| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
Mlchk
Pridružen/-a: Tor Jun 2011 2:52 Prispevkov: 20 Kraj: Škofja Loka
|
Objavljeno: Tor Jun 28, 2011 03:33 Naslov sporočila: Starejši gramofon / čiščenje, nova igla? |
|
|
Zdravo.
Posedujem nek starejši gramofon in sicer tale - Technics SL BD20D.
Na priloženem linku berem, da se zelo splača menjati iglo. V 10 letih odkar imam ta gramofon je še nisem menjal.
Če se res, kaj svetujete in kaj z novo pridobim? Razen tega, da bo nova in čista.
Starejši LPji (tudi tisti zelo lepo ohranjeni in precej čisti) mi malce prasketajo. Najprej sem razmišljal o čistilnem setu, toda spet sem se ustavil pri vprašanju kateri...kaj priporočate? Denarja za kakšno ClearAudio Matrix napravo nimam.
Nekako bi rad najmanj to, da spravim prasketanje na minimum.
Sam sistem pa tako kot gramfon ni nič posebnega - Technicsov SA-EX-120 stereo receiver in Jamo E350 zvočniki.
Lep pozdrav,
Tine |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
before

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 19:23 Prispevkov: 2801 Kraj: Ruše
|
Objavljeno: Tor Jun 28, 2011 07:40 Naslov sporočila: |
|
|
Če gramofona nisi veliko uporabljal, potem menjava igle ni potrebna. Najprej poizkusi očistiti iglo z alkoholom. Na vatirano palčko kapni alkohol in previdno podrgni po igli, da je ne odlomiš! Po tem dejanju plošča ne bi smela več prasketati (vsaj ne tako zelo). Če temu ni tako, potem je najbrž umazana plošča ali še huje, da je uničena od pretežke in/ali slabe igle gramofona (ali večih gramofonov), na katerih se je morebiti v preteklosti vrtela. Za čiščenje prahu z plošč pa zadostuje kakšna od tonamenskih ščetk, ki jih je na tržišču kar veliko. Če pa so plošče huje umazane ali če želiš brezkompromisno čistočo plošč, potem pa se bo treba ozreti za katero od čistilnih naprav, ki pa so precej drage. Oziroma rekel bom takole: če si resen ljubitelj vinilk, z veliko zbirko le teh in če je to tvoj primarni, oziroma najpomembnejši izvor zvoka, potem tudi ta cena ne bi smela biti previsoka. _________________ Cenite to kar imate in stremite k boljšemu! To je moj recept za zadovoljstvo.
Audiohedonist |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ma_coule
Pridružen/-a: Tor Apr 2010 23:27 Prispevkov: 370 Kraj: south of the border
|
Objavljeno: Tor Jun 28, 2011 10:17 Naslov sporočila: |
|
|
K temu, kar je napisal before, dodajam še to, da je možno prasketanje tudi pri odlično ohranjenih (celo novih) vinilkah, če se jih je predvajalo "na mokro" - recimo z Lenco-Clean čopičem in čistilom. V tem primeru si obsojen na stalno mokro predvajanje, ali pa na čiščenje LP, kot ga je omenil before.
O koristnosti mokrega predvajanja vinilk obstojajo povsem nasprotujoča si stališča, zato o tem raje ne bi...
Morda še to... če imaš dostop do mikroskopa, si konico igle poglej pod njim, potem boš točno vedel pri čem si.
ZZ & FF ! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audiofrik
Pridružen/-a: Pet Dec 2008 17:19 Prispevkov: 1500 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Tor Jun 28, 2011 10:22 Naslov sporočila: |
|
|
to kar ti svetuje before raje spreglej, igla se ne čisti ne z alkoholom, še manj z palčko ker jo boš ob najmanjši nerodnosti izpulil, za ta namen so posebne krtačke,vedno se čisti od telesa glave samo v smeri konice.
Po desetih letih je igla verjetno zanič, novo je dobro kupiti zato, da se zmanjša obraba plošč, ki jih obrabljena igla nepovratno poškoduje in zaradi boljše reprodukcije zvoka,po toliko letih je verjetno zanič jermen-mislim da to ni dd gramofon, preveriti je potrebno ležaj.....skratka priporočljiv je resni servis če ne drugo zato da ohraniš plošče v čimboljšem stanju,
Plošč se razen na ćistilni stroj ne da očistiti, krtačke ipd samo razporedijo prah po plošči ne morejo pa ga odstraniti razen malo površinskega ki pa tako ne dela preveč škode |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
fjaka
Pridružen/-a: Sre Maj 2008 17:04 Prispevkov: 1771 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Jun 28, 2011 11:03 Naslov sporočila: |
|
|
pozabi na alkohol...mogoče gorilni špirit...vsekakor pa spodnja slika...
cca. 15 euriča _________________ šoo mazgoon |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Mlchk
|
Objavljeno: Tor Jun 28, 2011 11:44 Naslov sporočila: |
|
|
| Katero iglo pa svetujete za ta gramofon? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
kraljmatjaz

Pridružen/-a: Čet Maj 2008 21:27 Prispevkov: 1028 Kraj: Gorica
|
Objavljeno: Tor Jun 28, 2011 12:03 Naslov sporočila: |
|
|
Ciscenje z alkoholom je bolje pustiti pri strani, igle se je bolje lotiti s kaksno tršo ščetko. Alkohol je lahko nevaren za zdravje glave, če je recimo igla pritrjena s kaksnim lepilom.
Osebno sicer še nisem poskusil, nekateri pa gredo tako daleč, da iglo "čistijo" s finim (800-1000) brusilnim papirjem.
Po desetih letih pa je po mojem najbolje nabaviti novo glavo, tja do 50 Eurov dobis primerno za tvojo P-MOUNT rocko.
LP,
Miran _________________ Chi suona, stona. Chi non suona, critica! (R.Muti) |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Mlchk
|
Objavljeno: Tor Jun 28, 2011 12:09 Naslov sporočila: |
|
|
Miran, hvala.
Mi lahko postrežeš s kakšnimi linki? Sam se namreč (še) ne spoznam na to.
No, še za dodatno informacijo. Gramofon je resda star 10 let, je bil pa nekih 5 let v mirovanju - niti en vinil se ni zavrtel, ker je del sistema šel v maloro in ga prejšnji uporabnik ni menjal 5 let. Ostalih 5 pa tako tako, ni bilo ogromno plošč, nekaj pa..
Če pogledam iglo od blizu se vidi, da je malce zamazana (vsaj pomoje).
Torej, menjava igle..očitno. Še vedno pa vprašanje katero, prosim postrezite mi s parimi linki, majstri...
Hvala,
Tine
P.S.: Trenutno gledam tole dvoje:
Ortofon X1-MCP
Audio Technica AT-311-EP
Nazadnje urejal/a Mlchk Tor Jun 28, 2011 12:21; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
acoustic

Pridružen/-a: Tor Apr 2008 8:50 Prispevkov: 150 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Tor Jun 28, 2011 12:19 Naslov sporočila: |
|
|
| Mlchk je napisal/a: | Miran, hvala.
Mi lahko postrežeš s kakšnimi linki? Sam se namreč (še) ne spoznam na to.
No, še za dodatno informacijo. Gramofon je resda star 10 let, je bil pa nekih 5 let v mirovanju - niti en vinil se ni zavrtel, ker je del sistema šel v maloro in ga prejšnji uporabnik ni menjal 5 let. Ostalih 5 pa tako tako, ni bilo ogromno plošč, nekaj pa..
Če pogledam iglo od blizu se vidi, da je malce zamazana (vsaj pomoje).
Torej, menjava igle..očitno. Še vedno pa vprašanje katero, prosim postrezite mi s parimi linki, majstri...
Hvala,
Tine |
Pozdravljen Tine,
če je gramofon delal samo 5 let pa še to bolj občasno, igla ne bi smela biti uničena, če je seveda ni kdo poškodoval ali vrtel res zanič plate.
Po moje bo za začetek dovolj samo čiščenje igle s trdo ščetko in zato namenskim čistilom, ki odstrani obloge ki si se verjetno s časom nabrale, tudi ko je stal.
Na web-u je tega dovolj, morda se kaj dobi celo pri nas. En tak poceni komplet:
http://www.needledoctor.com/Groovy-Stylus-Cleaner-w-brush?sc=2&category=214
Jaz bi to naredil najprej in potem videl, plošče pa kot so napisali že kolegi zgoraj lahko prasketajo tudi čisto nove. Če so pa spraskane plošče, pa tako z novo iglo tega ne boš rešil
Obilo užitkov z gramofonom. _________________ Timeless Experience-Finest Audio |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Mlchk
|
Objavljeno: Tor Jun 28, 2011 12:23 Naslov sporočila: |
|
|
| Aha. No ja, saj sem tudi sam imel to v mislih (čiščenje naprej). Še vedno pa ne škodi, da se ''izobražujem'' dalje (igle, glave)... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
acoustic

Pridružen/-a: Tor Apr 2008 8:50 Prispevkov: 150 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Tor Jun 28, 2011 12:29 Naslov sporočila: |
|
|
| Mlchk je napisal/a: | | Aha. No ja, saj sem tudi sam imel to v mislih (čiščenje naprej). Še vedno pa ne škodi, da se ''izobražujem'' dalje (igle, glave)... | Seveda ne škodi.
Kot vidim na forumih hvalijo s tem gramofonom tole glavo:
http://www.needledoctor.com/Audio-Technica-311EP _________________ Timeless Experience-Finest Audio |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audiofrik
Pridružen/-a: Pet Dec 2008 17:19 Prispevkov: 1500 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Tor Jun 28, 2011 12:31 Naslov sporočila: |
|
|
za tak gramofon je idealno kupiti samo novo originalno iglo- cca 30 eur vse ostalo je tako tako ko boš na novi glavi boš videl da je preslabo kaj drugega...
če je res tako malo rabljena bi eventuelno zadoščalo čiščenje in pregled konice pod vsaj 200x povečavo na mikroskopu. pa preveriti obtežitev.antiskating. sam položaj glave... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
before

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 19:23 Prispevkov: 2801 Kraj: Ruše
|
Objavljeno: Tor Jun 28, 2011 13:38 Naslov sporočila: |
|
|
| audiofrik je napisal/a: | to kar ti svetuje before raje spreglej, igla se ne čisti ne z alkoholom, še manj z palčko ker jo boš ob najmanjši nerodnosti izpulil, za ta namen so posebne krtačke,vedno se čisti od telesa glave samo v smeri konice.
|
Hm... jaz sem napisal na podlagi lastnih izkušenj in stvar funkcionira! Res je bolje to početi z krtačko, a tudi z "palčko za čiščenje ušes" gre, a treba je biti skrajno previden. Pozabil sem le omeniti, da si tega početja ne predstavljam brez pomoči povečevalnega stekla in svetilke. _________________ Cenite to kar imate in stremite k boljšemu! To je moj recept za zadovoljstvo.
Audiohedonist |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Wolumen
Pridružen/-a: Ned Jun 2009 11:46 Prispevkov: 345 Kraj: Škofija loka
|
Objavljeno: Tor Jun 28, 2011 15:57 Naslov sporočila: |
|
|
| Imam jaz mašino za čisčenje lp,lahko ti kako ploščo očištim.Če te zanima pusti sporočilo na zs. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Robert Johnson21
Pridružen/-a: Tor Maj 2016 16:42 Prispevkov: 1 Kraj: Lotmerk
|
Objavljeno: Tor Maj 03, 2016 16:46 Naslov sporočila: |
|
|
| Gospodje jaz imam eno vprašanje pred kratkim sem dobil Gramofon Iskra Tosca ima iglo in vse zanima me kako dolgo zdržijo igle zelo me je strah glede igle in če jo kdo ima mi lahko sporoči ? In kaj bi se zgodilo če dam gor iglo druge firme ? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|