| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
stormsonic

Pridružen/-a: Sre Jan 2009 2:00 Prispevkov: 766 Kraj: MB
|
Objavljeno: Tor Mar 31, 2009 19:39 Naslov sporočila: |
|
|
1. Rezan kabel je 10€/1 meter. Če kupim cel 100m kolut kabla, ga dobim za 200€, torej 2€/1 meter. Ker rabim 1 meter, je to potem 2€.
Za ojačevalec vzamem po tvojem nasvetu vrednost 1000€, torej je vrednost kabla 0.2% od vrednosti ojačevalca. Bodo audiofilski watti kaj manj kvalitetni, ker nisem v rangu 5-10% od vrednosti?
Kaj naj naredim z ostalimi 99 metri kabla?
Ga prodam, ker vidim, da je dosti interesentov? Po kakšni ceni naj jim prodam, da bodo prišli v rang 5-10% od vrednosti ojačevalca?
Naj mi pred nakupom povedo, koliko je vreden njihov ojačevalec, jaz pa jim potem ustrezno prilagodim ceno?
Mogoče bi bilo vseeno bolje vzeti dražji in lepo opleten kabel, da ne bom imel manj kvalitetnih audiofilskih wattow?
Kaj predlagaš?
2. Naši audio ojačevalci se napajajo z enosmernim tokom. Zato tudi usmerniške diode, da iz izmenične napetosti dobimo enosmerno. Ampak zakaj mora biti izmenična napetost čimbolj pravilna sinusna?
Imajo elektroni spomin in bo enosmerni tok manj kvaliteten, če elektroni ne bodo pripotovali v pravilni sinusni krivulji? Se bodo spuntali in uprli, če niso pripotovali v pravilni sinusni krivulji? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ProJet

Pridružen/-a: Sre Feb 2009 17:54 Prispevkov: 1241 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Mar 31, 2009 19:52 Naslov sporočila: |
|
|
Ti pa si vztrajen. Sam da ti namignem: tole z drati je že mal passé.
Dioda lahko usmerja oz. prevaja kakršnokoli obliko toka samo, da je izpolnjena zahteva po pravilni polarizaciji in presegu praga prevodnosti. Gre za to in tega ti ne razumeš, kaj vsega vraga moramo potem s tem pulzirajočim tokom še početi, da dobimo čisti DC brez LF in HF rippla. Če smo usmerili lep harmonski signal je to početje zreducirano na minimum, pri pravokotnih impulzih npr. stikalni napajalnik pa je na izhodu pravo morje filterskih komponent in še ni to to. Da ne omenjam tokovne limite switcherjev.
 |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
gorko1
Pridružen/-a: Pet Maj 2008 21:44 Prispevkov: 656 Kraj: MARIBOR
|
Objavljeno: Tor Mar 31, 2009 21:07 Naslov sporočila: |
|
|
| stormsonic je napisal/a: | 1. Rezan kabel je 10€/1 meter. Če kupim cel 100m kolut kabla, ga dobim za 200€, torej 2€/1 meter. Ker rabim 1 meter, je to potem 2€.
Za ojačevalec vzamem po tvojem nasvetu vrednost 1000€, torej je vrednost kabla 0.2% od vrednosti ojačevalca. Bodo audiofilski watti kaj manj kvalitetni, ker nisem v rangu 5-10% od vrednosti?
Kaj naj naredim z ostalimi 99 metri kabla?
Ga prodam, ker vidim, da je dosti interesentov? Po kakšni ceni naj jim prodam, da bodo prišli v rang 5-10% od vrednosti ojačevalca?
Naj mi pred nakupom povedo, koliko je vreden njihov ojačevalec, jaz pa jim potem ustrezno prilagodim ceno?
Mogoče bi bilo vseeno bolje vzeti dražji in lepo opleten kabel, da ne bom imel manj kvalitetnih audiofilskih wattow?
Kaj predlagaš?
2. Naši audio ojačevalci se napajajo z enosmernim tokom. Zato tudi usmerniške diode, da iz izmenične napetosti dobimo enosmerno. Ampak zakaj mora biti izmenična napetost čimbolj pravilna sinusna?
Imajo elektroni spomin in bo enosmerni tok manj kvaliteten, če elektroni ne bodo pripotovali v pravilni sinusni krivulji? Se bodo spuntali in uprli, če niso pripotovali v pravilni sinusni krivulji? |
Kaj se pa je tebi zamerlo??? Ali pa je mogoče polna luna?
LP,
Goran |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ProJet

|
Objavljeno: Tor Mar 31, 2009 21:28 Naslov sporočila: |
|
|
| stormsonic je napisal/a: | | Kaj predlagaš? |
V postu kjer sem opredelil osnovne kriterije za "kvalitetne audio" wate je bila mišljena kot osnova vrednost nove izdelane komponente od obstoječega proizvajalca, torej produkt kot entiteta.
Samogradnje kablov in ojačevalnikov z opredelitvijo vrednosti sem ne štejejo tako, da zaradi mene lahko delaš salte s tvojo ponazoritvijo izračuna cene kabla v samogradnji.
Če želiš ti lahko izdelam negativni izračun tako, da bi po tvoji logiki moral celo prodajalec plačati tebi, da odneseš kabel iz trgovine.
Ostali forumaši so dojeli poanto, tako da ti predlagam, da jo poskušaš tudi ti.
 |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
stormsonic

Pridružen/-a: Sre Jan 2009 2:00 Prispevkov: 766 Kraj: MB
|
Objavljeno: Sre Apr 01, 2009 00:57 Naslov sporočila: |
|
|
malo za hec, malo za res
Malo sem se vpičil v tisto cvetko o 5-10% vrednosti za kable, upam, da ProJet ni zameril
Pa zbodla me je naslednja pomladanska cvetka o čisti sinusni AC in regeneratorju. Elektronom je vseeno, na kakšnem valu prijezdijo. Lahko je sinusni, pravokotni, trikotni,...karkoli. Ko gredo skozi usmerniške diode in ustrezno glajenje, je vseeno, kakšen je bil AC. Če odmislimo RF motnje.
Če pa dodamo RF motnje, pa je spet čisto vseeno, ali motnje prijezdijo na sinusnem, pravokotnem, trikotnem AC, saj gredo skozi trafo, usmerniške diode, celo skozi regulatorje (npr. 317, 7805, ...), se inducirajo v žicah,...in je potrebno....nadaljevanje je že OT.
V svoji preprosti res ne razumem fluida (fluid=tekočina?), tekočina po moji logiki lahko teče v vse smeri, tok pa teče v glavnem vertikalno, ne horizontalno. Če kdo razume, kaj je bilo mišljeno pod vertikalno, hihi
Se opravičujem za moje izpade in heretizem, bom raje tiho v prihodnje Se pa rade volje vedno pustim podučiti in spremeniti mojo krivo vero  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Antony
Pridružen/-a: Pon Maj 2008 8:37 Prispevkov: 295 Kraj: Žabnica
|
Objavljeno: Sre Apr 01, 2009 08:13 Naslov sporočila: |
|
|
fanta, čast in slava vama, zaradi mene imata obadva prav, ker itak ne vem o čem govorita. Ko bosta pa teorija spravila v praktično škatlico pa le povejta in bomo ob pivu ali treh pogledali kako vse to vpliva na muziko.
Po tej senasi pa seveda organiziramo en lep pretep, da gremo narazen pomirjeni in v spravi  _________________ Izdelava spletnih strani www.trsplet.com - www.tonimeglic.com |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ProJet

|
Objavljeno: Pon Apr 06, 2009 21:29 Naslov sporočila: |
|
|
Doslej sem opisal le "zunanje" dejavnike, ki definirajo razmere oz. delovne pogoje za opredelitev kvalitetne moči audio ojačevalnika:
- omrežno napajanje
- dovodni kabli
- napajalni del ojačevalnika
Glede na to, da nam zgolj opisovanje zgornjih pogojev in končno navajanje watov ni omogočilo opredeliti kvaliteto ojačevalnika in smo se bolj ali manj sprehajali v krogu kot mačka okrog vrele kaše, je že čas, da spregovorimo o enem in edino pravem razlogu, ki kvaliteto nedvoumno determinira.
High End ojačevalnik, ki izpolnjuje minimalne kriterije za to laskavo opredelitev se loči od ostalih komercialnih modelov predvsem po "pameti" svoje interne topologije, ki jo je R&D team oz. konstruktor izpilil do potankosti. Tu ne gre toliko za favorizirano topologijo ali preko-inženirsko načrtovanje, kot za optimizirano in slušno preverjeno izvedbo izbrane najnaprednejše topologije, ki ji ta status pritrjuje širša strokovna srenja. V vedenju kaj je ta hip najnaprednejša topologija ojačevalnika, se skriva ključ do uspeha na trgu. Nišni segmenti sem ne štejejo, kajti govora je o univerzalno uporabnem ojačevalniku ne glede na izbrano kompleksnost bremena.
Glasbeni karakter in kvaliteto ojačevalnika determinira njegov najpomembnejši del - interni napetostni ojačevalnik, ki poskrbi za dvig napetostnega nivoja za faktor cca. 30dB. To osrčje ojačevalnika je povezovalni člen med vhodom in izhodom končne stopnje in tu se skriva odgovor za uspeh, ki ga iščejo vsi proizvajalci High End razreda: ali je to hibridna tehnologija, ali zgolj cevna, mogoče transistorska, z globalno negativno povratno zanko ali brez, simetrična topologija, single-ended ... skratka tu je srž celotne zgodbe o kvalitetnih audio watih.
"Zunanje" dejavnike, ki omogočajo delovanje v pravih delovnih pogojih zna izračunati vsak inženir, vedeti kaj je prava topologija za najmuzikaličnejši odraz komponente pa je umetnost, spoj tehnike in čustev.
 |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ProJet

|
Objavljeno: Čet Jul 02, 2009 08:05 Naslov sporočila: |
|
|
Reanimiram temo, ki je zelo pomembna za audiofilstvo, saj je ojačevalnik srce sistema in glavni element vernosti reprodukcije.
 |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ProJet

|
Objavljeno: Čet Jul 02, 2009 21:27 Naslov sporočila: |
|
|
Audio-kontakt je v zadnjem času izgubil stik z realno problematiko audio sistemov in malce korekture v pravo smer ne bo škodilo. Povprečni, priložnostni ali naključni bralec tega foruma si lahko ustvari popolnoma napačen vtis, da je squeezbox, katerikoli kabel ali nek dvosistemski bookshelf zvočnik edino prava odločitev za odlično oz. zadostno audio reprodukcijo. Napaka.
Na žalost je ta forum postal bojišče vase zaverovanih "ljubiteljev glasbe", ki mislijo, da je možno s povprečno komercialno opremo doseči vrhunski rezultat in ob tem celo razglašati za umsko omejene ljudi, ki si drznejo kupiti prave in dražje High End audio naprave. A vendar vsakič, ko ima nek tak "ljubitelj glasbe" priložnost slišati ali si celo privoščiti neko malce bolj konkretno komponento, že pozabi na vse hvalospeve svojim prejšnjim plastičnjakom in že kuje v nebo za odtenek boljšo priteklino.
Večina na tem forumu je pozabila, da je za realno reprodukcijo glasbenega materiala potreben pravšnji prostor, zelo dober par velikih zvočnikov, konkreten stereo ojačevalnik in vrhunski izvor v obliki analogije ali SACD/CD.
Okoli manj pomembnih delov audio sistema pa se tukaj 90% časa pričkamo kot, da je to prvo in edino o čemer se ima smisla pogovarjati.
 |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
krokar
Pridružen/-a: Pon Maj 2008 21:45 Prispevkov: 1454 Kraj: Štajerska
|
Objavljeno: Čet Jul 02, 2009 22:11 Naslov sporočila: |
|
|
S temle postom se strinjam 100%!Pa magari sam nisem (več) pripadnik nekega višjega hi-enda(mi za to zmanjkuje tako časa kot umirjenih živcev)!
Brez ojačevalnika, ki ima res konkretno napajanje(ga je potem tudi težko prenašati naokoli!), pa res dobrih zvočnikov(so pa tudi dobri bookshelfi zelo dragi in težji za pogajanje kot samostoječi), brez dobre akustike sobe in kakovostnega zvočnega materiala, še ne vem kaki dodatki, o katerih se tu na veliko govori, ne morejo pomagati k pravemu hi-end zvoku!
Tega kot da nekateri nočejo ali ne morejo razumeti! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
drago67
Pridružen/-a: Čet Okt 2008 19:24 Prispevkov: 1094 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: Čet Jul 02, 2009 22:16 Naslov sporočila: |
|
|
tudi jaz se strinjam tukaj z projetom.moje razmišlanje je zelo podobno.
zato raje vlagam v dobre zvočnike ,močnejše (vintage ojačevalce ) in kvalitetne (predelane ) cdp na lampico.tudi kak gramofon mora seveda biti prisoten,sem pač iz generacije -velikih črnih plošč.seveda so kabli pomemben del ki spada zraven ,a prvo mora biti kar sem omenil.  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ProJet

|
Objavljeno: Ned Jul 05, 2009 20:03 Naslov sporočila: |
|
|
Moje zadnje razglabljanje o kvalitetnih audio wattih se je navezovalo na samo jedro izvora kvalitete ojačevalnika in kot smo s "skupnimi" močmi ugotovili je to lahko le najnaprednejša topologija (shematski načrt) ta hip. Omenil sem tudi, da je to tista topologija, ki ima za seboj evolucijo preverjenih preteklih topologij in ki je očiščena vseh anomalij in stranpoti v zgodovinskem razvoju ojačevalnikov in ki ji ta status priznava širša strokovna srenja.
In to zadnje bi bilo fino malce bolje obdelati, torej kdo je ta širša strokovna srenja, da tudi nepoznavalci dobijo vpogled v to "črno magično" okolje napol norih razvijalcev audio ojačevalnikov in ostale audio opreme.
Kot ponavadi so stvari preproste in tudi tu ni nič drugače, jedro razvijalcev tvorijo ljubitelji elektronike, profesionalci po stroki, ki so napol fanatični a neskončno potrpežljivi ljudje, ki dneve in dneve preždijo v svojih napol gverilskih laboratorijih s spajkalnikom v rokah, z enim očesom na napravi in z drugim na zaslonu merilne opreme. Nemalokrat jih preseneti curek plamena, pok in spremljajoč dimni signal, a to samo še bolj podžge kreativno žilico neumornih elektroničarjev, da se s še večjo strastjo lotijo reševanja problemov na poti k idealnemu ojačevalniku.
 |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
JANKO Gost
|
Objavljeno: Ned Jul 05, 2009 21:31 Naslov sporočila: |
|
|
[quote="ProJet"]Moje zadnje razglabljanje o kvalitetnih audio wattih se je navezovalo na samo jedro izvora kvalitete ojačevalnika in kot smo s "skupnimi" močmi ugotovili je to lahko le najnaprednejša topologija (shematski načrt) ta hip. Omenil sem tudi, da je to tista topologija, ki ima za seboj evolucijo preverjenih preteklih topologij in ki je očiščena vseh anomalij in stranpoti v zgodovinskem razvoju ojačevalnikov in ki ji ta status priznava širša strokovna srenja.
Ne vem ali bo moje vprašanje spadalo pod to temo, me pa kljub temu že dolgo časa zanima. Kam bi lahko po kvaliteti uvrstili ojačevalce za "profesionalno" rabo? Oz. ali obstajajo produkti na "pro" segmentu, ki se jih lahko brez skrbi uvrsti v High-end? Pod pro segment mislim na škatle, ki jih poslušamo na koncertih.
lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ProJet

|
Objavljeno: Ned Jul 05, 2009 22:27 Naslov sporočila: |
|
|
"Pro-gear" oprema je v zadnjih inkarnacijah zelo kvalitetna, saj so ozvočeni koncerti postali tako rekoč High End dogodki v vseh pogledih. Pro-ojačevalniki o katerih sprašuješ so sicer podrejeni popolnoma drugačnim standardom uporabe in zahtev, a na koncu vseeno šteje le kvaliteta zvočne prezentacije, ki ne bi smela preveč odstopati od High End audio ojačevalnikov.
Neposredna primerjava je težko izvedljiva, ker takšnih testov enostavno nihče ne izvaja, imajo pa pro-ojačevalniki veliko izhodiščno prednost, saj se nahajajo v velikem aktivnem sistemu, ki ima za izvor neposredni signal polne dinamike iz mikrofonov, pa čeprav je le-ta digitalno transformiran in obdelan. Skupine ojačevalnikov so zadolžene za samo določen del audio spektra in posamezni ojačevalnik ni nikoli obremenjen preko 50% svojih zmogljivosti, kar bi za domače fršterkerje težko trdili.
Vsaka anomalija sistema je korigirana z DSP v realnem času, ki kompenzira še tako majhna odstopanja od izmerjenega linearnega odziva.
Potrebno je vedeti, da pro-ojačevalnik kot majhen delček aktivne korekcijske verige, še zdaleč ni postavljen pred tako ultimativne zvočne zahteve, kot jih ima High End ojačevalnik, ki mora biti brezkompromisen v vseh ekstremih. Ekstemi v pro-verigi so vedno lepo razporejeni na posamezne dele sistema, ki šele kot celota funkcionirajo pravilno. V domačem sistemu pa je delov sistema tako malo, da mora biti posamezni člen kompleten - vrhunski, če želimo doseči primerljiv rezultat, kot ga dosegajo vrhunska centralna ozvočenja.
Na koncu še odgovor na tvoje vprašanje: pro-ojačevalniki so večinoma D-razred in so popolnoma primerljivi ali celo boljši od D-razreda za domačo uporabo, kje pa je le-ta pa lahko enostavno presodiš s primerjalnimi testi doma ali pa v publikacijah, ki jim kolikor toliko zaupaš.
Pro-oprema, ki se zlahka uvrsti v High End razred so aktivni zvočniki npr. Genelec, Adam Audio, PMC, ATC ... in DAC-i npr. DCS, Weiss, Meitner ...
 |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
JANKO Gost
|
Objavljeno: Ned Jul 05, 2009 22:57 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za izčrpen dgovor. Mogoče še vprašanje o cenejši pro opremi. Ali imaš mogoče tudi izkušnje z ojačevalniki tipa npr.: Mackie, Crown.... Bi zanje lahko rekel, da so na nivoju npr. Rotela ali gre za boljšo/slabšo robo?
lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|