| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
before

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 19:23 Prispevkov: 2801 Kraj: Ruše
|
Objavljeno: Sob Avg 24, 2013 20:05 Naslov sporočila: |
|
|
| CASTOR je napisal/a: | Nižanje kubikov pomeni večjo porabo in obrabo, punto e basta!
lp |
Ni čisto tako!
Če ostajamo pri Fordovih Ecoboost motorjih: 1.0 trivaljnik pri vožnji v mestih zagotovo porabi manj kot recimo Ecoboost 1.6, ampak na avtocesti se muči in ob slabših performancah porabi enako ali celo več, kot 1.6 štirivaljnik Ecoboost. Veliko je odvisno tudi od vozniških navad lastnika vozila. _________________ Cenite to kar imate in stremite k boljšemu! To je moj recept za zadovoljstvo.
Audiohedonist |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
CASTOR
Pridružen/-a: Pet Okt 2008 16:18 Prispevkov: 1087 Kraj: KOZINA
|
Objavljeno: Ned Avg 25, 2013 07:54 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, ampak res samo v mestni vožnji z eno osebo v avtu, pri naloženem, pa bi tudi to že bilo vprašljivo. Sicer pa, je žalostno,kako kilav je napredek bencinskih motorjev nižje kubikaže gledano prav z vidika porabe. Razloge je zelo lepo razložil nekje na tem forumu že Zvočnik. Po moje bi že z daljšimi hodi batov in povečanjem navora lahko že dosti dosegli, ma zgleda kot da je to prepovedano. Mogoče zato, ker prodaja bencinov zelo upada že od pojava skupnega voda pri diesel-u
lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
deathstar
Pridružen/-a: Čet Avg 2013 12:19 Prispevkov: 13 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Ned Avg 25, 2013 08:52 Naslov sporočila: |
|
|
| no da še jaz povem nekaj na temo 1.0 ecoboosta. Lastim si novega focusa karavana in seveda sta bila v igri navaden 1.6 atmosferc in 1.0 ecob oba s 125KM. Direktna primerjava gre v vseh pogledih v korist 1.0 ecob. cca. 0,7l manjša poraba pri normalni vsakdanji vožnji in pri teranju )avtocesta, mesto, okolicxa mesta). Avto bolj potegne na račun turbine in manjše mase, cenejši servisi, cenejše zavarovanje. Jaz sem se na koncu odločil za atmosferca ker je bil na zalogi, in glede na to da nameravam imeti avto cca. 6-7 let tudi zaradi trajanja in obrabe motorja. Je pa kolega kupil novop fiesti s močnejšim 1.0ecob in vam povem da je avto prava mala raketa z majhno porabo. Se pravi idealen motor za manjše avte katerih skupna masa ne presega recimo 1200kg. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Vinylfan
Pridružen/-a: Sob Mar 2009 23:52 Prispevkov: 891 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Avg 25, 2013 09:42 Naslov sporočila: |
|
|
Ah, dejstvo je, da avto z manjšo prostornino žre bolj, kot tisti z večjo... Doma imava z ženo ista avtomobila, iste znamke, isti model, celo barva je ista... Oba sta kupljena lani... Ženin, z prostornino 1.4 (avtomatik) žre nekje okrog 7,9, moj z prostornino 2.0 pa okrog 5,9... Moj ima seveda ročni menjalnik, a vseeno... 2 litra porabe sta odločno preveč... Pa niso to neka azijska j***a, ampak sodoben evropski koncern...
Pred nakupom so seveda vsi trdili, kakšna majhna poraba bo za ženin avto, pa nič od tega... Celo v servisni knjižici je navedena neka poraba okrog 4,8 litra / 100km - tako da me občasno ima, da bi se zapeljal k predstavniku v Sloveniji in zahteval, da mi pokaže, kako se doseže ta poraba... Sicer pa vemo, kaj je narobe z testi o porabi... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
CASTOR
|
Objavljeno: Ned Avg 25, 2013 10:12 Naslov sporočila: |
|
|
Mamina Fiesta 1.3 l.93 porabi kombinirano z ne prehudim gnanjem po ac manj kot 5,5l.
lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
andrej
Pridružen/-a: Tor Apr 2008 17:47 Prispevkov: 121 Kraj: Obala
|
Objavljeno: Ned Avg 25, 2013 10:17 Naslov sporočila: D |
|
|
@Castor to kar pišeš je že narejeno: novi turbobencinski motorji z direktnim vbrizgom in turbino imajo že na najnižjih obratih ogromno navora.
npr renault 1.2 TCE ima namerno povečan hod zaradi (4 cilindri na 1.2 so skoraj preveč) večjega navora, poleg tega tudi boljše "zmeša" mešanico bencina in zraka.
V novo smer pa je šla Mazda 6, kjer so namesto uporabe turbine povečali kompresijo na 14,5:1 kar je bilo do sedaj nekaj nepojmljivega za bencinske motorje. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
CASTOR
|
Objavljeno: Ned Avg 25, 2013 10:33 Naslov sporočila: |
|
|
OK, je bila že ura. Sam nisem neki avto navdušenec. Zame je dober diesel in velik prtljažnik pa muzika, drugo me ne briga niti ne sledim novotarijam. Aja in nikoli več ne kupim novega avta, razen, če mi kaj ne pade z neba.
lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
CRV

Pridružen/-a: Sre Jun 2011 9:37 Prispevkov: 342 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: Ned Avg 25, 2013 10:39 Naslov sporočila: |
|
|
| Vinylfan je napisal/a: | Ah, dejstvo je, da avto z manjšo prostornino žre bolj, kot tisti z večjo... Doma imava z ženo ista avtomobila, iste znamke, isti model, celo barva je ista... Oba sta kupljena lani... Ženin, z prostornino 1.4 (avtomatik) žre nekje okrog 7,9, moj z prostornino 2.0 pa okrog 5,9... Moj ima seveda ročni menjalnik, a vseeno... 2 litra porabe sta odločno preveč... Pa niso to neka azijska j***a, ampak sodoben evropski koncern...
Pred nakupom so seveda vsi trdili, kakšna majhna poraba bo za ženin avto, pa nič od tega... Celo v servisni knjižici je navedena neka poraba okrog 4,8 litra / 100km - tako da me občasno ima, da bi se zapeljal k predstavniku v Sloveniji in zahteval, da mi pokaže, kako se doseže ta poraba... Sicer pa vemo, kaj je narobe z testi o porabi... | Sedaj smo pa že v letu 2013 in se čudim,da imate še zmeraj v glavi azijska j***a !! Jaz imam azijska j***a že več kot 25 let in ne zamenjam za nobenega švaba ! Mogoče bi se dalo dobiti tudi kaj pri hi-fi napravah od azijskih jajc ? :)Glede tvoje porabe si pa pozabil napisati da ti 2.0 kuri dizel! Onega imaš pa bencin,ki ti bi isto toliko kuril,če ne bi bil avtomatik ! In če še žena vozi samo po mestu je potem to normalno !  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
joztom
Pridružen/-a: Pon Jan 2013 11:07 Prispevkov: 1976 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Avg 25, 2013 12:57 Naslov sporočila: |
|
|
| Danes imaš test v Delu, kjer priznajo 7,5l na 100 za ta ecoboost podhranjena j***a. To pa moj Espace IV s 170hp ob mrtvoudu tudi skupaj spravi. Jo ni matematike pri kubikioh, zakon je 3.0, pa amen. Vsaj uživaš. Vedno je pa treba probat, da kaj razumeš!!!! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
CASTOR
|
Objavljeno: Ned Avg 25, 2013 13:53 Naslov sporočila: |
|
|
Ja,tudi jaz sem kupil 91 ponija 1.5 iz druge serije, ki je prišla v ranjko jugo. Imel sem ga 10 let,300kkm, pa mu razen rednih servisov, nisem rabil niti žarnice menjat.
lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
CRV

Pridružen/-a: Sre Jun 2011 9:37 Prispevkov: 342 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: Ned Avg 25, 2013 15:51 Naslov sporočila: |
|
|
| CASTOR je napisal/a: | Ja,tudi jaz sem kupil 91 ponija 1.5 iz druge serije, ki je prišla v ranjko jugo. Imel sem ga 10 let,300kkm, pa mu razen rednih servisov, nisem rabil niti žarnice menjat.
lp |
Ja niso bil slabi,sploh pa sedaj recimo Kia ! Da pa ne pozabimo še bolj vzhodno azijska j***a Laughing od Honde ,Toyote itd,ki so avtomobilske velesile ! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ducar

Pridružen/-a: Sob Apr 2012 13:13 Prispevkov: 628 Kraj: Bronks
|
Objavljeno: Ned Avg 25, 2013 19:37 Naslov sporočila: |
|
|
| CASTOR je napisal/a: | Ja,tudi jaz sem kupil 91 ponija 1.5 iz druge serije, ki je prišla v ranjko jugo. Imel sem ga 10 let,300kkm, pa mu razen rednih servisov, nisem rabil niti žarnice menjat.
lp |
Si se vozil samo podnevi? _________________ Canta e Cammina |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
joztom
Pridružen/-a: Pon Jan 2013 11:07 Prispevkov: 1976 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Avg 25, 2013 20:06 Naslov sporočila: |
|
|
| Ja, drži, če si dokupil zadnje amortizerje Monroe, drugače je bil mrtvaška krsta na ovinkih. Resonančna zadnja prema, izjemno nevarna in zastarela Mitsubishi motorna oprema. Dokaj zanesljivo, če si uredil kritične zadeve. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
strumf666
Pridružen/-a: Sob Feb 2011 3:14 Prispevkov: 217 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Pon Avg 26, 2013 08:18 Naslov sporočila: |
|
|
| joztom je napisal/a: | | Danes imaš test v Delu, kjer priznajo 7,5l na 100 za ta ecoboost podhranjena j***a. To pa moj Espace IV s 170hp ob mrtvoudu tudi skupaj spravi. Jo ni matematike pri kubikioh, zakon je 3.0, pa amen. Vsaj uživaš. Vedno je pa treba probat, da kaj razumeš!!!! |
Glede na morje navora, ki ga dobiš s prisilnim polnjenjem že pri nizkih obratih, se lahko večina (pre)velikih atmosfercev skrije pri dinamiki in porabi. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
bogomir 4051
Pridružen/-a: Tor Dec 2008 19:42 Prispevkov: 1467 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: Pon Avg 26, 2013 11:19 Naslov sporočila: |
|
|
Strumf &
Morje navora pri nizkih obratih ima le motor z veliko kubiki in dolgim hodom batov.
Turbina pa se mora najprej dovolj zavrteti, da ustrezno polni z nadtlakom, šele takrat je tudi dovolj navora.
Če je turbina majhna, se zavrti hitro, ampak ima majhen polnilni volumen in v visokih obratih ni pravega učinka.
Velika turbina pa je lena, se pozno zavrti, nato pa pri višjih obratih napravi eksplozijo moči in navora.
Prava rešitev je pravi biturbo, kjer najprej deluje manjša, nato pa poprime še večja turbina. Ta sistem je tehnično zahteven in drag.
Možen je tudi Rootsov kompresor, ki je gnan z motorne gredi, navor je že tako rekoč od nule. Je pa slabši pri visokih motornih vrtljajih.
lpM. _________________ miro |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: 031361550 |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|