Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Velodyne sub
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
jernejc

Pridružen/-a: Ned Avg 2008 9:24
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 03, 2012 00:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Prostor jih ne ustvarja. Prostor samo odgovarja na vzbujanje. Zvočnik je tisti, ki vzbuja zvočno valovanje v prostoru. Od akustike prostora je odvisno kako prostor odgovarja na vzbujanje.
LP Jernej

Just saw a gold plated optical fibre. Apparently the gold made it sound marvelous according to the salesman.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mestn pu

Pridružen/-a: Sre Jan 2009 22:21
Kraj: domžale

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 03, 2012 08:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

MitjaF je napisal/a:
Jaz razumem tako: da te nepravilne bass-e ustvarja prostor (odboji...) ne pa zvočnik.
Torej, da se "parazitski" bass-i ne pojavljajo je treba akustično uredit prostor.Temu danes po moje ugovarjajo samo še najbolj "vztrajni".

Mene so v temi, kjer je bil omenjen ta tepih z 350.000 vozli podučili: da omnipolarni zvočniki niso "občutljivi" na akustiko prostora (moram rečt, da me niso ravno prepričal).
Glede tepihov in obračanja smeri vozlov, pa se mi zdi, da je bila to "zajebancija" in sarkazem (nisem pa siguren).
Najbolj učinkovito je, da se čimveč parazitskih basov znebimo skozi zasnovo suba, tisto kar jih preostane, pa jih potem rešujemo v prostoru.

Povsem odvisno od zasnove in predvsem velikosti omnipolarcev, koliko so občutljivi na akustiko prostora.

V dveh sobah imam dvoje povsem različno zasnovanih(omnipolarci so medsebojno zelo različni po zasnovah), manjših omnipolarcev in ker pri manjših driverjih občutlivost na odboje težje razločiš, ker "premaknejo" manj zvočnih valov, je težko reči ali razlike so, saj gre za višje in srednje frekvence, ne za nizke.

Tudi omnipolarci imajo za reprodukcjo basov in spodnjih srednjih tonov običajne dinamične wooferje, zato v tem območju zvočnega spektra razlik zagotovo ni.
ambasador

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 03, 2012 13:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

@ajka

akustika prostora na frekvencah izpod 50Hz se zreducira na kontrolo stojnih valov (ustrezno število in postavitev tube traps ali podobne 'basolovke').
To debelo 'očisti' dogajanje na basu.
Drži pa tudi, da v istem prostoru z večino subov niti ne slišiš kje so te frekvence, ker je vse skupaj ena sama godlja. Z res dobrim subom pa so stojni valovi krasno izločeni iz konteksta glasbe in lepo slišni kot taki. Seveda motijo, a takoj ločiš dober sub od povprečnega.

Tudi uporaba bas reflex prispeva k temu, da se resonančna frekvenca reflex luknje obnaša kot stojni val (ni kontrole). Vse zvočne frekvence ki se nahajajo v bližini te resonance jo vzbudijo in tako sub tolče vedno na isto noto (buu, buu...)

Tube trapi tudi stanejo veliko. Rabiš minimalno dva, bolje štiri, prideš tudi na 12 in še nisi rešil vsega. Je dobro razmisliti koliki delež denarja za sub in koliki za traps.
ambasador

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 03, 2012 14:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Po mojem je končni rezultat uporabe suba zelo vprašljiv, če ga samo 'pritaknemo' zraven zvočnikov.
To pa zaradi tega, ker je prehod potrebno obravnavati z enako pozornostjo kot crossover na tweeterju, sicer je nezadovoljstvo takoj tu.

Najbolj ziher se pride do dobrega rezultata z elektronskim crossoverjem iz katerega se gre na končne ojačevalce in potem na zvočnike in sub. Tak način tudi zelo popravi resolucijo na wooferju, ki razbremenjen sub frekvenc pravilneje opravlja svoje delo.
ambasador

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 03, 2012 14:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če dobro razmislim, kaj pa mi rabi sub - sami problemi!
Če nadaljujem ta razmislek tudi večji zvočniki mi delajo probleme na basih - kupim raje mini zvočnik.
Pa ne močen ojačevalnik, tam, deset vatov po kanalu. S pasivnim predojačevalcem, da ni dinamike.
Pol pa žena reče: ..a ne bi raje šla na sprehod, kot da cele dneve iščeš kabel ki ne obstaja...? Še prej pa tiste škatlice potisni v kot!...in ugasni tisti radio tranzistor, me že glava boli...!

Šalo na stran, z dobro instaliranim dobrim subom so emocije za kurjo polt!
jernejc

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 03, 2012 15:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

mestn pu je napisal/a:
MitjaF je napisal/a:
Jaz razumem tako: da te nepravilne bass-e ustvarja prostor (odboji...) ne pa zvočnik.
Torej, da se "parazitski" bass-i ne pojavljajo je treba akustično uredit prostor.Temu danes po moje ugovarjajo samo še najbolj "vztrajni".

Mene so v temi, kjer je bil omenjen ta tepih z 350.000 vozli podučili: da omnipolarni zvočniki niso "občutljivi" na akustiko prostora (moram rečt, da me niso ravno prepričal).
Glede tepihov in obračanja smeri vozlov, pa se mi zdi, da je bila to "zajebancija" in sarkazem (nisem pa siguren).
Najbolj učinkovito je, da se čimveč parazitskih basov znebimo skozi zasnovo suba, tisto kar jih preostane, pa jih potem rešujemo v prostoru.

Povsem odvisno od zasnove in predvsem velikosti omnipolarcev, koliko so občutljivi na akustiko prostora.

V dveh sobah imam dvoje povsem različno zasnovanih(omnipolarci so medsebojno zelo različni po zasnovah), manjših omnipolarcev in ker pri manjših driverjih občutlivost na odboje težje razločiš, ker "premaknejo" manj zvočnih valov, je težko reči ali razlike so, saj gre za višje in srednje frekvence, ne za nizke.

Tudi omnipolarci imajo za reprodukcjo basov in spodnjih srednjih tonov običajne dinamične wooferje, zato v tem območju zvočnega spektra razlik zagotovo ni.

Ja Mestn, res je nesmisel dopustit anomalije (vsaj tiste, ki jih lahko definiramo in v večini odpravimo), potem pa te filtrirat.
V nadaljnih postih je ambasador dobro podal primer basrefleks principa in njegovih anomalij. Tu ne pomaga nobeno renomirano ime, noben marketing...So le bolj ali manj ponesrečene kombinacije.
Kar se tiče omnipolarnosti...valovanje sub frekvenc se širi omnipolarno ne glede na izvedbo ali princip zvočnika. Vedno je samo omnipolarno.
Izvorni greh večine subov je možnost rezne frekvence nad 50 Hz. Višje ni več sub, ne more nadomestit bas enote.

LP Jernej

Just saw a gold plated optical fibre. Apparently the gold made it sound marvelous according to the salesman.
Nazaj na vrh
markoni

Pridružen/-a: Pon Mar 2009 23:09
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 03, 2012 17:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ambasador je napisal/a:
Če dobro razmislim, kaj pa mi rabi sub - sami problemi!
Če nadaljujem ta razmislek tudi večji zvočniki mi delajo probleme na basih - kupim raje mini zvočnik.
Pa ne močen ojačevalnik, tam, deset vatov po kanalu. S pasivnim predojačevalcem, da ni dinamike.
Pol pa žena reče: ..a ne bi raje šla na sprehod, kot da cele dneve iščeš kabel ki ne obstaja...? Še prej pa tiste škatlice potisni v kot!...in ugasni tisti radio tranzistor, me že glava boli...!

Šalo na stran, z dobro instaliranim dobrim subom so emocije za kurjo polt!

Tudi brez ! Wink
ambasador

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 03, 2012 18:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Bass reflex je vse prevečkrat zlorabljen in kot tak nategavščina.

Saj, tudi sam imam zvočnike s tem principom a so zadevo vsaj malo omilili z dvemi ločenimi basi in vsak s svojo luknjo na različnih frekvencah. Tako ni preveč očitno da je bas enostrunski.

Vseeno ga imam poln kufer in je na nišanu za odstrel.
ciro

Pridružen/-a: Sre Dec 2008 0:46
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 03, 2012 22:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Bas je res delikatna zadeva, če ga je preveč je še bolj grozno, kot če ga je premalo. Po moje se suba pri poslušanju glasbe sploh ne sme slišati, z drugimi besedami ne sme izstopati. Moj sub izboljša in razširi zvočno sliko, glasba je enostavno bolj naravna.

Sub res slišim samo pri filmih v akcijah in efektih, ko se vse trese.
Nazaj na vrh
ajka

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 03, 2012 23:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

jernejc je napisal/a:
ajka je napisal/a:

Šele ko "filtriramo" parazitske base iz prostora, odkrijemo bas, njegovo definicijo, volumen, ritem ...

Zakaj jih je sploh treba filtrirat?
A ni bolje poskrbeti, da se ti. parazitski basi niti ne razvijejo, da do njih sploh ne pride?
LP Jernej

LP

Vsak zaključen prostor ima svoje "akustične zakonitosti" tako v dobrem kot v slabem... Največ akustičnih problemov nastane nekje med 20 - 1000 Hz (po conah 20-50Hz; 51-100Hz; 101-300Hz; 301-1000Hz) ... Geometrija prostora že v startu pokaže zobe ... Neprimerna geometrija lahko "ustvari" kot bi mignil razliko več kot 20-30db in več ... Primerna geometrija pa lahko razliko več kot razplovi, akustična ureditev pa "napravi" razliko že pod 10 db ...
Da prostor nima akustičnih problemov pa je le pobožna želja ...
Zvočnik in njegov ustroj lahko popravi določene anomalije a predvidet koliko jih bo in na kateri frekvenci je nemogoče ... Če govorimo o bas_zvočniku (sub_zvočnikov je le peščica) nekateri imajo "priloženo" izmero prostora in posledično uravnavajo kaj gre skozi in kaj ne, samo prej omenjene razlike 20-30db in več pa ne more "korektno" regulirat ...

Nazadnje urejal/a ajka Sre Apr 04, 2012 00:18; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Telefon: -
ajka

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 04, 2012 00:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

LP
Hm, zvočniški principi, to je tema, kjer ne prideš nikamor, podobno kaj je bolje "tranzistor" ali "lampa" ... Dober zvočnik je dober zvočnnik ne glede na "ustroj" ...

Večina ne ve ,da je to bas refleks, tudi po dolgem poslušanju ...

Pol pa imaš kakšen "isobarik" princip z 84-85db izkoristka pa rabiš več 100w, da ga lahko malo poženeš, potiho pa ne igra Laughing Crying or Very sad
So pa tudi "zaprti sistemi" z 89db občutljivosti pa malo watov gor pa že igra, nove Opere naprimer Laughing.

Pa temu "basrefleksu" tudi nič ne manjka Rolling Eyes Wink
jernejc

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 04, 2012 07:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ajka je napisal/a:
jernejc je napisal/a:
ajka je napisal/a:

Šele ko "filtriramo" parazitske base iz prostora, odkrijemo bas, njegovo definicijo, volumen, ritem ...

Zakaj jih je sploh treba filtrirat?
A ni bolje poskrbeti, da se ti. parazitski basi niti ne razvijejo, da do njih sploh ne pride?
LP Jernej

LP

Vsak zaključen prostor ima svoje "akustične zakonitosti" tako v dobrem kot v slabem... Največ akustičnih problemov nastane nekje med 20 - 1000 Hz (po conah 20-50Hz; 51-100Hz; 101-300Hz; 301-1000Hz) ... Geometrija prostora že v startu pokaže zobe ... Neprimerna geometrija lahko "ustvari" kot bi mignil razliko več kot 20-30db in več ... Primerna geometrija pa lahko razliko več kot razplovi, akustična ureditev pa "napravi" razliko že pod 10 db ...
Da prostor nima akustičnih problemov pa je le pobožna želja ...
Zvočnik in njegov ustroj lahko popravi določene anomalije a predvidet koliko jih bo in na kateri frekvenci je nemogoče ... Če govorimo o bas_zvočniku (sub_zvočnikov je le peščica) nekateri imajo "priloženo" izmero prostora in posledično uravnavajo kaj gre skozi in kaj ne, samo prej omenjene razlike 20-30db in več pa ne more "korektno" regulirat ...

Ja prostori oz njihova akustika so pomembni. To je dejstvo.
Je pa izbira ustreznega zvočnika oz principa zvočnika prioriteta pred akustiko prostora.
Jaz naprimer še nisem srečal basrefeks zvočnika, ki bi si ga dandanes želel imeti doma. Imel sem jih nekaj, jih sam izdelal, jih spoznaval pri znancih, srečanjih, sejmih, tudi na tvoji predstavitvi v hotelu v centru Lj sem bil...Nič, kar bi si želel.
Ampak to sem samo jaz in moje mnenje. Če imate nekateri tu drugačne prioritete ali mnenja, tudi prav.
LP Jernej

Nazaj na vrh
mestn pu

Pridružen/-a: Sre Jan 2009 22:21
Kraj: domžale

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 04, 2012 09:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jernej.

Nima smisla prisegati na "ali-ali", če je govora o "in-in".
Rabimo anuliranje odbojev na boxih in nato preostanek anuliramo v prostoru in je to-to.

Mislim, da sem v vseh letih kar nekam "prigural" z izpopolnjevanjem znanja glede anuliranja odbojev v sami zasnovi zvočnika, tako da radikalne obdelave prostora z bass trapi skoraj ne rabim. .
Skoraj.
Seveda jo za preostanek odbojev, ki ne morejo nikdar biti povsem anulirani v zasnovi boxa, še kako rabim, če bom želel ultimativen učinek.

Vsi moji boxi so(pri meni 3X različen BR na kanal deluje bolje kot uniformen 1X-2X BR na kanal, moj BR ni nek No-no) "bolj imuni" na omenjene stranske učinke kot tovarniški ali večina DIY zvočnikov, ker sem se malce bolj poglobil v to, kako se znebit tega.

Pa še vedno me sezuje, kadar poslušam, kako spreten je Ajka pri odstranjevanju odbojev v prostoru in vsekakor ga bom nekega dne prosil, da tisto malo odbojev, ki jih moji boxi še generirajo, anulira z svojim znanjem.
jernejc

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 04, 2012 09:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaro, če ti tvoji boxi odgovarjajo, super zate. Moja merila so drugačna od tvojih.
LP Jernej

Nazaj na vrh
ajka

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 04, 2012 10:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

jernejc je napisal/a:
Jaro, če ti tvoji boxi odgovarjajo, super zate. Moja merila so drugačna od tvojih.
LP Jernej

LP

Vse prevečkrat so tehnična merila pred realnimi možnostmi ... Vedno in povsod je potrebno "sprejet" kompromis, če ne v realnosti ne prideš nikamor... To je tako kot človeško telo. Če ga pogledaš s tehničnega stališča je ena sam kup napak narave. V realnosti je pa to čudoviti stroj narave, ki mu še zelo dolgo ne bomo prišli zraven s svojimi "napravami" ...
Te "filozofije" bi se bolj morali držat audio snovalci, ker vse prevečkrat se držijo svojih idealističnih tehničnih principov... Glasba ne ve kaj je za nas "najboljši" kondenzator Crying or Very sad Wink ... Vsak dan se srečujem z "audio izdelki", ki so vrh "tehnične popolnosti" a žal niso namenjeni glasbi...

Evo še eden "luknjaš", ki ne bi smel prav dobro igrati ( nima "idealne" oblike, ni velik, nima veliko in velikih ter dragih pogonskih enot, ni keramike, ribbona je torej samo kup "mojstrskih napak" Embarassed Shocked
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Naslednja
Stran 3 od 9

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu