| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
delfinus

Pridružen/-a: Tor Apr 2008 8:55 Prispevkov: 1636 Kraj: Laško
|
Objavljeno: Pet Jan 14, 2011 21:57 Naslov sporočila: |
|
|
| Zoran je napisal/a: |
Če sedimo na vrhu enakostraničnega trikotnika, zvočnika vidimo pod kotoma +/-30 stopinj. Čeprav se nam zdi, da zvok prihaja od pred nami "stoječe" Anje (0 stopinj), dejansko prihaja iz druge smeri (+/-30 stopinj). Anja ni več stvarna, temveč je iluzija.
Če vse to povežete z zgornjo razlago HRTF, boste hitro ugotovili, kaj se dogaja.
Zoran |
Hua, naj pripomnim, da sem se pravkar igral s postavitvijo zvocnikov, katere imam zdaj doma ze dobra 2 tedna in slednja receptura Zorana je resnicno ena najpomembnejsih dejstev, ki ga je skoraj nujno potrebno upostevati, da iz zvocnikov dobimo tisto za kar so narejeni. Vzel sem meter in zvocnike postavil tako, da tvorijo enakostranicni trikotnik z mestom poslusanja. Med sabo in mano so oddaljeni 250cm. Obrnil sem zvocnike tako, da se mi zvok kriza malenkost za mojo glavo in v tej legi sem dobil enkratno energijo, prava uzivaska telesa vokalov, instrumentov, bas se je dramaticno okrepil. Sicer atraktivna globinska razvlecenost je mal odsla, prisel je pa mesen, fokusiran zvok brez kancka rezkosti ali kaksne ohlapne sitnosti. Na zacetku, ko jih se nisem imel v idealni legi je zvenelo vse skoraj mal prevec trdo, telesa so bila mal spuscena, po postavitvi pa spila, da sem bil sedajle 3 ure kot okamenjen v sedezni in uzival kako me zvok uzivasko napada. Kar je presenetljivo je, da je bil vir AAC format internetnega radia Radio Paradise, kjer imajo kar kakovostno oddajanje, to vse preko Asus Xonar STX zvocne. Zdaj sem si na parket kar narisal idealno pozicijo. Od tu naprej bo se samo fine tuning in preiskus kako je pa se z glasbenimi viri preko CDPja, kjer je kakovost poslusanja se veliko boljsa.
lp, d.
Nazadnje urejal/a delfinus Pet Jan 14, 2011 22:38; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ma_coule
Pridružen/-a: Tor Apr 2010 23:27 Prispevkov: 370 Kraj: south of the border
|
Objavljeno: Pet Jan 14, 2011 22:28 Naslov sporočila: |
|
|
| vintagesonic je napisal/a: | | [UFF, sem zakompliciral ! |
Sploh ne! Nadvse zanimiv, kratek in jedrnat razmislek!
Za Zdravje & For Fun |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Zoran

Pridružen/-a: Čet Jul 2009 15:12 Prispevkov: 138 Kraj: Prevoje
|
Objavljeno: Pon Jan 17, 2011 21:52 Naslov sporočila: |
|
|
Javno se opravičujem zaradi brutalne zlorabe imena Janje Bukovec v mojem prispevku par postov nazaj in izjavljam, da se stavek, v katerem se njeno ime pojavlja od zdaj naprej glasi:
Sedimo udobno na stolu, pred nami na primerni razdalji stoji NEZNANI VIOLINIST in nas navdušuje s svojo violino. "Vidimo" GA direktno pred nami tudi če zapremo oči. Zvok do nas prihaja iz STVARNEGA vira (pod kotom 0 stopinj).
A kljub tej spremembi zvok še vedno prihaja do nas pod kotom 0 stopinj, za razliko od zvoka, ki ga pri reprodukciji slišimo iz zvočnikov iz smeri +/-30 stopinj. In zaradi HRTF je ta zvok iz zvočnikov v nekaterih frekvenčnih območjih tudi za 3dB glasnejši od zvoka, ko živi neznani violinist igra pred nami.
Pojasniti to v kontekstu svetlega igranja zvočnikov je bil tudi edini namen mojega prispevka. Kdo šmirgla sholastiko.
Zoran |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
vojko
Pridružen/-a: Ned Maj 2008 16:50 Prispevkov: 946 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Pon Jan 17, 2011 22:51 Naslov sporočila: |
|
|
Sem probal tisto finto "miže po kolenih", pa res "dela".
V eni točki (mnogo bližje kot imam sedaj) se stvar res postavi in zbistri.
Zanimivo,
če pa se spravim mižat jaz, mi pa gre po glavi in si predstavljam ravno Anja Bukovec, kak Menuhin mi niti na kraj pameti ne pade.
Enako: "jebeš" sholastiko' '
C'mon Zoran, saj je jasno. Samo včasih res preveč mistificiramo. Sveti Sava je enkrat rekel: "Nemojte tražiti boga tamo, kdje ga nema." |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
nomad
Pridružen/-a: Pet Maj 2009 14:01 Prispevkov: 911 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Jan 18, 2011 20:54 Naslov sporočila: |
|
|
| vintagesonic je napisal/a: | | nomad je napisal/a: |
Saj ne gre za to, tudi iluzija je realna je del realnosti. Iluzija Anje ni nič manj realna kot Anja sama. Zame je posnetek (skupaj s stereo efektom) nova realnost in ne slika ali kopija neke druge realnosti. |
Ali lahko malce zakompliciram življenje in skrenem od “ light motiva “ teme? Obljubim da bom skušal biti čim krajši. Opravičilo predvsem Zoranu.
Gledano zelo ozko ali bolje rečeno eksaktno fikcija nikoli ne more biti del realnosti, ker je v svoji biti pravzaprav njeno absolutno nasprotje. Gledano malce širše so projekcije realnosti v fikcijo lahko ustrezni in zadovoljivi približki nekega realnega dogodka.
Realnost in fikcija imata v sebi vgrajeno in vedno pogojeno komponento časa in prostora. Dogodek v nekem realnem času in prostoru ne more imeti reverzibilne funkcije. Ko trenutek realnosti mine ne obstaja več. Ko je koncert Anje končan, je pač končan.
Obstajajo lahko več ali manj verne reprodukcije zapisa tega dogodka v smislu zvoka, slike ali besedila. Če govorimo predvsem o zvoku ali posledično zvočni reprodukciji, ponavadi ta vključuje vse elemenete psihičnega in fizičnega zaznavanja ( že prej omenjene emocije, intence, identiteta glasbenika). Vernost (fidelity) reprodukcije dogodka je lahko samo zelo dober približek realnosti dogodka. Lahko se približuje skoraj v fazo idealnosti. To bi v večini primerov za naše vsakdanje čustveno dojemanje moralo zadostovati.
Ko to razčistimo v sebi začnemo dojemati zvok ali glasbo v svoji prvinski obliki, kar naj bi v osnovi moral biti naš namen.
Konec koncev poslušamo zvok zaradi glasbe in ne glasbe zaradi zvoka. Odkloni od te predpostavke so mogoče samo v eksperimentalni glasbi, kjer ideja o nastanku zvoka preseže svojo bit. Zvok postane primarna dejavnost zaznave naših čutil, glasba (če ji tako lahko sploh še rečemo), je potisnjena v ozadje.
Torej, kaj je pravzaprav narobe s prijetno in všečno iluzijo? Kaj v tej enačbi “ne štima”? Iščemo neko resnico, ki že davno ne obstaja več?
UFF, sem zakompliciral !
Lp
vintagesonic
P.S. Nomad, saj v bistvu sem dojel kaj si hotel povedati in imaš po svoje čisto prav, ampak vseeno......hehehe:) |
Glasba ni iluzija, iluzija se nanaša samo na stereo efekt. Ne iščemo resnice ali prvotnega dogodka. Prvotnega dogodka ni. Tu primer z Anjo zavaja – v resnici so vokali vedno na sredini, pa pevci pojejo v majhnih akustično obdelanih “utah” nekje ob strani. Zato stereo ne primerjamo z nekim realnim dogodkom, ker tega dogodka ni – stereo je samo efekt, orodje v rokah ustvarjalcev ki ga lahko izkoristijo na razlišne načine.
Vernost reprodukcije se nanaša na zvestobo (temu kar je na) posnetku in ne prvotnemu dogodku, tega kot smo rekli ni, ne obstaja. Ne nanaša se tudi na kakršenkoli element znotraj posnetka, temveč na posnetek kot celoto, takšno kot je. Kar pa pričakujem od posnetka pa je zvestoba glasbeni govorici in lastnim esetskim merilom (temu mora biti podrejena tudi tehnika). Posnetek mora biti zvest notranjim merilom in ne neki samo njemu lastni resnici zunaj sebe ali dogodku ki ga ni več in za katerega ne vemo kako in če se sploh je dogodil. Posnetek se ne razlikuje veliko od filma, zato je to primerna analogija za tovrstno razmišljanje, Film tudi nima “originalnega dogodka” v tem smislu. Mora pa biti zvest filmski govorici, estetskim kriterijem, mora delovati znotraj nekega kulturnega konteksta ... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
vintagesonic
Pridružen/-a: Sre Mar 2010 17:24 Prispevkov: 1437 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Jan 19, 2011 01:39 Naslov sporočila: |
|
|
| nomad je napisal/a: | | [Glasba ni iluzija, iluzija se nanaša samo na stereo efekt. Ne iščemo resnice ali prvotnega dogodka. Prvotnega dogodka ni. ... |
Meni osebno bi bilo zelo zanimivo debatirati v tem stilu še naprej, ampak lahko obstaja možnost, da so večini so-forumašev take debate celo dolgočasne in nezanimive, ker se oddaljujemo od osnovne teme. Ne bi jih rad totalno zamoril, zato se mogoče beremo na kakšni drugi temi foruma.
Mi je definitivno zanimivo brati iin sodelovati v temah, ki zajemajo zvok in glasbo malo širše (estetika zvoka, personalna merila pri oceni kvalitete posnetka s stališča komponista, izvajalca in poslušalca) in ne striktno ozko tehnično audiofilsko. Sličnost s filmsko produkcijo se mi zdi smiselna in je popolnoma na mestu, glede na dejstvo da sem bil v nekem obdobju tudi totalni filmofil.
Nikjer ne piše da moramo na koncu vsi poeenotiti vsa naša mnenja. Vsaj upam, no! Saj v temu je čar kajne?
LP
vintagesonic
P.S. Skladno s tvojimi razmišljanji me še vedno matra firbec in vprašanje je, če bom kdaj dobil zadovoljiv odgovor na :"Zakaj so nekateri na teh forumih tako-rekoč obsedeni z fikcijo absolutne realnosti" ?  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
JAZZZ

Pridružen/-a: Sre Apr 2008 12:32 Prispevkov: 2799 Kraj: POSAVEC
|
Objavljeno: Sre Jan 19, 2011 10:45 Naslov sporočila: |
|
|
| nomad je napisal/a: | | Glasba ni iluzija, iluzija se nanaša samo na stereo efekt. Ne iščemo resnice ali prvotnega dogodka. Prvotnega dogodka ni. Tu primer z Anjo zavaja – v resnici so vokali vedno na sredini, pa pevci pojejo v majhnih akustično obdelanih “utah” nekje ob strani. Zato stereo ne primerjamo z nekim realnim dogodkom, ker tega dogodka ni – stereo je samo efekt, orodje v rokah ustvarjalcev ki ga lahko izkoristijo na razlišne načine. |
Verjetno to logiko uporabljajo moderni producenti.
Na moji predstavitvi BOMO primerjali stereo z realnim dogodkom- kdor je bil zraven "po spominu", ostali po mojem opisu(tudi kakšna slika se najde). _________________ "There are two kinds of fools. One says-this is old and therefore good. The other says-this is new and therefore better." Bob Katz |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
nomad
|
Objavljeno: Sre Jan 19, 2011 14:22 Naslov sporočila: |
|
|
| ProJet je napisal/a: | Nomad dojami že enkrat, da to kar počneš ti je osnovna in res banalna tehnika pri komuniciranju s sistemom, to počne vsak laik, seveda na subjektivnem nivoju in s svojo percepcijo. To kar ti hočem dopovedati in ne samo jaz, je, da je potrebno pogledati tudi izven svojega zapečka in okvirov razmišljanja ter sprejeti širši aspekt dojemanja glasbenega podajanja, kar obiskovanje koncertov nedvoumno je. Brez te in podobnih izkušenj naslednjega koraka enostavno nikoli ne boš zmogel narediti. Nivo tvojega sistema je zabetoniran v okvirih razlikovanja podrobnosti, na bogve kateri ravni, naši sistemi pa poleg te banalne karakteristike omogočajo nadgradnjo tj. "prihod" glasbenikov v prostor.
Se mi boš še zasmilil takole nebogljen in izgubljen v lastnem labirintu ...  |
ProJet, ne vem kaj ti naj rečem na tole. Očitno moraš imeti vedno zadnjo besedo, če pa zmanjka argumentov pa jih nadomesti bahanje.
Za to kar si hotel dopovedati sem ti pokazal da nimaš prav, pa namesto da bi razmislil, zdaj vztrajaš na svojem in to brez argumentov ampak kar z naštevanjem lastnih zbanaliziranih predsodkov.
Kako globoko sem povezan s koncerti in v kolikšni meri jih poznam v vseh elementih se ti še sanja ne. Kar si napisal pa je le tvoj predsodek, prav tako primerjava sistemov, saj mojega ne poznaš. Tu se pač zelo motiš. Predsodki so očitno tako močni, da realnosti sploh ni treba poznati.
| ProJet je napisal/a: | | naši sistemi pa ... omogočajo nadgradnjo tj. "prihod" glasbenikov v prostor |
Mimo tega pa nisem mogel ....
Za okno v glasbo smo že slišali, no tole pa so prava vrata v glasbo.
Resno pa tega ne moremo jemati. Saj zveni kot propagandni stavek kakšne religiozne sekte, ki časti zvezdna vrata boginje Reference. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
nomad
|
Objavljeno: Sre Jan 19, 2011 14:24 Naslov sporočila: |
|
|
| vintagesonic je napisal/a: | Skladno s tvojimi razmišljanji me še vedno matra firbec in vprašanje je, če bom kdaj dobil zadovoljiv odgovor na :"Zakaj so nekateri na teh forumih tako-rekoč obsedeni z fikcijo absolutne realnosti" ?  |
Predsodki in pomanjkanje znanja so prav gotovo eden izmed razlogov.
Ker teoretične debate presegajo namen foruma, predlagam branje knjige Donalda Davidsona – Raziskave o resnici in interpretaciji (Studia Humanitatis 1988), posebej zadnje poglavje z naslovom Nedosegljivost reference. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
jernejc

Pridružen/-a: Ned Avg 2008 9:24 Prispevkov: 1044 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Sre Jan 19, 2011 14:26 Naslov sporočila: |
|
|
| JAZZZ je napisal/a: | | nomad je napisal/a: | | Glasba ni iluzija, iluzija se nanaša samo na stereo efekt. Ne iščemo resnice ali prvotnega dogodka. Prvotnega dogodka ni. Tu primer z Anjo zavaja – v resnici so vokali vedno na sredini, pa pevci pojejo v majhnih akustično obdelanih “utah” nekje ob strani. Zato stereo ne primerjamo z nekim realnim dogodkom, ker tega dogodka ni – stereo je samo efekt, orodje v rokah ustvarjalcev ki ga lahko izkoristijo na razlišne načine. |
Verjetno to logiko uporabljajo moderni producenti.
Na moji predstavitvi BOMO primerjali stereo z realnim dogodkom- kdor je bil zraven "po spominu", ostali po mojem opisu(tudi kakšna slika se najde). |
Vsekakor zanimiva debata...
Včasih se mi zdi, da ste vsi sodelujoči v tej temi na nek način na istem bregu, le tolmačite si zadeve vsak po svoje. Jaz pa spet po svoje
Jazz, zdi se mi, da to logiko uporabljaš tudi ti, morda nezavedajoč se.
Tu se moram strinjat z Nomadom, ko pravi, da je stereo iluzija/efekt v rokah ustvarjalcev.
Naprimer uporabiš 3 ali 4 mikrofone pri snemanju koncerta, potem pa mi poslušamo tvoje posnetke na solidnem stereo sistemu. Ker imaš veliko izkušenj pri snemanju, narediš dober posnetek in vsi lahko zaznamo in definiramo posamezne inštrumente, vokale in njihovo razporeditev v prostoru.
Kako je to možno?
Na koncertu je bilo slišati vsakega od glasbenikov, njegov inštrument in njegovo mesto v prostoru. Torej vsak inštrument, vokal - svoj izvor zvoka.
Ko poslušamo stereo sistem pa samo prek dveh zvočnikov (dveh izvorov zvoka) zaznamo spet vsakega od inštrumentov, vokalov in njegovo mesto v prostoru.
Nič drugega kot efekt s katerim nam snemalec poskuša prikazat kako so bili na dotičnem koncertu razporejeni glasbeniki/glasbila/vokali. Če mu to v dobršni meri uspe, bomo lahko z dobrim stereo sistemom v primernem prostoru dokaj realistično podoživljali tisto izvedbo skozi ta posnetek.
LP Jernej _________________ Ohm sweet ohm.
Just saw a gold plated optical fibre. Apparently the gold made it sound marvelous according to the salesman. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
JAZZZ

|
Objavljeno: Sre Jan 19, 2011 15:22 Naslov sporočila: |
|
|
| jernejc je napisal/a: | Jazz, zdi se mi, da to logiko uporabljaš tudi ti, morda nezavedajoč se.
Tu se moram strinjat z Nomadom, ko pravi, da je stereo iluzija/efekt v rokah ustvarjalcev.
Naprimer uporabiš 3 ali 4 mikrofone pri snemanju koncerta, potem pa mi poslušamo tvoje posnetke na solidnem stereo sistemu. Ker imaš veliko izkušenj pri snemanju, narediš dober posnetek in vsi lahko zaznamo in definiramo posamezne inštrumente, vokale in njihovo razporeditev v prostoru.
Kako je to možno?
Na koncertu je bilo slišati vsakega od glasbenikov, njegov inštrument in njegovo mesto v prostoru. Torej vsak inštrument, vokal - svoj izvor zvoka.
Ko poslušamo stereo sistem pa samo prek dveh zvočnikov (dveh izvorov zvoka) zaznamo spet vsakega od inštrumentov, vokalov in njegovo mesto v prostoru.
Nič drugega kot efekt s katerim nam snemalec poskuša prikazat kako so bili na dotičnem koncertu razporejeni glasbeniki/glasbila/vokali. Če mu to v dobršni meri uspe, bomo lahko z dobrim stereo sistemom v primernem prostoru dokaj realistično podoživljali tisto izvedbo skozi ta posnetek. |
Jernej. Le malo stvari je posneto v živo. Da je glas v komori-to vsekakor ni v živo. Pika. Zdej, ali posnameš z dvema mikrofonaoma ali z več je pa stvar daljše debate. Ampak še vedno se SLIŠI, da je posneto v živo. Če uporabljaš ambientalne mikrofone se tudi težko goljufa s prostorom ... Skratka, ko boš slišal žive posnetke, boš takoj vedel, o čem govorim. Bom za primerjavo prinesel en 24/96 master, ki mi ga je poslal Avdiofil, pa bomo slišali kaj pomeni iluzija in kaj "realnost".
Dokler mi stereo sistem približno pričara koncertni zvok, se v stereo, mono, ... ne vtikam. Pa prepuščam drugim vprašanje, ali bi bilo polje zvočnikov(po celi steni pred poslušalcem) rešitev? In kako bi porazdelili recimo kvartet po tem polju ali pa filharmonike?
Za vse, ki mislite, da je stereo samo iluzija priporočam samo poslušanje preko slušalk. In to binauralnih posnetkov. Padeš dol. Takrat se tudi vprašaš, ali so mikrofoni res bremza v kvalitetnem poslušanju glasbe(Nomad). Jaz trdim, da ne.
Jasno, da je spet vprašljivo, ali naj se na posnetku sliši več, kot v živo(close miking) ali "enako". V živo? Npr. poglejmo zadnji koncert pri Gromu. Martin Kuchen vtakne v sax tudi mini zočnik, povezan z ojačevalcem, na katerega priklopi efekt,radio ... Stvar se sliši drugače pri izvajalcu, v prvi vrsti ali v deseti vrsti? Jaz kot tehnik poizkusim narediti kompromis(lahko rečete iluzija). Ambientalni mikrofoni dajo vtis npr.2-5 vrste(čeprav so postavljeni spredaj- računajte še "domačo" oddaljenost od zvočnikov)), bližnji mikrofoni pa dajo tisto, kar sliši izvajalec. Še vedno pa so to živi posnetki!
Da ne prodirali globje-to se bo slišalo v Vklopu. _________________ "There are two kinds of fools. One says-this is old and therefore good. The other says-this is new and therefore better." Bob Katz |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
JAZZZ

|
Objavljeno: Sre Jan 19, 2011 15:38 Naslov sporočila: |
|
|
| JAZZZ je napisal/a: | | jernejc je napisal/a: | Jazz, zdi se mi, da to logiko uporabljaš tudi ti, morda nezavedajoč se.
Kako je to možno?
Nič drugega kot efekt s katerim nam snemalec poskuša prikazat kako so bili na dotičnem koncertu razporejeni glasbeniki/glasbila/vokali. Če mu to v dobršni meri uspe, bomo lahko z dobrim stereo sistemom v primernem prostoru dokaj realistično podoživljali tisto izvedbo skozi ta posnetek. |
Jernej. Le malo stvari je posneto v živo. Da je glas v komori-to vsekakor ni v živo. Pika. Zdej, ali posnameš z dvema mikrofonaoma ali z več je pa stvar daljše debate. Ampak še vedno se SLIŠI, da je posneto v živo. Če uporabljaš ambientalne mikrofone se tudi težko goljufa s prostorom ... Skratka, ko boš slišal žive posnetke, boš takoj vedel, o čem govorim. Bom za primerjavo prinesel en 24/96 master, ki mi ga je poslal Avdiofil, pa bomo slišali kaj pomeni iluzija in kaj "realnost".
Dokler mi stereo sistem približno pričara koncertni zvok, se v stereo, mono, ... ne vtikam. Pa prepuščam drugim vprašanje, ali bi bilo polje zvočnikov(po celi steni pred poslušalcem) rešitev? In kako bi porazdelili recimo kvartet po tem polju ali pa filharmonike?
Za vse, ki mislite, da je stereo samo iluzija priporočam samo poslušanje preko slušalk. In to binauralnih posnetkov. Padeš dol. Takrat se tudi vprašaš, ali so mikrofoni res bremza v kvalitetnem poslušanju glasbe(Nomad). Jaz trdim, da ne.
Jasno, da je spet vprašljivo, ali naj se na posnetku sliši več, kot v živo(close miking) ali "enako". V živo? Npr. poglejmo zadnji koncert pri Gromu. Martin Kuchen vtakne v sax tudi mini zočnik, povezan z ojačevalcem, na katerega priklopi efekt,radio ... Stvar se sliši drugače pri izvajalcu, v prvi vrsti ali v deseti vrsti? Jaz kot tehnik poizkusim narediti kompromis(lahko rečete iluzija). Ambientalni mikrofoni dajo vtis npr.2-5 vrste(čeprav so postavljeni spredaj- računajte še "domačo" oddaljenost od zvočnikov)), bližnji mikrofoni pa dajo tisto, kar sliši izvajalec. Še vedno pa so to živi posnetki!
Da ne prodirali globje-to se bo slišalo v Vklopu. |
Še eno vprašanje: če med koncertom obrnemo glavo recimo za 30 stopinj v desno-ali bodo izvajalci na levi strani ali še vedno na sredini ? Če sedimo v prvi vrsti pred simfoniki, ali na bodo nekako "ven iz faze". _________________ "There are two kinds of fools. One says-this is old and therefore good. The other says-this is new and therefore better." Bob Katz |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ProJet

Pridružen/-a: Sre Feb 2009 17:54 Prispevkov: 1241 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Jan 19, 2011 15:51 Naslov sporočila: |
|
|
| nomad je napisal/a: | | ProJet je napisal/a: | | naši sistemi pa ... omogočajo nadgradnjo tj. "prihod" glasbenikov v prostor |
Mimo tega pa nisem mogel ....
Za okno v glasbo smo že slišali, no tole pa so prava vrata v glasbo.
Resno pa tega ne moremo jemati. Saj zveni kot propagandni stavek kakšne religiozne sekte, ki časti zvezdna vrata boginje Reference. |
Moje navajanje v navedku jemlješ dobesedno, sprevračaš pomen besed in jih prikrojiš kakor ti tisti moment pač najbolj ustreza, hmmm ... to pa je celo nadgradnja zgoraj opisanega. Etika, ki pritiče zamegljenemu umu vodje verske sekte mi je še najbližja asociacija. Tu zares pljuvaš le po lastni kredibilnosti in diskvalificiraš sebe kot resnega osebka, žal.
Vsekakor ti poskus kompletne zameglitve foruma in pranje možganov malo manj vase prepričanih forumašev ni uspel kakor si si zamislil. Sem ti že povedal, da bi bila tvoja filozofiranja bolj prikladna za kakšen pro-audio forum a kaj, ko tam ne bi bil prav nič posebno zanimiv in odziv še zdaleč ne bi puščal toliko osebnega zadovoljstva kot tukaj, kjer misliš, da si nas naučil nekaj novega in nam "razširil audio" obzorja. Nope.
Mene s tvojimi osnovnimi podajanji enostavno ne moreš "farbat" kakor ti ustreza, ker imam preveč izkušenj tako iz pro-audia, audiofilije in še elektronike, tako, da je tvoja metodica pri meni samo še ena izmed mnogih "že videnih". Imam tako pro-aktivni sistem kot tudi audiofilskega, zato mi ne razlagaj takih nebuloz, da je samo ena pot prava, Nomadova namreč.
Kar pa se predvajanja glasbenega materiala v domačem okolju tiče pa naj ti povem, da je fikcija lahko samo ena: verjetna. Na koncu koncev si vedno postaviš eno samo vprašanje: Ali me sistem v svoji fikciji prepriča v verjetnost tj., da bi lahko celo verjel, da so glasbeniki v prostoru resnično prisotni? Tu ne gre za ocenjevanje iz focal spota ali preverjanja vsemogočih detajlov, karakteristik ... gre za ocenitev iz perspektive prepričljivosti, torej, če ta prag ni presežen potem je predvajanje sistema pač preveč fake. Primerjava s filmom je tu kar na mestu, torej ali je za nas film v svoji fikciji dovolj prepričljiv, da je zgodba v sklopu žanra (preneseno na audio: klasika, rock ... ) verjetna in nas je avtorju za tisti dve uri uspelo odmakniti od realnosti in ponesti v drugo "realnost", ki bi ji lahko celo verjeli. Diferenciacija tu zaradi kompleksnosti medija ni podvržena le in zgolj čutilom temveč tudi IQ-ju posameznika.
To je torej tista končna konsekvenca, ocena verjetnosti, ki je jasna v sekudi (čutila) prisluha kateremukoli sistemu. Od tu tudi tvoje opažanje, da je za kredibilnost sitema zelo dober test prisluha iz sosednjega prostora.
Meni je to jasno že davno, nedosegljivost realnosti v neskončnost, kar med vrsticami razlagam že vseskozi npr. omemba fraktalov ipd., da gre pri vsem skupaj za fikcijo, ki pa je lahko celo verjetna oz. v nasprotnem primeru ne presega našega praga za dosego učinka in posledično zadovoljevanja zasvojenosti s hobijem. BTW tu se namreč skriva tisti subjektivni faktor pri katerem se ljudje bogato diferenciramo, saj je za nekatere dovolj prepričljiv že nivo predvajanja kuhinjskega radia, da jih "verjetno" popelje v glasbeno doživetje, jih v celoti zadovolji in več pravzaprav niti ne potrebujejo oz. jim je sistem za 1 k€ "u vrh glave".
Za res poenostavljeno pojasnitev bi bila kar ustrezna primerjava sistema s ponesrečenim čarovniškim trikom, le-ta definitivno ni "believable" ... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
jernejc

Pridružen/-a: Ned Avg 2008 9:24 Prispevkov: 1044 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Sre Jan 19, 2011 17:33 Naslov sporočila: |
|
|
| JAZZZ je napisal/a: |
Bom za primerjavo prinesel en 24/96 master, ki mi ga je poslal Avdiofil, pa bomo slišali kaj pomeni iluzija in kaj "realnost". |
Jazz, mislim, da se tule nisva povsem razumela...Posnetek ni iluzija, rezultat snemanja (tvoj ali kogarkoli) - torej zvočni zapis ali pa njegova reprodukcija tudi ni iluzija.
Torej...uporabljamo stereo efekt/iluzijo za doseganje "realnosti"
Mimogrede; v tvoje odlične posnetke ne dvomim, nekaj mp3-jev sem potegnil iz klopoca in lahko tvoje delo samo pohvalim. Nikjer drugje nisem našel karkoli primerljivega v smislu kakovosti/živosti posnetka.
Da doživim to živost živega koncertnega posnetka pa koristim stereo efekt pri reprodukciji. Efekt ali iluzijo zato, da glasbo doživljam v prostoru, čeprav z le dvema točkama izvora zvoka (stereo sistem).
Upam, da je moje stališče pravilno razumljeno.
Vse pohvale, na Parmovo pridem, pa ne samo tja, z veseljem in zanimamnjem bom obiskal kak koncert, ki ga boš snemal in bomo imeli še veliko možnosti tudi v živo podebatirat.
| JAZZZ je napisal/a: |
Dokler mi stereo sistem približno pričara koncertni zvok, se v stereo, mono, ... ne vtikam. |
Evo tu jaz vidim razliko med najinimi razmišljaniji (tudi Nomadovim).
Jaz govorim o tistem, v kar se ti ne vtikaš. O samem sredstvu/mediju za dosego cilja.
LP Jernej
p.s: tema je res zašla, a je vsaj meni zelo zanimiva, morda bi bilo smiselno ločiti temo. _________________ Ohm sweet ohm.
Just saw a gold plated optical fibre. Apparently the gold made it sound marvelous according to the salesman. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
vintagesonic
Pridružen/-a: Sre Mar 2010 17:24 Prispevkov: 1437 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Jan 19, 2011 17:37 Naslov sporočila: |
|
|
| ProJet je napisal/a: | | Sem ti že povedal, da bi bila tvoja filozofiranja bolj prikladna za kakšen pro-audio forum a kaj, ko tam ne bi bil prav nič posebno zanimiv in odziv še zdaleč ne bi puščal toliko osebnega zadovoljstva kot tukaj, kjer misliš, da si nas naučil nekaj novega in nam "razširil audio" obzorja. |
Pro audio forum ( vsaj slovenski Planet audio ) je pa res zgodba zase. Toliko vase zaverovanih "geniajalcov" na kupu res težko srečaš. Obnašajo se resnično kot neka verska sekta z nekaj kvazi pro-audio guruji. Če primerjam recimo Gearslutz.com. ki ga redno obiskujem, je med njima nekaj svetlobnih let razlike. (takšne in drugačne )
Konec koncev "audio-kontakt" v primerjavi z nekaj tujimi forumi sploh ni slaba izbira. Motijo me samo občasni pretirani emocionalni "izpadi" posameznikov, ki v svoji vnemi da nasprotniku dokažejo svoj prav ne izbirajo verbalno emocionalnih sredstev. Ampak to je očitno postal moj problem ne njihov. Drugače vas je pa "fajn " brati .
LP
vintagesonic |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|