| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
diyfreak
Pridružen/-a: Pon Okt 2011 23:29 Prispevkov: 489 Kraj: MARIBOR
|
Objavljeno: Pet Okt 18, 2013 22:15 Naslov sporočila: |
|
|
Jacoby pa kaj je s tabo ? o kakšnem zavajanju neizkušenih članov ti to ???
To so pravilni osnovni napotki za začetniške DIY-erje. Naj še te spomnim da je to DIY rubrika in če nimaš kakšnega pametnega napotka za neizkušene DIY člane potem se vzdrži neargumentiranih komentarjev. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
diyfreak
|
Objavljeno: Pet Okt 18, 2013 23:16 Naslov sporočila: |
|
|
| Audio holic še ni razložil grafov. Jaz bi rekel da gre v obeh primerih za odprto kišto prva uglašena na cca 25 hz druga na 35. Po krivulji sodeč gre za isti bassrednjetonec in različna visokotonca v prvem primeru rez na 3 khz v drugem primeru na 3,5 khz in verjetno kakšna trobljica.Če je trosistemec sta verjetno enaka tudi srednjetonca. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
felixxx
Pridružen/-a: Čet Sep 2013 22:31 Prispevkov: 13 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pet Okt 18, 2013 23:45 Naslov sporočila: |
|
|
Dajte se malo umirit lepo prosim...
Pa da malo poročam o sami zadevi. Z veliko pomočjo člana diyfreak so zvočniki uspešno končani.
Sama kišta je uglašena sedaj na 40Hz(po Winisd). Za kretnico sem uporabil 2 sistemsko kretnico za avto zvočnike. Basa sem vzporedno vezal na nizkotonski izhod. Zaključek? Zvočniki igrajo super!
Ker pa nikol nimam dovol (kot ponavadi) bom dodatno izdelal že aktivni sub.
Pri izdelavi le tega bom postregel z slikami izdelave, da bojo lahko tudi začetniki dobili vsaj malo vpogleda v izdelavo kište in vsega ostalega. Pri tem projektu sem žal pozabil naredit vmesne slike.
Moje mnenje glede vsega tega debatiranja po forumu? Če bi bila to moja prva DIY gradnja in če nebi imel pojma o vsem tem bi odnehal že v štartu in šel v trgovino po kište! To se mi ne zdi fer od vseh uporabnikov foruma da forsirate z neko hi robo in z totim hi-endom! Kaj mi bojo zvočniki za 3k+, če mam reciver za 100€?!
Ali pa je blo mišleno, da še pol potrošim kakih 3-5k€ za kaki class A ojačevalec in vse ostalo, da bi taki boksi laufali....hmmm Najbrž je blo res tak mišljeno
Ampak...malo preberite poste pa boste vidli sami o čem pišem. Pa saj ni bitno. Zadeva uspešno zaključena.
Dajem pa častno Titovo, da bom v kratkem odprl novo temo in se malo razpisal o izdelavi zvočnikov, v tej smeri, da bo zadeva nekoliko bolj razumljiva sa vsakogar, ki se na to ne spozna. (opomba: za tiste, ki mamo recivere za 100€ )
Hvala vsem, ki ste koristno pomagali pri tem projektu. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audio_holic
Pridružen/-a: Pon Maj 2008 13:50 Prispevkov: 329 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Okt 19, 2013 11:58 Naslov sporočila: |
|
|
| diyfreak je napisal/a: | | Audio holic še ni razložil grafov. Jaz bi rekel da gre v obeh primerih za odprto kišto prva uglašena na cca 25 hz druga na 35. Po krivulji sodeč gre za isti bassrednjetonec in različna visokotonca v prvem primeru rez na 3 khz v drugem primeru na 3,5 khz in verjetno kakšna trobljica.Če je trosistemec sta verjetno enaka tudi srednjetonca. |
What a miss
24L BR; Seas W18E001 + Fountek NeoCD3; fb 35Hz
24L BR; Seas W18NX001 + Seas T29CF002; fb 40Hz |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
joztom
Pridružen/-a: Pon Jan 2013 11:07 Prispevkov: 1975 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Okt 19, 2013 13:14 Naslov sporočila: |
|
|
| Vsi, ki smo po duši DIY, se nam ni treba ničesar sramovati. Pred mnogimi leti, pa še zdaj ne odneham, sem si izdelal sistem. Narisal sem svoje načrte, narisal sem svoje ploščice (takrat SmartWork), jih pojedkal, zlotal in užival. Zvočnike sem kupil pri Poljoprivredi v ZG, (KEF za samograditelje; B139;B110;T33), narisal sem svoj načrt za les, sam navil špule, takrat še v Iskri nabavil TaRmene polystiren kondije, taprave, uporabil znanje Bailleya, Linkwitza, manj pa KEFa in izdelal TL linijo s pravo ovčjo volno. Obesil sem jo na steno, na igle, kjer kraljuje še zdaj. Prvi začetki elektronike na RIAA stopnji, kasneje naprednejši, hitrejši, zmogljivejši na preampu in končnih stopnjah. Ko sem stari gramofonski podplat od L75 opremil z ročko, doma predelano staro angleško z magnezijevim shellom in novim pritrjevalnim elementom, je to zapelo, da še danes lahko primerjam s čemerkoli. V kasnejšem razvoju sem spoznal tako Tango SCH, Tango PCB, kasneje pa Eagle. Zadnji projekti so letošnji, aktivni sistem, končne stopnje in prav rad bi videl, da bi mi kdo demonstriral očitno boljše dosežke kupljene robe po teh obstoječih norih cenah. Vedno sem sodeloval z enako mislečimi, delil veselje izdelke in znanje v skupno korist. Vsi vi ste DIY, ker sestavljate nesestavljivo v znosne poslušalne pogoje, katere ima vsak različne. Kompleta na polici, ki bi kar igral, pač ne dobiš, cena je pa najslabše merilo za ustreznost. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
diyfreak
|
Objavljeno: Sob Okt 19, 2013 14:55 Naslov sporočila: |
|
|
??? Torej točno tako kot sem razbral iz grafa. Odprti kišti - BR , enak bassrednjetonec - dobro ni enaka cifra ampak skoraj identičn fr. krivulja obeh driverjev , različna tweeterja, pri uglašenosti kište če bolje pogledamo prva 37 gruga 49 no tudi tvoji podatki grejo tule malo mimo, tako da mislim da v bistvu nisem nič zgrešil. Bolj zgrešeno je tvoje vprašanje da bi naj na podlagi fr. grafa ugotovili katera kišta izriše boljši prostor- to lahko ugotovi samo Jacoby 
Nazadnje urejal/a diyfreak Sob Okt 19, 2013 23:27; skupaj popravljeno 3 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
jacoby
Pridružen/-a: Sre Jun 2008 10:23 Prispevkov: 1111
|
Objavljeno: Sob Okt 19, 2013 15:01 Naslov sporočila: |
|
|
Ja čaki mal, kako je zdaj, ali niso meritve enostavne, ponovljive, in vse povedo, da točno veš kako bo zvenelo, če ne, pa vneseš thielle small parametre v micka.com, in ven pade top-šit zvočnik?  _________________ The only way to do great work is to love what you do |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: 051383384 |
|
 |
diyfreak
|
Objavljeno: Sob Okt 19, 2013 15:13 Naslov sporočila: |
|
|
Hja Joztom tudi jaz sem davnega leta 87 kupil KEF-ov kit komplet pri Poljoopskrbi
4x b200g 2x b110 in 2x t33 in se lotil izdelave ornk kište. Ločena ohišja za base, notranja obdelava z lepenko in bitumnom pa ojačitev en kup, sprednji robovi zaokroženi, visokotonec zamaknjen nazaj za cca 1,5 cm torej upošteval sem kar en kup pravil za dober zvočnik. Ko sedaj po tolikem času gledam kaj se vse pojavlja na trgu in to reklamirajo z nekim hi-endom mi gre na kozl, potem pa še kao veliko audiofilov to celo sprejme za vrhunsko robo - dajte no. Osnovne stvari niso poštimane in bo to neki hi-end pa ja, ko voli nek izvoli samo ne mi s takimi da DIY-erji nimamo pojma kaj delamo. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
diyfreak
|
Objavljeno: Sob Okt 19, 2013 15:18 Naslov sporočila: |
|
|
Jacoby mislim da smo o tem že govorili da ti meritev ne more povedati kako bo zvenel zvočnik. Meritve so samo neka osnova za tehnično kvaliteto in seveda predpogoj za začetek izdelave.
