Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

DIY zvočniki
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10, 11, 12  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Do-It-Yourself
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
diyfreak

Pridružen/-a: Pon Okt 2011 23:29
Kraj: MARIBOR

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 28, 2013 23:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Za ta zvočnik lahko variraš z litražo od cca 25 pa do 40 litrov, tako da imaš razpoložljiv volumen kar ok. Glede prekatov v kišti ne vem točno kaj si videl ampak če ni kaj od različnih sistemov tqwt, tl ali bas horn možno da so skicirane samo ojačitve kište.Te baseke sem imel doma tako da sem jih lahko pomeril in začuda TS parametri kar štimajo z tistimi iz prospekta. Sicer jih nisem imel časa sprobati zvokovno in izmerit fr. razpon , tako da ti glede tega ne morem nič svetovat. Ker boš uporabil dva 8 ohm-ska basa boš z impedanco na 4. ohmih visoki pa ima 8 ohm-ov torej ti ta univerzalna kretnica ne bo delovala pravilno.
Pa še nekaj, svetujem ti da uporabiš dapolito konfiguracijo, torej visokotonec umestiš med baseka in ne nad basa - pač moj predlog.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
felixxx

Pridružen/-a: Čet Sep 2013 22:31
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 28, 2013 23:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

@diyfreak Hvala za pomoč Smile Vem da sma govorila po telefonu glede teh zvočnikov pa sem reko da probamo kaj bo prišlo iz njih Smile
Misliš da bi bla 25-40l kišta ok?
ups ne morem verjet, da sem pozabo da mam dva in da je pol impedanca 4ohm...kaj bi pa mogo v tem primeru poštimat na kretnici? Kaj pa če preprosto na visokotonec vzporedno vežem upor da ga spravim na 4 ohme? To bi šlo? Seveda bi dal močnostni upor.
Ta postavitev z visokim na sredini morem rečt da se mi dopade...zakaj se nisem sam spomno Smile
Nazaj na vrh
micko666

Pridružen/-a: Čet Jun 2012 10:54
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 29, 2013 10:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

felixxx, diyfreak je napisal, da volumen ohišja lahko varira od 25-40 litrov Smile
Torej je 70 litrov ohišja kar primerno.
Nazaj na vrh
diyfreak

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 29, 2013 14:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Točno tako litraža bo kar optimalna. Hja glede kretnice je pa tako, da če je tista originalna narejena za 8 ohmske zvočnike ti pa gor priklopiš 4 ohme bo rezna frekvenca pol nižja od deklarirane - teoretično. Torej če si kretnice že nabavil imaš še eno možnost. Naredi 2 i pol sistemec, torej na kretnico normalno priklopiš 1 bas in tweeter na drugi bas pa daj veliko špulo cca 10 mH .Potem tudi ni problema če boš imel enote postavljene kot si podal skico.Se pa zavedaj da za kolikor toliko optimalno kretnico brez meritev ne bo šlo.
Nazaj na vrh
joztom

Pridružen/-a: Pon Jan 2013 11:07
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 29, 2013 14:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Veliko bolje je, če poprosiš AF-ka za pomoč in izdelaš aktivno kretnico za kakšne komplete Seasa, JBL serije GT2000 za avto, Audaxa z groundplane trobento ipd. Še tako slabe končne stopnje, lahko kitajske, se neprimerno bolje slišijo od pasivnih, ponavadi in praviloma neuglašenih kretnic, pa še nustrezen material prištej. Kdo ti bo odkrito povedal za oljne špule, open_air špule, pa neinduktivne upore, pa Jentzen kondenzatorje itd.itd. Že z natančnim L-metrom je križ. Če bi jaz imel besedo, ti pa prostor, vedno 70l, ker to je ponavadi življenski projekt, ki te dvigne v tretje nadstropje in potem gradiš na tej vrhunski osnovi naprej. V svetu je dosti zelo dobrih DIY strani, kjer ne goljufajo in so fair, povedo resnico. Če želiš, imam enega iz Danske, ki smo se posvetovali z njim, pa ti pošljem naslov in email. Pred mnogimi leti sem si izdelal KEF 107 osnovo z izboljšanimi vsemi elementi, pognal čez 273cm TL z dolgodlsko ovčjo surovo volno in še danes nisem slišal primerjave, tako v basovih kot v zvočni sliki, pa sta bedni T33 visokotonec in B110 mid kao švoh. Jaz z Dynaudio D28F nisem slišal bolje. res pa bi ga moral filigransko upasat. Zdaj s 6-imi končnimi stopnjami je to keks, nekdaj pa s pasivnim prilagajanjem ni in ni šlo. Torej kretnice so zakon, kdo karkoli pove iz izkušenj, globoko spoštuj, ker je izkušnje zelo zelo drago plačal.
Nazaj na vrh
diyfreak

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 29, 2013 18:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Joztom z vsem naštetim se popolnoma strinjam le da sta t 33 in b 110 bedna to pa ne bo držalo, no kar si pa tudi sam ugotovil.
Glede Felixxxovega projekta pa takole, ker je videl da se tu na forumu med seboj z ničemer ne strinjamo oz. razpravljamo o nekih zadevah ki za Felixxxa sploh niso pomembne si je mislil ko vas j... in šel malce prehitro v nakup omenjenih enot. Še vedno mislim da bi z predlaganimi enotami iz moje strani prišel do kar solidnega zvočnika pa še kretnico za ta sistem imam razvito, tako da bi v bistvu samo sestavil preverjeni kit komplet .Je kar je in še vedno mislim da moramo Felixxxu pomagati z nasveti, ki jih bo lahko uporabil pri tej njegovi samogradnji ne pa med sabo diskutirat kako je boljša aktiva ( kar je itak logično ) ali rez pri 100 ali 500 hz itd.
Nazaj na vrh
diyfreak

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 29, 2013 18:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mimogrede sem se spomnil, da sem svoje prve zvočnike izdelal davnega leta 1983, torej pred natanko 30-imi leti Surprised u kako čas leti. Torej les sem dobil iz stare garderobne omare narezal pa sem ga kar z drvarsko ročno lok žago in to na balkonu, seveda v času ko doma ni bilo staršev - he to so pravi entuzijasti - . Box je vseboval dva EI NIŠ 8" basa in dva EI NIŠ kalotna visokotonca, kretnica bolj na oko oz. po formuli iz takratne revije- pozabil ime. Torej tudi jaz takrat nisem upošteval navodil od bolj izkušenih in ni mi žal, je sicer dražja varianta ampak pridobiš veliko več izkušenj.
Zanimivo tudi to, da sem bil takrat z zvočniki zelo zadovoljen, pa čeprav je bilo verjetno vse mimo sedaj po 30-tih letih izkušenj in z verjetno veliko več znanja pa ne morem izdelati zvočnika s katerim bi bil tako zadovoljen kot takrat s tistim Rolling Eyes .

Projekt izpred 10-tih let- vse enote Westra

Nazadnje urejal/a diyfreak Pon Sep 30, 2013 20:40; skupaj popravljeno 4 krat
Nazaj na vrh
diyfreak

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 29, 2013 18:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Še pogled na kretnico - zasnova g. Mirota ( soul sonic )
Nazaj na vrh
joztom

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 29, 2013 19:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lep izdelek, zamenjaj bipolarce za baterijo polyestrov, boš imel mir za zmeraj. Še Moj TL izpred 25 let:[/img]
Nazaj na vrh
diyfreak

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 29, 2013 20:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hja že dolgo niso več moja last Cool
Nazaj na vrh
felixxx

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 29, 2013 21:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vse to je že čisto of topic...bom zadevo zaključil sam, ker itak drugač, kot vidim ne bo šlo. Ko bo končano objavim, kak se je izšlo.
Kaj čem druga, če je tu že napisan 1000 in en podatek, ki sploh nima veze z mojo temo. Pa hvala.
Nazaj na vrh
diyfreak

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 29, 2013 21:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja Felixxx res smo se malce razpisali, sem pa ti tudi svetoval glede vsega kar si vprašal, tako da ne vem v čem je problem ? Če še te kaj zanima kar vprašaj.
Nazaj na vrh
joztom

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 29, 2013 21:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Z veseljem ti pomagamo, s kretnicami, materiali, naslovi itd.
Nazaj na vrh
felixxx

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 29, 2013 22:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja hvala za pomoč.
Rešitev za kretnico je sledeča. Ju3 bom skočo pogledat, če je dobavljiv ves materijal za Second Order kretnico. Če je bom naredo sam. Če ni bom simpl kupo trosistemsko in jo malo predelal da bo nizkotonski šel malo višje. Upam da bo to to.
Če se mi pa sploh ne bo dalo bom vse skup priklopo kr na trosistemsko kretnico.
Nazaj na vrh
joztom

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 29, 2013 22:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Žagar v Gameljnah ne samo da previja zvočnike, ampak tudi izdela špule po specifikaciji v mH in katerokoli želeno debelino drata OpenAir, ne vem pa če feritne, ki so dosti slabše, so pa manjše. Za špule z oljnatim trakom pa je naslov iz Danske, je pa besno drago. Kondenzatorje sestavljaj iz polyestrov, bipolarci so za moje pojme mimo.
Material za kretnice je lahko od zmerne do besne cene, v svetu je vse sorte na voljo. Primer originalne kretnice Yamaha NS1000 in predelane z vrhunsko robo:
stara

nova

Kopija slik od TG, Danska
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Do-It-Yourself Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10, 11, 12  Naslednja
Stran 5 od 12

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu