| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
glinik
Pridružen/-a: Pon Avg 2010 16:09 Prispevkov: 172 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Sre Mar 23, 2011 11:21 Naslov sporočila: |
|
|
Se strinjam ...
Ampak kateri mali dober zvočnik ima visoko občutljivost? Jih je bolj kot ne malo na trgu ... Normanlo, da ne bo kupčije brez domačega testa
Po drugi strani za sobo veliko 13 kv. m. ne rabiš nekih velikih škatel. Vsaj jaz ne.
Lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mzi.perx
Pridružen/-a: Čet Jun 2008 0:06 Prispevkov: 168 Kraj: PIRAN
|
Objavljeno: Sre Mar 23, 2011 12:08 Naslov sporočila: |
|
|
| glinik je napisal/a: | Se strinjam ...
Ampak kateri mali dober zvočnik ima visoko občutljivost? Jih je bolj kot ne malo na trgu ... Normanlo, da ne bo kupčije brez domačega testa
Po drugi strani za sobo veliko 13 kv. m. ne rabiš nekih velikih škatel. Vsaj jaz ne.
Lp |
Pozdrav
Vredno premisleka :
http://www.audio-kontakt.com/index.php?page=view_adb&id=337 _________________ MZI.PERX |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
glinik
|
Objavljeno: Sre Mar 23, 2011 14:17 Naslov sporočila: |
|
|
Videt je lep in dober, da ne bo pomote Ampak smo s tem zvočnikom že krepko presegli mejo 1000 EUR.
Piše, da ga je zelo lahko za pogat, v to kar tako na slepo ne vrjamem. Ima 89 dB in 4 ohm. Če se gremo "resne igre", potem ojačecalec pod 150W, 4 ohm, na kanal tukaj nima kaj dosti za praskat.
Kot sem rekel, dober monitor ki ima npr. 91dB ali več ... redki so taki primeri ... Fizika dela svoje ... Tak monitor nima velikega ohišja, ki bi ojačala "zvok", zato so vsi malčki tako neobčutljivi.
So pa podatki eno, in ralni test doma povsem druga zgodba. Vrhunski ojačevalci imajo tudi deklarirano moč npr. 100 W na kanal, ampak vsi vemo da teh 100W požene praktično vse ... Po drugi strani "imajo" stolpi 100 ali več watov, tako da je to zelo relativna stvar.
V eni stari reviji sem nekoč bral, da je kvaliteta odvisna od teže ojačevalca (seveda analognega). Poznavaci vedo zakaj Wat je nek podatek, ki ne pove kaj veliko o moči ojačevalca.
Stereoplay je imel v preteklosti eno posebno vrednost o stabilnosti ojačevalnika. Mislim da je bilo AK št. Ne vem če še imajo to sedaj, meni se zdi tole kar zanimiv podatek. Gryphone TABU je imel precej visoko št. Da ne omenjam kakšnih končnic. Nesporen kralj take vrednosti je z naskokom KRELL MRA
Enostavno moram podat te strahovite podatke:
These are a pair of American beasts weighing 300Kg each with capacitor storage capacity of 3,3 Farad and a transformer of 40KVa in each monoblock. Each monoblock also uses 202 output transistors specially made for these amplifiers by Motorola. They produce 1KW in 8 Ohm, 2KW in 4 Ohm, 8KW in 1 Ohm and by installing a software patch it can produce 16KW in 0.5 Ohm. These are Dan D'Agostino (founder of Krells) masterpiece Krell Master Reference Amplifiers.
Lp
Nazadnje urejal/a glinik Sre Mar 23, 2011 14:37; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
berni

Pridružen/-a: Pon Jan 2010 11:49 Prispevkov: 1408 Kraj: maribor
|
Objavljeno: Sre Mar 23, 2011 14:26 Naslov sporočila: |
|
|
Poganjanje nekih zvočnikov je lahko teško ali enostavno glede na njihovo impendančno krivuljo.Če ima nek zvočnik vedno 87db in mu impendanca ne pade pod 4 ohme , ga ni velik problem pognat. Če pa ima občutljivost 92db in par dolin pod 2 ohma pa se stvar spremeni...
