| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
nomad
Pridružen/-a: Pet Maj 2009 14:01 Prispevkov: 911 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Okt 21, 2010 13:29 Naslov sporočila: |
|
|
| vojko je napisal/a: | "Kitari pa dajejo zvok strune in če kdo ne ve natanko kaj dela zvok kakšnemu instrumentu, naj si pogleda glasbeni leksikon.
Strune so vpete in so zato resonantne, imajo fundament in višje harmonike; ohišje pa je reverbrantno, je samo akustični ojačevalec, ker pa ni linearen dodaja tudi svojo barvo reverbracijam, ki se v akustiki združijo z resonancami, ki so jih sprožile in rezultat je značilen zvok.
Torej bistvo dajejo kitari in violini strune in ne ohišje."
Ljubi bog!
Pa od kje misliš da pride harmonično, ritmično ravnovesje, prave tonske lege, tonska čistost, barva, resonantna dinamika, "timber" inštrumenta drugje kot iz trupa čela, kitare, violine? Vse skupaj in še mnogo več pa tvori vrhunski inštrument, njegov specifičen zvok skratka?
Pa četudi to pač potem samo čisto "suho" v studiju brez reverberacije prostora, posname mikrofon?
Pa menda ja ne misliš, da iz strun? ' '
Napni enkrat strune na lesen okvir, ne bo nič razen neartikuliranega drgnenja.
Po tej logiki bi vsak mizar lahko naredil vrhunsko čelo, samo mere trupa in strune mu daš?
Po tvoje električno čelo= Amatijevem čelu
Električna violina= Stradivarki
Ravno v teh reverberacijah ter dodani barvi osnovnemu tonu ter resonancah trupa je keč vrhunskega inštrumenta in razlika v barvi tona ter kvalliteti različnih violin.. (Linearnost mimogrede nima povsem nobene zveze z glasbo in inštrumenti.To je pojem iz fizike in se tiče samo "transducerjev" oz. njihove zaželjene lastnosti, da čimbolj linearno reproducirajo frekvenčni obseg, in s tem čim manj je mogoče popačijo osnovni signal, in s tem reprodukcijo glasbe.)
In sposobnost reproduciranja le teh je keč vrhunske in realistične audio reprodukcije. Pa ne samo inštrumenta samega, pač pa tudi reverberaciji in barvi inštrumentov med sabo, in prostora v katerem so posneti med seboj. Kar pa je že težja naloga, in malo zvočnikov to "razume", ker jih delajo ljudje, ki ne razumejo glasbe, predvsem pa so glasbeno neizobraženi.Enako kot ti pri brilijantnem posnetku klasike ne pomaga noben vrhunski tonski mojster z absolutnim obvladovanjem Pro toolsov, če nima pojma o notranji kompoziciji, izvedbi in klasični glasbi. Te stvari najbolje postavijo in obvladajo ditigenti-oni tudi vmes rečejo kdaj je to to in ok., in na koncu postavljajo končno zvočno sliko, četudi nimajo pojma o tehniki.
Že sama razlika med zelo dobro violinoino (s povsem istimi dimenzijami trupa, oz. po tvoje "akustičnim ojačevalcem") in vrhunsko je ogromna. To kar imamoi na cd-jih so večinoma Stradivarke, Guarnieri, Amati, Montagna. Pojdi pa si posnami eno povprečno, pa boš videl; ni zvoka pa je čisto vseeno kdo jo igra, al Oystrach al ena na diplomskem. In vseeno je tudi, na čem to potem poslušaš.
Sama togost ohišja je še najmanjši problem, to doseč je simpl ko pasulj.
Delat iz ohišja zvočilo s kakršnimkoli lastnim zvenom pa je tudi neumnost. Tega tudi nihče ne počne. Ta japonc pač malo bolj fetišistično izbira les, oz. še malo afne gunca poleg, pa šta? Kdo pa se v tem poslu ne
zmišljuje zgodbic ki prodajajo? Še buteljke ne prodaš več brez tega. Ohišje pa ima itak togo, kaj pa drugega?
Glede bas refleksov itd. pa drži, reševanje problemov, kjer jih že v osnovi nebi smelo biti. Oz. umetno stereoidno pumpanje tega, kar zvočnik po svoji bazični konštrukciji ni sposoben odigrati, pa se ga malo "podaljša". |
@Vojko – debatiraš v prazno, ker nihče ni trdil, da imajo vse violine enak zven. Govorili smo o bistvu violine in o tem kaj proizvaja zvok in ne o različnih zvenih različnih violin. Ohišje pač doda svoj zven, ne proizvaja pa zvoka. Tega proizvajajo strune.
Tudi če violini vzamem trup in ga zamenjam s pick upom, bo na koncu nastal zvok, ki ga bodo poslušalci identificirali kot violino. Če pa vzameš samo trup (pa tudi če je Stradivari), brez strun ne bo zvoka. Lahko boš malo pobobnal po trupu ampak nihče ne bo tega prepoznal kot violino.
Električna violina = Stradivarki - to si pripisal ti, kar sem rekel jaz je
Električna violina, Stradivari violina, ona tapoceni grozno zveneča violina = violina
Nihče ne zanika trud in znanje vseh mojstrov, ki poskušajo iz violin potegniti kar najboljši zven. Ampak tudi tiste tapoceni grozno zveneče violine, ki se štancajo nekje na Kitajskem in ki kakega mojstra niso niti od daleč videle, so tudi violine. In tudi električne violine so violine. Nič manj kot Stradivari.
Tale japonc pa ne gunca afne, ampak zavaja ljudi in služi na njihovi nevednosti. Drago jim prodaja svoj voodoo. Tale Kiso stane 13.800 EUR, če si zamisliš Hawaiian Koa les pa celih 20.800 EUR. In to za zvočnik, ki je vreden v materialu kakih 800 EUR. Za afne guncat zaračuna lepih 20.000 EUR. Je pač pogruntal, da se da mite drago zaračunati in od tega bolje živeti kot pa od poštenega inženiringa. Ali pa se mu o tem slednjem sploh ne sanja. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
nomad
|
Objavljeno: Čet Okt 21, 2010 13:39 Naslov sporočila: |
|
|
| ajka je napisal/a: | LP
Forum je za strpno izmenjavanje "pluralnosti" mnenj ...
@Nomad, take anarhistične in kolerične izjave ne "pristojijo" :
"Produkt zmedenega uma, ki z fiziko in akustiko nima nič."
|
Sorry če te to moti. Jaz pač povem kar mislim in to zelo neposredno. Življenje je prekratko da bi okolišili. No tu sem bil kljub temu malce diplomatski. Hotel sem samo povedati, da je tip nevednež in šarlatan, lahko pa da je samo malce bolj sofisticiran lopov. To kar počne ne samo da žali inteligenco ljudi, tudi denar jim krade iz žepov.
In takšni kot si ti, mu pri tem pomagajo, saj prepričujejo ljudi o vrednosti tega produkta. Ali pa še slabše, kot dealerji celo participirajo pri prevari. To je isto kot če bi navadne kable za 100 EUR prodajal za 10.000 EUR, dodal pa bi samo nek “magičen” oklep. To ni neka ideja iz DIY foruma, tu je majhen zvočnik, ki stane kot spodoben avto. In ne zaradi stroškov proizvodnje tega malčka, pač pa zaradi neke "magične" sposobnosti tega šarlatana. 800 EUR za proizvodnjo in 20.000 EUR za "tuned by mr. Kiso presonally".
Tu ne gre več za pluralnost in različne okuse ali svobodno izbiro, tu gre za nepoštenje, za navadno lopovščino.
| ajka je napisal/a: |
Pa ne samo ohišje tudi sam furnir ali barva ima svoj "zven" ...
Nekateri kar konkretno slišijo "različne" furnirje ali "barvne " obdelave ...
Že v osemdesetih je WILSON s svojim WATT monitorjem sprožil val polemik, ko je uporabil takrat "vrhunsko" ohišje in "zgolj" povprečne pogonske enote ... A kljub kritikam je začel drugačen pristop h konstruiranju "zvočnih" omaric ... Tisti, ki so "zaspali" v tem razvoju in so še vedno "oblikovali" v tlorisu in narisu "pravokotne" oblike zvočnikov iz "klasičnih" materialov, so doživeli še zadnji "hladen tuš" s pojavom povečini "italjanskih" zvočnih omaric iz polnega lesa, ki so v majhnem ohišju z majhnimi enotami naredile "zvočno velik zvočnik" in to za dostopen denar ... Koliko je sedaj še klasičnih ,povečini angleških proizvajalcev ?
"Analogija" in "piščalke" je za razumevanje zvoka, glasbe ...Prav vseeno je ali je to "preprosta" piščalka za oponašanje ptic ali "koncertni" klavir, principi so isti ... In ravno to "preprostost" in "nauk" o konstrukciji "piščalke" ne znamo "upoštevat" ...
Ne, z našo sofisticirano "elektronsko" reprodukcijo pa smo to anlologijo razrezali v "digitalne koščke", ki jih je vedno več (32bit/384kHz) in jih potem skušamo sestavit. Sestavljanje pa je " rezultat " napisanega programa, človeka ,ki morda nima nobenega stika z glasbo !!! Zato je pa na tržišču poplava DACov, a jih večina ne "zna z glasbo"
To "seciranje" in s tem še dodatno oviro pa velja tudi za "aktivce" z elektronsko kretnico !!! |
Ajka, tole me je pa dotolklo. Moram priznati da se s tako količino bulšita ne morem več boriti in tukaj priznam popolno predajo. Sem že razmontiral zvočnike iz svojega ATC-ja in danes si grem kupit dve kitari, da jih zmontiram vanje. Strune bom zaradi boljšega zvena kar pustil. Pa tudi vse tiste knjige o audiu in akustične ter elektrotehnične priročnike bom zmetal stran, saj sem si naročil knjigo o lovskih piščalkah. Tudi nekaj mojstrsko narejenih primerkov si bom nabavil, da se čimbolj natančno podučim kako popraviti sistem, da ne bo seciral glasbe na koščke. Prav veselim pa se poslušanja različnih zvenov lakov. Razmišljam da bi si nabavil različne barve, da bi jih usklajeval z glasbo; en lak za klasiko, drug za rock in če bo sreča še eden za jazz. Ali pa za različna razpoloženja. Bega me samo še to, da ima kitara 6 strun. Da ne bo slučajno potem glasba razsekana na 6 delov ? Bom za vsak slušaj pustil samo eno struno. Zdaj ko si me razsvetlil, so stvari res postale zelo preproste. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
vojcb
Pridružen/-a: Ned Maj 2008 17:41 Prispevkov: 455 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Okt 21, 2010 18:21 Naslov sporočila: |
|
|
Kiso zvočnike sem poslušal, izvor glasbe je bil gramofon Dr. Feickert, (če sem prav napisal) zvok je bil dinamičen, hiter, bas dober, ampak se strinjam z nomadom kar se tiče denarja, tole je nateg. Ta zvok ni vreden teh evrov.
LP |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ajka
Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00 Prispevkov: 3193 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Čet Okt 21, 2010 19:14 Naslov sporočila: |
|
|
LP
Ja Kiso je zelo drag zvočnik, še prav posebaj , če ga primerjamo z omenjenim Voxativ Ampeggio , kjer je cena osnovnega modela 14.000€ .
Ko pa Kisota primerjamo z "ultimativnimi" monitorji se cene prav tako vrtijo od 10-15.ooo€ , medtem ko sta Hansen in Magico še krepko dražja . S tem, da je v nekatere vloženega manj ročnega dela, cenejših materialov ali pa so celo produkt "tekočega" traku .
Vse prevečkrat "gledate cene" v absolutnem smislu . Nateg je lahko ravno tako zvočnik za 5000,1000 ali 300€ , če je zvočnik kitajski cenen vlitek ohišja s tekočega traku za nekaj € in na njem "znana nalepka", samo tega ne opazite !!! _________________ ~ ** ~
Nazadnje urejal/a ajka Pet Okt 22, 2010 01:39; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: - |
|
 |
NLP
Pridružen/-a: Tor Nov 2009 10:01 Prispevkov: 1035 Kraj: Drugje
|
Objavljeno: Pet Okt 22, 2010 01:26 Naslov sporočila: |
|
|
... kakor koli... marsikaj od tega je zelo jasno kar je napisano, večkrat sem probal opozarjati okoli tega in podobnega... ne bodite tako naivni, vrtite se okoli nekih "fizik" in "metafizik", nepotrebna filozofiranja... karkoli komerkoli to bilo kaj pomeni... res je vse bolj tak, ŽAL NI nekih jakih mitov... smešno - škoda da jih ni ker bi bile stvari bolj preproste!... ljudje smo pač nagnjeni in potrebujemo mite, jih izjemno radi ustvarjamo...
Kar se v škatli zvočnika dogaja se dogaja skoraj! vse enako tudi v prostorih (http://www.planetaudio.si/portal/index.php?showtopic=3685).
Vedno bolj so priljubljena vlita aluminijska ohišja (rigidnost/lahkost) prav iz teh razlogov kaj lahko škatla doda/odvzame.
Boljše rigidnejše ohišje lahko tudi "upraviči"/"nadomesti" izbor nekoliko cenejših/manj kvalitetnih driverjev, ojačevalcev...
Vsekakor tema povsem zase.
Analogija:
sem že večkrat omenjal okoli akustike poslušalnic; čim manj aktivnega tretmana, čim več pasivnega, čim manj/nič membran, resonatorjev... če je le mogoče štartajte obdelavo prostorov od zidanih rigidnih sten in ne od membranskih gips ipd. površin.
Na kratko.
Za finto en svež glorificiran review audiofilskih/mastering/studio zvočnikov:
http://www.nxtbook.com/nxtbooks/newbay/par_201010/index.php#/24
Veste nikdar se ne bodo naveličali... marketing pač... pa sploh ne da bi bili napačni oz. dobri... dobrodošli v kapitalizmu in ogromnem morju zmedenih duš. _________________ Nenad P. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mestn pu

Pridružen/-a: Sre Jan 2009 22:21 Prispevkov: 2635 Kraj: domžale
|
Objavljeno: Pet Okt 22, 2010 12:13 Naslov sporočila: |
|
|
Vojko, Ajka, Nomad.
Ves čas berem debato, uživam, se učim in vsak od vas ima po svoje prav.
Vsak od vas ima ali obrajta svoj najljubši set, ali par takih, ki pa so po konceptih drugačni, da bolj ne bi mogli biti.
Konec koncev lahko končamo kar pri slew ratu ojačevalcev, ki jih preferirate(da uporabim srbizem).
100% prisegate na drugačne.
Gradnja omaric po principu telesa godal verjetno da nekaj ekstra pri podajanju takih instrumentov in pri nekih sipl zasnovah v manjših sobah.
Najbolj so me fascinirali Cabasse, kar niti ni čudno, saj imajo smiselno implementiran uniphase design, še ena redkost, nasploh so from scratch grajeni drugače kot kolmkište z driverji.
You Tube zvok gor ali dol, ampak našpičeno uho zastriže ob posnetku Cabasse z horni in sline se mi pocedijo kot staremu psu, ko zavoha klobaso.
Vseeno me zanima, kako kaj furajo še kaj drugega kot godala, čeprav sumim, da tako veliki driverji z tako sofisticirano zasnovo to speljejo lepo. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
vojko
Pridružen/-a: Ned Maj 2008 16:50 Prispevkov: 946 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Pet Okt 22, 2010 13:24 Naslov sporočila: |
|
|
Lepo, o tem sem že preveč pisal. Fascinantna je naravna resonanca ,barva , separacija, dinamika in hitrost akustičnih inštrumentov in zasedb. Bas pa res premika zrak, pa nič ne "buta (v 90%), bol diha in zapolnjuje prostor. Če pa inštrument"pribije" pa rukne tud on. Ker je kompresijski čutiš detajle in barvo inštrumentov v basu (drugje je to zelo redko), v glavnem "piha in kolorira". Včasih ko je posnet na meji slišnosti je zraven, zaznavaš čeprav "ne špila". Pomoje to tudi zeli vpliva na srednje in visoke, lepše stojijo.Vseskupaj pa se nič ne "matra" , čutiš da je zadaj še krepko "predimenzionirano", ne vem, kot da bi vozil navitega 1.3 16W ali pa 5000ccm. Tako kot je enkrat rekel Kuzma:"Muzika so srednji, pa mal zgoraj in spodaj"-čist isti felling je. V bitsvu zelo naravno.
Je pa koncept postavitve povsem drug,kot pri sodobnih zvočnikih. Veliki Cabasse so delani za velike sobe. In morajo stat vsaj 4m narazen, posluša pa se na cca. 6. Taki so napotki v brošuri, pa na real Spl, to potem postavi izvedbo zares v sobo. Pa za Cabasseja so bili relevantni živi poosnetki klasike, 2-4 mikrofoni pa konc. In to špila res briliantno. Je pa če je soba res velika to povsem normalna jakost.
Delani so bili za Francoske domove(premožnih), B &W pa je imel drugo filozofijo, navtilusi iz tistega časa ipd. se vse postavlja na cca 2m-kot tudi vse danes.
Je pa res absurd kupit take rakete-potem pa jo poslušat 2m narazen in 3m stran na 25m2, kar se dela danes.
Tega ne razumem. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
vojko
|
Objavljeno: Pet Okt 22, 2010 13:32 Naslov sporočila: |
|
|
Je pa pri studijski produkciji, kjer je veliko zlimitiranega in skompresiranega dokaj dolgočasen. Vse igra "flat", in ga sploh ne "požene"-ni reliefa, vse je v isti "liniji". Občutek imam da zato, ker je tako linearen, hkrati pa takrat takrat špila na 15%. Dost dolgočasno.
Če je posnetek posnet z vsaj približkom naravne dinamike pa je spet ok., tud če je čisto "podrt".
Kot vsi, dobre in slabe plati. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
nomad
|
Objavljeno: Pet Okt 22, 2010 14:43 Naslov sporočila: |
|
|
| mestn pu je napisal/a: | Vojko, Ajka, Nomad.
Ves čas berem debato, uživam, se učim in vsak od vas ima po svoje prav.
Vsak od vas ima ali obrajta svoj najljubši set, ali par takih, ki pa so po konceptih drugačni, da bolj ne bi mogli biti.
Konec koncev lahko končamo kar pri slew ratu ojačevalcev, ki jih preferirate(da uporabim srbizem).
100% prisegate na drugačne.
Gradnja omaric po principu telesa godal verjetno da nekaj ekstra pri podajanju takih instrumentov in pri nekih sipl zasnovah v manjših sobah.
Najbolj so me fascinirali Cabasse, kar niti ni čudno, saj imajo smiselno implementiran uniphase design, še ena redkost, nasploh so from scratch grajeni drugače kot kolmkište z driverji.
You Tube zvok gor ali dol, ampak našpičeno uho zastriže ob posnetku Cabasse z horni in sline se mi pocedijo kot staremu psu, ko zavoha klobaso.
Vseeno me zanima, kako kaj furajo še kaj drugega kot godala, čeprav sumim, da tako veliki driverji z tako sofisticirano zasnovo to speljejo lepo. |
Vsi ne moremo imeti prav, še posebej ne pri tako osnovnih in pomembnih zadevah. Tu ne gre za dva enakovredna pogleda, temveč je eden pravilen, drug pa popolnoma napačen.
Gradnja omaric po principu teles instrumentov, se pravi takšnih ki namerno dodajajo svoj zven ni ena izmed možnosti, ampak naravnost katastrofalna napaka, ki je v popolnem nasprotju s tem kaj naj bi bil Hi-Fi. Bolj jasno kot je to napisal Jimmy Hughes (Hi-Fi Choice the Collectrion 2010, str. 10) se skoraj ne da, zato ga bom kar citiral:
“The very term high-fidelity implies faithfulness – nothing added, nothing taken away. Metaphorically speaking, the aim of purist hi-fi could be likened to the removal of additives and flavour-enhancers from food, so you actually get to taste what’s underneath.”
Če zvoku dodajaš zven, gre velika zvestoba v maloro. Ti zvočniki pač preprosto niso Hi-Fi, zato tudi niso audiofilski zvočniki.
Kiso, pa ne da so samo napačni zvočniki s stališča Hi-Fija, ampak so zaradi svoje cene tudi nateg. Na visoke cene smo se že navadili, tako da tu ni problem višina cene, temveč to kaj za ta denar dobiš. Samo za primerjavo, nekje za isto vsoto se da kupiti Magneplanar MG 20.1, mbl 115, B&O smrekce, tavelike aktivne PMCje in ATCje (tudi SCM 150 A), dvojne Quad ESL 2905, Avantgarde Duo, B&W Nautilus 800 Diamond ... skratka za ta denar lahko dobite tudi vaše poslednje zvočnike.
Glede Cabasse pa se z Vojkotom precej strinjam. “Francoski zvok” mi je bil vedno bliže kot pa “angleški” ali “ameriški” (velja za 80tha in zgodnja 90ta, danes zvok nima nič več z raznimi nacionalnimi šolami). Zvok francoskih zvočnikov je bil bolj čist, bolj dinamičen in živ. Medtem ko so šli angleži in američani na bolj speglan zvok z niskim izkoristkom, so francozi vedno delali zvočnike nad 90dB/W/m. Alabatros sem tudi slišal v živo, ampak takrat je bila cena zame nedosegljiva (cca 15.000 DEM plus carina – takrat si za to dobil dva Yugota 55). Razlog zakaj se niso prijeli je deloma že navedel Vojko v gornjem postu. Razni B&W in podobni so bili zaradi poudarjenih srednjih basov in visokih frekvenc v kratkih demonstracijah z zgodnjo pop in rock digitalno produkcijo bolj atraktivni. Audiofili so začeli preizkušati zvočnike z dvominutnimi odlomki iz cedejev in zato so se odločali za tak zvok, ki je v bistvu zelo lepo zapakiran v celofan brez neke prave vsebine. Od 90tih naprej zvočniki takorekoč nimajo več pravega timbra. Vse je postalo bolj plastično in kovinsko. Mogoče je tudi to razlog, da so se začeli pojavljati takšni zvočniki, kot je Kiso, nenazadnje je to razlog za uspeh Sonus Fabra in ostalih italijanov. Vendar je iskanje timbra v aditivih napaka.
Prav zaradi pravilnega timbra Cabasse še danes presegajo večino sodobnih zvočnikov.
Sicer pa so meni po zvoku tudi najbližji Avantgarde, pa ATCji (ne v studijskem okolju ampak v kontekstu hi-end sistema), med pasivnimi zvočniki so podobni (dinamika, timbre, odlična reprodukcija naravnih instrumentov, preveč producirana glasba zveni procesirano in nezanimivo) Redheko in Kinoshita. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mestn pu

Pridružen/-a: Sre Jan 2009 22:21 Prispevkov: 2635 Kraj: domžale
|
Objavljeno: Pet Okt 22, 2010 15:09 Naslov sporočila: |
|
|
Pri majhnih do nekje srednjih zvočnikih, predvidevam in na lampah se verjetno da dobit več filinga daljšega izzvenevanja, malce bolj naraven body godal in akustičnih kitar na ta način in to je vse.
Daleč od Cabasse.
Purizem je moja jed, seveda pa bi v simpl in dobrih aktivcih pričakoval dober Mos Fet, plus lampo v DACu, da bi bila zadeva manj sterilna in to bi že bilo blizu temu, da ne bi bila pulzna sterilnost tranzistorjev v glasbi moteča na dalši rok. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
vojko
|
Objavljeno: Pet Okt 22, 2010 17:27 Naslov sporočila: |
|
|
Redheko so mi všečj (' '). Če nebi bilo Cabasse bi imel baš to. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ajka
|
Objavljeno: Pet Okt 22, 2010 19:46 Naslov sporočila: |
|
|
LP
@Nomad pravi :
Kiso, pa ne da so samo napačni zvočniki s stališča Hi-Fija, ampak so zaradi svoje cene tudi nateg. Na visoke cene smo se že navadili, tako da tu ni problem višina cene, temveč to kaj za ta denar dobiš. Samo za primerjavo, nekje za isto vsoto se da kupiti Magneplanar MG 20.1, mbl 115, B&O smrekce, tavelike aktivne PMCje in ATCje (tudi SCM 150 A), dvojne Quad ESL 2905, Avantgarde Duo, B&W Nautilus 800 Diamond ... skratka za ta denar lahko dobite tudi vaše poslednje zvočnike.
Nomad sedaj se pa moraš odločit ali boš "razbijal mite" ali pa kar na horuk naštel nekaj firem , ki vlagajo več v "marketing" kot pa v " pravi razvoj" ... Nekaj zgoraj naštetih živi zgolj od stare slave in "znane nalepke" , ki se prodaja ...
Večino Kiso zvočno krepko prekaša, tistih, ki "igrajo" ki nudijo zelo veliko za svoj denar ne poznaš še manj,da bi jih slišal, žal ...
To seveda ni nič narobe,če je to "tvoj" okus in mnenje , zelo narobe pa je,da tvojo resnico prodajaš za " čisto zlato" ...
Škoda je, ker res veliko bereš a si premalo "not", da bi res vedel kje so pravi miti ali pa nategi ... Svetovni "tekstopisci",ki jih tako rad navajaš so ravno tako krvavi pod kožo, nekateri še prav posebaj tudi z zelo "rdečimi" nosovi ...  _________________ ~ ** ~
Nazadnje urejal/a ajka Sob Okt 23, 2010 14:03; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
DOLAR
Pridružen/-a: Tor Jul 2009 14:03 Prispevkov: 746 Kraj: bUNGA bUNGA
|
Objavljeno: Pet Okt 22, 2010 21:07 Naslov sporočila: |
|
|
Sicer sem utrujen po izjemno napornem tednu, ampak bom poskusil izrazit svoje navdušenje. Človeka kar mine do hifija, ko prebira vse te veleumnosti. Vse sami vrhunski strokovnjaki so izgleda v hi-fi industriji, ki prodajajo izjemne komponente po 20 jurjev. Kar čudno se mi zdi kako je možno da lahko spodobne proizvajalce avtomobilov preštejemo na prste dveh rok, za televizorje zadostuje že ena roka, v audio industriji pa so vsi sami šamani. Na tisoče jih je. Že na balkanu imamo malo morje šamanov. Da ne govorim o šamanih ki slišijo MHz-e.
Očitno v tej industriji ne rabiš bit nek biser, da sestaviš spodoben produkt, niti tega ne rabiš naredit, ker je na koncu že povprečno lahko vrhunsko in po 10-20 jurjev hkrati zelo poceni Sploh če prideš v kako revijo al pa na kak hifi pejđ. Ne rabiš niti veliko zagonskega kapitala za zagon proizvodnje, profiti pa so tako visoki, da omogočajo preživetje tisočim šamanov, sicer ne vem kako bi jih lahko bilo toliko. Umazan marketing, neznanje končnega potrošnika in snobovski efekt naredijo svoje, tako da se že kabli prodajajo po 10 jurjev.
Potem, ko te revije prepričajo, da je nek kabel za 10 jurjev good value ti še nek audio znalac na forumu prijavi, da so nategi lahko še večji pri komponentah za 300 EUR in da cen ne smeš gledat v absolutnem smislu To je to. Potem samo še skočiš v trgovino, da si kupiš zvočnik v obliki kontrabasa za 20 jurjev in si prepričan, da si zmagal. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ajka
|
Objavljeno: Pet Okt 22, 2010 21:47 Naslov sporočila: |
|
|
| DOLAR je napisal/a: | Sicer sem utrujen po izjemno napornem tednu, ampak bom poskusil izrazit svoje navdušenje. Človeka kar mine do hifija, ko prebira vse te veleumnosti. Vse sami vrhunski strokovnjaki so izgleda v hi-fi industriji, ki prodajajo izjemne komponente po 20 jurjev. Kar čudno se mi zdi kako je možno da lahko spodobne proizvajalce avtomobilov preštejemo na prste dveh rok, za televizorje zadostuje že ena roka, v audio industriji pa so vsi sami šamani. Na tisoče jih je. Že na balkanu imamo malo morje šamanov. Da ne govorim o šamanih ki slišijo MHz-e.
Očitno v tej industriji ne rabiš bit nek biser, da sestaviš spodoben produkt, niti tega ne rabiš naredit, ker je na koncu že povprečno lahko vrhunsko in po 10-20 jurjev hkrati zelo poceni Sploh če prideš v kako revijo al pa na kak hifi pejđ. Ne rabiš niti veliko zagonskega kapitala za zagon proizvodnje, profiti pa so tako visoki, da omogočajo preživetje tisočim šamanov, sicer ne vem kako bi jih lahko bilo toliko. Umazan marketing, neznanje končnega potrošnika in snobovski efekt naredijo svoje, tako da se že kabli prodajajo po 10 jurjev.
Potem, ko te revije prepričajo, da je nek kabel za 10 jurjev good value ti še nek audio znalac na forumu prijavi, da so nategi lahko še večji pri komponentah za 300 EUR in da cen ne smeš gledat v absolutnem smislu To je to. Potem samo še skočiš v trgovino, da si kupiš zvočnik v obliki kontrabasa za 20 jurjev in si prepričan, da si zmagal. |
LP
Nekateri pa res še živite v "socializmu" !!??
Pa saj ste "podpisali, da gremo v kapitalizem", sedaj vam pa ne "sede" ...
Največji nateg so ravno "beli ovratniki", ki ti "vzamejo" iz denarnice sam 1€ in ti nimaš nič od tega ... Problem je ker tega ne opazite, da se ta vrhunska lopovščina dogaja tisočim,več milijonom ljudi in so seštevki megalomanski in to vsak dan !!!
Zvočnik pa kupiš ali ne kupiš, je tvoja izbira, tukaj ni nič spornega ...
V hi-fiju je nateg ,če ti piše WBT pa to ni, ali pravi furnir pa je samo imitacija v papirju ali " karbonska membrana" pa je samo "tapeta" ali veliki kondenzator znotraj pa majhen,ki funkcionira, ali pa lampica, ki samo sveti a ni v fuknciji !!!
Evo nekaj za cca trikrat manjšo ceno ... Vsak sam pa more presodit, koliko več "glasbe" mu odtehta "bistveno več denarja" !? _________________ ~ ** ~ |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
DOLAR
Pridružen/-a: Tor Jul 2009 14:03 Prispevkov: 746 Kraj: bUNGA bUNGA
|
Objavljeno: Pet Okt 22, 2010 22:04 Naslov sporočila: |
|
|
Ja ajka pa še tisto foro povej, da ti raje ješ v restavraciji kot v menzi.
Problem, ki ga vidim jaz je, da ti v audio "restavracijah" zelo radi servirajo hrano iz menze po cenah iz restavracij, pa se ljudje tega sploh ne zavedajo. Skoraj vsakdo loči dobro kosilo od slabega, redko kdo pa dober zvok od povprečnega. Zelo dobro pa ljudje ločijo drag audio od cenenega, ker za ego je že cena super, če pa je še v lepi škatli ali kontrabasu.... In dragega je zelo veliko, dobrega pa ne ravno tako veliko. Ampak kot praviš ajka tako škatle kot kontrabasi vse je v hiendu vrhunsko. Tukaj ni slabih stvari. Drago je poceni in poceni drago, ampak mi tega ne vemo. Zato si tu ti, da nas razsvetliš. Jaz mislim, da zna vsak bebec naredit zvočnik za 20 jurjev (ne zna sicer vsak dobrega), dobrega za par jurjev pa naredi bolj malo proizvajalcev. Me prav zanima kdaj bo kak izmed šamanov začel prodajati svojo robo za studijske namene. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|