Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

"Blind" testi in dojemanje razlik
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
MAre007

Pridružen/-a: Čet Dec 2010 10:23
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 04, 2011 22:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

jernejc je napisal/a:
MAre007 je napisal/a:
jernejc je napisal/a:
Razliko bi slišal vsak, favoriziral bi pa lahko eden cenejšega, drugi dražjega. Odvisno od sistemov, prostora, tistega, ki je sestavil sisteme (med seboj uskladil komponente glede na izbiro, ki jo ima, svoje izkušnje, okus in trenutne zvokovne lastnosti prostora). LP Jernej

Če velja ta trditev, potem je vsako razpravljanje na tem forumu, katera komponenta je boljša ali slabša, itd.... pristransko, ker je postavljena v specifični sistem, sobo in ga je poslušal poslušalec s subjektivnim okusom ....

Če mene vprašaš...tako je.
Zato ne berem oz se ne orientiram po raznih testih v teh in onih revijah...
Preizkušam in si doplnjujem izkušnje.
Ali kot se je enkrat izrazil eden od forumašev alenvprekršku: "To me dela bogatejšega!"

jernejc, sem vesel da tako zdravo razmišljaš, upam pa tudi, da ti ob poplavi marketinga to uspeva udejanjati tudi v praksi. Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
matjaz z

Pridružen/-a: Pon Dec 2008 13:50
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 04, 2011 22:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Se mi zdi da zadeve niso tako relativne in da prepuščati oceno o tem kaj je verodostojen zvok ni stvar slehernika. Okus tukaj nima dosti s tem. Prd časom sem bil pri znanem prodajalcu na predstavitvi sistema ki ga je sestavil, seveda me je po predstavitvi in poslušanju vprašal kaj si mislim? Ja nesrečnik je pričakoval kak tehten odgovor, zmencal pa sem mu samo; "...da je fino in hm, lepo?" Pa z možakarjem ki je sedel poleg mene in se na vsa usta hvalil da, on si pa sam dela zvočnike, si tudi ni kaj dosti mogel pomagati - tudi njemu je bilo hm, fino.
In kasneje čez nekaj časa ko dobiš več slušnih izkušenj, slišiš par sistemov, tudio kakega referenčnega analiziraš kaj je to hm fino, inugotoviš da gre za cel kup reči ki jih pri zvoku ocenjuješ tako kot pri vinu. In ker ocenjevanje odra, globine, pravega zvena inštrumentov, odzvena,dinamike... rabi vešče uho, tako vsak slehernik ni ravno kompetenten za dajanje ocene. Pa daleč da bi sebe jemal kot kako kompetenco, kvečjemu kot nekoga ki ima rešpekt do vsega skupaj. Zato bi seveda z veseljem prišel na blind test če bi ga kdo organiziral, a ne da bi komurkoli kaj dokazoval, ampak da vidim do kje mi seže uho.
Verna reprodukcija in prepoznavanje je tako definitivno stvar kilometrine in razvitosti sluha - seveda z predispozicijo da veš kaj oz kako poslušati, ne pa stvar osebnega okusa.
Mogoče za razmislek - godba na piuhala ima v Brdih vsako leto koncert inv mali vasi na trgu se zberejo in vadijo orkestri, intenzivnost jakost, polnost, natančnost ki jo premorejo z zvokom ne more biti stvar okusa.
Stvar okusa je ali ti je všeč rock ali klasika, ostalo pač ne.
Tista o Kopitarju in čevljih se mi zdi kar na mestu - za zakluček.
.
Nazaj na vrh
krokar

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 21:45
Kraj: Štajerska

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 04, 2011 22:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No, med 1200€ in 12000€ se bo neka razlika že slišala, seveda če pri sistemu za 12000€ ne bo 3/4 denarja ležalo v kablih, razdelilcih in vtičnicah!
Že pri razmerju 3000€:12000€ izzid že ne bo tako strašno siguren, vsekakor neke straaaašno velike razlike ne bo, to je dejstvo.
Sedaj pa nastopi vprašanje, na katerega si mora vsak sam odgovoriti:ali mu je takšna ne posebej velika razlika v kakovosti zvoka(ta je pri izdelavi in designu seveda znatnejša!) vredna 4-krat višje cene!?
Kdor je sledil eni drugi rubriki na forumu, verjetno ve, da sam pri avtih nisem ravno stiskaški.Ampak gre seveda za moj denar, za katerega tudi priznam, da na tak način ni ravno smotrno naložen.Kdo pa na koncu rabi avto, s katerim lahko več kot 2-kratno presežeš najvišjo dovoljeno hitrost na AC?!
Podobna paralela bi se našla tudi s temi vložki v audio opremo!Kdor ima s tem pač takšno veselje-zakaj pa ne?!Denar je njegov!
Je pa že nekdo pravilno zapisal, da pač obstajamo audiofili in so Audiofili!Nekako to ne gre ravno vedno skupaj.Osebno nimam problema s tem, razen kadar ima človek vtis, da ima opravka z nekom, ki ni audiofil niti z malo začetnico, hotel pa bi se pokazati kot oni z veliko.Je pa par takšnih tudi tule!
Slepi testi se tudi meni zdijo brez veze, saj rezultati nebi pomenili nekega presenečenja.Saj niti ni treba tajiti tega, da številni dotično hi-fi komponento kupijo že zaradi tega, ker je morda res biser tehničnega oblikovanja in izdelave.Tudi to je povsem legalno! Exclamation
Nazaj na vrh
JAZZZ

Pridružen/-a: Sre Apr 2008 12:32
Kraj: POSAVEC

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 04, 2011 23:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

krokar je napisal/a:
Je pa že nekdo pravilno zapisal, da pač obstajamo audiofili in so Audiofili!Nekako to ne gre ravno vedno skupaj.Osebno nimam problema s tem, razen kadar ima človek vtis, da ima opravka z nekom, ki ni audiofil niti z malo začetnico, hotel pa bi se pokazati kot oni z veliko.Je pa par takšnih tudi tule!

Krokar. Kar na dan z imeni Exclamation
JAZZZ

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 04, 2011 23:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

jernejc je napisal/a:
MAre, kako si kaj zadovoljen z nadgradnjo tvojega sistema? Si se že navadil na drugačen zvokovni balans? Si ga že sprejel za sebi ustreznega, ob katerem lahko ure uživaš v glasbi, ki jo dobro poznaš, ker ti je všeč?
In potem se recimo jaz povabim k tebi na poslušanje, nekdo tretji zakrije komponente, midva sediva in poslušava. V igri je tvoj prejšnji sistem z Luxmanom in pa tvoj novi. Ob morebitnem preklapljanju s strani tretje osebe boš zelo verjetno prepoznal svoj novi sistem oz nadgradnjo. In to ne le enkrat. Tvoj procent pravilnih odgovorov bo zelo visok.
Na drugi strani pa bpm jaz ves čas taval v megli, ne bom vedel, kaj igra, ne bom mogel presodit kateri sistem igra. Zakaj Ne?

Jernejc, tadel si bistvo. Sistem kupujemo zase! Ne za Krokarja,Mareta, Jazza, ampak za SEBE. Zvok svojega sistema poznamo in na njem tudi slišimo dobrote novih komponent(ali pa tudi ne). Zato pravim, vedno upam narediti slepi test na svojih komponentah. In tudi ne vidim razloga delati slepi test na nečem drugem.
Obenem pa tak test tehnično ni enostaven. Dosti enostavno bi bilo testirati CDPje(imaš dva in preklapljaš). kaj pa zvočnike, ojačevalec, predojačevalev, napajalni kabel na ojačevalcu? Mi bo kdo od zagovornikov slepega testa povedal, kako bi naredil te teste?

Pa še to. Ali vi zagovorniki slepih testov potemtakem kupite novo komponento brez testiranja doma? In zakaj ne?
11duc

Pridružen/-a: Pet Maj 2008 22:40
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 04, 2011 23:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Krokar, a slučajno pravilno razumem, da med celim sistemom od Marantza in Harman Kardona enakega cenovnega razreda ne bo razlike? Ali, da med vstopnim in referentnim Marantzovim setom ne bo nekih zelo očitnih razlik. Seveda bodo in to enormne.

In, ali meniš da če vložim 4x več, mora razlika biti 4x večja? Kaj to pomeni da mora imeti 4x dražji avto 4xboljšo lego, 4x večjo varnost in da je 4xhitrejši? Žal se tako ne računa.

Glede na to da Luxmana dobro poznam ( kupil si ga od mene ), si upam trditi, da bi z zamenjavo napajalnega kabla, interkonekta in zvočniškega kabla, dosegel razliko, da bi debelo pogledal. Če bi mi pa dal možnost sestavljanja dveh kabelskih setov, bi na slepem testu bil prepričan da ta sistema nista enaka.

Govorimo o slepih testih in zatika se pri kablih, torej ne vidim nobenega problema, še zmeraj trdim da boste vsi prisotni v primeru pripravljenih testov enako ocenjevali razlike. Ko se zloglasni mit o razlikah v kablih premaga, in bomo na jasnem da razlike so, potem gremo dalje ( o tem kako je to mogoče da se na cenejših sistemih dober kabel ne vleže in zakaj ). Pred tem pa nima smisla.
Nazaj na vrh
JAZZZ

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 04, 2011 23:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

krokar je napisal/a:
To se je v teh "slepih testih" že velikokrat potrdilo in posebej hohštaplerji si ravno tega ne želijo. Twisted Evil

Evo Krokar, tudi hohštaplerje iz tega foruma naštej Exclamation
JAZZZ

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 04, 2011 23:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

11duc je napisal/a:
Glede na to da Luxmana dobro poznam ( kupil si ga od mene ), si upam trditi, da bi z zamenjavo napajalnega kabla, interkonekta in zvočniškega kabla, dosegel razliko, da bi debelo pogledal. Če bi mi pa dal možnost sestavljanja dveh kabelskih setov, bi na slepem testu bil prepričan da ta sistema nista enaka.

Nekaj takega sem že lani ponudil Dolarju in ostalim. Kandidatov po Dolarjevi odpovedi ni bilo. Prostor je še vedno na voljo ! krokar, mare, ...
jernejc

Pridružen/-a: Ned Avg 2008 9:24
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 04, 2011 23:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

@matjaz z:
Hvala ker si me dopolnil.
Bistveno lažje bo izkušeno uho tudi na blind testu lahko zaznalo in opredelilo posamezne značilnosti (ki si jih navedel) zvoka in tako ustrezno rangiralo sistem.
Kaj pa prisotni na blind testu z malo kilometrine in nešolanim ušesom?
Kako bodo rangirali različna sistema?
Zna bit, da večine njih blind test ne bo prepričal oz se bodo opredelili za sistem, ki bi zvenel atraktivneje od tistega, ki bi ga šolano uho samoumevno postavilo za pravilnejšega in evo ga zlomka, ponovil se bo rezultat raznih podobnih testov opisanih na netu.

LP Jernej

Just saw a gold plated optical fibre. Apparently the gold made it sound marvelous according to the salesman.
Nazaj na vrh
drago67

Pridružen/-a: Čet Okt 2008 19:24

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 04, 2011 23:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

eni pravijo ,da se to ne dela.....a jaz na boljših vintage ojačevalnikih in receiverjih menjam zvočniške priključke....(seveda tako,da originalne lahko vstavim nazaj.)...zakaj??? mogoče sem še kaj slišal na malce boljše zvočniške kable,kar sicer na navadne zajle ne bi. Wink
Nazaj na vrh
JAZZZ

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 04, 2011 23:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

drago67 je napisal/a:
eni pravijo ,da se to ne dela.....a jaz na boljših vintage ojačevalnikih in receiverjih menjam zvočniške priključke....(seveda tako,da originalne lahko vstavim nazaj.)...zakaj??? mogoče sem še kaj slišal na malce boljše zvočniške kable,kar sicer na navadne zajle ne bi. Wink

hohštapler Laughing
drago67

Pridružen/-a: Čet Okt 2008 19:24

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 04, 2011 23:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

JAZZZ je napisal/a:
drago67 je napisal/a:

hohštapler Laughing

itak.....priznam.... Laughing
Nazaj na vrh
MAre007

Pridružen/-a: Čet Dec 2010 10:23
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 04, 2011 23:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

JAZZZ je napisal/a:
.... Ali vi zagovorniki slepih testov potemtakem kupite novo komponento brez testiranja doma? In zakaj ne?

Sam sem KEFe (prodal mi jih je Igor takrat še na Vrhovcih), pa Luxmana in nazadnje tudi AA receiver preskusil samo pri prodajalcu.

Zakaj ne? Zato, ker bi bilo potrebno za kakšno bolj obširno-raznoliko primerjavo domov nanesti veliko preveč opreme, ki jo ponavadi ni na zalogi v eni sami trgovini, kaj šele, da bi si jo z lahkoto sposodil. Zadeve je namreč potrebno primerjati v kratkem časovnem obdobju.
Nazaj na vrh
JAZZZ

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 04, 2011 23:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

MAre007 je napisal/a:
JAZZZ je napisal/a:
.... Ali vi zagovorniki slepih testov potemtakem kupite novo komponento brez testiranja doma? In zakaj ne?

Sam sem KEFe (prodal mi jih je Igor takrat še na Vrhovcih), pa Luxmana in nazadnje tudi AA receiver preskusil samo pri prodajalcu.

Zakaj ne? Zato, ker bi bilo potrebno za kakšno bolj obširno-raznoliko primerjavo domov nanesti veliko opreme, ki jo ponavadi ni na zalogi v eni sami trgovini, kaj šele, da bi si jo z lahkoto sposodil.

OK, verjetno si eden redkih. Kako pa si se odločil prav za te komponente ? Na čem pa si poslušal Luxmana, pa AA ? Je imel prodajalec Kefe? Je imel sistem pri prodajalcu navadne žnore ? Se ti zdi, da igra doma približno enako?
mestn pu

Pridružen/-a: Sre Jan 2009 22:21
Kraj: domžale

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 05, 2011 09:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

jernejc je napisal/a:
@matjaz z:
Hvala ker si me dopolnil.
Bistveno lažje bo izkušeno uho tudi na blind testu lahko zaznalo in opredelilo posamezne značilnosti (ki si jih navedel) zvoka in tako ustrezno rangiralo sistem.
Kaj pa prisotni na blind testu z malo kilometrine in nešolanim ušesom?
Kako bodo rangirali različna sistema?
Zna bit, da večine njih blind test ne bo prepričal oz se bodo opredelili za sistem, ki bi zvenel atraktivneje od tistega, ki bi ga šolano uho samoumevno postavilo za pravilnejšega in evo ga zlomka, ponovil se bo rezultat raznih podobnih testov opisanih na netu.

LP Jernej
Pred kratkim sem bil pri nekom, ki zbira in se posledično utaplja v komponentah in smo samo preklapljali med CDPji.
Moja audioatletska ušesa so takoj slišala razliko med koncepti in sposobnosmi korekcijskih ampov CDPjev, njihovih čipov, OPAjev in ostale vsebine, ampak gledat zadaj kakšni kabli so priklopljeni, je v takem primeru nesmisel.
Za blind test kablov, bi teoretično morala biti dva povsem enaka sistema, dve enaki sobi z enako temperaturo.
Pa še potem bi šlo za primerjavo kvečjemu dveh do štirih setov kablov in nič več..
Človek okuša in dojema nepopolno, ker že po krajšem času koncentracija pade.
To vedo sommelierji.
Nekoč so v Nemčiji naredili blind test vin na katerem so bila najcenejša in najdražja vina in zmagalo je libanonsko vino za 1EU steklenica.
Edina pozitivna posledica tega testa je bila, da so po tem prodali veliko tega "libanonca".
Včasih sem vlačil svoj sistem naokoli na nekakšne prezentacije in ker sem bil praktično za vse sam,uredit je bilo potrebno prostore tudi za druge sisteme, sem naredil napako, da ga nisem preizkusil v teh "tujih mu" prostorih kak dan prej in veliko "daj mu krava vendar crkni" karakterjev je potem svoje kložje imelo čas spedenat na te sobe, jaz pa seveda ne in so imeli potem veselje, ker moj sistem kao ni špilal.
Iz tega sem se naučil, da je soba odloča, plus priprava, pa še potem ni garancije, da bo iz tega neka povratna informacija.
Pa še vedno je karakter mojega sistema prepričal vse prijatelje, ki prisegajo na podoben laid back resoluteven pristop kot jaz, "rukni ga brale", tranzistorofili, ki ljubijo sekvenčno pulziranje tranzistorjev na nekih bogih preampih, pa seveda ne spadajo mednje .
Drugič smo iz raznih komponent zložili sistem za katerega smo se vsi strinjali, da je to sistem z zvokom za 100 000EU.
V parih sobah po tem dogodku, ta isti sistem ni pokazal sence tega kar je pokazal tam, vemo pa, da tak potencijal ima.
Kabli, komponente? Razlike?
V kontroliranem okolju domače sobe in postopnega nadgrajevanja, ja.
Raje recimo: dobra zasnova ima potencijalno manj problemov kot manj dobra.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Stran 2 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu