tlačit kondenzatorjev ki stanejo par deset evrov kos, standardni bodo za začetek dovolj, po možnosti kaj resnega-Panasonic, Rubycon, Bc components , ne kaka kitajska ali korejska poceni jajčka, drugače vse skupaj nima smisla, je pa vedno vprašanje koliko se splača, sam mislim, da lahko da ta Garrard z obnovljeno elektroniko kar nekaj muzike, prej več kot receiver in dual na sliki, ta gramofon sicer ni nič ekstra, ampak se spomnim da je enega Hajdinjak pred leti porihtal in je igral presenetljivo, nanj kako Stanton glavo in to je to.. |
Kolega je rekel, da je ta gramofon lepo in presentljivo dobro igral, potem pa je obležal na podstrešju, zato mi veliko pomeni in bom vložil noter denar in komplet popravil svoj prvi gramofon, saj se mi zdi to zelo zanimivo. LP |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
LISAC
|
Objavljeno: Sre Jan 18, 2012 20:07 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni. Po daljšem premoru sem šel naprej z obnavljanjem gramofona. Kondenzatorje sem vse pomenjal in sestavil gramofon nazaj, sedaj pa... Kot sem omenil nima gor glave in igle, na ročki, tam kjer se začne (tam je tudi utež...) manjka vijak ali celo še kaj več, vdel sem tudi da na mehanskem delu manjka vsaj en feder, saj ročke, če ga zavrtiš in jo daš v center, ne začne vleči nazaj. POMOČ! Mogoče kdo kaj ve, ima kdo kakšen mehanski del, vsaj ročko komplet, karkoli kar manjka. Dobil sem sicer nekoliko starejši Garrardov mehanizem za test, ki je cel in naj bi deloval, gre v ohišje, ampak se ohišje ne pokrije saj je motor drugače pozicioniran in nasede na transformator, ki je spodaj v ojačevalcu, kolikor sem gledal, ga ne morem premakniti, na mojem delu je motor fiksiran približno za 90stopinj z zasukom in gre mimo transformatorja. Kaj narediti, škoda se mi zdi, da bi obupal, ko pa sem vložil in € in voljo ter čas? Nasveti... LP |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
krokar
Pridružen/-a: Pon Maj 2008 21:45 Prispevkov: 1454 Kraj: Štajerska
|
Objavljeno: Sre Jan 18, 2012 21:52 Naslov sporočila: |
|
|
Mučiš se okoli stvari, ki nima nobene vrednosti, razen če nanjo nisi vezan iz neke nostalgije!
Sam sem ta gramofon imel kakih 30+ let nazaj.Je bila ena redkih stvari, ki se je pri nas dobila in ker je vse relativno, se mi je v tistem času tudi zvok zdel OK.A so se izven tedanje YU dobile na potenco boljše stvari, ki imajo še danes neko vrednost, tole pa žal ne.
Če ti je ukvarjanje s tem gramofonom nek konjiček, kar nadaljuj, a vedeti moraš, da je ob današnjih aparaturah zvok tegale aparata dosti ubogi!Neko vrednost bi imel aparat le na boljšjem trgu, recimo največ 50€.Sorry! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
LISAC
|
Objavljeno: Čet Jan 19, 2012 06:55 Naslov sporočila: |
|
|
| Glej, meni ta gramofon res nekaj pomeni in vem da ni takšna kvaliteta kot jo npr. ponujajo nekateri drugi ampak sem ga že precej renoviral in se mi zdi škoda sedaj odnehati, če ima kdorkoli kakršnekoli informacije se priporočam...LP |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
pasuljaris

Pridružen/-a: Pet Apr 2009 22:13 Prispevkov: 1526 Kraj: maribor
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
LISAC
|
Objavljeno: Čet Jan 19, 2012 09:37 Naslov sporočila: |
|
|
| Problem je ker nimam paypala in ne morem naročiti oz. poskusiti, na zunaj je enak mehanski del, bi pasal v iskrino ohišje, moj ima spodaj še ojačevalec, najbrž bi šlo... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audiofrik
Pridružen/-a: Pet Dec 2008 17:19 Prispevkov: 1500 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Čet Jan 19, 2012 09:58 Naslov sporočila: |
|
|
| Fantje če ste že toliko pametni dodajte še pošiljanje z Anglije, v tem primeru minimalno 60 funtov, pa vsaj izklicna cena pa smo na 75 funtov-90 eur |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
LISAC
|
Objavljeno: Čet Jan 19, 2012 10:58 Naslov sporočila: |
|
|
| Ja to res ne pride v poštev, nekaj sem dal že za gramofon, obnova ojačevalca, sedaj pa še mehanski del... Ne vem, če kdo ve za kakšnega, ki bi znal imeti kaj takega naj mi prosim pove oz. povpraša, res se mi gre za ta gramofon, danes bom šel na Audio Video servis in bova s serviserjem pogledala, če se bi dalo mogoče motor zasukati, da bi šel ohišje, toda sem poskušal včeraj in slabo kaže. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
krokar
Pridružen/-a: Pon Maj 2008 21:45 Prispevkov: 1454 Kraj: Štajerska
|
Objavljeno: Čet Jan 19, 2012 15:46 Naslov sporočila: |
|
|
| LISAC je napisal/a: | | Glej, meni ta gramofon res nekaj pomeni in vem da ni takšna kvaliteta kot jo npr. ponujajo nekateri drugi ampak sem ga že precej renoviral in se mi zdi škoda sedaj odnehati, če ima kdorkoli kakršnekoli informacije se priporočam...LP |
Evo, tu seveda velja:veliko veselja z obnovo!
Saj tudi Fičke obnavljajo, pa verjetno ne zato, ker bi kdo mislil, da bi bil potem vreden 20000€.Saj sem rekel:če ti stvar nostalgično nekaj pomeni, zakaj pa ne!  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
LISAC
|
Objavljeno: Čet Jan 19, 2012 15:52 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, sedaj je nova ideja, poskusil bom premakniti trafo iz ojačevalca in s tem naredil prostor motorju mehanskega dela, ki sem ga kupil od serviserja, če bo zadeva delala bom za trafo izdelal ohišje in bo pač ločen od gramofona LP |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
lbencic
Pridružen/-a: Ned Jan 2012 17:59 Prispevkov: 3 Kraj: Ljubljana/Obala
|
Objavljeno: Ned Jan 22, 2012 18:02 Naslov sporočila: |
|
|
| Ali se še vedno ukvarjaš z gramofonom Garrard? Imam enega, ki deluje a ga ne uporabljam več. Ali te zanima? Lp, Lea |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|