Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Vaše osebne preference
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
vintagesonic

Pridružen/-a: Sre Mar 2010 17:24
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 15, 2011 14:11    Naslov sporočila: Vaše osebne preference Odgovori s citatom

Mogoče se bo na prvi pogled zdela tema celo bizarna. Mogoče bo nekomu celo izziv. Odvisno od vaših osebnih pogledov na problematiko.

Recimo ( hipotetična predpostavka ):

Ste moški med 35 in 45 leti. ( lahko je to tolerančno območje bistveno večje ). Prihranjenih imate (ali ste jih podedovali Wink ) 25.000 €. Imate relativno urejen status družine in stanovanja ( 75 m2 veliko stanovanje, dva šoloobvezna otroka in majhnega psa ). Imate 10 let staro vozilo Audi A4 avant z 180.000 km, ki bi ga bilo potrebno definitivno zamenjati. Ste tudi Audi-ofil Wink. Ker ste moški, vam tudi status avtomobila nekaj pomeni, čeprav ne obremenjuje osebne psihe na način, da imate travme pred kolegi in sosedi. Predpostavimo, da bi za stari Audi dobili cca 3500 €, ki ga lahko prištejete ceni 25.000€, vendar ni upoštevana v spodnjih postavkah. Ta denar lahko tudi shranite, vendar ga 5 let ne smete trošiti ( glej spodaj ).Se opravičujem, če sem zadevo malce zakompliciral Wink

Pred vami je naloga kupiti družini solidno vozilo in sebi ustrezen audiofilski set. Kako bi se lotili naloge?

Kot izhodišče predlagam recimo tri kategorije:

1./ avto za ceno cca 23.000 € in audio set za 2000 €

2./ avto za ceno cca 20.000 € in audio set za 5000 €

3./ avto za ceno cca 15.000 € in audio set za 10. 000 €

Predpostavka je tudi, da avto in audio set ne boste zamenjevali in dograjevali vsaj naslednjih 5 let. Za audiofile je to težka naloga, ampak tako naj bo. Torej izbira mora biti taka, da vas bo avto in audio set zadovoljeval vsaj 5 let. Predpostavimo tudi ( čeprav je za audiofila to malo čudno ) da trenutno nimate nikakršnega audio seta.

Na prvi pogled se zdi, da je naloga zelo lahka, ampak ob malo bolj treznem razmisleku boste ugotovili, da temu ni tako. Kupiti avto ki naslednjih 5 let ne bo imel večjih stroškov z vzdržavanjem in ohraniti relativni nivo obstoječega standarda Audia A4. Torej kupiti recimo rabljen A4 z ustrezno manj kilometri ali novega Korejca ( Kia, Hyundai itd z 5-7 letno garancijo ) ali mogoče Škodo, Fiat?

Kupiti v sklopu audio seta samo zvočnike, ojačevalnik, povezovalne kable in CD pogon ali razširiti asortiman z analognim gramofonom, DAC-om , kvalitetnimi slušalkami etc. ?

Torej predpogoj je, da 5 let nič ne dograjujete, zamenjujete ali nadgrajujete v obeh segmentih.

V sklopu audio seta seveda lahko nadgrajujete CD ali vinil diskoteko, pri avtomobilu zagotovo nove gume in potrošni material. Zavedam se ,da je doba 5 let v področju audio tehnologije zelo dolga doba. Če bi bil predpogoj 2 ali 3 leta bi bila naloga precej lažja.

Bilo bi zaželjeno, da ste pri definiranju posameznih postavk zelo precizni z opisom in cenami posameznih komponent, ker le na ta način bomo dobili neke relevantne podatke vaših osebnih preferenc. Niso pa ti podatki namenjeni vaši punci/ženi ali ljubici. To so samo statistični podatki za debato ali pogovor na forumu...hehehe

Naj vas preveč ne zanese prehitra ocena teže finance v smeri audiofilstva. Poiskusite biti življenski in se postaviti v vlogo našega vsakdana, čeprav je cela zadeva na hipotetični bazi. Ocena stroškov za audio set do višine cca. 10.000 se mi zdi še na meji realnega. Tudi ta znesek je lahko na nek način astronomski čeprav se zavedam, da vas je veliko, ki s svojo opremo presegate te limite. Nisem pa prepričan, če so ti presežki vedno upravičeni, ampak v to se na temu mestu ne bi spuščal. Mislim da začeti pri 2000€ in končati pri 10.000 je nek finančni okvir, ki je v Sloveniji lahko še hipotetično vzdržen.

Lepo vas prosim, ne mi v prvem stavku napisati : Kot prvo se je potrebno znebiti psa : ( ker to žal ni v vaši domeni , čeprav ste poglavar “plemena”Wink )

P.S. Če je nekdo mislil, da opisujem splošni problem v prvi osebi množine, realni problem pa je prva oseba ednine, ste se pač zmotili. Na srečo ali pa na žalost, ne vem! Tukaj sem malce v dilemi. Je pa res, da bi eventualno v trenutku emocionalne slabosti mirno zamenjal svoja leta s kakšnim 35-letnikom z vsemi naštetimi izzivi ( čeprav mi tudi sedaj ni slabo Wink ).

Upam, da vam nisem preveč zamoril z razvlečenim tekstom.

LP

Vintagesonic
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vintagesonic

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 15, 2011 14:24    Naslov sporočila: Re: Vaše osebne preference Odgovori s citatom

Aha, še nekaj. Vzemite si čas, natočite si skodelico kave ali česa drugega in v miru prekalkulirajte. Se nam nikamor ne mudi Wink

LP

Vintagesonic
Nazaj na vrh
audiofrik

Pridružen/-a: Pet Dec 2008 17:19
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 15, 2011 14:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

jaz bi dodal še kakšno, npe audio 15/avto 10 ker poslušam vsak dan, avto se pa trudim za čim manj, jemljem kot nujno zlo za tistih par krat ko ga res rabim- smučanje, dopust, daljši izleti, v Lj pa je že tka j... z parkiranjem da raje kolo ali taxi, zato mi je avto nepotrebna investicija, verjamem pa da sem izjema..

Da še malo dvignem prah imam že gramofon bistveno dražji kot avto...
Nazaj na vrh
Antun

Pridružen/-a: Tor Sep 2010 8:52
Kraj: Kamnik

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 15, 2011 14:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če avto deluje in ni težav z njim bi ga vozil še 5 let, ker ne vidim nobenega razloga za menjavo. Če bi se pojavile težave bi ga seveda zamenjal že prej.
Kupil bi si hifi (zvočniki, ojačevalec, cd player, kabli) iz druge roke pod pogojem, da je stanje 5 od 5 vrednosti do 6.000 EUR.
Preostanek denarja bi oplemenitil in čez 5 let kupil 2-3 leta rabljen avto do 15.000 EUR

LP
vojko

Pridružen/-a: Ned Maj 2008 16:50
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 15, 2011 14:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pri meni simpl.

Imam Audi 80 za katerega sem dal 1000€, in mi dela ko puška že 6 let brez stroškov (skupaj cca manj kot 400€ popravil v 6 letih).

Za audio set sem dal cca. 6000€, vključno z novo tranzistorsko pre. in končno. Tako da imam lampe in tranzistor. Ne rabim in nočem menjat nič (to je zame to).

Na dediščino pa ne računam.

Žena je lepa, luštna in pametna.

Skromen poba, pač.

Edino kar ne morem pozabit , je prekajena bržolca, ki smo jo okušali pri hi-musici. Tega pa nimam, in se mi včasih zalušta, je bila čisti high-end.

Žena od hi-musice je isto lepa, luštna in pametna, za razliko od moje pa še ful prijazna, mila in tolerantna. Pa še skoz ga razvaja. Milina('Laughing')

Te sreče pa nimam.

Nazadnje urejal/a vojko Tor Feb 15, 2011 14:59; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
MAre007

Pridružen/-a: Čet Dec 2010 10:23

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 15, 2011 14:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če človek ni ravno snob in se malo potrudi, lahko s tem denarjem danes kupi kar nekaj stvari, s katerimi bo imel 5 let mir.

Če so ti všeč nemški avti, pa je Škoda Octavia zate preveč "češka", potem bi bil trenutno ugoden nakup npr. novega Passata karavan 2.0 diesel, vendar prejšnji model, za 22.000€. Ostane "le" še 3.000 € za HI-FI. Ker se nikamor ne mudi, bi za ta denar v oglasih iskal nekaj let star kompleten HI-FI sistem, ki je nov stal bistveno več in ki se ga je nekdo, ki ima dovolj denarja, enostavno naveličal ...

Druga varianta je dve ali tri leta star avto direktno od kakšnega "penzionerja" z do 50.000 km, ki ni bil nikoli poškodovan. Tak avto cenovnega razreda 25.000-30.000€ dobiš z malo potrplenja za 15.000-20.000€. Pogoj: direkten nakup od 1. lastnika brez kakršnihkoli preprodajalcev. Za HI-FI ostane tako 5-10.000€, od katerih za HI-FI porabiš na prejšnji način 3.000€ ali celo malo več, ostalo pa porabiš za en ali dva lepa dopusta z družino.

Jaz osebno za HI-FI ne bi dajal kaj dosti več kot 3-5.000€, razen, če bi že imel prekrasno hišo na čudoviti primestni lokaciji, dodatno meščansko stanovanje v središču Ljubljane in idiličen vikend ob morju in še enega v planinah, pa seveda v garaži dober avto.

Naj bo vse v nekem "normalnem" stroškovnem razmerju:
1. žena
2. stanovanje
3. avto
4. HI-FI
...
7. kuža
...

Very Happy

Nazadnje urejal/a MAre007 Tor Feb 15, 2011 15:06; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
vintagesonic

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 15, 2011 15:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

audiofrik je napisal/a:
jaz bi dodal še kakšno, npe audio 15/avto 10 ker poslušam vsak dan, avto se pa trudim za čim manj, jemljem kot nujno zlo za tistih par krat ko ga res rabim- smučanje, dopust, daljši izleti, v Lj pa je že tka j... z parkiranjem da raje kolo ali taxi, zato mi je avto nepotrebna investicija, verjamem pa da sem izjema..

Na željo audiofrika dodatna rubrika, torej :

Kot izhodišče predlagam recimo štiri kategorije:

1./ avto za ceno cca 23.000 € in audio set za 2000 €

2./ avto za ceno cca 20.000 € in audio set za 5000 €

3./ avto za ceno cca 15.000 € in audio set za 10. 000 €

4./ avto za ceno cca 10.000 € in audio set za 15. 000 €

Ostali tekst zaradi dodatne rubrike ne bom korigiral.

audiofrik je napisal/a:
Da še malo dvignem prah imam že gramofon bistveno dražji kot avto...

To bom vzel kot čisto provokacijo ...hehehehe

Lp

Vintagesonic
Nazaj na vrh
HANAIVO

Pridružen/-a: Pet Nov 2008 12:36
Kraj: BREŽICE

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 15, 2011 15:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

5.kategorija

Dva avta v vrednosti 3000 EUR skupaj - sistem 30000 K EUR.

In to gre - če imaš razumevajočo boljšo polovico in ne preveč zahtevna dva mulca....
Nazaj na vrh
Pestilence.

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:34
Kraj: Škofja Loka

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 15, 2011 15:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Z 21 leti tudi lahko sodelujem? Smile
vintagesonic

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 15, 2011 15:26    Naslov sporočila: Re: Vaše osebne preference Odgovori s citatom

vintagesonic je napisal/a:
Aha, še nekaj. Vzemite si čas, natočite si skodelico kave ali česa drugega in v miru prekalkulirajte. Se nam nikamor ne mudi Wink

Bilo bi zaželjeno, da ste pri definiranju posameznih postavk zelo precizni z opisom in cenami posameznih komponent, ker le na ta način bomo dobili neke relevantne podatke vaših osebnih preferenc.

Gospodje malce "graje ".

Bodite prosim bolj precizni. Saj vem da je zoprno, ampak vseeno....... Wink

kategorija 1

avto - tip nov/rabljen cena cca

zvočniki - tip, cena
premap - tip cena
amp - tip cena
kabli za zavočnike tip cena
cd player - tip cena

kategorija 2

avto - tip nov/rabljen cena cca

zvočniki - tip, cena
premap - tip cena
amp - tip cena
kabli za zavočnike tip cena
cd player - tip cena

itd. itd ...................

Nič zabušavat ....ok to je moja želja. Če se vam ne da, vas bom tudi razumel. Bilo bi pa zanimivo imeti nek pregled, recimo do neke mere uravnoteženih sistemov, po stopnji finančnega vložka. Avto je tukaj sekundarega pomena, je pač samo neka dodatna ilustracija.

Pa brez zamer, če so bila moja pričakovanja prevelika. Lahko imate še vedno " popravni izpit" . Ni prepovedano še enkrat poizkusiti.

Nekateri boste to ja iz rokava stresli, no...ali pač ne? Pol urce dela in star je lepo sistematično pripravljena. Laughing

Vas lepo pozdravlja "učitelj" Vintagesonic Idea
Nazaj na vrh
vintagesonic

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 15, 2011 15:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pestilence. je napisal/a:

Če se ostali strinjajo si absolutno vabljen Wink ....in zdaj se bo usul plaz prošenj...........najbolje da zadevo postavim na novih temeljih oziroma izločim leta Wink

A maš ti še punco, ali že ljubico?...Ups, ni potreben odgovor !
Nazaj na vrh
Vinylfan

Pridružen/-a: Sob Mar 2009 23:52

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 15, 2011 15:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

@vintagesonic

Kdor je imel Audi, Volvo, Mercedes in podobne znamke, potem se bo težko odločil za kaj drugega... Predvsem Audi ima zadnje čase precej hvale in po zagotovilih znanca, ki je avtomehanik za to znamko, so te tudi realne.

Na tvojem mestu bi se odločil za 2. varianto. Po mojem se da dobiti avto star tja do 3 leta, z ne preveč prevoženimi kilometri. Če se ne motim, je nov A4 Avant malce čez 30.000 €... Ker se v procesu menjave avta, sem imel AUdi na preizkušnji in me je prepričal več kot 100-odstotno.
Pri audio aparaturah pa bi se tudi dalo dobiti kaj pametnega, sploh če si naklonjen rabljenim aparaturam.
Za oboje pa potrebuješ potrpljenje in veliko iskanja...
P.S. A to je le moje osebno mnenje.
Nazaj na vrh
before

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 19:23
Kraj: Ruše

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 15, 2011 15:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

vintagesonic je napisal/a:
Pestilence. je napisal/a:

Če se ostali strinjajo si absolutno vabljen Wink ....in zdaj se bo usul plaz prošenj...........najbolje da zadevo postavim na novih temeljih oziroma izločim leta Wink

A maš ti še punco, ali že ljubico?...Ups, ni potreben odgovor !

Kar se mene tiče sem za, pravtako tisti, ki imajo namesto psa mačko ali pitona. Laughing

Zelo zanimivo zastavljena tema. Takoj ko bom si lahko vzel dovolj časa se vključim v to temo, saj zahteva kar nekaj truda, če se želimo čim bolj zdržati zastavljenih okvirjev.

Audiohedonist
Nazaj na vrh
Vinylfan

Pridružen/-a: Sob Mar 2009 23:52

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 15, 2011 15:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Oprosti, spregledal sem tvoje prejšnje sporočilo. Za avto bo nekoliko lažje, odtipkaj Avto.net in vpiši kaj bi rad in boš dobil ven. V Nemčiji so te cene še nekoliko nižje, vendar ne vedno. Najprej sem gledaj A4 Avant in vem, da se za to ceno dobi 2008 ali 2009 letnik z veliko opreme. Sicer sem se sam odločil za A6, ampak v času mojega iskanja (zadnje tri mesece) je bilo ponudbe kar dosti. Povprašaj tudi malo na forum Audi.

Kar pa se tiče komponent, pa je veliko bolj delikatno. Potrebujemo nekakšne osnovne usmeritve. Lampaš, tranzistorski, katere komponente v sistemu?

Moj trenutni navdih je Primare. I30 se da dobiti za tam okrog 1.000 - 1.100€, CD primare bil bil tudi tam nekje. Za kablovje bi dal tam do 600€ maksimum. In potem bi vzel na primer tele Dynaudio Contour 1.3 Mk za 800€. Vse to sem že slišal in me je prijetno presenetilo. Mogoče bi dodal še kako končno stopnjo Primare, če bi jo dobil kje iz tujine.

Ampak kot sem že rekel, to je zelo osebni okus.
Nazaj na vrh
Hrabroslav

Pridružen/-a: Pon Feb 2011 19:28

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 15, 2011 16:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

1650 za kolo!
570 za en vozen rabljen avto, če pa star še pelje pa nič!
1100 pa za avdio sistem, 100 od tega so slušalke, prehud v blokih nima kaj iskati.
Ostalo pa bi porazdelil med varčevanje in male radosti: cdje, plate, izlete, darila za ženo...

Če pa živiš v predmestju potem pa vse za avto in še malo kredita za avdiosistem v nejm! Če pa na vasi potem pa 23000 za avdiostem 1000 za felge in 1000 za avto v keterega se ga vgradi.

Nazadnje urejal/a Hrabroslav Tor Feb 15, 2011 16:05; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 1 od 4

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu