| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
matejS
Pridružen/-a: Sre Maj 2008 13:07 Prispevkov: 115 Kraj: Tabor
|
Objavljeno: Pet Maj 01, 2009 22:35 Naslov sporočila: |
|
|
Kot je ze rekel Sandi, ne moras kar oscilatorja dati namesto quartz-a.
Quartz (kristal) je "naravni" resonator. Ce dodas okoli vezje, dobis oscilator (XO). Torej v teh "skatlicah", ki jih lahko kupis v Farnellu/itd., je notri quartz in elektronsko vezje (zelo enostavno). S ceno narasca kvaliteta vezja kot tudi kvaliteta kristala (AT-cut, BT-cut, SC-cut, itd.).
Ce lahko frekvenco oscilatorja malce spreminjas z napetostjo, dobis VCXO (voltage controlled XO). Ce je oscilator temperaturno kompenziran, dobis TXCO. Mesanica obojega je TCVCXO. Obstajajo se OCXO, kjer imas notri "pecico" (oven), ki skrbi, da je temperatura konstanta. Ampak to vec niso "skatlice", ampak skorajda ze "cegli". Tudi poraba je visoka (za gretje).
Ce imas voljo, naredi KWAK-a. Pravilno narejen bo boljse igral kot tista "skatlica".
Lahko tudi najdes kaksen boljsi (VC)XO... vendar ta brez dobrega napajanja (tukaj govorimo ze o nV) ne bo mogel dati vsega od sebe.
Ce pogledas KWAK shemo, bos videl, da kar dosti vezja (preprost) regulator napetosti (cenejse "skatlice" tega nimajo).
Tako je tudi na MNS clocku - to je XO z regulator-jem. In tukaj se skrivajo ure tuhtanja, razvoja, meritve, poslusanja.
(No, Sandi ima v glavi ze nove verzije, ampak kasneje...)
Ja, veliko problemov... dosti zabave
LP,
Matej
http://en.wikipedia.org/wiki/Crystal_oscillator |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audiofill

Pridružen/-a: Tor Apr 2008 19:48 Prispevkov: 5421 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: Sre Maj 06, 2009 22:22 Naslov sporočila: |
|
|
| matejS je napisal/a: | Sem si danes rekel, da je ze cas, da vse dam v skatlo... in sem sel v akcijo ter sproduciral tole:
A bo?
LP,
Matej |
Tale polprosojna škatlica je pa prav rajclih. Kot kakšna fejst dama z globokim dekoltejem ki več odkriva kot skriva; pa vendar ne pokaže vsega, samo da je človek cel zmešan.
Luštno! Če bo možna proba se kar postavim v vrsto! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audiofill

|
Objavljeno: Tor Jul 14, 2009 20:57 Naslov sporočila: |
|
|
Z velikim veseljem sporočam, da sta me Matej in Sandi danes počastila z obiskom, ter s seboj prinesla svoj Sabre dac. Ta bo ostal nekaj časa pri meni, da ga v miru preposlušam in ocenim kakšen je zvočni napredek od prvega prototipa. Mašina se že ogreva s polno paro, fotke naslednjič.
lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audiofill

|
Objavljeno: Tor Jul 14, 2009 23:26 Naslov sporočila: |
|
|
Prvi slušni vtisi so pozitivni.
S squeezeboxovim dacom ni primerjave. Zvočna slika se takoj razširi tako po globini kot širini, zvok se očisti, detajli splavajo na površje. Tu ne gre za finese, tu gre za konkreten preskok, kar sem Mateju in Sandiju tekom obiska tudi povedal. Lahko se normalno pogovarjam v sobi in sploh ne rabim napenjati ušes da bi slišal razliko napram prej. Je toliko informativnejša, da je že na "prvo žogo" ni mogoče spregledati. Komunikacija naenkrat postane pretočnejša, lahkotnejša, občuti se svežino, izvajalce kot da obkroži zrak. Pravkar poslušam meni ljubo Patricio Barber (skoraj na vsakem hifi showu jo sučejo, ljudje jo imajo že poln kufer, meni pa še zmeraj sede) in z njo uživam kot malo dete. Sploh z božansko simbiozo vokala in minimalne instrumentalne spremljave v komadu Romanesque z albuma Cafe blue.
Nič, dosti teženja - grem nazaj v sweet spot, čez kakšni dve urici pa v horizontalo. Fotke jutri, danes se mi ne da ubadati s fotičem.
lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
gorko1
Pridružen/-a: Pet Maj 2008 21:44 Prispevkov: 656 Kraj: MARIBOR
|
Objavljeno: Sre Jul 15, 2009 06:17 Naslov sporočila: |
|
|
| audiofill je napisal/a: | Prvi slušni vtisi so pozitivni.
S squeezeboxovim dacom ni primerjave. Zvočna slika se takoj razširi tako po globini kot širini, zvok se očisti, detajli splavajo na površje. Tu ne gre za finese, tu gre za konkreten preskok, kar sem Mateju in Sandiju tekom obiska tudi povedal. Lahko se normalno pogovarjam v sobi in sploh ne rabim napenjati ušes da bi slišal razliko napram prej. Je toliko informativnejša, da je že na "prvo žogo" ni mogoče spregledati. Komunikacija naenkrat postane pretočnejša, lahkotnejša, občuti se svežino, izvajalce kot da obkroži zrak. Pravkar poslušam meni ljubo Patricio Barber (skoraj na vsakem hifi showu jo sučejo, ljudje jo imajo že poln kufer, meni pa še zmeraj sede) in z njo uživam kot malo dete. Sploh z božansko simbiozo vokala in minimalne instrumentalne spremljave v komadu Romanesque z albuma Cafe blue.
Nič, dosti teženja - grem nazaj v sweet spot, čez kakšni dve urici pa v horizontalo. Fotke jutri, danes se mi ne da ubadati s fotičem.
lp |
Uh,ti srečkovič . Si probal tudi direkt,brez TVC-ja?
LP,
Goran |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audiofill

|
Objavljeno: Sre Jul 15, 2009 08:49 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, že vseskozi laufam brez TVC-ja. Direkt na končni. Bom pa radovedni Taček seveda probal tudi s TVC, pa še marsikaj drugega se mi roji po glavi.  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
gorko1
|
Objavljeno: Sre Jul 15, 2009 22:19 Naslov sporočila: |
|
|
Aljoša,čakamo slike
LP,
Goran |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audiofill

|
Objavljeno: Čet Jul 16, 2009 08:40 Naslov sporočila: |
|
|
| gorko1 je napisal/a: | Aljoša,čakamo slike
LP,
Goran |
Sekundico. Samo da še malo zatežim prej.
Demo Matej & Sandi Sabre dac je postavljen v kovinsko ohišje s črno pleksi prednjo ploščo. Zadaj nje je lušten zelen displejček, v zadnjem delu ohišja pa je več led diodic, ki kažejo stanje daca. To sta Matej & Sandi izvedla pametno, saj se lahko 24/7 spremlja stanje oziroma delovanje posameznih odsekov demo enote. Ta ima koksialni in optični vhod, upravlja pa se z univerzalnim daljincem. Glasnost gre od -60dB pa do 0 dB in gre povsem tekoče brez vsakršnega zatikanja ali slušnih artifaktov med posameznimi preskoki glasnosti. Prav tako je tukaj mute funkcija. Avtorja sta šla celo tako daleč, da sta implementirala funkcijo "izginjajočega displeja", ki se vklopi/izklopi z daljincem. Torej ali displej 24/7 vklopljen ali pa samo ob pritisku na tipke daljinca, nato pa po par sekundah ugasne. Cool opcija.
Aja da ne pozabim... izbira vhoda se izvaja z daljincem. Lahko sta priklopljena oba hkrati in se med poslušanjem preklaplja med obema, pri čemer se preskok izvede praktično v momentu. Skozi nastavitve delovanja daca (recimo filter, polarity,...) se prav tako sprehaja z daljincem.
Zdaj pa na fotke. Za foro sem ponoči ujel še monitoring ledice v ozadju:.
Aja da ne pozabim izraziti mojega občutja ob upravljanju s to napravo. Takoj se vidi, da sta avtorja v projekt vložila ogromno znanja, truda in konec koncev tudi denarja, da sta ga spravila na takšen nivo. Nimaš kaj, vsaka čast!  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audiofill

|
Objavljeno: Čet Jul 16, 2009 08:44 Naslov sporočila: |
|
|
Še fotki z včerajšnjega uživanja s Sabre dacom pri prijatelju:
 |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
PrimozS
Pridružen/-a: Pon Jan 2009 10:00 Prispevkov: 90 Kraj: VG
|
Objavljeno: Čet Jul 16, 2009 12:26 Naslov sporočila: |
|
|
Ohišje DACa je od italijanov?
Lepo narejeno, po prebranem sodeč - res veliko truda vloženega v detajle. To je pravi pristop!
Mimogrede - kateri SF so že to? _________________ OK
LP
Primož |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audiofill

|
Objavljeno: Čet Jul 16, 2009 12:46 Naslov sporočila: |
|
|
Sonus faber Minima amator. Luštni boksi.  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
matejS
Pridružen/-a: Sre Maj 2008 13:07 Prispevkov: 115 Kraj: Tabor
|
Objavljeno: Čet Jul 16, 2009 15:45 Naslov sporočila: |
|
|
| PrimozS je napisal/a: | | Ohišje DACa je od italijanov? |
Ja. S tem, da je zgornja plosca ALU in prednja akril.
LP,
Matej |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
gorko1
|
Objavljeno: Čet Jul 16, 2009 17:02 Naslov sporočila: |
|
|
Krasno izgleda. Akril sprednja plata je zadetek v polno. Luštno bi še bilo videt zadnjo priključno ploščo in notranjost
LP,
Goran |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
DAVOR
Pridružen/-a: Pon Maj 2008 17:27 Prispevkov: 465 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Čet Jul 16, 2009 22:06 Naslov sporočila: |
|
|
Audiofill...
Jaz pa še vedno čakam malo bolj obširen opis testa...slikice me ne zanimajo toliko, bolj *hardware* Sabre daca, in primerjava z Anagramom.
Tak splošni opis ...pa mogoče izbereš kak komad iz Opus plate pa ga pokomnetiraš, da dobimo lažjo predstavo.
Čestitke *stvariteljema* Mateju in Sandiju za odličen izdelek.
Ga znamo slišat na Audiodiy srečanju?
l.p. _________________ KISS- Keep It Simple and Smart |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audiofill

|
Objavljeno: Sob Jul 18, 2009 08:26 Naslov sporočila: |
|
|
| DAVOR je napisal/a: | Audiofill...
Jaz pa še vedno čakam malo bolj obširen opis testa...slikice me ne zanimajo toliko, bolj *hardware* Sabre daca, in primerjava z Anagramom.
Tak splošni opis ...pa mogoče izbereš kak komad iz Opus plate pa ga pokomnetiraš, da dobimo lažjo predstavo.
Čestitke *stvariteljema* Mateju in Sandiju za odličen izdelek.
Ga znamo slišat na Audiodiy srečanju?
l.p. |
Oj Davor!
Hardware sabre daca (predpostavljam, da s tem misliš na njegova čreva) - teh fotk nimam, saj ohišja nisem odpiral. Če te to zanima, predlagam, da se obrneš na avtorja.
Primerjave sabreta z dotičnim anagramom nisem delal, saj so anagramovi moduli ganz novi in rabijo svoj čas da se uigrajo, prav tako še tudi nimajo rešenega napajanja kot se šika (Acopian še ni prišel), vsled česar primerjava ne bi bila korektna. Ko se vse vsede na svoje mesto in pridodam zraven še orenk napajalnik, pa lahko rečem kakšno o njegovem zvoku.
Sabre je moram reči lušten izdelek. Poslušljiv in neutrujajoč (vsaj kolikor ga imam čas poslušati). Je zračen, komunikativen in človeka pritegne k poslušanju. Napredek napram prototipu ki sem ga poslušal lani je evidenten in gre po mojem v pravo smer.
Kaj več ne bom trebunjal, naj ljudje probajo sami, rekel bom samo toplo priporočilo na poslušanje vsakomur ki išče dac za razumen denar.
lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|