Za boljšo predstavo - tudi za peko kruha rabimo nek recept torej koliko tega in onega, soli vode.... ampak ob branju recepta verjetno noben ne bo vedel kakšnega okusa je kruh |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ajka
Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00 Prispevkov: 3192 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Sob Okt 19, 2013 22:30 Naslov sporočila: |
|
|
LP
Saj lahko tudi kaj "resnega" samo je treba investirat in to ohoho, si upate ?!
Kakšen "nižji model"
Ali kakšnega bolj pri vrhu ... ... _________________ ~ ** ~ |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: - |
|
 |
diyfreak
|
Objavljeno: Sob Okt 19, 2013 22:43 Naslov sporočila: |
|
|
| Ni kaj lepi vrhunski izdelki za moj žep predragi ampak na srečo nisem neki ljubitelj fulrenđerjev. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
AndrejS
Pridružen/-a: Tor Dec 2010 17:03 Prispevkov: 930 Kraj: Gorica
|
Objavljeno: Ned Okt 20, 2013 19:46 Naslov sporočila: |
|
|
Zivjo,
Ajka, zakaj bi DIY sel v tako drago investicijo?
LP, Andrej |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
galop
Pridružen/-a: Sob Feb 2009 15:05 Prispevkov: 536 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: Ned Okt 20, 2013 19:57 Naslov sporočila: |
|
|
http://www.sonido.hu/eng/home.htm
Dobre enote, ročna manufaktura in ugodne cene ,blizu nas. _________________ vintage , Diy |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ajka
Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00 Prispevkov: 3192 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Ned Okt 20, 2013 20:12 Naslov sporočila: |
|
|
| AndrejS je napisal/a: | Zivjo,
Ajka, zakaj bi DIY sel v tako drago investicijo?
LP, Andrej |
LP
Da, ni delo samo sebi namen.
Kaj mi pomaga, da vložim na desetine ur v projekt, če uporabim cenene materiale in dobim "rezultat", ki si ga lahko kupim "narejenega" za nekaj sto €
Greš delat kar je na tržišču "redkost" ali tega sploh ni za zmeren denar pa da sveda "igra".
Sem listal eno nemško DIY revijo za izgradnjo zvočnikov, ma sami projekti, sami sebi namen, večina ne more prav "igrati", je pa ponos izdelovalca, kak je to izdelano .
PS.: Seveda ni nujno, da je hudo drago, ma tudi poceni ne, se ne splača . _________________ ~ ** ~ |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: - |
|
 |
AndrejS
Pridružen/-a: Tor Dec 2010 17:03 Prispevkov: 930 Kraj: Gorica
|
Objavljeno: Ned Okt 20, 2013 20:31 Naslov sporočila: |
|
|
E bravo!
DIY se lotis, ko nic kar obstaja na trziscu ni zanimivo. Neizbezno je, da ima eksperimentalni priokus. S tem ni nujno, da mora biti drago.
O tem kdo je prvi napravil teleskop se kresejo mnenja. Nizozemci so prvi menda proizvajali lece brez, da bi vedeli cemu natancno sluzilo. Galileo je iz njih naredil teleskop in prvi opazoval nebo.
Dragi driverji?
LP, Andrej |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|