| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
berni

Pridružen/-a: Pon Jan 2010 11:49 Prispevkov: 1408 Kraj: maribor
|
Objavljeno: Čet Jul 19, 2012 15:08 Naslov sporočila: |
|
|
Čeprav izvedbeno in oblikovno še vedno skrapucalo.
 _________________ Lp
Bernard
--------------
Live and let live. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 6270 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Pet Jul 20, 2012 14:11 Naslov sporočila: |
|
|
Jih ne bi pretirano kritiziral.
Problematika podstavka ni tako preprosta reč. Še posebej ako ni budgeta za to. Pri Magneplanarju vibracije mirijo preprosto z maso zvočnika samega, spodaj vpetega na stojalo, tako da je resonanca panela zelo nizka (par Hz). Ni maksimalne stabilnosti, je pa malo refleksij (ping-pong-a vibracij). Z novimi stojali so ohranili star in preizkušen recept.
Veliko podstavkov (še posebej doma narejenih) ne vodijo računa o 'refleksijah' vibracij. Gre preprosto za to, da kadar pritrdiš ojačitev na okvir zvočnika, nujno nekatere vibracije zmanjšaš, druge pa povečaš.
V praksi dobiš filter v obliki glavnika (žagast) po celem spektru.
Ta hec lahko delajo tudi konice ali pa neprimerna stojala za mini zvočnike.
Faktorji v igri so: geometrija in togost stojala, način pritrditve, geometrija pritrditve, razmerje mas stojala napram zvočniku, uporabljeni materiali stojala v odnosu na material zvočnika.... Ain't that easy. Niti za tako firmo.
ps: žagast filter prepoznaš po nekaterih značinostih: asketski zvok, se ti zdi bolj lahcen, nima polnih, naravno 'mastnih' srednjih basov in basov, je manj harmoničen (zveni kot CD), se ti zdi bolj dinamičen in glasen hkrati in predvsem - utruja. Ponavadi se tega ne zavedaš, prvi simptomi so, ko začneš razmišljati o zamenjavi zvočnika... _________________ Carpe Diem
Nazadnje urejal/a ambasador Pet Jul 20, 2012 14:33; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
berni

|
Objavljeno: Pet Jul 20, 2012 14:30 Naslov sporočila: |
|
|
Že, že.. ampak 20keur in to? Prosim lepo. _________________ Lp
Bernard
--------------
Live and let live. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Pet Jul 20, 2012 14:37 Naslov sporočila: |
|
|
Niso od včeraj.
Za njimi je dolga prehojena pot in suport revjuverjev, kupcev in žalujočih ostalih.
Kar uporabljajo je skrbno pretehtani kompromis. Saj delajo isto že destletja..
Ne nazadnje panelni zvočniki so tudi elektrostati - pa poglej kaj imajo drugi...tudi za mastne pare... _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
berni

|
Objavljeno: Pet Jul 20, 2012 14:51 Naslov sporočila: |
|
|
Neglede na vse, vem da gredo po najlažji poti in to že ogromno let. "Bang for the buck" je njihov moto in to zagotavlja velik del uspešnosti. Da večina uporabnikov lahko prčka in izboljšuje njihove produkte, je celo prednost in poveča krog strank.
Tako Boris, ogromno drugih in tudi sam smo slišali transformacijo zvoka na 20.1 ob uporabi drugih stojal, torej je le nekaj na tem. Ob dejstvu, da to sploh ni bila subtilna sprememba ampak bistveno večja kot katere, ki ji posvečamo neskončno tem in postov.
Mark Winey mi je nekoč odpisal. Rekel je, da ne more ne potrditi ne zanikati pozitiven vpliv stojal na zvok(seveda, kaj naj pa reče), da pa se jih iz ekonomičnih razlogov, logističnih razlogov ne splača delati. _________________ Lp
Bernard
--------------
Live and let live. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ajka
Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00 Prispevkov: 3193 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Pet Jul 20, 2012 21:38 Naslov sporočila: |
|
|
| berni je napisal/a: | Čeprav izvedbeno in oblikovno še vedno skrapucalo.
 |
LP
Ja ma res, če si "ti" že malo pretiraval v "perfekciji" na svojih stojalih, gre tukaj popolnoma v drugo smer, pravzaprav na začetek, na njihove prve modele ...
Se najde še v Merkurju boljši kotnik za manj kot 10€
Ma ne morem razumet, da predvsem ameriški hi fi trpi za pomankanjem dobrega funkcijonalnega dizajna, predvsem pri detajlih jim nikakor ne gre ... Pa saj ne rabijo zaposlit novega človeka, enkraten projekt za šolanega oblikovalca in to je to ...
Če pa že naredijo kaj dobrega pa spet pretiravajo, dajo projekt kakšni znani oblikovalski hiši pol pa to mastno zaračunajo !?
 _________________ ~ ** ~ |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: - |
|
 |
berni

|
Objavljeno: Sob Jul 21, 2012 10:36 Naslov sporočila: |
|
|
Ajka, ne mi reči, da se celo delno strinjaš z mano!? _________________ Lp
Bernard
--------------
Live and let live. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ajka
|
Objavljeno: Sob Jul 21, 2012 11:10 Naslov sporočila: |
|
|
| berni je napisal/a: | Ajka, ne mi reči, da se celo delno strinjaš z mano!? |
LP
Ne strinjam se delno, ampak v celoti!
Kar je prav je prav !
Je pa res, če bi amerikanec videl tvoje "konzole" bi podražal izdelek za cca 3-4000$  _________________ ~ ** ~ |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
berni

|
Objavljeno: Sob Jul 21, 2012 12:32 Naslov sporočila: |
|
|
No, jaz bi jih za ene 2000k, je pa res, da je na 20.7. veliko večji zaslužek kot pri 3.7(razen 2x več cenenih magnetov in ene kovinske plošče razlike) in bi se to dalo v kalkulirati v ceno..Pač jaz gledam tako, da tudi stranka nekaj dobi in ni samo kalkuliran zaslužek. Vsaka sprememba pa zavržena, ker pač nekaj malega več stane.
ps.
Jaz nisem šolan oblikovalec.  _________________ Lp
Bernard
--------------
Live and let live. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Sob Jul 21, 2012 19:49 Naslov sporočila: |
|
|
| berni je napisal/a: |
Tako Boris, ogromno drugih in tudi sam smo slišali transformacijo zvoka na 20.1 ob uporabi drugih stojal, torej je le nekaj na tem. |
Sprememba je velika, bistvena. To je dokaz, da Maggiji ne zvenijo niti približno več tako, kot so bili projektirani. Da niste kaj spregledali? Borisa to ne briga, ker jih ne posluša več (hm).
Jaz sem jih slišal samo z montiranimi berglami, tako da ne morem nič reči. Sem pa močno skeptičen, še posebej ob 'dramatičnih' spremembah zvoka izdelka, ki uživa svetovni sloves dolgo obdobje in to v cost-no-object področju.
Winey je zelo prijazen možak (live and let live). _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ajka
|
Objavljeno: Sob Jul 21, 2012 20:54 Naslov sporočila: |
|
|
LP
Ja ampak ta "detajl" za toliko denarja sram naj jih bo ...
Veliko zvočnih omaric za 2-3000€ naprej pa tja do 20.000€ dobiš napravljenih v "nulo" ... Ja konkurenca je vse bolj za petami !! _________________ ~ ** ~ |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
berni

|
Objavljeno: Sob Jul 21, 2012 21:51 Naslov sporočila: |
|
|
| ambasador je napisal/a: | | berni je napisal/a: |
Tako Boris, ogromno drugih in tudi sam smo slišali transformacijo zvoka na 20.1 ob uporabi drugih stojal, torej je le nekaj na tem. |
Sprememba je velika, bistvena. To je dokaz, da Maggiji ne zvenijo niti približno več tako, kot so bili projektirani. Da niste kaj spregledali? Borisa to ne briga, ker jih ne posluša več (hm).
Jaz sem jih slišal samo z montiranimi berglami, tako da ne morem nič reči. Sem pa močno skeptičen, še posebej ob 'dramatičnih' spremembah zvoka izdelka, ki uživa svetovni sloves dolgo obdobje in to v cost-no-object področju.
Winey je zelo prijazen možak (live and let live). |
Spremembe so bile 100% mišljene v pozitivno smer in nikakor 20.1 niso izgubili avoj karakter oz. se le ta ni spremenil. Skoraj več kot 50% uporabnikov uporablja Mye stojala in očitno to ni le zmota nekaj posameznikov. Od ostalih 50% pa jih verjetna polovica smatra, da so 20.1 no cost object in s tem nedotakljivi. Koliko od teh ljudi ima dober posluh pa je že drugo vprašanje. Med audiofili je ravno teh manj kot med "normalnimi" poslušalci. Bi lahko zdaj kakšno primerjavo povedal, pa raje ne bom.  _________________ Lp
Bernard
--------------
Live and let live. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
tromba
Pridružen/-a: Pon Jul 2008 21:37 Prispevkov: 741 Kraj: Okolica LJ
|
Objavljeno: Sob Jul 21, 2012 23:13 Naslov sporočila: |
|
|
Vem,
da nima veze s temo, pa vseeno.
Kogar zanima dobro izdelan, oblikovno všečen in po performansah zares hud zvočnik, predlagam Soulsonic. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Pon Jul 23, 2012 23:03 Naslov sporočila: |
|
|
@berni, svaka čast. Spoštujem tvoj napor in mnenje.
Tu pa tam se tudi kaj ne strinjam, pa to niti od daleč ne pomeni karkoli slabega.
Z mojim prispevkom sem samo nakazal na kontradiktornost, do katere se pride s prevrednotenjem (bolj verbalnim, kot kaj drugega) vplivov sprememb.
Tudi s tvojim zadnjim odgovorom se ne strinjam v celoti (sorry). Izpade kot da tisti s posluhom uporabljajo drugačna stojala od originalnih, tisti brez posluha pa ne tikajo originala. Logičen sklep te trditve je, da v Magnepanu nimajo posluha (ker izdelujejo stojala, ki jih uporabljajo samo tisti brez posluha).
Druga zadeva, ki je moteča - posluh in dober sluh niti približno ni ista stvar.
Nekdo ima lahko posluh in nima blage veze kako zveni klavir ali violina v živo. Tak človek ni v stanju izreči oceno kako se sistem sliši po tem vprašanju.
Nadalje poznam (ostarele) glasbenike, ki so napol gluhi. Še vedno lahko odigrajo marsikaj, samo mora biti kar glasno, če ne, ne ja gre.. Tudi tak ti ne bo nikoli mogel izrekati mnenja. Pa ima posluh.
Poznam tudi glasbenika, ki je pri poslušanju različnih sistemov izjavil, da je njemu vse enako, hm. Sklepal sem, da človek sicer ima posluh, sliši pa zelo slabo.
Tako ravno nasprotno od tebe trdim, da posluh ni pogoj za izrek mnenja ali sodbe. Trdim tudi, da je redni stik z živo glasbo (neozvočeno) in od blizu, pogoj za ocenjevanje hifi-ja (high fidelity=visoka vernost nečesa konkretnega). Vsi veliki proizvajalci zvočnikov imajo 'komisijo' ki ocenjuje njihovo delo - pogoj - morajo imeti redni stik z realnostjo.
Strinjam se pa, da je bolje ako je na voljo vse - dober sluh in posluh. To mnenje sem želel povedati tudi zato, da se nekateri ne bi počutili 'drugorazredne' zaradi nekaterih trditev. Polnopravno lahko poslušajo in uživajo v glasbi in izrekajo svoje mnenje o zvoku, ako le vsaj občasno 'resetirajo' spomin z živo glasbo.
Pa brez zamere!
lp _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
berni

|
Objavljeno: Pon Jul 23, 2012 23:08 Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče sem se malo nerodno izrazil in nisem dobro napisal, kar sem hotel povedati.
Za razliko od tebe se popolnoma strinjam s tem kar si napisal.
Bi ob kakšnem kozarcu lažje izmenjala mnenja, pa še bolj na široko bi šla. _________________ Lp
Bernard
--------------
Live and let live. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|