| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
before

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 19:23 Prispevkov: 2801 Kraj: Ruše
|
Objavljeno: Čet Apr 01, 2010 23:15 Naslov sporočila: |
|
|
| kumer je napisal/a: | kaj SACD vsebine je možno predvajat preko squeezov
kakšna je sploh razlika med npr. muziko iz:
https://www.hdtracks.com/index.php
in pa sacd ploščki
ali za sacd sploh obstajajo piratske verzije
hvala |
SACD format SONY ljubosumno ščiti in brani "ko zenicu oka svoga " in to je žal tudi razlog zakaj je ta format na robu preživetja . Sony ne dovoli, da bi se vodil SACD signal v svoji izvorni obliki na kakršenkoli digitalni izhod predvajalnikov (izjema so njihovi lastni predvajalniki, ki se povezujejo z njihovimi AV receiverji/ojačevalniki). No sedaj malce popuščajo (npr. OPPO ima HDMI SACD izhod), a past je v tem, da je odkup licence za tovrstni priklop na strani DAC-a tako drag, da si ga skoraj nihče ne privošči. Obstajajo pa variante, po katerih se, preden digitalni SACD signal zapusti predvajalnik, le-ta pretvori v PCM. A to potem ni več SACD!
Zame je SACD vrhunec digitalne reprodukcije zvoka, in upam da se bo ta format obdržal. Kaže sicer ne ravno dobro, a če nas bo dovolj tistih, ki nočemo spustiti računalnikov v svoje sisteme za predvajanje glasbe, potem bo situacija z (SA)CD-jem podobna kot je danes z analognim gramofonom in vinilkami.
Za pirate pa je SACD nezanimiv, ker ga je nemogoče "skrekati" , in četudi ga bi, ne bi imeli tržišča, saj resnejši ljubitelji glasbe tako kupimo original, za ostale pa obstaja MP3 in kar je ostalih PC formatov.
Da ne bi kdo mislil da imam kaj proti vsem tem računalniško podprtim HD formatom, streamanju, glasbenim serverjem in kar je še podobnega - bog ne daj! Ampak to mi enostavno ne diši - nenehni upgrade-i softwearja, malo morje digitalnih formatov - ne, to ni zame. Morda čez leta, ko bo vse skupaj enostavneje in prijaznejše uporabniku in ko ne bo več nekakšne "megle" glede tega, kje in kako kakšno glasbo kupiti, kaj je legalno in kaj ne. _________________ Cenite to kar imate in stremite k boljšemu! To je moj recept za zadovoljstvo.
Audiohedonist |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audiofill

Pridružen/-a: Tor Apr 2008 19:48 Prispevkov: 5421 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: Pet Apr 02, 2010 00:36 Naslov sporočila: |
|
|
hmmm before, praviš da so resni ljubitelji glasbe samo tisti ki kupujejo in poslušajo original plate, ostalim pa ostanejo takšni in drugačni računalniški formati. S tem se ne strinjam. Smo zdaj mi ki pri založbah kupujemo in poslušamo flace kaj manj resni ljubitelji glasbe od ostalih ki kupujejo plate? Je posedovanje fizičnega nosilca res pogoj za to? Z nakupom flaca glasbenik ravno tako dobi nekaj od tega kot pri nakupu plate in v kompletu ravno tako prideta knjigica in ovitek, vendar pač skenirana za gledanje na računalniku. Ista stvar, le v drugačni obliki.
Lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
before

|
Objavljeno: Pet Apr 02, 2010 07:14 Naslov sporočila: |
|
|
| audiofill je napisal/a: | hmmm before, praviš da so resni ljubitelji glasbe samo tisti ki kupujejo in poslušajo original plate, ostalim pa ostanejo takšni in drugačni računalniški formati. S tem se ne strinjam. Smo zdaj mi ki pri založbah kupujemo in poslušamo flace kaj manj resni ljubitelji glasbe od ostalih ki kupujejo plate? Je posedovanje fizičnega nosilca res pogoj za to? Z nakupom flaca glasbenik ravno tako dobi nekaj od tega kot pri nakupu plate in v kompletu ravno tako prideta knjigica in ovitek, vendar pač skenirana za gledanje na računalniku. Ista stvar, le v drugačni obliki.
Lp |
Pravim, da tisti, ki jim kvaliteta zvoka ni na prvem mestu, ne bodo kupili SACD-ja (če nek željen album ne obstaja v tej obliki, ali pa iz razloga da ga ni moč prekopirati), ampak se bodo zadovoljili z kopijo CD-ja ali MP3 ali kakšno drugo obliko zapisa, ki jo bodo lahko "potegnili" z interneta. In ti ljudje tudi ne bodo kupili FLAC-ev ali ostalih vrst zapisa pri založniku albuma in njegovih prodajalcih, če pa obstajajo brezplačne in/ali pa cenejše (tudi piratske) variante. To sem hotel povedati. Cilj piratstva je zaslužek z prodajo nelegalnih kopij, po bistveno nižji ceni od tistih legalnih, in v zgoraj opisanem profilu ljudi imajo pirati svoje tržišče.
PS
Ker je moje pisanje bilo odgovor na vprašanje kumer-u, sem za primer navedel ravno SACD, lahko pa bi tudi CD, DVD, vinil ali pa kaj drugega. Lahko bi navedel tudi FLAC format, a ker nimam pojma, kako in kje se to sploh kupuje, tega nisem storil. _________________ Cenite to kar imate in stremite k boljšemu! To je moj recept za zadovoljstvo.
Audiohedonist |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
kumer
Pridružen/-a: Tor Jan 2009 10:45 Prispevkov: 948 Kraj: MARIBOR
|
Objavljeno: Pet Apr 02, 2010 07:36 Naslov sporočila: |
|
|
hvala za odgovore, sedaj je več jasno
me pa čudi da tudi sacd formata niso shekali, tako kot je razbito, piratizirano tako rekoč vse možno |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
delfinus

Pridružen/-a: Tor Apr 2008 8:55 Prispevkov: 1636 Kraj: Laško
|
Objavljeno: Pet Apr 02, 2010 09:06 Naslov sporočila: |
|
|
Sej piratstva v svoji osnovi biti je vsaj pri nas zanemarljivo malo. Spomnimo se zlatih casov piratstva, ko se je ponujalo vse mozno v revijah ala Moj Mikro, Salomon itn. Piratstvo cveti bolj tam, kjer ni ICT infrastruktura tako razvita, ali pa tam, kjer so ljudje informacijsko manj pismeni. Pri nas je bolj ali manj nabiranje rozic po livadi, kar pa je tudi grdo do kvalitetnih izvajalcev. Sam pretezno kupujem CDje, morda kdaj prej dol potegnem, da slisim ali se splaca CD kupit, ce se potem ga kupim. Pa se to dandanes slisis previewe na Amazonu in je zadeva dobra, da vidis, ce se album sploh splaca nabavit. Vsekakor ne kupujem albuma zgolj samo zaradi enega komada ali dveh. Mora imeti drive in kakovost, da je vreden denarja. Od nakupa novega CDPja dalje sem tako kupil kar nekaj zelo kvalitetnih albumov in tema "kaj trenutno poslusamo" je tudi uporabna v ta namen.
lp, d. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Numb

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 16:01 Prispevkov: 1127 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Apr 02, 2010 09:27 Naslov sporočila: |
|
|
Mislim da se je ideologija o zaslužku glasbenikov preko glasbenih medijev krepko spremenila, vsak izvajalec ki je kolikor toliko v koraku s časom svoj kruh služi s koncertiranjem. Glasbo pa ponavadi ponuja zastonjsko na svoji strani. S tem se krepi tudi obisk koncertov in bolj direktna povezava med glasbenikom in poslušalcem.
Res je da je pri "audiofilskih" audio izdelkih najbrž malo drugače, ker še vedno veliko večino trga zanima zgolj dober posnetek.
Sam ne kupujem več albumov, poslušam po večini tako ali tako stare albume, piratiziranje pa dejansko podpiram predvsem zaradi zaslužkov založb in prodajalcev, roko na srce bi bila realna cena enega ploščka v trgovini 9,90€, glasbenik bi zaslužil isto, trgovine pa tudi, ker bi se morale bolj potruditi za kupce in povečati izbor. Sam bi tako kupil enega na teden, tako pa ne kupim nič. Grem raje na kak sejem lp-jev ali zvoham kaj rabljenega na Ebayu...
In dokler mi neka lokalna cd trgovina ne omogoči nakupa ljubljenih plošč bom veselo klikal po raznih torrent straneh, brez slabe vesti.
Pa sem bil včasih kar konkreten kupec audio/video medijev, sem jih postavljal krepko pred hi-fi in vse ostalo, raje kupil 20 plošč kot neko komponento. Tudi zagovarjal kupovanje originalov, dokler nisem spoznal da je vse skupaj pišanje uz vjetar.
Tako da sedaj kupim samo ploščo ki res naredi vtis name, ali je celo izdana pri kaki založbi ki podpira mlade obetavne glasbenike kot je recimo Radio Študent ali kaka samozaložba.
Tisto o tem da pravi ljubitelji plošč pač morajo imeti ploščo v fizični obliki je pa neumnost. Je pa užitek prijet lp v roke, vendar kmalu postane problem, če ne drugega, prostor. Dva kubika plošč ali en zunanji disk za isto fonoteko je stvar vredna razmisleka v katero smer se bomo podali. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audiofill

Pridružen/-a: Tor Apr 2008 19:48 Prispevkov: 5421 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: Pet Apr 02, 2010 10:46 Naslov sporočila: |
|
|
Ouch kam smo zajadrali. S cd playerja za 100 eur na hard disk, z njega na flace, potem na SACD in zdaj na piratiziranje...
Dajmo se vrniti nazaj na pravi tir in Alešu svetovati kaj vzeti za navedeni budget. Aleš, opravičujem se za vse kar nima zveze s tvojo temo in do česar je prišlo tudi po moji krivdi. Če želiš, zbrišem ves offtopic.
lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
before

|
Objavljeno: Pet Apr 02, 2010 11:27 Naslov sporočila: |
|
|
| audiofill je napisal/a: | Ouch kam smo zajadrali.
|
Ja, res nas je veter v naših jadrih odnesel malce iz smeri, ampak ali se to ne zgodi v skoraj vsaki temi?
Jaz sem se v glavnem držal izvornega vprašanja, a me je kasneje tudi malo zaneslo, nekateri pa so se (upravičeno ) začeli spraševati zakaj je Aleš A. sploh nezadovoljen s svojim SB-jem. A to je že off-topic, če bi bili striktni. _________________ Cenite to kar imate in stremite k boljšemu! To je moj recept za zadovoljstvo.
Audiohedonist |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
hifi&me
Pridružen/-a: Tor Jan 2010 12:12 Prispevkov: 91 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Pet Apr 02, 2010 12:39 Naslov sporočila: |
|
|
Samo še tole of topic:)
Before je omenil kako SACDju slabo kaže. Meni se to sploh ne zdi nič čudnega. SACD ne more biti splošno sprejet, če je usmerjen na neko ozko področje glasbe, predvsem klasika, jazz ipd. (so izjeme).
Se mi pa zdi čudno, da založbe takšne odločitve sprejemajo, glede na to, da ljudje kupujejo vinilke namesto cd-jev zaradi boljšega zvoka. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ajka
Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00 Prispevkov: 3193 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Pet Apr 02, 2010 12:47 Naslov sporočila: |
|
|
| hifi&me je napisal/a: | Samo še tole of topic:)
Before je omenil kako SACDju slabo kaže. Meni se to sploh ne zdi nič čudnega. SACD ne more biti splošno sprejet, če je usmerjen na neko ozko področje glasbe, predvsem klasika, jazz ipd. (so izjeme).
Se mi pa zdi čudno, da založbe takšne odločitve sprejemajo, glede na to, da ljudje kupujejo vinilke namesto cd-jev zaradi boljšega zvoka. |
LP
Pa ni čisto tako ... Kolega mi je pred kratkim predvajal glasbo,ki jo je dobil iz Amerike...Popolnoma nezanane neodvisne založbe ,ki snemajo od "njihove narodno zabavne do pristno prvobitne indijanske glasbe" in to vse na SACD vrhunsko posneto,za njih seveda v majhnih "nakladah" ... _________________ ~ ** ~ |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: - |
|
 |
berni

Pridružen/-a: Pon Jan 2010 11:49 Prispevkov: 1408 Kraj: maribor
|
Objavljeno: Pet Apr 02, 2010 12:51 Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa ta pristop?
Kaj pa audio blu ray?
http://www.pureaudio-bluray.com/
Zanimajo me predvsem mnenja , ker z temi variantami. človeka samo zmedejo.. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mpm
Pridružen/-a: Čet Mar 2010 20:47 Prispevkov: 55 Kraj: lJUBLJANA
|
Objavljeno: Pet Apr 02, 2010 13:03 Naslov sporočila: |
|
|
Najprej nasvet, če želiš dober cd predvajalnik in poleg tega še vseh ostalih formatov (DVD, MP3, DIVX,DVD audio, SACD...) potem svetujem Yamaho DVD-S 1800, ne vem na koliko se je pocenila v evropi (pozanimaj se pri Mediamarketu) toda v Ameriki je že pod 100 $. Tu je verjetno še nekaj čez 100 €.
SACD pa se da tudi kopirati (iz SACD layerja na CD-r), res da potem predvajalnik plošče ne prepozna kot SACD, toda SACD kvaliteta v veliki meri ostane. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
before

|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
tomzzi

Pridružen/-a: Sre Feb 2009 22:32 Prispevkov: 205
|
Objavljeno: Pon Apr 05, 2010 18:38 Naslov sporočila: |
|
|
Da ne odpiram nove teme.
Kaj menite ali kupim en spodoben CD player (Marantz CD 5003) ali pač zavijem v najbližjo štacuno (Big Bang) in kupim en poceni DVD predvajalnik?
Imam DacMagic zato kvaliteta zvoka cd/dvd predvajalnika niti ni tako pomembna, ker bo itak DAC opravil vse.
Oziroma koliko so primerljivi po zvoku DacMagic ali recimo Marantz 5003, 6003... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
tromba
Pridružen/-a: Pon Jul 2008 21:37 Prispevkov: 741 Kraj: Okolica LJ
|
Objavljeno: Pon Apr 05, 2010 18:47 Naslov sporočila: |
|
|
DAC Magic brez skrbi zvokovno povozi Marantza, ki ju omenjaš.
Ni pa vseeno, kaj uporabljaš kot transport. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|