89 je čist ok... _________________ Lp
Bernard
--------------
Live and let live. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
MAre007
Pridružen/-a: Čet Dec 2010 10:23 Prispevkov: 605 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Mar 23, 2011 14:43 Naslov sporočila: |
|
|
| glinik je napisal/a: | ... So pa podatki eno, in ralni test doma povsem druga zgodba. Vrhunski ojačevalci imajo tudi deklarirano moč npr. 100 W na kanal, ampak vsi vemo da teh 100W požene praktično vse ... Po drugi strani "imajo" stolpi 100 ali več watov, tako da je to zelo relativna stvar.
V eni stari reviji sem nekoč bral, da je kvaliteta odvisna od teže ojačevalca (seveda analognega). Poznavaci vedo zakaj Wat je nek podatek, ki ne pove kaj veliko o moči ojačevalca. ...Lp |
Kolikor jaz vem se danes običajno delovna moč izraža v vatih (W).
Je pa verjetno res, da ima 1 W električne moči, ki se oddaja v visokotonski zvočnik pri frekvenci 5.000 Hz veliko večji zvočni učinek na naša ušesa kot 1 W električne moči, ki se oddaja pri frekvenci 50 Hz v nizkotonski zvočnik. Razlika je tudi, če moč meriš na vhodu ojačevalca (napajalni kabel) ali pa na izhodu (priključki za zvočniški kabel).
Trenutna moč, ki jo oddaja ojačevalec je produkt trenutne amplitude napetosti in trenutne amplitude toka na sponkah za zvočniške kable, tako pri slabem kot tudi pri dobrem ojačevalcu.
 |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ajka
Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00 Prispevkov: 3193 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Sre Mar 23, 2011 14:44 Naslov sporočila: |
|
|
LP
Za zvočnik pod cca 800 € tako in tako ni potrebno neke teorije zganjat ...
Okoli 1000 € se pa že kaj bolj resnega najde in je tudi obvezno poslušanje ...
Finančne razlike med 800 in 1200 € ni kaj zelo veliko, je pa razlika v kvaliteti zvočnika lahko res ogromna ... Kasnejši skok iz 1200 € na kaj boljšega bi moralo biti že za cca 2500 - 3000 € ,da se res kaj pozna .
tako kot pravi @berni se v praksi še bolj sliši, kot vidi v teoriji na papirju . _________________ ~ ** ~ |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: - |
|
 |
MAre007
|
Objavljeno: Sre Mar 23, 2011 14:59 Naslov sporočila: |
|
|
| ajka je napisal/a: | LP
Finančne razlike med 800 in 1200 € ni kaj zelo veliko, je pa razlika v kvaliteti zvočnika lahko res ogromna ... Kasnejši skok iz 1200 € na kaj boljšega bi moralo biti že za cca 2500 - 3000 € ,da se res kaj pozna .
tako kot pravi @berni se v praksi še bolj sliši, kot vidi v teoriji na papirju . |
Morda ni neumno, če človek domov prinese npr. 5 različnih parov zvočnikov različnih cenovnih razredov, ki so potencialni kandidati za nakup, pa s pomočjo prijateljev, žene,... izvede slepi test.
Sam sem to enkrat naredil in izkazalo se je, da mi je po večkratni medsebojni primerjavi zvokovno najbolj ustrezal najdražji, pri katerem sem slišal največ detajlov pri isti orkesterski skladbi. Je pa res, da ni bil prvi na področju nizkih tonov, vendar mene osebno nerazločna reprodukcija bolj moti kot pomanjkanje nizkih, kar je verjetno splošna težava, težava kakovostnih nizkih tonov primerne jakosti. Če so ti obilni, so ponavadi razpackani, če so kakovostni, se jih premalo sliši, ...
