Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Ukvarjanje s HI-FI sistemom ali poslušanje glasbe?
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
audiofill

Pridružen/-a: Tor Apr 2008 19:48
Kraj: Žalec

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 12, 2014 18:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

matej je napisal/a:
audiofill je napisal/a:
Vse to kar opisuješ, totalno ekstazo, najvišje ugodje, odklop,... se da doseči že z navadno minilinijo za 200-300 eur iz Bigbanga, ne rabi se za to super duper oh in sploh sistem…

…Veliko časa možgani na preži kaj ne paše, kaj je treba izboljšat, kar neke kište domov vlačil,... vse samo muzike ne poslušal…

…Kajti tudi če bom do konca življenja skoz nekaj nadrkaval ko ne bom nikoli srečen/zadovoljen saj audiofilski možgani ko se navadijo nekega novega boljšega sounda in navdušenje čez čas mine je treba spet v nov apgrejd da se jih spet začasno zadovolji dokler spet ne začno iskat napak v tudi že tako dobrem soundu …

Zanimiv post, ki odpira nekaj vprašanj.

Seveda je možno uživati v glasbi tudi s pomočjo sistema za 200 eur. Kaj je potemtakem smisel in prednost (če ta obstaja) visokozmogljivih avdio sistemov?

Kakšno je razmerje med nami samimi na eni in avdio sistemom na drugi strani avdio izkušnje?

Ta hobi se lahko vrti tudi okoli iskanja popolnosti (išče se zadovoljstvo, ki nastane, ko se neka vrsta »popolnosti« doseže). Kakšno vlogo igra pri tem glasba?

Avdiofilski možgani? Very Happy

Forumaš return to forever je pred časom primerjal poslušanje glasbe z uživanjem droge. Izboljšava v sistemu je potemtakem primerljiva z močnejšim odmerkom droge!?

Kakšen pomen ima glasba za človeško civilizacijo?

Poznam zelo razgledanega človeka pri 65ih s širokim obzorjem. Velik ljubitelj glasbe vseh zvrsti od klasike, jazza, velikih orkestralnih del, do novodobnega popa. Na leto obišče veliko koncertov tako v lepi naši kot njeni okolici, tako amplificiranih kot neamplificiranih. Doma velik asortiman glasbe v katerem zelo uživa in to že preko 20 let odkar ga poznam na enem in istem sistemu - obična predpotopna Sony minilinija, ki je takrat stala preračunano nekih 200 eur, danes pa bi moral še nalepiti gor 10 eur, da bi jo kdo sploh hotel odnesti. In on že vseh teh 20+ let odkar ga poznam neizmerno uživa doma v glasbi čeprav iz veliko obiskanih koncertov dobro ve kako zvenijo instrumenti oziroma živa glasba in je naokoli pri znancih slišal že več odličnih hifi sistemov. Ob tem pove, da je ves ta hifi dosti boljši od njegovega, da zelo uživa v poslušanju takih sistemov, da pa doma navkljub temu da se slabše čuje lahko prav tako neobremenjeno uživa v iluziji živosti. Jaz sem v teh letih zmetal kaufen denarja v hifi in imel peace of mind samo v vmesnih časih od vsake izboljšave pa dokler me spet ni začelo črvičit da je treba spet stopnico višje, on pa skoz neobremenjeno užival vsem kompromisom navkljub. Vse je v glavi. Smile

Enkrat je nekdo na forumu v smehu podal misel blagor ubogim na duhu v smislu kako je fajn preprostim manj inteligentnim ljudem, ki se jim v življenju ni potrebno ukvarjat s takimi rečmi in so srečni že kuhinjskim radijem. Takrat sem se nasmejal fori, danes pa ko poštudiram nazaj pa vidim, da je ravno kontra. Da sem jaz skoz nekaj komplicirajoc in nikoli popolnoma zadovoljen z ničemer v bistvu ubog na duhu in ne oni. Jebiga celo življenje je šola, bolje zdaj kot nikoli, tudi Esmeralda je proti koncu spregledala hehe.

Da nisem osamljen v razmišljanju, da je ta šport v veliki meri tudi obremenjevanje torej stres ne samo užitek pričajo mnoga pisanja po vseh živih audio forumih v smislu sem poslušal tak in tak sistem pri onem in onem in po prihodu domov 14 dni nisem imel nobenega veselja vžgat svojega sistema. Torej 14 dni neprespanih noči in živciranja kako zlezti višje. Nato pol leta, leto, dve leti,... negodovanja ob odrekanju da se našpara dosti dinerčkov, saj ko si enkrat orenk zrajcan povratka nazaj običajno več ni. Sledi obdobje zadovoljstva dokler človeka spet ne prime tanora da je treba spet nekaj preonegat in tako do nezavesti. Kaj bolj užitek ali nočna mora? Kakorkoli vsekakor pa neke vrste odvisnost kot alkoholizem ali droge recimo, kjer so potrebni čedalje večji odmerki za začasno zadovoljitev, trajne itak ni.

Čas da zamenjam nick audiofill v muzikofill. Tak ko mi je fajn odkar sem izstopil iz dirke mi ni bilo še nikoli. Noge na mizo, volume up in odklop. Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ambasador

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 12, 2014 20:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

@avdiofill:... Tak ko mi je fajn odkar sem izstopil iz dirke mi ni bilo še nikoli. Noge na mizo, volume up in odklop...
----------------------------------------------------------------------------------------
Zase moram reči, da sem skozi svoje potovanje večkrat prišel do uravnoteženega zvoka. Ta se pri prehodnih fazah nadgradnje nujno podre, da bi ga potem zopet vzpostavil.

Lahko bi se zdavnaj ustavil, toda moj končni cilj je doseči iluzijo instrumenta pred menoj. Močno, skoraj otipljivo. Pogoj so koherentni/real stereo posnetki. O tej moji fiksaciji sem že pisal - to mi je hobi znotraj hobija poslušanja glasbe.

Najmanjši sistem, ki mi je res igral, pa je bil Wharfedale Diamond prva serija/ NAD 3020/ NAD5120/AT3200 - pozabiš na vse avdiofilske paranoje.
mestn pu

Pridružen/-a: Sre Jan 2009 22:21
Kraj: domžale

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 13, 2014 11:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ambasador je napisal/a:
@avdiofill:... Tak ko mi je fajn odkar sem izstopil iz dirke mi ni bilo še nikoli. Noge na mizo, volume up in odklop...
----------------------------------------------------------------------------------------
Zase moram reči, da sem skozi svoje potovanje večkrat prišel do uravnoteženega zvoka. Ta se pri prehodnih fazah nadgradnje nujno podre, da bi ga potem zopet vzpostavil.

Lahko bi se zdavnaj ustavil, toda moj končni cilj je doseči iluzijo instrumenta pred menoj. Močno, skoraj otipljivo. Pogoj so koherentni/real stereo posnetki. O tej moji fiksaciji sem že pisal - to mi je hobi znotraj hobija poslušanja glasbe.

Najmanjši sistem, ki mi je res igral, pa je bil Wharfedale Diamond prva serija/ NAD 3020/ NAD5120/AT3200 - pozabiš na vse avdiofilske paranoje.
V vsem napisanem popolnoma delim tvoje mnenje. Imel sem celo skoraj identičen drugi sistem(na prvem so se odlično izkazali večji od Diamondov-WHD Laser 90), le da je bil ojačevalec Rotel in ta mi je dal vetra, saj je zanič poganjal WHD Diamond od MK do MK3(imel vse tri modele), medtem, ko prijatelj z šibkejšim Rotelom in Diamond MK1 teh problemov ni imel..
ajka

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 13, 2014 14:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

LP

Nas je kar veliko, ki smo delali audio osnovno šolo na Diamondih.
Jaz sem mel en "portable" sistem Diamond - Creek - Rega .
Ma mi ni blo jasno, kako lahko tak "cenen" sistem dela toliko muzike...
Od takrat naprej sem nehal brat "tehnične karakteristike", ker ničesar ne povedo o zvoku. Vsak najcenejši "japonček" pa naj bo to zvočnik ali ojačevalec je bil po tehnikalijah veliko boljši, po zvoku zgoraj omenjenemu ni prišel niti približno zraven veliko močnejši, večji in nekajkrat dražji Rolling Eyes Wink

In ravno zato je "audiofilija" zagamena, ker je pravilo, da pravil ni Crying or Very sad Rolling Eyes Wink
matej

Pridružen/-a: Čet Jun 2008 18:07
Kraj: laško

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 13, 2014 19:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

audiofill je napisal/a:
Poznam zelo razgledanega človeka pri 65ih s širokim obzorjem…Ob tem pove, da je ves ta hifi dosti boljši od njegovega, da zelo uživa v poslušanju takih sistemov, da pa doma navkljub temu da se slabše čuje lahko prav tako neobremenjeno uživa v iluziji živosti.

Morda veš kaj je razlog, da se kljub pozitivnim izkušnjam ni odločil investirati več v opremo?

audiofill je napisal/a:
Jaz sem v teh letih … imel peace of mind samo v vmesnih časih od vsake izboljšave pa dokler me spet ni začelo črvičit da je treba spet stopnico višje…

Osebno me nikoli ni nič črvičilo, da je TREBA spet stopnico višje.

audiofill je napisal/a:
Enkrat je nekdo na forumu v smehu podal misel blagor ubogim na duhu v smislu kako je fajn preprostim manj inteligentnim ljudem, ki se jim v življenju ni potrebno ukvarjat s takimi rečmi in so srečni že kuhinjskim radijem.

Jaz sem tu na forumu izjavil, da je kuhinjski radio najvišja stopnja avdiofilstva.

audiofill je napisal/a:
Da nisem osamljen v razmišljanju, da je ta šport v veliki meri tudi obremenjevanje torej stres ne samo užitek pričajo mnoga pisanja po vseh živih audio forumih…

Ukvarjanja z avdiem ne primerjam s športom. Včasih sem se obremenjeval samo takrat, ko se je oprema okvarila, danes pa še to ne več. Stres? Orkestrski crescendo je neke vrste stres s pozitivnimi posledicami.

audiofill je napisal/a:
…v smislu sem poslušal tak in tak sistem pri onem in onem in po prihodu domov 14 dni nisem imel nobenega veselja vžgat svojega sistema. Torej 14 dni neprespanih noči in živciranja kako zlezti višje. Nato pol leta, leto, dve leti,... negodovanja ob odrekanju da se našpara dosti dinerčkov, saj ko si enkrat orenk zrajcan povratka nazaj običajno več ni.

V primeru, da vzamem tole dobesedno, lahko rečem le to, da sam takšnih izkušenj nimam. Pred mnogimi leti sem npr. v takratni trgovini Ubiq na Vrhovcih videl in slišal sistem z velikimi Infinity večsteznimi zvočniki, ki so bili poganjani z Audio Research elektroniko preko aktivne kretnice. Sistem je imel določene zvočne kvalitete za katere sem takoj vedel, da jih doma nimam in, da jih tudi še nekaj časa ne bom imel. Hkrati sem tudi jasno zaznal določene probleme v zvoku. Nad izkušnjo sem bil navdušen, saj mi je pokazala kaj je možno na nekaterih segmentih doseči. Po dogodku sem še nekaj časa razmišljal o tem kaj v sistemu je bilo odgovorno za kvaliteto, katero sem zaznal.

audiofill, si že bil na dopustu? Wink
Nazaj na vrh
ambasador

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 14, 2014 13:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ukvarjanje s HI-FI sistemom ali poslušanje glasbe?
---------------------------------------------------------------------------
V mojem primeru gre za dva vidika samo navidezno istega hobija: ljubezen do glasbe in ljubezen do dobrega zvoka.
Pri čemer je definicija dobrega zvoka subjektivno obarvana zato, ker najprej mora zadovoljiti moje osebne potrebe - kriterije na katere sem posebej občutljiv. Saj ne da niso pomembni vsi, toda kompromise moram sprejemati, ergo po vrsti.
Prvi in glavni zahtevi sta poslušljivost in emocije. Ure in ure, dan na dan.
Občasne menjave naprav počasi krčijo kompromise in obnavljajo interes do dobrega zvoka.

Glasbo poslušam od kuhinjskega Grundiga, TV, avtoradia do Hi-Fi-ja.
Dober zvok pa na lastnem Hi-Fi-ju in tistem pri prijateljih - vsak ima svoj šarm - aleluja. Povsod lahko uživam.
PS:
Na žalost (denarnice in zapravljenega časa) se določeno glasbo lahko uživa samo skozi dovolj dober zvok - v tej točki se oba hobija združita.

https://www.youtube.com/watch?v=lnQwovBZOF0
https://www.youtube.com/watch?v=qdHCwx6QSCY
simon740

Pridružen/-a: Sob Sep 2012 15:59
Kraj: MARIBOR

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 14, 2014 15:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Audiofill ...dobra tema..hvala ti....

LP,
Simon
Nazaj na vrh
benma

Pridružen/-a: Ned Jan 2011 17:12
Kraj: Kamnica

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 14, 2014 16:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Dilema ima analogijo na področju fotografije.

Tudi tam sta na voljo dve možnosti: uživanje ob podoživljanju zanimivih dogodkov in prizorov, ki jih pričarajo dobre fotografije ali pa sedenje ob 30-colskem monitorju in analiziranje posameznih pikslov na fotografiji, ki vsebinsko ni vredna počenega groša in ugotavljanje kateri body in kateri objektiv mi še manjka.

Ekstremen avdiofil in ekstremen fotograf imata po mojem mnenju precej skupnega. Nekaj skupnega pa imajo tudi njihovi najbližji svojci.
Nazaj na vrh
audiofill

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 14, 2014 20:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

matej je napisal/a:

Na dopustu sem že od konca februarja prejšnje leto odkar nimam več audiofilskih paranoj in samo še uživam v glasbi. Cool

Danes test psihe Smile ... nova igračka spodaj... zelo sposobna kombinacija, ki bi mi še donedavno pognala pritisk v iberture in bi našel milijon izgovorov zakaj spet nabuhat limit na banki hehe

Rezultat... odlična performansa za razumen denar. Priznam res super fino fajn stvar, ampak me ne gane. Ne rabim. Smile
Nazaj na vrh
simon740

Pridružen/-a: Sob Sep 2012 15:59
Kraj: MARIBOR

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 14, 2014 21:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

audiofill je napisal/a:
matej je napisal/a:

Na dopustu sem že od konca februarja prejšnje leto odkar nimam več audiofilskih paranoj in samo še uživam v glasbi. Cool

Danes test psihe Smile ... nova igračka spodaj... zelo sposobna kombinacija, ki bi mi še donedavno pognala pritisk v iberture in bi našel milijon izgovorov zakaj spet nabuhat limit na banki hehe

Rezultat... odlična performansa za razumen denar. Priznam res super fino fajn stvar, ampak me ne gane. Ne rabim. Smile

točno tako....če človek ne potrebuje, zakaj bi kupoval...
Če še recimo podam svoje skromno mnenje. Namreč ker nisem dolgo v hifi vodah, sem še pred kratkim hrepenel po opremi, za katero nimam trenutno €€ in bi jo morda lahko dobil čez nekaj mesecev, let ...težkega varčevanja...Ima to sploh smisel? Sedaj imam soliden sistemčič in zdaj že nekaj dni zapored še samo vrtim in vrtim dobre albume....super je....in zadovoljen da trenutno bolj ne morem biti... Very Happy Res je da bom morda za v naprej študiral o kakšnem Unison Research hibridu (ker pač imam Opera zvočnike), ampak to je pa tudi vse...če bo šlo skoz OK, če ne pač nič...Skratka res je včasih bolje imeti manj in biti s tem zadovoljen, kot pa hlepeti po nečem kar je nerazumno imeti oz. mogoče celo nemogoče imeti...ponavadi pa še človek zraven vsega tega razvije lastnost, ki v tem svetu povzroča marsikatero težavo - sebičnost.

LP,
Simon
Nazaj na vrh
before

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 19:23
Kraj: Ruše

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 15, 2014 21:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Na to temo sem že pisal nekje na forumu in naj povem svoje še tukaj. Audiofilstvo je hobi, ki je zmes ukvarjanja s tehnikalijami in ljubezni do glasbe. So obdobja, ko so v ospredju tehnikalije in so obdobja, ko prevladuje uživanje v glasbi. Po zelo dolgem obdobju slednjega, se pri meni v ospredje spet prebija tehnika. Wink

Rekel bi, da sem nekako v protifazi z @audiofill-om Laughing

Audiohedonist
Nazaj na vrh
Edvard

Pridružen/-a: Pet Apr 2011 15:50
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 15, 2014 23:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mislim, da je Aljoša v fazi zanikanja. Very Happy
audiofill

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 16, 2014 03:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Dobra Edvard Laughing

Nimam pojma kaj za en hudič je sam naj traja. Dlje ko bo manj bom težil z novotarijami, ostali pa več mira pred mano. Laughing
Nazaj na vrh
CRV

Pridružen/-a: Sre Jun 2011 9:37
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 16, 2014 08:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Dajte mi povedat koga lahko smatramo za audiofila?
Nazaj na vrh
before

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 19:23
Kraj: Ruše

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 16, 2014 10:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

CRV je napisal/a:
Dajte mi povedat koga lahko smatramo za audiofila?

Jaz sem svojo definicijo audiofila omenil tri objave nazaj! Wink

Audiohedonist
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Naslednja
Stran 1 od 9

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu