Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Zvok nekoč in danes
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 19, 20, 21, 22  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
CASTOR

Pridružen/-a: Pet Okt 2008 16:18
Kraj: KOZINA

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 14, 2013 21:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ma današnja proizvodnja je na daleko višjem nivoju, kot tista iz naših najstniških let.Trendi in mas zahteve so pogosto gnali poštene proizvajalce v
komercialo ali v odprodajo sicer uspešne in renomirane tvrdke. Krivci za to pa smo mi potrošniki, ki smo slepo verjeli, da smo za vloženo Marko dobili 2, ker je to pisalo na vseh mogočih dostopnih testih tistega časa. Goljufije s strani "renomiranih" novinarjev, so v nebo vpijoče. Danes je informacija hitra, samo ljudska pamet je počasna in išče rešitve v Vintageu.

lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Telefon: 041722387
bojc08

Pridružen/-a: Ned Apr 2012 16:56
Kraj: Štajerska

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 14, 2013 21:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Še dobro, da si vsak posameznik "to hitro"informacijo tolmači drugače!

lp
Bojc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
fjaka

Pridružen/-a: Sre Maj 2008 17:04
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 14, 2013 22:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

bojc08 je napisal/a:
Žal bi pa morali lasniki takih dragocenih zvočnikov vedet, da z leti izgubljajo moč magneti in jih je potrebno dat regenerirat. Nato komaj dosežejo prvotni zvok.

lp
Bojc

?!?!?...prosim za razlago (ne strokovno)....prvič slišim...a to velja za vse dragocene ?!? , ali tudi za ostale...na koncu koncev , magnet je magnet...a pri "new age" tega ni...novi bodo trajali do konca svojih dni (naših)....ali kako ????
bojc08

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 14, 2013 23:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Različni materjali magnetov se z leti različno razmagnetijo.
Pri desetih letih se lahko razmagnetijo za nekaj odstotkov.
Pri dvajset ali več pa še več.
In še ta problem, da če imaš par, se med njima poveča toleranca.
To ni izmišljeno, ampak temeli na tabelah, ki prikazujejo umetno staranje magnetov!

lp
Bojc
ps
jaz sem moje poslal na firmo obnovit po desetih letih!
Nazaj na vrh
ambasador

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 15, 2013 08:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

CASTOR je napisal/a:
Ma današnja proizvodnja je na daleko višjem nivoju, kot tista iz naših najstniških let.Trendi in mas zahteve so pogosto gnali poštene proizvajalce v
komercialo ali v odprodajo sicer uspešne in renomirane tvrdke. Krivci za to pa smo mi potrošniki, ki smo slepo verjeli, da smo za vloženo Marko dobili 2, ker je to pisalo na vseh mogočih dostopnih testih tistega časa. Goljufije s strani "renomiranih" novinarjev, so v nebo vpijoče. Danes je informacija hitra, samo ljudska pamet je počasna in išče rešitve v Vintageu.

lp

Stvar danes zameglijo cene, ki so ušle v višave. Nekoč je HiFi bil veliko cenejši.
Vintage ima smisel (za iskanje dobrega zvoka) če se dobi naprave res poceni. Konec koncev gre za zguncane stvari. Zbirateljstvo trofej je druga stvar.
ajka

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 15, 2013 10:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ambasador je napisal/a:
CASTOR je napisal/a:

lp

Stvar danes zameglijo cene, ki so ušle v višave. Nekoč je HiFi bil veliko cenejši.
Vintage ima smisel (za iskanje dobrega zvoka) če se dobi naprave res poceni. Konec koncev gre za zguncane stvari. Zbirateljstvo trofej je druga stvar.

LP

Smo hoteli €€€€, ga imamo, kar je bilo nekoč v tuji ali naši valuti se je kar v € spremenilo. "Kafe", poglej, kolikokrat se je podražilo Laughing Embarassed Wink

Da je dober vintage "poceni", hm, kar je bilo nekaj dobrega npr. 1000 DM se sedaj prodaja za 500 € . Da o stvareh čez lužo ne govorimo, kar si dobil tam za 250$ se sedaj prodaja za 200-300 € ali še več, odvisno za kaj gre ... ...

audiofrik

Pridružen/-a: Pet Dec 2008 17:19
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 15, 2013 10:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ajka

zelo si poenostavil ali napisal precej zavajajoče, kar je bilo včasih xx je danes lahko ali pet krat več ali samo desetino zneska da vrednost denarja nekoč in danes sploh ne primerjamo, 100 funtov ali dolarjev je bilo včasih nekaj denarja ali pa recimo bolj domačih 100 dem danes za to ne dobiš niti pet kil češenj na začetku sezone,

Poglej samo npr Rogers LS3/5 včasih mislim da okrog 100funtov danes 1000 in več, enalo Leak ojačevalci, o Tannoy zvočnikih in podobno raje ne bi pa ne gre za kaj zelo redkega da bi edini primerek na svetu pomembno dvigal ceno, tudi par starih glav in ročk še zdaleč ni dosti cenejših kot takrat, seveda pa je potrebno vedeti in priznati da je tudi včasih bilo ogromno slabih izdelkov ki že takrat niso bili kaj posebnega danes pa so seveda praktično brez vrednosti
Nazaj na vrh
ajka

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 15, 2013 12:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

audiofrik je napisal/a:
ajka

zelo si poenostavil ali napisal precej zavajajoče, kar je bilo včasih xx je danes lahko ali pet krat več ali samo desetino zneska da vrednost denarja nekoč in danes sploh ne primerjamo, 100 funtov ali dolarjev je bilo včasih nekaj denarja ali pa recimo bolj domačih 100 dem danes za to ne dobiš niti pet kil češenj na začetku sezone,

Poglej samo npr Rogers LS3/5 včasih mislim da okrog 100funtov danes 1000 in več, enalo Leak ojačevalci, o Tannoy zvočnikih in podobno raje ne bi pa ne gre za kaj zelo redkega da bi edini primerek na svetu pomembno dvigal ceno, tudi par starih glav in ročk še zdaleč ni dosti cenejših kot takrat, seveda pa je potrebno vedeti in priznati da je tudi včasih bilo ogromno slabih izdelkov ki že takrat niso bili kaj posebnega danes pa so seveda praktično brez vrednosti

LP

Ja res je, težko je sodit in vrednotit kaj si lahko kupil takrat in kaj danes...
V mojih časih sem si z "študentskim" delom lahko privoščil Magneplanarje, reportersko_snemalno tehniko, obiskal večino koncertov, ki so me zanimali, jih posnel (kasete, baterije). Poleg "normalnih" stroškov za študij, torej veliko takega in drugačnega, dragega papirja, kopiranja, rapidografov, dragih barvic, svinčnikov, kalkulatorjev itd. sem bil reden obiskovalec Lj. vinoteke, imel v "študentu" za pol omare "vinske arhive" in si vsaj enkrat na teden kupil LP ali dva, si privoščil "boljše kosilo" ali "večerjo" itd. ...
Kaj pa danes ??!!

Je pa res, kar je bilo včasih v stratosferi in izključno za "pro_je" je sedaj na dosegu EV, JBL, EMT, Tannoy ...
bojc08

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 15, 2013 13:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ajka
mislim da se temu reče devalvacija.

lp
Bojc
Nazaj na vrh
ambasador

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 15, 2013 17:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

audiofrik je napisal/a:
ajka

K sreči obstajajo izdelki ki so bili takrat in so danes. Ravno ti pokažejo lep kos resnice. Po vrsti:

Denon DL103
Ortofon MC20 (sem jo ponovno videl v Ortofnovi ponudbi, po dolgi odsotnosti)
EMT TSD15
Stanton 681EEE
SME 3009,3012
Bose 901
Klipsch Heritage serija: Heresy. Cornwall, Klipschorn
Tudi Magneplanar MG12 sega daleč nazaj
Gre za modele ki so v proizvodnji bili tudi pred 30,40, 50 in več leti.
LS3/5a so ga kao frizirali pri Rogersu in opizdili 2800€ (it.katalog). K sreči še kdo izdeluje to BBC verzijo in ima drugačno ceno.

Zanimive so primerjave med njimi takrat in danes. Zanimivo je tudi videti kaj se je takrat kupilo za tisti denar in kaj se danes (s katerimi izdelki se je primerjalo). En primer bom navedel tu spodaj:

Imam test iz 1977 leta, 6 MC modelov v skupinskem testu - ko je DenonDL103 stal 180.000lir, Ortofon MC20 130.000lir. Danes je Denon 180€, MC20 nazadnje ko sem jo videl v katalogu 700€. Kdo koga tu jebe? Morda Denon dela z izgubo za audio karitas? Ali je hčerka Mati Tereze glavni meneđer pri Denonu? EMT TSD pa je stal 265.000lir, danes 800€. To slednje je zanimivo, ker EMT glave izdeluje Ortofon. Za primerjavo SME 3009 S2 improved - 165.000lir. Najdražji Mekinštos (58kg! 2x300w) 3 miljone lir ali 17 Denonk (danes realno cca 3000€, ma si ga lahko samo sanjaš)
Tudi Bose 901 je stal 1.450.000 lir (danes stane 2.200€) in je bil dražji od Bowers & Wilkins 801, ki je stal 1.320.000lir in KEF 105 870.000lir. Magneplanar 1 dlako čez miljon lir (model podoben MG12). Quad ESL 730.000lir.

Ko med nekaterimi modeli potegneš primerjavo (Bose, Denon, Magneplanar, Klipsch, Stanton) je cena približno v sorazmerju kot je bila takrat - pomeni da neka korelacija obstaja in so cenovno cirka tako ugodni kot nekoč. Drugi sodobniki so cenovno pobegnili (SME, Ortofon, čeprav gre za identične modele kot nekoč).

Lahko me farbajo piarovci, a z navzkrižnimi primerjavami razkrinkaš neupravičena povišanja. Pravljice o izboljšavah skozi čas razkrinkaš z direktno primerjavo stari - novi primerki - pri čemer te večkrat čaka presenečenje - da je stari kljub starosti - vsaj tako dober ali boljši.
Pri čemer 30 ali 50% me ne zanima, mnogokratniki pa me motijo. Zelo.

Nazadnje urejal/a ambasador Ned Sep 15, 2013 17:52; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
audiofrik

Pridružen/-a: Pet Dec 2008 17:19
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 15, 2013 17:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ambasador

kje ti je kaka korelacija, saj si sam nakazal da je Denon skoraj enako kot nekoč,nekoč je bila tu nekje kot EMT, Supex in FR pa celo cenejši.. McIntosh pa parkrat več, SME danes 3009/s2 kolikor mi je znano več ni v prodaji, razen po delih ker se pač dobi vsak vijak...ampak tako bi stala 20x toliko kot včasih
Stanton se ne dela več že nekaj časa, stane pa počasi premoženje, včasih je bila to ugodna allroumd glava danes rabljene stanejo 200 usd in več, samo igle zanjo so tu nekje..
korelacija je edino tu da kakor kje nekaj res relativno enako ostaja desetletja ostalo gre navzgor z potenco

Mimogrede Rogers je bil le eden od uporabnikov licence in mislim da zadnji in najcenejši proizvajalec LS3/5 , drugi so bili sploh še precej dražji, v vrhove pa letijo cene sploh starim 15 omskim verzijam, zanimivo mali KEF nikoli ni uspel ...
Nazaj na vrh
ambasador

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 15, 2013 17:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Čitaj še enkrat. Nisi razumel poante.

Stanton 681 EEE nova se dobi za 110€ (internet)-150. Včasih 65.000lir.
bogomir 4051

Pridružen/-a: Tor Dec 2008 19:42
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 15, 2013 18:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ambasador @ pozabil si podati še razmerje med liro in dolarjem v tistem času, ter evričem danes. Mislim na vrednost denarja glede običajnih dobrin (kurjava, hrana, obleke, bencin).

LpM.
ambasador

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 15, 2013 18:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ni pomembno. Cene v lirah primerjaš med seboj. Isto lahko narediš s cenami v dolarjih nekoč in danes.

Če si izpišeš cene v dolarjih nekoč in cene v evrih danes - lahko primerjaš razmerja nekoč in razmerja danes. Če je izdelek x v dolarjih stal dvakrat toliko kot izdelek y - potem pogledaš če je v evrih ostalo isto razmerje.

Absolutne vrednosti niso pomembne. Ko dobiš skupino različnih stvari ki so v istem ali podobnem razmerju nekoč in danes, pomeni da je velika verjetnost da so realno ocenjeni.
Potem je zanimivo pogledati koliko glavic si rabil za nakup top zvočnika in kaj dobiš danes za isto število glavic po današnji ceni. Razumel?
fjaka

Pridružen/-a: Sre Maj 2008 17:04
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 15, 2013 19:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ambasador je napisal/a:

Stanton 681 EEE nova se dobi za 110€ (internet)-150. Včasih 65.000lir.

vesel sem , potem ko sem bil napaden da nabijam ceno v oglasniku , da sem umaknil prodajo te glave...in mi je ostala v arhivu...
bi jo pa z veseljem kupil za to ceno ?!?...lahko daš kontakt ?!?...jaz je ne najdem več...neodvisno o ceni... Sad
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 19, 20, 21, 22  Naslednja
Stran 20 od 22

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu