Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

ARTA audio merilni program
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI dodatki
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
berni

Pridružen/-a: Pon Jan 2010 11:49
Kraj: maribor

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 07, 2010 19:43    Naslov sporočila: ARTA audio merilni program Odgovori s citatom

Katere merilne programe uporabljate?
ARTA?
Kdo ga do potankosti pozna in uporablja?
Rabil bi nekoga, ki ga zna uporabiti in z njim delati razne meritve z upoštevanjem vseh omejitev.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
NLP

Pridružen/-a: Tor Nov 2009 10:01
Kraj: Drugje

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 10, 2010 16:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ARTA je super, preberi dober manual in help.
http://www.fesb.hr/~mateljan/arta/download.htm
Osebno jo rad uporabljam.

(tudi http://www.hometheatershack.com/roomeq/ ni slab a ga ARTA prekosi po profesionalnosti)
berni

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 10, 2010 18:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vse prebral, a ni vse to zame.. računalnikov se izogibam..
Če bi mi kdo pomagal narediti meritve in jih potem tudi malo razložiti, da bi lahko vnesel potrebne korekcije v dsp modul ojačevalca.
4Kanalni ojačevalec z dsp in aktivno kretnico je že doma, samo še pasivno kretnico ven vržem in Very Happy
Nazaj na vrh
ajka

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 10, 2010 18:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

LP

@berni ne zameri, se nisi prehitro odločil za "aktivni" sistem ...

Svoj sistem, tako postavitev kot elektroniko in prostor moraš nekaj časa spoznavat, živet z njim, da do potankosti spoznaš vse + in - .
Ker tega sedaj ne veš, ne boš vedel tudi z aktivnim sistemom oziroma še manj ,ker nimaš "fiksnih" izhodišč. Sedaj ne boš vedel kje so meje reprodukcije, ker boš imel preveč neznank in možnosti ... Velike neznanke v prostoru - katastrofa v akustiki, neaudiofiska postavitev - odboji, ki pridejo skoraj sočasno z direktnim zvokom, kompatibilnost pogonskih elementov, kjer tudi ni neomejenih možnosti, da o kablih, mic za meritev itd. niti ne govorimo...
Timbra,svetlo-temno,atake,3D odra in še marsikaj pa ne moreš izvedet iz meritev !
berni

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 10, 2010 18:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sem "živel" več let(6ali7) z Mangerji v istem prostoru , le da je bila izvedba aktivna a brez dodatnega bas zvočnika(MANGER Swing+sub). Gospa Manger je sam povedala , da postane MSW kljub dobri kretnici drugačen, in to ravno okrog rezne frekvence..Občutek je kot da bi ga pokril z odejo...Moji občutki niso samo moji ampak je tudi pri drugih bilo podobno. Sem zelo podvržen tej znamki a imam še vedno dovolj samokritičnosti in vem da bi lahko bilo bolje, že enostavna aktiva prejšnjega setupa je bila več kot očitna razlika.. Wink
Aktivni setup je pač bolje izvedena kretnica in nič več, MSW lažje zadiha.. umerjanje jemljem bolj kot izkušnjo kot pa nek velik prirastek k kvaliteti..
Moj dsp modul bo že nahranjen z zadnjim setupom , ki ga je pomagal obdelati tudi g.Manger, tako da to ni kar nekaj približnega..
Nazaj na vrh
NLP

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 10, 2010 23:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mislim da ti želi povedat, da boš svoje nezadovoljstvo mnogo bolje odpravil če se boš lotil akustične ureditve prostora!
Več o tem kaj se ti dogaja v prostoru si preberi tukaj:
http://www.planetaudio.si/portal/index.php?showtopic=3685&st=0#entry29515

Nobena čudežna kretnica ali EQ ipd. na tem svetu ti ne bodo rešili težav, ki jih imaš, zvočniki bodo še zmeraj blede sence kar bi ti lahko ponudili a ne zmorejo ker jim prostor ne omogoča, jih utesnjuje...
berni

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 11, 2010 07:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sorry g.Dušan, nisem vas popolnoma razumel. Vem da je tretma sobe pomemben a zanimivo je bilo, kako velika sprememba je bila iz aktive na pasivo. Ne vem, zakaj se tako močno odraža, kljub dejstvu da je prostor popolnoma enak kot prej. Ne more biti samo vpliv prostora slišen na celem območju oz. na območju , kjer razen kretnice ni bilo nobenega drugega vpliva?! Po drugi strani pa bom lahko praktično spoznaval in analiziral obe varianti?! Tudi to je pomembno, nove izkušnje pridobljene v praksi so ponavadi največ vredne.
Nazaj na vrh
ma_coule

Pridružen/-a: Tor Apr 2010 23:27
Kraj: south of the border

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 11, 2010 23:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

berni je napisal/a:

Po drugi strani pa bom lahko praktično spoznaval in analiziral obe varianti?! Tudi to je pomembno, nove izkušnje pridobljene v praksi so ponavadi največ vredne.

Hoj berni,
tudi sam sem se prvotno odločil za ta scenarij - in ni mi žal. Izhajal sem iz tega, da pri testiranju aktivna /pasivna kretnica ohranim nespremenjene vse možne "robne pogoje" - tudi rezne frekvence.
Pasivne kretnice sem imel že prej postavljene zunaj boxov, tako da "logistika" pri testiranju ni bila prehuda motnja.
Doslej sem testiral samo slušno, meritev še nisem opravil, ker tozadevnega projekta še nisem zaključil Sad
(kot že rečeno, to je tisti projekt, ki bi bil morda tudi tebi všeč... Wink )
Seveda so meritve v prostoru potrebne - kot referenčna točka - da veš, kje si. Sicer pa je (vsaj zame) uho končni kriterij za "fine tuning" audio naprav. Oboje boš lahko s svojimi digitalnimi kretnicami odlično opravil!

Za zdravje!
Nazaj na vrh
berni

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 12, 2010 08:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

In kaj si opazil?
Nazaj na vrh
mestn pu

Pridružen/-a: Sre Jan 2009 22:21
Kraj: domžale

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 12, 2010 09:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

berni je napisal/a:
Sem "živel" več let(6ali7) z Mangerji v istem prostoru , le da je bila izvedba aktivna a brez dodatnega bas zvočnika(MANGER Swing+sub). Gospa Manger je sam povedala , da postane MSW kljub dobri kretnici drugačen, in to ravno okrog rezne frekvence..Občutek je kot da bi ga pokril z odejo...Moji občutki niso samo moji ampak je tudi pri drugih bilo podobno. Sem zelo podvržen tej znamki a imam še vedno dovolj samokritičnosti in vem da bi lahko bilo bolje, že enostavna aktiva prejšnjega setupa je bila več kot očitna razlika.. Wink
Aktivni setup je pač bolje izvedena kretnica in nič več, MSW lažje zadiha.. umerjanje jemljem bolj kot izkušnjo kot pa nek velik prirastek k kvaliteti..
Moj dsp modul bo že nahranjen z zadnjim setupom , ki ga je pomagal obdelati tudi g.Manger, tako da to ni kar nekaj približnega..
Uporabljam popolnoma drugačne bending wawe transducerje, dipolne in šele z "mešanjem" vrhunskih pasivnih elementov kretnice, ki imajo minimalna popačenja, je to, skoraj to.
Ta, skoraj, odpade šele, ko angažiraš folijski supertweeter nad BWTjem, ko boxe popolnoma znotraj "oblečeš" v M1 STP bitumen samolepilno maso, tudi robove in takrat se zadeve več kot "prečistijo", dokončno pa se prečistijo, ko blizu stene postaviš še en par BWTjev in ga režeš drugače od prvega, kar šele da dokončno pravilno percepcijo globine.

Z STP M1 obdelani zvočniki ne bobnijo, zvok ne izgubi nič, pridobi pa ogromno, plus zaradi dodane neobčutljivosti stranic na vibracije, tak zvočnik med pozicioniranjem točno "pokaže" kateri položaj mu ustreza, plus, rabi manj bas trapov in podobnega, saj ne ustvarja več četrt toliko vibracij in odbojev.
M1 je osnovna masa, drugi modeli STP dušijo še učinkoviteje, ker pa je STP po navedbah proizvajalca kar 3X učinkovitejši od ostalih podobnih, je za začetek popolnoma zadosten, saj se po potrebi lahko doda še druge STP mase, za kar pa zaenkrat ne vidim potrebe.
berni

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 12, 2010 12:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Oprostite @mestn pu, a sploh še obstaja kaj drugega, kot samo vaš sistem ? Obersistem v vsaki temi?
Nazaj na vrh
NLP

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 12, 2010 23:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

mestn pu je napisal/a:

... obdelani zvočniki ne bobnijo, zvok ne izgubi nič, pridobi pa ogromno, plus zaradi dodane neobčutljivosti stranic na vibracije, tak zvočnik med pozicioniranjem točno "pokaže" kateri položaj mu ustreza, plus, rabi manj bas trapov in podobnega, saj ne ustvarja več četrt toliko vibracij in odbojev.
... osnovna masa, ... dušijo še učinkoviteje, ker pa je ...po navedbah proizvajalca kar 3X učinkovitejši od ostalih podobnih, je za začetek popolnoma zadosten, saj se po potrebi lahko doda še druge ...mase, za kar pa zaenkrat ne vidim potrebe.

Če zelo močno zminimaliziraš vibracije samih ohišij zvočnikov je nekaj doseženega, tudi če bi jih pravilno soffit/flush mountal (vgradil v steno, sploh rigidno) tudi, radijacija je mnogo bolj hemisferična kot omnisferična... vendar ostane ti še zmeraj zvok, ki ga oddajajo sami driverji v prostor pač si zminimaliziral posledično vibriranje škatel, "simpatetično igranje" samega prostora ki je vzburjen tudi s strani driverjev ne samo škatel še zmeraj obstaja, to je treba prav tako rešit, žal nič kaj manj bas trapov ipd.
Zvočniki bodo nekoliko manj občutljivi na postavitev v prostoru, zvok bo morda bolj koherenten, posledično nekoliko povišane nizke če so res dodobra zminimalizirane vibracije (sledi strokovna prilagoditev kretnic seveda...) drugo glede akustike žal ostaja...
Nizke se bodo zato še zmeraj "nabirale" po vseh kotih prostora pa še kje... s srednjimi in visokimi pa se tudi ve kako in kaj.
ma_coule

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 12, 2010 23:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

berni je napisal/a:
In kaj si opazil?

Berni, zelo sem ti hvaležen za tole vprašanje, saj mi z njim daješ odvezo za mojo prvotno zavezo na drugem mestu foruma, da bom o aktivnih kretnicah v bodoče molčal kot riba... Laughing

Torej, predvsem se je opazno izboljšala odrska slika (širina, transparentnost), čeprav tudi stare pasivne kretnice niso ravno slabo zasnovane in izdelane (tudi L-R, a le 2. reda, med tem ko so aktivne 4. reda, v obeh primerih je rez na 460/3050 Hz). Skratka, že po prvem poslušanju mi je bilo žal, da sem to idejo pacal skoraj 10 let, ali celo dlje.

Nekje na forumu sem prebral ugotovitev, da aktivna kretnica opazno zoža
poslušalski sweet spot (avtorja sem pozabil in se mu oproščam!). Tudi moje izkušnje to potrjujejo! Sočasni kolektivni užitki so torej nekoliko okrnjeni... Crying or Very sad

Tudi sicer ne pozabimo: kot imajo vsake oči svojega malarja, imajo tudi vsaka ušesa svojega muzikanta... Objektivno je torej možno, da me boš že po prvem poslušanju preklinjal... Ne samo doma, za štirimi stenami, ampak tudi javno - tu, na forumu... Laughing

Za zdravje!
Nazaj na vrh
berni

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 13, 2010 07:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pričakoval sem malo bolj konkreten in razumljiv odgovor.. Laughing
Nazaj na vrh
ma_coule

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 13, 2010 20:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

berni je napisal/a:
Pričakoval sem malo bolj konkreten in razumljiv odgovor.. Laughing

Berni, Berni, ti bi pa tudi rad imel vse na talarju! Laughing Laughing

Če hočeš imeti malo bolj konkreten odgovor se malo potrudi in reši spodnjo uganko (Kaj je to?)! Če ne bo šlo, sledijo namigi... Laughing
Prvi kar takoj: to niso smučarske palice Bojana Križaja z olimpijskih iger v Lake Placidu leta 1980 (kjer je Bojan v veleslalomu za pičli dve stotinki sekunde zgrešil bronasto medaljo)!

Saj veš, brez muje se še čevelj ne obuje! Wink

Za zdravje & for fun!
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI dodatki Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu