Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Izkušnje z ojačevalci
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
mestn pu

Pridružen/-a: Sre Jan 2009 22:21
Kraj: domžale

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 24, 2010 17:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

galop je napisal/a:
Dejansko je nekaj na tem da čim manj stopenj,preklopnikov,tonskih kontrol in ostalih dodatkov ima ,manj spremenjen zvok bo prišel iz ojačevalnika.Je pa odvisno za kaj boste ojačevalnik uporabljali,kakšne so vaše zahteve,kakšno občutljivost in moč imajo zvočniki,ali bo uporabljan za hi fi ali ozvočenje.Ali imate raje cevne ali tranzistorske....Tukaj je več faktorjev,in vsak najbrž potrebuje nekaj drugega.
Manj kot je navlake na poti signala, več signala gre skozi z manj oscilacij.
Ton kontrole bogato proizvajajo oscilacije, ker lomijo amplitudo signala.
Če daš 25w amp potihem in dodaš base, bo že praktično molzel komplet napajanje ojačevalca.
Če ojačevalec brez ton kontrol nima driva in kontrole od tihega do glasnega, je potrebno stremet za takim, ki teh problemov nima-kar pomeni-raje par 100W moči na zalogo ali pa kak luciden, kot je recimo Studio SE, ki ima napajanje in trafo predeminzionirano, tako da mu "soka" zlepa ne zmanjka.
Zaradi dinamičnih karakteristik lampašev ti potihem igrajo lepo, tako da lampaša z kakim loudness vezjem še niso naredili, pa tudi ton kontrole na lampašu so redkost, če sploh kakšen z njimi obstaja.
Jaz sem ravno zato lampašu določil območje poganjanja zvočnikov nad 200Hz, saj lampe pri 200Hz imajo konkreten rolloff in v tem območju je v mojem sistemu glaven tranzistorc, ki je tu popolnoma suveren.

Zdaj predelujem floorstanderje, da bo vsak basovec gnal drug ojačevalec, saj bo midbasu bolj ustezal lampaš, morda celo Gainclone(izgubil sem ga še nesestavljenega nekje v garaži), ki je pravi as za moja ušesa v tem frekvenčnem območju.

Skratka. Določene topologije imajo svoje odličnosti in minuse, zato je masiven tranzistorec AB razreda prava stvar za base(seveda je še veliko drugih pravih za base), medtem, ko chipamp pokaže veliko glasbene infomacije, nima pa kaj prida basov in zna biti preoster v visokih, lampaš pa odlično iga svoj "organski" zvok in bo še naprej prevladoval pri pogonu večine driverjev.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jernejc

Pridružen/-a: Ned Avg 2008 9:24
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 24, 2010 18:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

mestn pu je napisal/a:

Jaz sem ravno zato lampašu določil območje poganjanja zvočnikov nad 200Hz, saj lampe pri 200Hz imajo konkreten rolloff in v tem območju je v mojem sistemu glaven tranzistorc, ki je tu popolnoma suveren.

Ka maš ti to za ena "čreva na lampe", da je rollof pod 200 Hz?
Pri meni ni nobenega rollofa do 20 Hz. Potem pa je konkreten. Idea Exclamation

LP J

Just saw a gold plated optical fibre. Apparently the gold made it sound marvelous according to the salesman.
Nazaj na vrh
DOLAR

Pridružen/-a: Tor Jul 2009 14:03
Kraj: bUNGA bUNGA

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 24, 2010 19:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

A zna kdo dešifrirat tole:

In Class A/B power amplifiers the time variant and amplitude dependent crossover distortion is more harmful than harmonic distortion, because of its impulsive and thus wideband nature. It does not register in the typical high signal level harmonic distortion specification.

lp
Nazaj na vrh
stormsonic

Pridružen/-a: Sre Jan 2009 2:00
Kraj: MB

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 24, 2010 20:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Dobesedni prevod ne bi imel smisla, zato pomenski:

"Crossover distortion": popačenja, ki nastanejo pri delovanju v AB klasi takrat, ko en tranzistor preneha prevajat, drugi pa začne prevajat.
"Harmonic distortion": harmonična popačenja, ki nastanejo zaradi elektronskih komponent samih (npr. tranzistorjev, elektronk,...), zaradi nelinearnosti, neuparjenosti, napačno izbrane delovne točke,....v glavnem gre za 2. in 3. harmonik, ali v primeru prevelikega feedbacka gre 2. in 3. harmonik dol, pojavljat se začnejo harmoniki višjega reda.
Govora je o tem, da so "crossover" popačenja dosti bolj škodljiva in slišna kot popačenje, ki nastane zaradi dodanih harmonikov. Predvsem zato, ker gre za popačenja, ki zajamejo celotni audio pas in impulzivno modulirajo amplitudo signala.
Nazaj na vrh
DOLAR

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 24, 2010 21:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala sem mislil, da ima kretnica prste vmes Embarassed
Nazaj na vrh
DOLAR

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 24, 2010 21:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No, če še jaz povem eno od zadnjih izkušenj z ojačevalci. To je Vincent SV 236, ki sem ga ime precej časa doma. O Vincentu se pišejo precejšnje hvale v recenzijah, malo pa je kritik na njegov račun.
Hvale gredo predvsem na račun detajlov, zvočne slike, avtoritativnega in nizko segajočega basa, ki drži ritem tudi pod stresom. Barva zvoka je bolj kot ne svetla, ni pretiranega poudarka na mehkem in bogatem zvoku, ampak vseeno ne zveni tanko ali dolgočasno.
Vse to je res, mogoče basu manjka nekoliko definicije, ampak na basu se lahko primerja z dražjimi komponentami.
Čez čas te pri ojačevalcu začnejo motiti druge zadeve. Čistost, netransparentnost, nemirnost, pomanjaknje fokusa, ni tišine v ozadju, ni definirianega prostora med instrumenti.... tukaj pa ne dosega niti cenejših komponent. Poleg tega je ojačevalnik precej grob, pravi rocker Twisted Evil

Da ne zabluzim preveč, zanima me ali je tudi pri ostalih hibridih podobno (denimo Unison research), da se transparentnost nekoliko žrtvuje zaradi lepše oz. bolj bogate barve zvoka?

lp
Nazaj na vrh
Benjamin

Pridružen/-a: Pet Avg 2008 16:51
Kraj: Slov. Bistrica

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 25, 2010 08:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mislim, da pri mnogih ojačevalcih namerno obarvajo zvok, da bi zveneli bolj cevno, toplo. Primer: imel sem ojačevalec Galactron (integriran, 2x 30 W, naj bi deloval blizu A klasi, ker se precej greje), pred nakupom sem ga imel priložnost preizkusiti; všeč mi je bila njegova umirjenost, nevsiljivost, toplina; čez čas pa sem ugotovil, da mu manjka visokih tonov, da je glasbeni oder moten, manjka podrobnosti.
Ker ima ojačevalec zanimivo ohišje, sem ploščo močnostnega dela vzel ven in v ohišje dal mini JLH ojačevalec (5 W, A klasa); hlajenja je ravno še dovolj. Nastal je zanimiv ojačevalec, daljinsko upravljanje pa še vedno deliuje.
Vedno znova se sprašujem: zakaj moramo amaterji popravljat stvari za profesionalci?

LP, Benjamin
Nazaj na vrh
DOLAR

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 25, 2010 09:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Antony je napisal/a:
before je napisal/a:
Tako hitro, kot vam je uspelo zavozit to temo, vam ni še nobene. Čestitam! Evil or Very Mad

Laughing rekdo pridem na tale forum zadnje čase, ker je nivo debate res obupen. Z zanimanjem sem pa začel spremljati tole temo če bo kdo od "resnih" audiofilov kaj pametnega napisal. Vendar vidim, da so se vsi nazaj držali... in sedaj mi je jasno zakaj Twisted Evil

Saj lahko tudi ti kaj napišeš, da ne bo debata tekla samo o dodatkih za hifi.
Nazaj na vrh
stormsonic

Pridružen/-a: Sre Jan 2009 2:00
Kraj: MB

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 25, 2010 10:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Da bi namerno barvali zvok, to dvomim.
Se pa neizogibno pojavlja obarvanje zvoka kot posledica različnih topologij, izbire elementov, nelinearnosti, napajanja, kompromisov pri designu,...
Tu bi bila najboljša izbira navadna žica z ojačanjem ali pa še to ne Wink Vsaj glede na debate, kako navadna žica prenaša signale, valovanja in kakšna nelinearna popačenja vnaša Wink

Vlogo igra tudi cena, ki mora biti najnižja možna pri proizvodnji in najvišja pri prodaji (ampak še vedno konkurenčna v primerjavi z ostalimi firmami v enakem razredu).
Tu je DIY v prednosti, saj 20, 30,....50€ za boljše komponente in drugo topologijo ne predstavlja nepremostljive cenovne ovire. Za tovarno in velikoserijsko proizvodnjo je 50€/kos višja proizvodna cena nesprejemljiva.
Za to barvanje in zadovoljnost/nezadovoljnost je največkrat odgovorna vhodna stopnja.
Nazaj na vrh
hi_musica

Pridružen/-a: Tor Apr 2008 7:17

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 25, 2010 10:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Shocked KAJ JE NAROBE Z BARVANJEM ZVOKA?

Jaz hočem imeti malo zelene, pri krajih naj se zlije v rumeno, zgoraj pa v lepo romantično jesensko rjavo. Na sredi malo poletno modre in za kontrast nekaj malega sivine. Spodaj naj bo krvavo rdeča s tankimi linijami bordo barve, ki nato počasi preidejo v svetlo vijoličasto.

Kdo ugane o katerem ojačevalcu govorim? Smile

Vili
Nazaj na vrh
Numb

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 16:01
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 25, 2010 11:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Krell Very Happy
Nazaj na vrh
DOLAR

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 25, 2010 11:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Glede na to, da stormsonic pravi, da do barvanja prihaja na vhodu bi rekel, da govoriš o predojačevalcu BAT VK51SE Very Happy
Nazaj na vrh
mestn pu

Pridružen/-a: Sre Jan 2009 22:21
Kraj: domžale

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 25, 2010 11:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

stormsonic je napisal/a:
Da bi namerno barvali zvok, to dvomim.
Se pa neizogibno pojavlja obarvanje zvoka kot posledica različnih topologij, izbire elementov, nelinearnosti, napajanja, kompromisov pri designu,...
Tu bi bila najboljša izbira navadna žica z ojačanjem ali pa še to ne Wink Vsaj glede na debate, kako navadna žica prenaša signale, valovanja in kakšna nelinearna popačenja vnaša Wink

Vlogo igra tudi cena, ki mora biti najnižja možna pri proizvodnji in najvišja pri prodaji (ampak še vedno konkurenčna v primerjavi z ostalimi firmami v enakem razredu).
Tu je DIY v prednosti, saj 20, 30,....50€ za boljše komponente in drugo topologijo ne predstavlja nepremostljive cenovne ovire. Za tovarno in velikoserijsko proizvodnjo je 50€/kos višja proizvodna cena nesprejemljiva.
Za to barvanje in zadovoljnost/nezadovoljnost je največkrat odgovorna vhodna stopnja.
Ne bi se mogel bolj strinjat in konec koncev, ko sem menjal kondije na vhodu DACa, kot si mi svetoval, so šele tedaj gladilni, ki sem jih menjal že prej, pokazali, kaj zmorejo. Laughing

Recimo, da vemo, da komponent v štacuno ne prinese štorklja, da se jim da pokrov odšraufat in pogledat kaj notri barva ali kaj ubija zvok, zato si oglejmo kako nastane top line predojačevalec in kaj je potrebno, da "shodi".

http://www.troelsgravesen.dk/GG.htm

Vemo, da Troelsgravesen ni nek poceni zabavljač, konec koncev v temle članku poleg drugih odličnih pasivnih komponent, nastopajo tudi prototipi silver gold kondenzatorjev madame Jantzen in kolikor sem lahko ocenil madame Jantzen v najinih pogovorih, je njena predanost audiu enako pristna kot njeni napori, da bi program svoje firme razširila z čimboljšimi kondenzatorskimi "koloriti".

Trditev, da so v zelo dragih komponentah samo zelo drage in najboljše pasivne komponente, ki ne kolorirajo, imajo ohoho gaina in driva, je tako otročja, kot bi se pogovarjali o ropotuljicah, ki ne ropotajo več, čim jih razdreš in jim pogledaš pod havbo ..

Spomnim se opisa DIYerja, ki je kretnice svojih Maggiejev počastil z dostojnimi pasivnimi komponentami in tisto kar imajo ti Maggieji na kretnici serijsko, imajo tudi kaki ne predragi zvočniki.
Ko je dodelavo opravil, se mu je, seveda, smejalo.

Za posladek še tole Troelsgravesnovo razmišljanje.

The problem with testing things like this is that we know what is going to happen and we have all sorts of expectations about what to hear. We can't help preparing our mind for the event and we're in for all sorts of self-delusions.
The best example I have experienced is an (in-)famous NordOst sales person who demonstrated a 2000 $ power chord. Now, the power chord came in after a 10 meter, 5 $ extension chord, feeding an integrated amp with a manually operated (non-stepped) attenuator and we were all carefully prepared for what was going to happen. And we could all - I think - hear how good it was. I mean, 0.5 dB less attenuation than before and we must hear things we didn't hear from the standard power chord. I can't prove this is what was going on, but the demonstration was highly problematic. I think the psychological preparation was much more significant in this event. We can all sharpen our senses - when we want to - or, when we're told to do so. And it takes courage to raise your arm in a group of twenty unknown people and say: Bullocks! The Emperor's New Clothes.....
Nazaj na vrh
hi_musica

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 25, 2010 12:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

DOLAR je napisal/a:
Glede na to, da stormsonic pravi, da do barvanja prihaja na vhodu bi rekel, da govoriš o predojačevalcu BAT VK51SE Very Happy

Ah ne ... gre za lampo, ki slovi po svoji romantični "obarvanosti" in je kljub temu ena izmed najbolj zaželenih.

Audio Note Kegon (50.000€)

V.
Nazaj na vrh
hi_musica

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 25, 2010 12:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

DOLAR je napisal/a:

Sicer pa - moj BAT se počasi umika iz poličke, prihaja nekaj bolj eksotičnega Very Happy . Ta "eksotika" je že v zaključni fazi testiranja in bo v petek pripravljena na shiping to Slovenija. Mljask ...

V.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
Stran 3 od 5

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu