| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
ajka
Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00 Prispevkov: 3193 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Pon Nov 07, 2011 15:01 Naslov sporočila: |
|
|
Pri meni so igrali Magiji, ko se večina še rodila ni ali so bili še v "pleničkah" . Poznam vse Magije od prvih naprej, vem kako so igrali takrat in danes, kje so njihovi problemi, med drugim, da so eni tisti zvočnikov, ki se hitro starajo pa se nikjer dosti ne govori-piše o tem.
Ta tema pa je šla v popolnoma slepo ulico, z reševanjem problemov za ketere se sploh ne ve kaj so. Že z napačno postavljenimi vprašanji se ugotavlja nestrokovnost pristopa , se rešuje problemi, ki jih ni in se ne rešuje bistva "reprodukcije glasbe" . Zavaja pa se ljudi s tehničnimi perfekcijami, za katere se ne ve čemu služijo. Bralci pa mislijo, da je to to, ker seveda tudi oni ne vedo v čem je "fora". S tem pa se dela velika skoda razumevanja audio problematike nasplošno ... ...
Vsak sam naj počne s svojimi rečmi kar hoče, ampak ko to "sam" izpostavi v javnost-forum pa imamo pravico to hvaliti ali grajati, kakor kdo !?
 _________________ ~ ** ~ |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: - |
|
 |
NORDIC
Pridružen/-a: Ned Okt 2010 22:26 Prispevkov: 124 Kraj: Vetrno
|
Objavljeno: Pon Nov 07, 2011 23:50 Naslov sporočila: |
|
|
No, no, pa kaj ste tko zapel? Saj je samo hi-fi za božjo voljo.
Evo, tudi jaz nisem za samo hvalisanje, to je brez veze. Argumentiran protiargument je včasih vreden še bistveno več. Brez žaljenja in poniževanja drugih. Malo sarkazma pa ne škodi, saj smo do neke mere inteligentni ljudje na tem forumu, al kako?
Sicer pa se strinjam, da je forum bistveno bolj nezanimiv kot pred časom in ga redko berem. Mnogo zanimivih piscev, ki so razmišljali tudi malo drugače, ne sodeluje več. Morda je razlog ravno v napačnem vodenju foruma. Da lahko nadziraš potek debate in vrednost besed je treba biti bolj razgledan od večine forumašev, kar tu ni slučaj. Računalnik in DAC nista skrajni domet hifija, mnogi vedo bistveno več, pa niso dobili potrebne spodbude za svoja ali samosvoja razmišlanjenje in izkušnje. Vpletenim osebam se opravičujem, če se jim zdi, da sem bil grob, a verjamem, da podobno misli še kdo. Kar pa seveda na drugi strani ne zmanjšuje hvaležnosti, da je kdo sploh pripravljen tak forum omogočati. Morda se bo pa samo profil sodelujočih zamenjal in bo vse OK....
No tema so pa MG-ji in ne vidim razloga, zakaj nekdo ne bi pokazal, kaj je naredil, sploh, ker zgleda dobro. Kako to vpliva na zvok niti ni važno in ne, bralci ne bomo zbegani, ker tistih par, ki imamo MGje verjetno ne bomo šli jutri švajsat:)
O sami problematiki in o tem, kdo kaj ve, pa ne bi razpravljal. Dva, ki recimo že 30 let vsakodnevno uporabljata MG-je (ne, da jih samo poznata), se recimo ne moreta dogovoriti, ali so visokotonci boljši znotraj ali zunaj - kje je potem še vse ostalo...
Ali ni nedavno kostruktor zvočnikov trdil, da lahko z levo izboljša Maggije in še kaj? Nato se je pa s svojimi opekel...Pa saj ni tako enostavno, ali pač?
P.s.: prvič slišim, da se Mg-ji starajo. Da, vlažna, tropska klima jim ne odgovarja, da, lepilo, ki drži žice na mylarju zna popustiti (kar se da popraviti brez fakultetne izobrazbe) - sicer pa prevladuje mnenje, da so z leti vse boljši, šele, ko se membrana res razmiga in postane prožna.
Pa brez zamere:)
LP, z |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
vintagesonic
Pridružen/-a: Sre Mar 2010 17:24 Prispevkov: 1437 Kraj: Ljubljana
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
zvocnik
Pridružen/-a: Čet Okt 2008 22:12 Prispevkov: 790 Kraj: Piran
|
Objavljeno: Sre Nov 09, 2011 01:59 Naslov sporočila: |
|
|
| NORDIC je napisal/a: | No tema so pa MG-ji in ne vidim razloga, zakaj nekdo ne bi pokazal, kaj je naredil, sploh, ker zgleda dobro. Kako to vpliva na zvok niti ni važno in ne, bralci ne bomo zbegani, ker tistih par, ki imamo MGje verjetno ne bomo šli jutri švajsat:)
Ali ni nedavno kostruktor zvočnikov trdil, da lahko z levo izboljša Maggije in še kaj? Nato se je pa s svojimi opekel...Pa saj ni tako enostavno, ali pač? |
Kot lastnik MG-jev si se ze gotovo pozanimal kako vpliva na zvok ojacan okvir in kaksne so izkusnje vrste uporabnikov po svetu. Kako prav dolocen tip ojacitve vpliva na zvok je seveda potrebno preizkusiti in tudi ugotoviti koliko se splaca posamezen upgrade. Tudi je res, da imajo vsi ostali proizvajalci planarjev ze v osnovi bistveno mocnejsi okvir kot je MG-jev, ter seveda tudi bistveno vecjo ceno. Zvocna razlika gotovo ni 100% a niti ni zanemarljiva.
Ali se je 'konstruktor' (kot je ze poimenovan) zvocnikov opekel je tezko reci, saj mu je na CES-u 2011 slo vec kot odlicno. Ostalo se stvar reklame, ce ne drugacne od ust do ust.
Pri tem se vsaj lastniki MG-jev lahko zamislimo nad 'konstruktorjevimi' zvocniki brez, da imamo pomisleke. Vsi tako radi poslusamo ribbone in se znamo pritozevati cez pomanjkanje basa. Torej... Ko ugotovimo, da so SS zvocniki namoc podobni konstrukciji planarjev in, da je tam zunaj se nekaj izdelovalcev podobnih zvocnikov potem skrbi o slabi zasnovi ne bi smelo biti. Potem, vemo tudi, da planarne zvocnike kupi nekdo, ki jih ima kam postaviti, saj gre za dipol in ta pac rabi prostor.
Lahko se vprasamo se tole, so tisti, ki so ze slisali SS zvocnike v njim 'naravnem' okolju tudi mnanja, da se je 'konstruktor' opekel?
Lp _________________ Information is not knowledge
Knowledge is not wisdom
Wisdom is not truth
Truth is not beauty
Beauty is not love
Love is not music
Music is the best !
FZ |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: 041 737 410 |
|
 |
NORDIC
|
Objavljeno: Sre Nov 09, 2011 10:20 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdrav.
Dejstvo je, da prezentacija ni najbolj uspela. Konstruktor si je pa s takimi izjavami naredil bolj slabo uslugo. Pravzaprav, če bi bil jaz ta, ki ve, kje je problem, bi se verjetno modificiral kakšne Maggije, takole brez rezultatov, malo na pamet, pa....Ali si morda že poslušal njegovo predelavo? Take izjave me malo motijo, to je vse, podobne je stresal že g. BH, no, pa saj vemo...
Drugo vprašanje je, kaj je "naravno okolje". Morda misliš, da je potrebno poslušat doma. Se strinjam. Pa vendarle, v zvok MG-jev sem se "zaljubil" na sejmu v Zagrebu, ne v nekem posvečenem multitretiranem okolju. Igrali so 2,7 priklopljeni na Pass Aleph serijo (če se prav spomnim). V navadni hotelski sobi. Potencijal pa kljub vsemu tak, da bi jih najraje pobasal s seboj.
Poleg tega, če sem prav razumel, imaš ti zunanjo kretnico, torej poslušaš le "pol celote". Kakšna je pravzaprav razlika?
Prav tako ne vidim kakšne večje podobnosti med modeloma SS in MG, razen tega, da sta oba dipola. Po tej logiki so si vsi "običajni boxi" tudi podobni.
Vesel sem, da si uspel z SS doseči, kar si želel že z MG-ji in ti privoščim zadovoljstvo, ni pa nujno, da nekaterim ni všeč zvok MGjev tak kot je, recimo nekoliko romantičen, hiendovsko nepravilen in brez ultimativne dinamike, pa vendar še vedno z obilo glasbe in filinga. Trdna stojala + velika moč, recimo ameriški princip - ali pa običajna stojala + lampe, honkonški princip. Vsem je všeč kar imajo.
Z basom nikoli nisem imel problemov v smislu, da mi ne bi bil dober, niti z SMG ne. Morda zato, ker poslušam 80% kontrabas, električnih vsebin ne toliko. In ne blazno naglas. Pa zidano hišo imam, karton, knauf, les in podobno pa se verjetno pozna v tej meri, da v ZDA jamrajo nad pomanjkanjem basa. Na vrtu ob žaru ga imajo verjetno zadosti:)
Ja, nekaj sem prebral tudi o stojalih, jasno. Tudi praktično vem, da je razlika. Ni pa rešitev vseh problemov, predvsem pa je potrebno poskusiti več načinov, če želiš zase res najboljše. Ah, pa to je vsaj zame izguba časa, to neskončno testiranje in gonja za "najboljšim" zvokom. Bolje spoznati nekaj nove, ali še bolje stare muske:)
LP, z |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
zvocnik
|
Objavljeno: Sre Nov 09, 2011 13:16 Naslov sporočila: |
|
|
O prezentaciji ne morem kaj govoriti, ker tam nisem bil, seveda mi slab rezultat ni prav dosti jasen. Kaksne predelave MG-jev seveda nisem slisal in mi to ne dela problemov, ceprav se da na spletu kar nekaj prebrati na racun predelave, vkljucno s kretnico. Kako potem to igra ne vem, a kar se obicajno doseze s predelavo kretnice ni nic kaj dosti vec od tega, da zvocnik prilagodis svojemu prostoru in sistemu. Sama menjava elementov v kretnici, kot so recimo kondenzatorji pravtako spremeni odziv zvocnikov. V tem kontekstu se lahko vsakemu zvocniku spremeni odziv oz zvok.
Seveda sem pod 'naravno' okolje misli domaci prostor in to ne samo enega. Ko ze, ko sem jaz prvic poslusal MG 1.5 v Kanadi, jih po slisanem v trgovini gotovo nebi nikoli kupil, ceprav sem kupil ravno te - slisane. Sem pac verjel, da znajo boljse od predstavljenega. Seveda mi ni bilo za nakup nikoli zal saj sem imel potem v lasti se MG 3.6, s katerimi vseeno nisem zmogle uzivati, saj mi ni nikoli uspelo, da bi zaigrali kakor sem pricakoval in to kljub aktivi in dobremu pogonu. MG 20.1 so popolnoma drug zvok od manjsih modelov. Zvok je mnogo bolj kompleten in tako tudi realen. Dinamika je tisti element, ki ga pogresas ceprav jo lahko z pravim pogonom in vkljucitvijo aktivne kretnice dvignes na zavidljiv nivo. Aktivna kretnica ti omogoci, da lahko zvocnik prilagodis na svoj prostor in tako odpravis kaksno anomalijo, razen tega je dinamika obcutno poboljsana, ostali zvocni elementi tudi pridobijo vendar mislim, da je rezultat bolj stvar okusa.
Seveda so si 'obicajni boxi' podobni, kakor tudi recimo MG ali Audio Analaysis in SS-ji. Ce se pri SS-jih uporabljajo dinamicne enote namesto folije, je to edina razlika. Dinamicne enote nam gotov omogocijo vecjo dinamiko od folije, kar bi ze lahko bila prednost z nevarnostjo, da zgubimo folijski timber, ki je meni zelo vsec. Spet pa, tudi folija ima svoj prizvok, ki nekaterim ni vsec, ceprav se da folija s pravim pogonom lepo umiriti. Dinamicne enote imajo zelo rade svoj zvok sploh, ce je izbor materialov 'napacen'. Papirnate membrane in penaste obrobe so ze neko zagotovilo, da bodo 'zvenele' normalno. Zanimivo je koliko timbra se da doseci iz dinamicnih enot SS-jev. S tem je kriticen element timber, vsaj zame, med folijo in doticnimi dinamicnimi enotami minimalen. No, razlike so ampak ne tako kriticne, da bi se zaradi tega grizel. Tu je potrebno povedati, da so SS-ji take izvedbe, ki pravtako omogoca uporabo aktivne kretnice, kar sploh ni zanemarljive vrednosti po vprasanju nadalnje dinamike in ostale pridobitvene kakovosti zvoka.
Saj ne gre za to, da MG-ji nabi bil komu vsec zvok takih kot so, tu je bolj tisti element kjer vsak posameznik odloci ali ga zanima se kaksen zvokovni preskok, ki se da da dokaj enostavno doseci brez poseganja v notranjost. Stojala so en element, ki jih mnogo uporabnikov MG-jev se najbolj priporoca, potem je tu se menjava varovalk.
Tudi jaz nikoli nisem za absolutno 'resnico', ker jo pac ni in dopuscam vsakemu, da se izrazi oz pokaze svoj izraz tudi preko avdio sistema. Na koncu koncev vem in lahko priznam, da je tudi meni vsec prenekateri zvok iz sistemov, ki so drugace koncipirani, a moj je moj. Dobro je, da lahko slisimo tudi druge sisteme ob katerih se vseeno lahko povprasamo o svojih rezultatih in morda spoznamo kaj vse se da se doseci in to zadnje je morda se najbolj zanimivo.
Knowledge is not wisdom
Wisdom is not truth
Truth is not beauty
Beauty is not love
Love is not music
Music is the best !
FZ |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
epic
Pridružen/-a: Sob Nov 2009 15:12 Prispevkov: 203 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Nov 19, 2011 17:06 Naslov sporočila: |
|
|
| Berni, si po predelavah že zagnal sistem? Kako si zadovoljen z izplenom? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
berni

Pridružen/-a: Pon Jan 2010 11:49 Prispevkov: 1408 Kraj: maribor
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
zvocnik
|
Objavljeno: Čet Nov 24, 2011 01:23 Naslov sporočila: |
|
|
| epic je napisal/a: | | Berni, si po predelavah že zagnal sistem? Kako si zadovoljen z izplenom? |
Neki dan sem to poslusal.
Kar je najbolj pomembno pri celi zgodbi je to, da si je Berni zagotovil zelo primeren prostor za postavitev tako velikih zvocnikov kot so MG 20.1. Lahko je uporabil t.i. hongkonsko postavitev, ceprav zaradi oblike prostora ta ni cisto simetricna ampak nic ne de, saj je dosegel prosto postavitev, ko stene ne igrajo vec pomembne vloge. Trenutno so zvocniki oddaljeni od njihove zadnje stene cca 3 metre, kolikor pac dopuscajo zvocniski kabli. Kar slisimo najprej je v celoti koherenten zvok MG-jev, ceprav je prostor prej prazen kot zasicen in nic akusticno tretiran. Tega se ne da nikakor doseci, ce zvocniki stojijo blizje steni za zvocniki. Koherentnost je dosezena z izredno razvitim ucinkom basa, ki je ze prav globok. Zvocna slika je zelo precizna in tonsko uravotezena, instrumente se jasno loci v 3D obliki. Cisti uzitek.
MG-ji so kontrolirani s studijsko koncno stopnjo MC2Audio MC2 1250, ki ima cca 2 x 1000W na 4 omih. Veliko ja, a sam bi si zelel se kaj moci, vsaj dveh takih koncnih. ESE Lab pre je s svojim nevtralnim zvokom zelo lepo vkomponiran v cel sistem. Pri tem sistemu se ne sprasujes ali so lampe, tranzistoji, solid state... pac ni nobene potrebe.
Pri taki postavitvi ob poslusanju OB zvocnikov imamo se eno moznost, ki jo velja preizkusiti in to je, poslusanje glasbe se z zadnje strani. V tem primeru so zvocniki se bolj oddaljeni od sedaj zadnje stene (prej stena za poslusalcem) in tu lahko slisimo se vecji oder, se jasnejso postavitev instrumentov, celo po globini, instrumenti poprimejo naravno velikost. Zelo, zelo in ekstra zanimivo.
Se nekaj je vredno omeniti, taka vrhunska postavitev iznici potrebo po pretirano dragih komponentah, vkljucno s kabli.
Bernijeva stojala so zelo uspesno ucvrstila okvir MG-jev in od tod tudi odlicna reakcija samega zvocnika, ki se odraza na tocnosti.
To je sistem, ki ga velja slisati.
Knowledge is not wisdom
Wisdom is not truth
Truth is not beauty
Beauty is not love
Love is not music
Music is the best !
FZ |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
NORDIC
|
Objavljeno: Čet Nov 24, 2011 09:14 Naslov sporočila: |
|
|
Lepo.
Torej praviš cca 3m od stene, predvidevam, da gre za postavitev zelo blizu stranskih sten, brez obrata navznoter?
Ko poslušaš za zvočniki, dejansko slišiš direkten zvok, ko se membrana "vrača". Če so zvočniki nekje na sredini sobe, podobno dosežeš, če zamenjaš + in - na zvočnikih. Vsaj z MG20, z drugimi modeli, ki imajo magnet le na eni strani je vseeno več razlike. Se motim?
LP, z |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
berni

|
Objavljeno: Čet Nov 24, 2011 10:16 Naslov sporočila: |
|
|
@zvocnik
Tako je, najpomembnejši faktor je prostor in postavitev v njem. To velja posebej za dipole. Ni je elektronike, ki bi lahko popravila vpliv sobe.
Seveda pa kljub temu elektronika ne sme dajati lastnega pečata(lampe, SS). V tem oziru pa je ESE lab ANU pre, več kot le priporočen izbor. V vsakem oziru vrhunska komponenta.
@nordic
Membrana se vedno vrača in odmika. Polariteto se da enostavno zamenjati ali zvočnike obrniti. To ni bistvo te postavitve ..
Je pa res, da 20.1 to omogočajo, saj so naprej in nazaj "enaki" zaradi push pull driverjev, nazaj so celo ribboni brez kletke.
Lahko bi zvočnike tudi obrnil in jih poslušal v HK setupu. Bistvo je,da se zmanjša odboj za zvočnikom, ki omogoča nemoteno širjenje zvoka v velik prostor. Pravtako se zmanjša odboj(razlika med odbitim in direktnim zvokom) med poslušalcem in zadnjo steno, ker smo relativno blizu stene.
Zaradi velike oddaljenosti zadnje stene pri reverzni postavitvi, se drastično zmanjša popačenje zvoka (prezgodnji odboj), barva zvoka inštrumentov postane izjemno naravna.
Pomembno je tudi, da se zadrži približno razmerje enakostraničnega trikotnika ali malo več in tudi nearfield pozicija poslušanja, ker se s tem na najlažji način minimira vpliv sobne akustike.
Toe in se ne uporablja, zvočnik je cirka 50-60 cm od stranskih sten(pri meni , enostransko žal..). _________________ Lp
Bernard
--------------
Live and let live. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
epic
Pridružen/-a: Sob Nov 2009 15:12 Prispevkov: 203 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Nov 24, 2011 14:40 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, tako je, kot pravita Zvočnik in Berni. Tudi sam lahko zatrdim in potrdim vse napisano - namreč, s svojim sistemom sem se v dnevni sobi neprestano spopadal, morda bolje rečeno - sistem je napadal mene. Za postavitev zvočnikov neprimeren ambient me je že skoraj prignal do roba, zvok mi je ves čas nekam uhajal in sočasno ga je bilo v določenem slišnem spektru preveč... Se po vseh tegobah po intuiciji odločil za selitev v mansardno sobo, kjer prevladujejo mavčne plošče in siporex in bil že po odigranih nekaj tonih povsem presenečen. Vse tisto, kar je bilo ušesom v napoto dotlej je izpuhtelo, muzika me več ne utruja, zvočna slika je stabilna. Odmik od zadnje stene nekaj manj kot 2m, na steni patch-work (deluje). Zdaj, končno, tudi lahko poslušam pri povsem sobni jakosti in je temu navkljub zvok še vedno bogat, nasičen a povsem nenaporen. Svoje k trenutnemu vtisu je gotovo doprinesla končna stopnja MC2 Audio, model T 1000 (2X750W/4 ohm), ki sem ji v prejšnjem okolju po krivici v mislih pripisoval del krivde za nekoliko agresiven zvok. V resnici je ravno nasprotno, aparat je, veliki moči navkljub, izredno kultiviran.
Berni, zelo sem vesel, da so se stvari zasukale v željeno smer. Smo pa ponovno pri že načetih temah - Magneplanarji nam lahko ponudijo veliko le v zares primernem okolju, tega pa podhranjeni ne zmorejo. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
zvocnik
|
Objavljeno: Pet Nov 25, 2011 00:54 Naslov sporočila: |
|
|
| NORDIC je napisal/a: | Lepo.
Torej praviš cca 3m od stene, predvidevam, da gre za postavitev zelo blizu stranskih sten, brez obrata navznoter?
Ko poslušaš za zvočniki, dejansko slišiš direkten zvok, ko se membrana "vrača". Če so zvočniki nekje na sredini sobe, podobno dosežeš, če zamenjaš + in - na zvočnikih. Vsaj z MG20, z drugimi modeli, ki imajo magnet le na eni strani je vseeno več razlike. Se motim?
LP, z |
V tem primeru gre lahko za 3 metre in boljse je celih 4 metre.
No, v tem primeru ne gre ravno zato, da zvocnike poslusas od zadaj, gre samo za izkusnjo, ki ti jo OB zvocniki omogocajo, da poslusas se v smeri, ko je razdalija za zvocnikom v nasprotni smeri se vecja kot s prve strani in lahko vidis kaj pomeni odmik od zadnje stene. Blizina stranskih sten pri OB ni kriticna, kar se lepo slisi pri Berniju, ker ima en zvocnik stransko steno drugi pa 'ne'.
Tu je se ena zanimiva izkusnja in to z zvocniskimi kabli. Ko ti OB zvocniki stojijo v 'nevtralni' poziciji, torej dovolj odmaknjeni od zadnje stene, torej na mestu, ko zvok postane koherenten, je vpliv zvocniskih kablov 'zanemarljiv'! Hmmm...
Knowledge is not wisdom
Wisdom is not truth
Truth is not beauty
Beauty is not love
Love is not music
Music is the best !
FZ |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
berni

|
Objavljeno: Čet Dec 29, 2011 14:50 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi pri Magnepanu se nekaj dogaja, predstavili bodo oz. na nek tih način so že, model 20.7, ki je naslednik 20.1.
http://www.magnepan.com/model_MG_207 _________________ Lp
Bernard
--------------
Live and let live. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
berni

|
Objavljeno: Čet Jul 19, 2012 13:28 Naslov sporočila: |
|
|
Očitno so tudi pri Magnepan-u spoznali, da njihove "noge" miso najbolj ustrezne in so dobivale ogromno kritik.
Trenutno so zamenjali majave noge z ovalnimi podstavki, ko bo dovolj denarja bodo utrdili pa še okvir.
 _________________ Lp
Bernard
--------------
Live and let live. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|