Ko hočeš vse, prideš v vode nekaj 1000€ za par zvočnikov kamor paše spet nekaj 1000€ drag ojačevalec ... In lahko se zgodi da kreneš na pot "never ending story" oz. zajadraš v HIGH-END vode.
Vmes se je potrebno vprašati "zakaj to počnem" oz. ali je vredno vlagati toliko denarja v nekaj s čimer nisem popolnoma zadovoljen in vem, da nikoli ne bom, v nekaj s čimer zapravljam ogromno časa in energije, toliko, da mi ga zmanjkuje za uživanje v glasbi, ....
Nazadnje urejal/a MAre007 Sre Mar 23, 2011 15:13; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ajka
Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00 Prispevkov: 3193 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Sre Mar 23, 2011 15:06 Naslov sporočila: |
|
|
| MAre007 je napisal/a: | | ajka je napisal/a: | LP
tako kot pravi @berni se v praksi še bolj sliši, kot vidi v teoriji na papirju . |
Morda ni neumno, če človek domov prinese npr. 5 različnih parov zvočnikov različnih cenovnih razredov, ki so potencialni kandidati za nakup, pa s pomočjo prijateljev, žene,... izvede slepi test. Sam sem to enkrat naredil in izkazalo se je, da mi je po večkratni medsebojni primerjavi zvokovno najbolj ustrezal najdražji, pri katerem sem slišal največ detajlov pri isti orkesterski skladbi. Je pa res, da ni bil prvi na področju nizkih tonov, vendar mene osebno nerazločna reprodukcija bolj moti kot pomanjkanje nizkih, kar pa je verjetno splošna težava ... |
Se v celoti strinjam, še prav posebaj v "poudarjenem tekstu"  _________________ ~ ** ~ |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: - |
|
 |
glinik
|
Objavljeno: Sre Mar 23, 2011 17:15 Naslov sporočila: |
|
|
| MAre007 je napisal/a: | | glinik je napisal/a: | ... So pa podatki eno, in ralni test doma povsem druga zgodba. Vrhunski ojačevalci imajo tudi deklarirano moč npr. 100 W na kanal, ampak vsi vemo da teh 100W požene praktično vse ... Po drugi strani "imajo" stolpi 100 ali več watov, tako da je to zelo relativna stvar.
V eni stari reviji sem nekoč bral, da je kvaliteta odvisna od teže ojačevalca (seveda analognega). Poznavaci vedo zakaj Wat je nek podatek, ki ne pove kaj veliko o moči ojačevalca. ...Lp |
Kolikor jaz vem se danes običajno delovna moč izraža v vatih (W).
Je pa verjetno res, da ima 1 W električne moči, ki se oddaja v visokotonski zvočnik pri frekvenci 5.000 Hz veliko večji zvočni učinek na naša ušesa kot 1 W električne moči, ki se oddaja pri frekvenci 50 Hz v nizkotonski zvočnik. Razlika je tudi, če moč meriš na vhodu ojačevalca (napajalni kabel) ali pa na izhodu (priključki za zvočniški kabel).
Trenutna moč, ki jo oddaja ojačevalec je produkt trenutne amplitude napetosti in trenutne amplitude toka na sponkah za zvočniške kable, tako pri slabem kot tudi pri dobrem ojačevalcu.
 |
Sedaj si šel v detajle, ampak oba veva kaj sem hotel s tem povedati
Tudi jaz sem opazil največjo razliko med monitorčki za npr 600-800 EUR in 1200-1400 EUR v visokotonskem področju. Razlike se vedno manj šlišijo, cena pa vedno bolj množi
LP |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
astras
Pridružen/-a: Pet Mar 2010 11:40 Prispevkov: 32 Kraj: maribor
|
Objavljeno: Sre Mar 23, 2011 18:04 Naslov sporočila: |
|
|
zdravo
eno vprasanje..
ce zelim imeti na tv in recimo xtreamer in 2 zvocnika dodatno nekje v prostoru.. ali potrebujem ojacevalec ali lahko uredim zadevo kakorkoli drugace???
hvala za hitre odgovore
lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
MAre007
|
Objavljeno: Sre Mar 23, 2011 18:40 Naslov sporočila: |
|
|
| glinik je napisal/a: | Sedaj si šel v detajle, ampak oba veva kaj sem hotel s tem povedati
Tudi jaz sem opazil največjo razliko med monitorčki za npr 600-800 EUR in 1200-1400 EUR v visokotonskem področju. Razlike se vedno manj šlišijo, cena pa vedno bolj množi  |
glinik, res je in sploh ne dvomim, da so ti zadeve jasne, verjetno veliko bolj kot meni .... pač sem moral malo pametovati ... eni res gledajo samo vatažo, ki se nanaša bogve na kaj ..ali pa je celo zavajajoča.
LP MAre007 |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
blazheny
Pridružen/-a: Pon Mar 2011 0:50 Prispevkov: 212 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Sre Mar 23, 2011 22:57 Naslov sporočila: |
|
|
| jakaspaka je napisal/a: | No, na hitro update.
Vrnil Q300, trenutno preizkušam Q100, imam namreč resen problem z akustiko sobe. Upal sem, da bodo manjši zvočniki z manj basa manj problematični, ampak - soba je soba, problem ostaja, verjetno imajo Q100 celo več nelinearnosti in distorzije v nižjih registrih.
|
Čeprav praviš, da ti BX2 v štacuni niso bili všeč, bi jaz na tvojem mestu vseeno probal še te... če so že toliko kooperativni, da ti dajejo zadeve na probo. Pomojem, da so dosti manj fussy glede postavitve kot KEF-i, in če maš akustiko sobe res tako problematično je pomojem itak škoda resnih fedrov. Sam imam po enega pred knjižno omaro (zadaj tričetrt metra lufta) in pred stekleno vitrino (četrt metra) in špilajo okej. Ziher bi se dalo narediti marsikaj še z boljšo postavitvijo, ampak realnost je pač taka, da se mi ne da spet furat v Celovec do najljubšega mizarja.
Kar se BX2 tiče pa še to: na Whathifi svetujejo, da jih ne ganjaš na biwire kable. Prej sem imel na biwire, danes sem sprobal še to in je nekako... bolje.
Če že vztrajaš na KEF-ih... demfat BR porte si probal? Star štumf itd.? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ProJet

Pridružen/-a: Sre Feb 2009 17:54 Prispevkov: 1241 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Mar 24, 2011 02:13 Naslov sporočila: |
|
|
| glinik je napisal/a: | Enostavno moram podat te strahovite podatke:
These are a pair of American beasts weighing 300Kg each with capacitor storage capacity of 3,3 Farad and a transformer of 40KVa in each monoblock. Each monoblock also uses 202 output transistors specially made for these amplifiers by Motorola. They produce 1KW in 8 Ohm, 2KW in 4 Ohm, 8KW in 1 Ohm and by installing a software patch it can produce 16KW in 0.5 Ohm. These are Dan D'Agostino (founder of Krells) masterpiece Krell Master Reference Amplifiers.
Lp |
LINK  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Vinylfan
Pridružen/-a: Sob Mar 2009 23:52 Prispevkov: 891 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Mar 24, 2011 12:39 Naslov sporočila: |
|
|
| MAre007 je napisal/a: | vukovicmiro je na žalost preprodajalec.  |
Pa saj jih je cel kup, določeni sodelujejo tudi tole... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
MAre007
|
Objavljeno: Čet Mar 24, 2011 14:04 Naslov sporočila: |
|
|
| Vinylfan je napisal/a: | | MAre007 je napisal/a: | vukovicmiro je na žalost preprodajalec.  | Pa saj jih je cel kup, določeni sodelujejo tudi tole... |
Ma ne, a se hecaš? Kateri so to?  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|