Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Martin Logan
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
vintagesonic

Pridružen/-a: Sre Mar 2010 17:24
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 11, 2011 17:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ambasador je napisal/a:
Pri Acoustat X je bila še ena fantastična možnost izkoriščena, ki jo kar po vrsti pozabljate: imel je OTL ojačevalce !

Iz današnjega stališča konstrukcije amplifikacije je bila OTL tehnologija relativno " simpl " zadeva, ampak očitno se je dobro ujela z elektrostati.

Mogoče bi kaj bolj strokovnega na to temo lahko rekli naši DIY soforumaši, še posebno Pro Jet.

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ambasador

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 11, 2011 18:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

....Torej če se komu zahoče tudi o Quadih, lepo povabljen....

QUAD ESL 57 - jih poslušam pri Rudiju...
Za konkretna priporočila se lahko obrnete kar nanj.
Kje začnemo - pri limitih ?
Max izhod 96 dB, laserska disperzija visokih tonov, nedefiniran bas, pa tudi visoki niso bolj precizni, dinamika oće - neće, stereo slika spominja na jaslice (po velikosti)

Drugače pa srednji toni taki, kot jih nikjer ne slišiš.
Mislim da je ta zvočnik dosegel svoj maksimum v konfiguraciji Alistair (lastnik SME) in kasneje Mark Levinsona, ki so postavili dva para zvočnikov (eden nad drugega) ter dodali visokotonec in subwoofer. Tako so obšli to kar sem povedal kot slabosti.
ajka

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 11, 2011 19:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ekola, takole je to izgledalo takrat davnega 1980 Wink Sem komaj našel med "zaprašenimi" fascikli Embarassed

LP

vintagesonic , a ti te "papirje" vse šparaš Shocked Question

Se je pri Bernsu inc. dalo res veliko dobit takratne "esotorke" kot smo takrat imenovali HI END ... Če se prav spomnim Bedini, Klyne, RGR mislim,da tudi "baze" za SP10 Laughing .

Poleg Bedinija je bila takrat končna stopnja RGR vrhunska rešitev za večino elektrostatov Laughing .
gorko1

Pridružen/-a: Pet Maj 2008 21:44
Kraj: MARIBOR

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 11, 2011 19:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ambasador je napisal/a:
Pri Acoustat X je bila še ena fantastična možnost izkoriščena, ki jo kar po vrsti pozabljate: imel je OTL ojačevalce !

Brez skrbi ne pozabljamo. V prvem odgovoru sem to omenil: "servo direct drive" Res je prav zanimivo z kakšno lahkoto poganjajo ti ojačevalci panele.

LP,
Goran
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
ProJet

Pridružen/-a: Sre Feb 2009 17:54

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 11, 2011 23:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

vintagesonic je napisal/a:
Mogoče bi kaj bolj strokovnega na to temo lahko rekli naši DIY soforumaši, še posebno Pro Jet.

OK, ker sem bil že povabljen lahko povem besedico ali dve okoli sheme. Še prej bi omenil, da je pristop zelo logičen in popolnoma prilagojen elektrostatom. Produkt napetosti in toka (moč) je v konkretnem primeru v idealnem razmerju in vsa nepotrebna navlaka okrog napetostne transformacije "gor/dol" lepo izognjena. Visoka napetost in majhen tok me takoj asocira na VF oddajnike kjer je breme antena impedančno prilagojena-kalibrirana in je glavni efekt vzbujanje elektromagnetnega polja kot čiste energije/valovanja v prostoru (transformacija oz. dvojnost delec-energija). No tu imamo opravka z malce drugačnim bremenom, kondenzatorjem z eno nihajočo ploščo pod vplivom električnega polja. Kakorkoli, vedno, ko vzbujamo polje v prostor imamo opravka z visokimi napetostnimi potenciali, saj v končni fazi "vzbujamo" kvante, ki odreagirajo z ustrezno energijo šele pri zelo visokih potencialih. In lampa se kot linearni krmilni regulator zaradi visoke napajalne napetosti tu počuti kot doma.

Glede sheme pa le kapo dol, leta 1979 je nekdo naredil diskretni audio OP amp z miksom tranzistorjev in lamp ter poganjal elektrostatične panele neposredno, vsa čast. Hmmm mislim, da sedaj vem odkod Tom Evans-u ideja za njegov linear amp hehehe.
Nazaj na vrh
vintagesonic

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 14, 2011 15:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ajka je napisal/a:
vintagesonic , a ti te "papirje" vse šparaš Shocked Confused

hehehe...to bolje da vprašaš mojo ženo, ker boš dobil bolj objektiven odgovor Very Happy
Nazaj na vrh
vintagesonic

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 14, 2011 16:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ajka je napisal/a:
Se je pri Bernsu inc. dalo res veliko dobit takratne "esotorke" kot smo takrat imenovali HI END ... Če se prav spomnim Bedini, Klyne, RGR mislim,da tudi "baze" za SP10 Laughing .

Ja, imeli so vse "živo". S kolegom iz faksa sem se na hitro odločil za nakup popolnoma nepoznanega proizvajalca ojačevalnikov AUDIRE, ampak je bila cena tako ugodna, da se enostavno nisem mogel upreti. Naročila sva jih v Italijo, potem pa ...............ehh o tem ne bi v detalje Wink

Z modelom Legato/Crescendo sem bil nekaj časa zelo zadovoljen.Nekega dne je na vrata pozvonil en tip, ki je kupoval Altec zvočnike za neko diskoteko. ( še danes ne vem, kje je dobil informacijo, da jih imam ) Poslušal jih je točno minuto in pol, odprl denarnico in rekel:" Koliko?". Očitno je imel je polno malho cekinov, tako da mi je "spulil" še Audire komplet in zgodba se je začela spet na začetku Wink

P.S. Fotka zgoraj ni iz mojega kompleta, ker takrat so bili CD-ji še znastvena fantastika.
Nazaj na vrh
vintagesonic

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 21, 2011 14:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Po dolgem času spet obujam temo glede na dejstvo, da se trenutno v naših logih prodajata dva para rabljenih ML elektrostatov.

http://www.bolha.com/ostali-zvocniki/zvocniki-martin-logan-sl3-oglas1276844681

http://www.bolha.com/aktivni-sistemi/zvocniki-martin-logan-oglas1276659944

Kljub temu, da je bilo na omenjeno temo že kar nekaj predhodnih komentarjev, bi želel kak konkreten komentar na omenjeni ponudbi. ( seveda če imajo bivši ali sedanji lastniki, ali tisti ki so jih slišali slučajno čas in voljo Wink )

Za komentarje se seveda zahvaljujem.

LP

Vintagesonic
Nazaj na vrh
gorko1

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 21, 2011 14:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

1. potrebno bit zelo pazljiv glede dotrajanosti statorjev (sicer ne vem koliko so novi ampak predvidevam da min. 1kUSD)
2. v kolikor ni ultra stabilnega in potentnega ojačevalca "nema muzike" žal
3. za moje pojme ta stara serija ne dosega homogenega delovanja panela in basa, to je ML močno izboljšal pri novejših serijah
4. če že rabljeno je bolje poiskat Aerius ki je bolj "user friendly"
5. drugačem sem pa 100% prepričan, da jih novi osnovni ML Electromotion povozijo na celi črti, da ne govorim o boljših modelih...

Lp,
Goran
Nazaj na vrh
bogomir 4051

Pridružen/-a: Tor Dec 2008 19:42
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 21, 2011 15:27    Naslov sporočila: monitor four Odgovori s citatom

Malo sem prezrl to temo, sem pa sedaj prebral za nazaj. Leta gospodovega 1980 sem iz druge roke kupil komaj 2 meseca rabljene Acoustat Monitor Four. To so bili ogromni paneli, na posebni ( orjaški ) plastični nogi, v kateri je bil z zadnje strani položen in z 2 vijakoma v lesen pod fiksiran pripadajoči, tovarniški, lampaški monoblok.

Bas po današnjih merilih ni bil ravno vrhunski, ampak vse ostalo pa. Vokalno področje je bilo tako, da do danes nisem slišal še nobenega boljšega sistema. Glasbeni oder je bil absolutno 3 dimenzionalen, zvočniki so v celoti izginili in če kaj ustreza pojmu holografski stage, potem je bilo to to. Z njimi ni bilo nobenega problema, imel sem jih 5 let, nato pa sem jih ( butelj brez primere ) prodal.

Takrat sem imel za tiste čase zelo dober preamp in sicer AGI, žal pa smo imeli takrat premalo znanja in možnosti za dobro kablažo. Front end je bil seveda vinil.

Prodal sem jih nekomu v Tržič, ali njegovo okolico, naslova žal nimam. Če slučajno kdo o njih kaj ve, lepo prosim, da mi to pove.

LpM.
gorko1

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 21, 2011 19:15    Naslov sporočila: Re: monitor four Odgovori s citatom

bogomir 4051 je napisal/a:

Bas po današnjih merilih ni bil ravno vrhunski, ampak vse ostalo pa. Vokalno področje je bilo tako, da do danes nisem slišal še nobenega boljšega sistema. Glasbeni oder je bil absolutno 3 dimenzionalen, zvočniki so v celoti izginili in če kaj ustreza pojmu holografski stage, potem je bilo to to. Z njimi ni bilo nobenega problema, imel sem jih 5 let, nato pa sem jih ( butelj brez primere ) prodal.

Takrat sem imel za tiste čase zelo dober preamp in sicer AGI, žal pa smo imeli takrat premalo znanja in možnosti za dobro kablažo. Front end je bil seveda vinil.

Prodal sem jih nekomu v Tržič, ali njegovo okolico, naslova žal nimam. Če slučajno kdo o njih kaj ve, lepo prosim, da mi to pove.

LpM.

Res škoda, da si prodal. Ti zvočniki so po več kot 30-tih letih še vedno top liga. Ko jih upašeš z pravo kablažo (predvsem napajalno) dobiš srhljivi natur zvok. Pa tudi bas se očisti in očvrsti, vendar pa pač ostaja značilnost fullrange panela. Lani se je dolgo en par prodajal na Nizozemskem za bagatelo, pa sem tupa glava odlašal tako dolgo, da se je prodal. Škoda,mi je žal Sad

Lp,
Goran
Nazaj na vrh
vintagesonic

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 26, 2012 12:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ambasador je napisal/a:

Imam dve vprašanji za vas.

Ali ima kdo idejo, kje bi se mogoče še lahko dobil po neki "pametni in primerni" ceni Wink kakšen primerek OTL ojačevalnika ali transformatorskega interface-a za Acoustate? Trenutno obstaja ena ponudba na ameriškem ebayu, ampak tip za 30 let star ojačevalnik absolutno pretirava s ceno.

http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=150759216551&ssPageName=ADME:B:WNASIF:US:1123#ht_7516wt_954

Kot drugo me zanimajo ideje , kje bi se mogoče dobil/naročil Peerless K040MRF srednjetonski driver ali njegov substitut, ki je bil vgrajen v Phase Linear Andromeda III zvočnikih. Na internetu sem zasledil samo rezervne obrobe za ta tip driverjev.

Prav tako me zanima informacija o tipu/proizvajalcu/zamenjavi visokotonskega driverja, ki je bil vgrajen v teh zvočnikih. ( če se slučajno komu kaj sanja o teh zadevah Crying or Very sad )

Mogoče sem bil premalo vztrajen ali pa je vse skupaj "misija nemogoče". Wink

LP

Vintagesonic
Nazaj na vrh
galop

Pridružen/-a: Sob Feb 2009 15:05
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 26, 2012 13:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Probaj na ebayu ali pa kakšni ljubiteljski strani. Mene pa zanima ali ima kdo naprodaj oz so mu odveč acoustati spectra 1100 ?
ambasador

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 26, 2012 17:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sem šel pogledat v italijanski katalog iz leta 1980 (sem si ga pustil za spomin) in našel kar nekaj zvočnikov, ki je uporabljalo Peerless Ko40 midrange. V prvi vrsti so bili Peerlessovi modeli HF 90 in HF 120, pa Gale 401, italijanski ASR model XM 14. Mogoče bi tudi preko teh modelov lažje našel nadomestilo.
Drugače je Andromedo delal Bob Carver, ki je potem v svoji firmi naredil Amazing Loudspeaker - princip, ki ga je uporabil SoulSonic.
Baje ta Andomeda ni izpolnila (visokih) pričakovanj.

Od starih in dobrih je danes še vedno(bolj) čislan Dahlquist DQ 10. Pravzaprav je revaloriziran - pravijo da šele z današnjimi ojačevalci in kabli in izvori zvoka pokaže kaj zmore. Ensemble PA1 (sicer bolj mini) je tudi 'peso massimo'. To so 'mašine' sposobne materializirati instrumente v sobi.

Veliko je bilo člankov retrospektive in se ponovno tehta vrednost bivših orjakov reprodukcije. Za Acoustat X in Four se trdi, da spadajo v družbo najboljših zvočnikov kdajkoli narejenih.
akacjan

Pridružen/-a: Tor Maj 2010 19:39

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 27, 2012 00:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

@ galop...včasih je imel Spectre 1100 naš prijatelj -Mediasan v svojem hi-fi muzeju - garaži...morda so še tam skupaj z VTL-i in drugo navlako....
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Stran 2 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu