Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

VINCENT sv-236 mk
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
HIFRIK

Pridružen/-a: Tor Feb 2009 20:40
Kraj: M.Sobota

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 25, 2010 16:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

jože je napisal/a:
pozdravljen saso68

Če je šum moteč, potem sta verjetni dve stvari.
Ojačevalec ne dosega razmerje signal šum >90dB ali pa ti zelo dobro slišiš.
Če ojačevalec ne dosega razmerje signal šum >90dB, potem je verjetno najboljša rešitev reklamirati ojačevalc pri dobavitelju, ali pa jih vsaj vprašati za mnenje?!

Tudi jaz imam Vincent SV236mk kupljen lani na začetku leta, ker sem nekje na spletu prebral, da SV236 šumi sem postal pozoren na to. Ko sem se končno odločil za nakup, sem pazil na to, da bo nova Mk verzija SV236. Lahko rečem, da pri meni ne slišim nobenega šumenja. Zvočniki so Jamo E875 občutljivost 89dB.
Glede na to da je tvoj SV236 tudi Mk verzija bi moral imeti odnos signal šum večji od 90 db kar bi moralo biti popolnoma neslišno na razdalji poslušanja.
Izgleda da pri Vincentu niso zelo dosledni kar se tiče podatkov v navodilih za uporabo pri mojem ojačevalcu je podatek signal šum 80dB ???? (ni podatka pri katerih pogojih je to merjeno) ??? Na Angleški strani je podatek 80dB??? Na uradni spletni strani je podatek 90dB Verjetno meritev pri nominalni mči to je 150W kar še vedno zadostuje za nemoteno (brezšumno) poslušanje glasbe. Preračunano na glasnost pri 50mW je odnos 55dB kar je pa že zelo na meji. Enako ugotavlajo pri testu v reviji www.Audio.de. Izmerli so 85dB in to komentirali kot tesen izid.
Pri pregledovanju podatkov pri različnih proizvajalcih npr. NAD C352 ojačevalec ima podatek definiran 100dB pri izhodni moči 1W in 120dB pri 80W. (preračunano na 50mW 87dB Odličen rezultat!)
Glede elektronk: Elektronke sem zamenjal ca po enem mesecu in ne morem reči, da so originalne šumele ali da bi bile slabe. Zamenjal sem jih z JJ ECC803S (priporočljivo za hi fi)
Elektronka ima daljšo anodo od originalne 12AX7B. Po mnenju nekaterih zelo izenačen zvočni spekter od basa do visokih tonov. Tudi glede šumenja naj bi bila boljša od originalne.
Na Nemškem forumu sem zasledil enako temo, ki jo je sprožil nekdo, ki je kupil tri leta star ojačevalec SV236. Pritožuje se, da mu ojačevalec šumi moteče na razdalji poslušanja. Z zamenjavo elektronk ni uspel zmanjšati šuma. Ojačevalec je potem priključil kot predojačevalec na izhodno stopnjo Pioneerjvega Recieverja in ugotovil, da se je šum zelo zmanjšal (slišen samo še na razdalji ca 30cm od zvočnika. To pomeni, da končna stopnja v negovem primeru prispeva k šumenju. Običajno končne stopnje niso problematične glede šumenja??).
Predlagam, da narediš ta test, tako boš vsaj vedel v katerem delu ojačevalca pride do šumenja.
Pri tem je treba paziti, da na vhod ojačevalca ni priključen vir ki šumi; najbolje CD player!
Pri normalnem poslušanju pritisneš pavzo na CD-plajerju in poslušaš če je šum prisoten, oziroma koliko ga je. Za hiter test bi to moralo biti OK.

Sem malo testiral in ugotovil, da šum ni prepoznaven oz.slušen na točki poslušanja ampak na bližji razdalji (do 50cm). Ampak vseeno me matra firbec, da bi zamenjal cevi. Imam ponudbo za Jan-Philips 5751 za 60 eur /3 kose. Edino kar me moti je, da imajo baje za 30% nižji gain kot 12ax7 ( http://thetubestore.com/gainfactor.html )

Kaj bi to pomenilo za signal? Ali bi kaj vplivalo na šum, ki pa kot sem omenil ni moteč na točki poslušanja, ali bi samo zmanjšal moč ojačevalca in barvo zvoka?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
ajka

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 25, 2010 18:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

saso68 je napisal/a:
jože je napisal/a:
pozdravljen saso68

Če ojačevalec ne dosega razmerje signal šum >90dB, potem je verjetno najboljša rešitev reklamirati ojačevalc pri dobavitelju, ali pa jih vsaj vprašati za mnenje?!

Tudi jaz imam Vincent SV236mk kupljen lani na začetku leta, ker sem nekje na spletu prebral, da SV236 šumi sem postal pozoren na to. Ko sem se končno odločil za nakup, sem pazil na to, da bo nova Mk verzija SV236. Lahko rečem, da pri meni ne slišim nobenega šumenja. Zvočniki so Jamo E875 občutljivost 89dB.
Glede na to da je tvoj SV236 tudi Mk verzija bi moral imeti odnos signal šum večji od 90 db kar bi moralo biti popolnoma neslišno na razdalji poslušanja.
Izgleda da pri Vincentu niso zelo dosledni kar se tiče podatkov v navodilih za uporabo pri mojem ojačevalcu je podatek signal šum 80dB ???? (ni podatka pri katerih pogojih je to merjeno) ??? Na Angleški strani je podatek 80dB??? Na uradni spletni strani je podatek 90dB Verjetno meritev pri nominalni mči to je 150W kar še vedno zadostuje za nemoteno (brezšumno) poslušanje glasbe. Preračunano na glasnost pri 50mW je odnos 55dB kar je pa že zelo na meji. Enako ugotavlajo pri testu v reviji www.Audio.de. Izmerli so 85dB in to komentirali kot tesen izid.
Pri pregledovanju podatkov pri različnih proizvajalcih npr. NAD C352 ojačevalec ima podatek definiran 100dB pri izhodni moči 1W in 120dB pri 80W. (preračunano na 50mW 87dB Odličen rezultat!)
Glede elektronk: Elektronke sem zamenjal ca po enem mesecu in ne morem reči, da so originalne šumele ali da bi bile slabe. Zamenjal sem jih z JJ ECC803S (priporočljivo za hi fi)
Elektronka ima daljšo anodo od originalne 12AX7B. Po mnenju nekaterih zelo izenačen zvočni spekter od basa do visokih tonov. Tudi glede šumenja naj bi bila boljša od originalne.
Na Nemškem forumu sem zasledil enako temo, ki jo je sprožil nekdo, ki je kupil tri leta star ojačevalec SV236. Pritožuje se, da mu ojačevalec šumi moteče na razdalji poslušanja. Z zamenjavo elektronk ni uspel zmanjšati šuma. Ojačevalec je potem priključil kot predojačevalec na izhodno stopnjo Pioneerjvega Recieverja in ugotovil, da se je šum zelo zmanjšal (slišen samo še na razdalji ca 30cm od zvočnika. To pomeni, da končna stopnja v negovem primeru prispeva k šumenju. Običajno končne stopnje niso problematične glede šumenja??).
Predlagam, da narediš ta test, tako boš vsaj vedel v katerem delu ojačevalca pride do šumenja.
Pri tem je treba paziti, da na vhod ojačevalca ni priključen vir ki šumi; najbolje CD player!
Pri normalnem poslušanju pritisneš pavzo na CD-plajerju in poslušaš če je šum prisoten, oziroma koliko ga je. Za hiter test bi to moralo biti OK.

Sem malo testiral in ugotovil, da šum ni prepoznaven oz.slušen na točki poslušanja ampak na bližji razdalji (do 50cm). Ampak vseeno me matra firbec, da bi zamenjal cevi. Imam ponudbo za Jan-Philips 5751 za 60 eur /3 kose. Edino kar me moti je, da imajo baje za 30% nižji gain kot 12ax7 ( http://thetubestore.com/gainfactor.html )

Kaj bi to pomenilo za signal? Ali bi kaj vplivalo na šum, ki pa kot sem omenil ni moteč na točki poslušanja, ali bi samo zmanjšal moč ojačevalca in barvo zvoka?

LP

Manjši gain,bolj odprt volume še večji šum ...
Ima pa večina hibridov večji šum in tudi brum se zna pojavit...
Dokler to ne sega v slišni spekter je OK ...
HIFRIK

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 25, 2010 18:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ajka je napisal/a:
saso68 je napisal/a:
jože je napisal/a:
pozdravljen saso68

LP

Manjši gain,bolj odprt volume še večji šum ...
Ima pa večina hibridov večji šum in tudi brum se zna pojavit...
Dokler to ne sega v slišni spekter je OK ...

Torej se ne splača dajat 60 eur za nove lampe, ali kaj?
Nazaj na vrh
ajka

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 25, 2010 19:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

LP

Dobra lampa je dobrodošla zaradi napredka v zvoku ...5751 jih je kar nekaj...
Jan-Philips 5751 s plavim napisom jih je vse polno na trgu in je cena 15-20 € po kosu,več niso vredne ...

Veliko boljša je tista z zelenim napisom ...

Še boljša pa je GE ... Vse niso dražje od 60 € ...

HIFRIK

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 23, 2010 21:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Evo, lampe zamenjane. Jan-Philips 5751, napis je sicer zelen, ne vem pa če so GE ? Sedaj pa uigravanje.

Prvi vtis: šuma je definitivno manj, zaradi manjšega gaina je treba potenciometer malo bolj odpret, kar pa ni problematično, ker je moči zadosti.
Sicer nisem nek ekspert za definiranje zvoka, ampak kljub neuigranosti, je zvok dosti boljši (bolj odprto srednjetonsko področje) glede na kitajske lampe ali Elektro-harmonixove 12ax7.

Skratka, absolutno se splača nabavit lampe Jan 5751. Kupil sem jih pri: http://www.diyparadiso.com/. Možakar je zelo korekten in pošten.
Nazaj na vrh
berni

Pridružen/-a: Pon Jan 2010 11:49
Kraj: maribor

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 23, 2010 21:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

dobra stran za lampe v Nemčiji je tudi
http://www.tubeampdoctor.com/
sem nabavil bendix 2c51, 6385 namesto kitajskih 6n3p za cd player
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tromba

Pridružen/-a: Pon Jul 2008 21:37
Kraj: Okolica LJ

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 23, 2010 21:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

TAD 7025 ali pa TAD 7025/E83CC so menda zelo dobre lampe.

Preverjeno pa je TAD ECC 803 S odlična lampa!
Nazaj na vrh
tromba

Pridružen/-a: Pon Jul 2008 21:37
Kraj: Okolica LJ

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 23, 2010 21:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mnogo boljše od omenjenih JAN Philips pa so 7025 GE in Sylvania 7025.
Nazaj na vrh
jože

Pridružen/-a: Sre Dec 2009 18:30
Kraj: Jesenice

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 02, 2010 16:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zelo OK, da je bil nakup upravičen in uspešen.
Hvala za informacije, tudi jaz sem že malo razmišljal o nabavi še enih lamp zaradi testa, kaj bi mi bolj ustrezalo, ali bi to bila 5751 ali morda 7025.
Medtem sem pregledal konfiguracijo ojačevalca in ugotovil:
-Lampa v »oknu« je prva za oba kanala ½ za vsak kanal. Signal gre iz relejev na potenciometer za glasnost in nato na lampo v »oknu«. Od tu gre signal na obe preostali lampi. ½ kot ojačevalec druga polovica kot buffer za vsak kanal.
Za testiranje lamp pomembno da sta obe lampi v ojačevalcu enaki, medte ko je lahko lampa v »oknu« iz druge serije (ker je prva v ojačanju tudi najbolj prispeva k temu koliko bo ojačevalec šumel).
Pregledal sem med starimi lampami in našel eno starejšo MINIWATT ECC83.
Test je pokazal da je zelo vredu. Tako, da imam sedaj MINIWATT ECC83 v »oknu« v kombinaciji z dvema JJ ECC803S (nabavljene v SLO v TRM Audio). Zaenkrat sem z zvokom zelo zadovoljen in se še nisem odločil za dodatne nakupe in eksperimmente.
Nazaj na vrh
HIFRIK

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 06, 2010 12:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Imam ponudbo za SACD player Marantz SA 15s1 (sicer je star 6 let). Za približno enak denar dobim tudi SA8003.
Ali je že kdo testiral omenjena playerja z Vincent-om 236 ?
Mogoče kakšen nasvet pri nabavi CD playerja (priporočljivo je da podpira
SACD format). Ožji izbor: gornja Marantza, NAD m5, Pioneer D9...
Nazaj na vrh
before

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 19:23
Kraj: Ruše

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 06, 2010 20:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

saso68 je napisal/a:
Imam ponudbo za SACD player Marantz SA 15s1 (sicer je star 6 let). Za približno enak denar dobim tudi SA8003.
Ali je že kdo testiral omenjena playerja z Vincent-om 236 ?
Mogoče kakšen nasvet pri nabavi CD playerja (priporočljivo je da podpira
SACD format). Ožji izbor: gornja Marantza, NAD m5, Pioneer D9...

V rangu "normalnega denarja" vsekakor Sony SCD-XA 5400ES ali Pioneer PD-D9Mk2 ali Yamaha CD-S2000.

Audiohedonist
Nazaj na vrh
HIFRIK

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 18, 2010 16:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Evil or Very Mad
spet zamenjal lampe. Nazaj na stare - kitajske originalne.
Namreč pri prejšnjih lampah Jan-5751 se mi je pojavil precej moteč zvok (prasketanje-rahlo pokanje) v levem kanalu (pri zamenjavi lamp levo-desno se je šum prenesel na desni kanal). Zgleda da mi je prodajalec "podvalil" precej rabljeno lampo, druge razlage verjetno ni.
Po zamenjavi prasketanje ni več slišno Very Happy
jože

Pridružen/-a: Sre Dec 2009 18:30
Kraj: Jesenice

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 25, 2010 18:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

saso68

Glede motečega prasketanja v enem od kanalov
Pregledal sem podatke o elektronki 5751 in jih primerjal z podatki za ecc83.
Ecc83 ima napetost Uk/f 180V lahko tudi 200V razlićno od proizvajalca, medtem ko pa sem našel podatek za GE 5751 Uk/f90V.
Elektronki na vezju sta po ½ kot katodni sledilnik (buffer) in druga polovica kot ojačevalna stopnja. Tako je katoda bufferja na pozitivnem potencialu.
Napetosti izmerjene v mojem Vincentu236 originalne elektronke 12ax7b levi kanal 77V desni kanal 68V; nato še z JJ ECC803S levi kanal 71,5V desni kanal 72V. Vezje v ojačevalcu je samobalansirno in se pri nekoliko drugačnih parametrih elektronke 5751 lahko napetost samodejno nastavi tudi na višjo vrednost. To pa je lahko usodno za elektronko ker je dovoljena napetost Uk/f 90V. Katodni upor je 47K kar bi pomenilo tudi večjo obremenitev za elektronko, ki pa nebi presegala mejne obremenitve da bi zaradi tega bila grožena življenska doba elektronke. (anodna napetost je 220V)
Glede na to lahko samo ugibam, kaj se je zgodilo, verjetno je popustila izolacija med Katodo in grelcem.
Če lahko izmeriš napetost na uporu R223 in R224 proti ohišju bi to lahko potrdilo ali ovrglo moj sum o previsoki napetosti na katodi.
Elektronka v oknu lahko ostane 5751 kajti tu so razmere za to elektronko povsem OK ½ za levi in ½ za desni kanal. Ta elektronka je povsem na vhodu in največ prispeva k temu koliko bo ojačevalec šumel .
Gled tega da ti je prodajalec podvalil slabo Elektronko je težko soditi brez, da bi elektronke stestiral ob dobavi. Povsem možno je da je bila ena slaba že ob dobavi, poizkusi kontaktirati prodajalca, če ti jo zamenja?
Z menjavo levo desno izloči defektno elektronko in jo nato preizkusi še v »oknu« predvidevam, da elektronka na tem mestu ne bo prasketala oziroma bo šum ali prasketanje samo v enem kanalu. Tudi, če bi se pokazala elektronka v oknu na prvi test OK je velika verjetnost da bo zvok v enem kanalu slabši!
Nazaj na vrh
HIFRIK

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 26, 2010 09:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

jože je napisal/a:
saso68

Glede motečega prasketanja v enem od kanalov
Pregledal sem podatke o elektronki 5751 in jih primerjal z podatki za ecc83.
Ecc83 ima napetost Uk/f 180V lahko tudi 200V razlićno od proizvajalca, medtem ko pa sem našel podatek za GE 5751 Uk/f90V.
Elektronki na vezju sta po ½ kot katodni sledilnik (buffer) in druga polovica kot ojačevalna stopnja. Tako je katoda bufferja na pozitivnem potencialu.
Napetosti izmerjene v mojem Vincentu236 originalne elektronke 12ax7b levi kanal 77V desni kanal 68V; nato še z JJ ECC803S levi kanal 71,5V desni kanal 72V. Vezje v ojačevalcu je samobalansirno in se pri nekoliko drugačnih parametrih elektronke 5751 lahko napetost samodejno nastavi tudi na višjo vrednost. To pa je lahko usodno za elektronko ker je dovoljena napetost Uk/f 90V. Katodni upor je 47K kar bi pomenilo tudi večjo obremenitev za elektronko, ki pa nebi presegala mejne obremenitve da bi zaradi tega bila grožena življenska doba elektronke. (anodna napetost je 220V)
Glede na to lahko samo ugibam, kaj se je zgodilo, verjetno je popustila izolacija med Katodo in grelcem.
Če lahko izmeriš napetost na uporu R223 in R224 proti ohišju bi to lahko potrdilo ali ovrglo moj sum o previsoki napetosti na katodi.
Elektronka v oknu lahko ostane 5751 kajti tu so razmere za to elektronko povsem OK ½ za levi in ½ za desni kanal. Ta elektronka je povsem na vhodu in največ prispeva k temu koliko bo ojačevalec šumel .
Gled tega da ti je prodajalec podvalil slabo Elektronko je težko soditi brez, da bi elektronke stestiral ob dobavi. Povsem možno je da je bila ena slaba že ob dobavi, poizkusi kontaktirati prodajalca, če ti jo zamenja?
Z menjavo levo desno izloči defektno elektronko in jo nato preizkusi še v »oknu« predvidevam, da elektronka na tem mestu ne bo prasketala oziroma bo šum ali prasketanje samo v enem kanalu. Tudi, če bi se pokazala elektronka v oknu na prvi test OK je velika verjetnost da bo zvok v enem kanalu slabši!

Elektronko sem premestil v "okno" in je prasketanje izginilo. Vprašanje je verjetno kako dolgo. Bom pa še izmeril napetosti, kot mi priporočaš.
DOLAR

Pridružen/-a: Tor Jul 2009 14:03
Kraj: bUNGA bUNGA

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 01, 2010 13:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Saso napisi kaj o zvoku Vincenta, ne vem če je sploh že kdo kaj napisal o njem.

lp
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Stran 2 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu