Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

m4a vs. flac vs. wav

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
gash

Pridružen/-a: Sob Avg 2009 11:40
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 29, 2012 21:01    Naslov sporočila: m4a vs. flac vs. wav Odgovori s citatom

nekaj eksperimentiram s formati poslušanja, ker tudi za zelo pasivno poslušanje mp3 postaja moteče. posebej kakšni slabi mp3 s pašnika.

zadeva je mnogo boljša s flac ali m4a (AAC), še posebej če so ripani z mojih cd jev. m4a zavzame manj prostora kot wav zato me zanima kakšne so izkušnje s temi formati. Da ne bom zdaj ripal na m4a potem pa se mi bo znalo zgoditi, da bo to malo boljši mp3 in bom potem poskušal s wav ali kaj x.
Naj dodam, da v mojem sistemu trenutno ne ločim zvočne spremembe med m4a, flac, wav ali original CDA (cd format iz playerja).

Kako pa vi, je kateri od teh formatov v kakšnem sistemu pokazal pomankljivosti? zanimajo me le zvočne pomankljivosti in ne uporabnost zaradi kodekov in predvajalnikov.
Hvala za nasvete in praktične izkušnje.
Vem da je mnogo tega na forumu ampak ne o m4a in ne na temo zvočna kakovost tega formata.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
drmare

Pridružen/-a: Ned Feb 2009 11:24
Kraj: Mavčiče

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 29, 2012 21:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz prisegam na FLAC! Imam pa vprašanje - s katerim programom ripate in ali je možno razrezati datoteko v FLACU na posamezne komade!

LP Mare
Nazaj na vrh
habo66

Pridružen/-a: Čet Maj 2010 18:01
Kraj: Lenart

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 29, 2012 22:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

cue splitter
http://www.medieval.it/cuesplitter-pc/menu-id-71.html

ripper :
http://www.exactaudiocopy.de/

player/pretvornik datotek itd:
http://www.foobar2000.org/

mp3 tagger :
http://www.mp3tag.de/en/
Nazaj na vrh
luka79

Pridružen/-a: Pet Mar 2011 15:36

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 30, 2012 08:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

FLAC!

Ripamo z EAC, predvajamo z foobar2000, downloadano in ostalo šaro pa pretvarjamo s temle http://www.xrecode.com/#Download

XRECORDE II: pretvarja vse živo iz vsega živega, ima nekaj priročnih nastavitev itd. .meni je simpatičen programček Smile
My leader told me to jump in the river. .The river was deep and the weather was winter. .After a sailer very kindly saved me, my leader told me, you'd better take it easy. .I took it so easy my leader called me lazy!
Nazaj na vrh
drmare

Pridružen/-a: Ned Feb 2009 11:24
Kraj: Mavčiče

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 30, 2012 12:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala za informacije..... sem inštaliral, kar potrebujem! MP3 bom poslušal samo še v avtu.....
Nazaj na vrh
audiofill

Pridružen/-a: Tor Apr 2008 19:48
Kraj: Žalec

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 02, 2012 15:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sam ripam z EAC-om direktno v posamezne flac komade. Navodila kako to nastaviti s nahajajo na forumu.

Medformatne pretvorbe pa vse vršim s Foobar 2000. Enostavno, hitro, zanesljivo.

Kdo je rekel, da je mp3 samo za v avto? Poslušajte Iztokove mp3-je. Wink
Nazaj na vrh
gash

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 02, 2012 17:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

kaj pa primerjava med formati? tema?
Nazaj na vrh
audiofill

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 02, 2012 19:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

gash je napisal/a:
kaj pa primerjava med formati? tema?

Med kompresiranimi brezizgubnimi formati (ape, flac, wv, wma lossless) razlik ni. Uporabiš katerega ti paše. Če razlike so, to ni zaradi formata, temveč predvajalnika, ki ne podpira/predvaja enako dobro vseh formatov.

Razlike med zgornjimi formati in izgubnimi formati ala mp3, aac, wma,... so. Kako velike pa je stvar vsakega posameznika. Za tistega z rezolutnim sistemom in našpičenimi ušesi večja, za začetnika z mid-fi sistemom čisto mogoče neslišna.
Nazaj na vrh
gash

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 02, 2012 20:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz ne slišim razlike med "lossless" formati ampak ni mi jasno zakaj so razlike v velikosti zapisa. nekje bi se izguba morala poznati?? med flacom in cd formatom ali wav je razlika 2x.

to da pa različni predvajalniki nagajajo pa je itak problem. flacov mi itunes, iphon in ipod ne bere. popcorn pa vseh ostali kot so alac ali wma lossless.
srčno upam da se bo to poenotilo. posebej ker so applov alac in flac odprti ne vidim razloga za te težave.
Nazaj na vrh
audiofill

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 02, 2012 21:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

gash je napisal/a:
Jaz ne slišim razlike med "lossless" formati ampak ni mi jasno zakaj so razlike v velikosti zapisa. nekje bi se izguba morala poznati?? med flacom in cd formatom ali wav je razlika 2x.

to da pa različni predvajalniki nagajajo pa je itak problem. flacov mi itunes, iphon in ipod ne bere. popcorn pa vseh ostali kot so alac ali wma lossless.
srčno upam da se bo to poenotilo. posebej ker so applov alac in flac odprti ne vidim razloga za te težave.

Razlike v velikosti med posmeznimi brezizgubnimi formati so zaradi različnega zlaganja podatkov na kup. Različnih algoritmov, dočim vsi so brezizgubni. Če rečemo da je wav razmetan, je flac optimalo zložen in zasede pol manj prostora. In ko že o flacu, ta ponuja različne stopnje stiskanja. Od male do velike, vse pa so brezizgubne. Z uporabljeno veliko stopnjo stiskanja je dobljena flac datoteka manjša, rabi pa zato sistem več procesorske moči in časa za zapakiranje/odpakiranje. Z manjšo stopnjo stiskanja je dobljena flac datoteka večja, zato pa po drugi strani potrebujemo manj sistemskih resoursov. In velika stopnja stiskanja se na kakšnem starejšem švoh računalniku, glasbenemu strežniku, streamerju, ki ni močan, zna poznati, ker ne uspe v realnem času (on the fly) izvajati potrebnih procesov in hkrati še vmes polniti bufferja za nemoteno predvajanje. Pa ne mislim poznati v kvaliteti zvoka, temveč v odzivnosti, štekanju. Dosti bolj obremenjen sistem pač. Ampak to z dandanašnjimi modernimi močnimi mašinami, ki to sprocesirajo na štandgasu, to ni več noben problem. Razen če že res gre kaj fejst narobe.

Jaz osebno imam komplet vso zbirko v flacu. Vse kar sem imel v drugih brezizgubnih formatih sem pretvoril v flac. Ko/če bom prešaltal na Apple (zelo se mi lušta Mac Mini kot izvor zvoka in upravljanje z ipadom) pa bom, če s flacom ne bo delalo kot se šika, vse pretvoril v Applov brezizgubni format. In to je čar teh brezizgubnih formatov. Lahko se špilaš in pretvarjaš med njimi brez izgub kolikor ti srce poželi. Ko prešaltaš na nek drug sistem spustiš skozi čez noč da se vse pretvori, pa magari tudi dva dni če je treba in zdrava marija. Smile
Nazaj na vrh
gash

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 02, 2012 21:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

auduofil hvala.
torej moram naložit še foobar in ustrezno prekodirat kar dajem na i naprave. škoda sicer ampak če ni izgube kvalitete ni panike.
Nazaj na vrh
audiofill

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 02, 2012 22:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ni izgub. V bistvu foobar pretvori iz stisnjenega brezizgubnega (flac, ape,wv,...) nazaj v izvoren wav in nato tega naprej v drugi brezizguben format. Opravi vse korake z enim klikom. Cool
Nazaj na vrh
luka79

Pridružen/-a: Pet Mar 2011 15:36

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 02, 2012 22:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

gash je napisal/a:
ustrezno prekodirat kar dajem na i naprave

'i' naprave?? As in ipod itd. .potem se ne trudit s flaci. .jih ne predvaja Evil or Very Mad
My leader told me to jump in the river. .The river was deep and the weather was winter. .After a sailer very kindly saved me, my leader told me, you'd better take it easy. .I took it so easy my leader called me lazy!
Nazaj na vrh
gash

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 02, 2012 22:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Citiram:
'i' naprave?? As in ipod itd. .potem se ne trudit s flaci. .jih ne predvaja Evil or Very Mad

Poglej nekaj postov višje moj post. Zaradi popcorna moram imeti v flac, ker mi drugih lossless ne predvaja (no razen wav, ki pa je prevelik in se mi zdi izguba prostora).

Torej bom moral za ipod in iphon muziko prekodirat v alac ali pa kar v mp3.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu