Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Geometrija prostora
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Domači kino
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
ck

Pridružen/-a: Pon Feb 2009 19:27
Kraj: kamnik

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 27, 2011 21:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Virtus

Prostor za poslušanje glasbe naj vsebuje vsaj tisto, kar potrebuješ:
- "fršterakrijo"
- dober fotel, kavč,...
- nekaj polic s ploščami in CDeji,
- napolnjen sobni bife
- mizico za kozarce in revije

naprej pa po potrebah, željah in zmožnostih:
- mična hostesa,
- omare s knjigami,
- avtomat za kavo, hot dog,.......

Simetričnost prostora vpliva na enakost odbojev z leve in desne, kar je pomembno pri stereo poslušanju.

V sobi naj ne bi bilo velikih ravnih površin zaradi preveč odbojev - velike prazne stene, okna, strop, tla, preblematične so lahko večje "knauf" stene, leseni stropovi in tla ter omare, ker lahko vibrirajo in s tem npr. dušijo nekatere frekvece ali pa povzročajo pri tem zvok (to se dogaja pri nižjih frekvencah ko npr. vrata omare zavibrirajo).

Poleg tega v sobi ni priporočlivo imeti živih prašičev, konj, petelinov......

Kje si pa to pobral, da morajo biti difuzorji v zadnjem delu sobe? Kaj se bi kje dalo (absorberji, difuzorji,...) je odvisno od konkretne sobe. Včasih je bolje, da so difuzorji na stropu ali na stranskih stenah,..... Zadnje čase se pojavljajo tudi absorberji z delno ali popolno difuzijo višjih frekvenc,....

Virtus, vprašanja so tako splošna, da sem moral malo "naložiti"
Njegoš

Pridružen/-a: Pet Feb 2010 16:31
Kraj: LUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 28, 2011 09:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

En od primerov geometrije prostora.

http://www.audio-kontakt.com/forum/viewtopic.php?t=1336&postdays=0&postorder=asc&start=180

Lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Virtus

Pridružen/-a: Pet Mar 2011 16:16
Kraj: Krasinec

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 28, 2011 10:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala vam, to sm rabil. Dans ob štirih imam zagovor in zdaj imam vse.

To, da morajo biti difuzorji zadaj piše v skripti pri naštevanju akustičnih pogojev v prostoru oz dvorani. Sem samo prepisal...

Lp
Nazaj na vrh
ambasador

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 28, 2011 12:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

...če damo seminarsko nalogo na stran (in prepucavanja)....

Pri stereofoniji ni zaželjeno, da pride do ušes odboj od zadnje stene. Vsaj močen ne. Od tod difuzorji zadaj.
Ponavadi se priporoča, da je stena izza poslušalca vsaj meter stran in dobro obložena (enakomerno po spektru duši zvok). Blagor tistim, ki si to lahko privoščijo - sam imam namensko hifi sobo, a z manj kot 20m2 si tega ne morem privoščit. Zato razmišljam o 'težji' obložitvi zadnje stene - vsaj v predelu kavča.
ambasador

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 28, 2011 12:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ne podcenjujte akustiko prostora ter izbiro in postavitev zvočnikov !

Ko sem bil še zelen (30 let nazaj) me je izučilo...!

Kupil sem takrat tako opevane zvočnike Cizek. Pri meni niso hoteli igrati. Ko sem jih nesel k prijatelju na test.... SEM JOKAL...kako dobro so pri njemu svirali...

To je lekcija, ki je ne pozabiš več...
ajka

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 28, 2011 13:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ambasador je napisal/a:

Ko sem bil še zelen (30 let nazaj) me je izučilo...!

Kupil sem takrat tako opevane zvočnike Cizek. Pri meni niso hoteli igrati. Ko sem jih nesel k prijatelju na test.... SEM JOKAL...kako dobro so pri njemu svirali...

To je lekcija, ki je ne pozabiš več...

Na temo akustike smo v preteklosti veliko pisali a je bilo več ali manj "bob ob steno" ... Celo nasprotni učinek je imelo pri nekaterih; so se celo posmehovali , celo taki ,ki se imajo za strokovnjake na audio področju so streljali kozle in dokazovali v nasprotnem ...

IZGOVORA NI ... Tudi iz 3 x 4 m lahko naredimo odlično poslušalnico ...
Tudi iz "dnevne sobe" lahko naredimo "dobro dnevno sobo" ...
Sploh "definicijo" "dnevne sobe" sodobni arhitekti in potrošniki ne poznajo več !!!
luka79

Pridružen/-a: Pet Mar 2011 15:36
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 28, 2011 13:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ambasador je napisal/a:

Embarassed very true. .

sam imam steno takoj za kavčem in sem se že sprijaznil da poslušam pri nižjih jakostih, čeprav s širino sobe nimam problemov, drugačne postavitve pa zaradi določenih razlogov ne pridejo v poštev. .žal.

se pa že veselim selitve v prostor, kjer bo imela dnevna soba z jedilnico cca 55m2, (dolžina x širina) 7,6x7,4m. bo pa prostor ločen z 'predelno' nosilno steno dolžine cca 4m tako da za prehod med prostoroma (vsak širok cca 3,7m) na vsaki strani ostane cca 1,7m.

zanima pa me, kakšno vlogo igra tak prostor oziroma kako vpliva v tem primeru jedilnica s takšnimi prehodi (stena 20cm) na zvok v dnevni sobi?
(če seveda vzamemo v zakup da sam izvor ponuja kar konkretno nizkotonsko območje).

to pišem tu, ker se mi zdi tema primerna.
My leader told me to jump in the river. .The river was deep and the weather was winter. .After a sailer very kindly saved me, my leader told me, you'd better take it easy. .I took it so easy my leader called me lazy!
Nazaj na vrh
ajka

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 28, 2011 14:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

luka79 je napisal/a:
ambasador je napisal/a:

Embarassed very true. .

sam imam steno takoj za kavčem in sem se že sprijaznil da poslušam pri nižjih jakostih, čeprav s širino sobe nimam problemov, drugačne postavitve pa zaradi določenih razlogov ne pridejo v poštev. .žal.

se pa že veselim selitve v prostor, kjer bo imela dnevna soba z jedilnico cca 55m2, (dolžina x širina) 7,6x7,4m. bo pa prostor ločen z 'predelno' nosilno steno dolžine cca 4m tako da za prehod med prostoroma (vsak širok cca 3,7m) na vsaki strani ostane cca 1,7m.

zanima pa me, kakšno vlogo igra tak prostor oziroma kako vpliva v tem primeru jedilnica s takšnimi prehodi (stena 20cm) na zvok v dnevni sobi?
(če seveda vzamemo v zakup da sam izvor ponuja kar konkretno nizkotonsko območje).

to pišem tu, ker se mi zdi tema primerna.

LP

Če imamo glavo zelo blizu zadnje stene dobimo v ušesa malo ali nič "prvih odbojev", ker gredo mimo glave; razen če imamo zvočnike tako nerodno postavljene, da se prvi odboji zadaj sekajo ravno v naših ušesih !!!
Tako,da poslušanje ob zadnji steni ni tako slaba rešitev, že malo naprej cca 30-60 cm pa je "poslušljivost" bistveno slabša ...

Ne želi si velike sobe; velika soba_veliki problemi_veliki stroški
55m2 je velik zalogaj tako za sistem kot za akustiko Shocked
luka79

Pridružen/-a: Pet Mar 2011 15:36
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 28, 2011 14:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Citiram:
razen če imamo zvočnike tako nerodno postavljene, da se prvi odboji zadaj sekajo ravno v naših ušesih !!!

ne Very Happy zvočnika nista zrotirana naravnost v glavo, nekako je presek linije usmeritve obeh (virtualno) dobrega pol metra za zadnjo steno (se je pa precej poznalo, ko sem imel na izposoji absorbcijske panele in jih postavil prav na to zadnjo steno, govorim o zvočni sliki).

Citiram:
55m2 je velik zalogaj tako za sistem kot za akustiko

no saj to me zanima, s tem da je celih 55m2 ločenih (cca 25/30) z steno kot sem opisal (z dvema prehodoma ob straneh). .je to enak učinek kot bi bil en prostor Question
My leader told me to jump in the river. .The river was deep and the weather was winter. .After a sailer very kindly saved me, my leader told me, you'd better take it easy. .I took it so easy my leader called me lazy!
Nazaj na vrh
berni

Pridružen/-a: Pon Jan 2010 11:49
Kraj: maribor

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 28, 2011 14:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

luka79 je napisal/a:
Citiram:
razen če imamo zvočnike tako nerodno postavljene, da se prvi odboji zadaj sekajo ravno v naših ušesih !!!

ne Very Happy zvočnika nista zrotirana naravnost v glavo, nekako je presek linije usmeritve obeh (virtualno) dobrega pol metra za zadnjo steno (se je pa precej poznalo, ko sem imel na izposoji absorbcijske panele in jih postavil prav na to zadnjo steno, govorim o zvočni sliki).

Citiram:
55m2 je velik zalogaj tako za sistem kot za akustiko

no saj to me zanima, s tem da je celih 55m2 ločenih (cca 25/30) z steno kot sem opisal (z dvema prehodoma ob straneh). .je to enak učinek kot bi bil en prostor Question

Tako velik prostor imam tudi sam. So prednosti in tudi problemi z takšno sobo. Predvsem rabiš veliko več "zdrave" energije za polnjenje tako velikega volumna. Ponavadi so dipoli veliko prijaznejši v tako velikih sobah in ob večjih energijah. Je pa kljub velikosti sobe, natančna postavitev spet nuja. Najlepši občutek pa je v veliki sobi, ko imaš velik stage in ves simfonični orkester pred tabo. Wink
Live and let live.

Nazadnje urejal/a berni Tor Mar 29, 2011 08:40; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
ck

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 28, 2011 16:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ajka

Prvi odboj od zadnje stene se pojavi tudi če smo zelo blizu zadnje stene - tudi nekaj mm.

Hec je v tem, da je ta odboj časovno tako malo zakasnjen, da ga naši možgani ne registrirajo kot odboj temveč skupaj z direktnim zvokom kot enoten zvok. Čas trajanja posameznega tona se seveda zato malce podaljša ampak je to v bistvu zelo malo.

Ja pa tu še nekaj drugih stvari, ki so pogojene s fizikalnimi zakoni in se tičejo predvsem nižjih srednjih in nizkih tonov. Ti so blizu sten dokaj enakih vrednosti ne glede na stoječe valove, ki drugje - stran od sten, povzročajo povišanje ali znižanje zvočnega pritiska (ki ga opazimo kot nelinearnost).

luka 79

Velik prostor je OK in je boljši kot majhen, je pa seveda vse primerno dražje: močnejši ojačevalec (drago), večji zvočniki (še dražje), več pohištva, več raznih elementov, s katerimi skušamo urediti akustiko,...
ajka

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 28, 2011 18:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ck je napisal/a:
Ajka

Prvi odboj od zadnje stene se pojavi tudi če smo zelo blizu zadnje stene - tudi nekaj mm.

Hec je v tem, da je ta odboj časovno tako malo zakasnjen, da ga naši možgani ne registrirajo kot odboj temveč skupaj z direktnim zvokom kot enoten zvok. Čas trajanja posameznega tona se seveda zato malce podaljša ampak je to v bistvu zelo malo.

Ja pa tu še nekaj drugih stvari, ki so pogojene s fizikalnimi zakoni in se tičejo predvsem nižjih srednjih in nizkih tonov. Ti so blizu sten dokaj enakih vrednosti ne glede na stoječe valove, ki drugje - stran od sten, povzročajo povišanje ali znižanje zvočnega pritiska (ki ga opazimo kot nelinearnost).

luka 79

Velik prostor je OK in je boljši kot majhen, je pa seveda vse primerno dražje: močnejši ojačevalec (drago), večji zvočniki (še dražje), več pohištva, več raznih elementov, s katerimi skušamo urediti akustiko,...

LP

A imaš ti ušesa okoli obrnjena?
Direktni zvok, ki gre tik ob naši glavi bo prvi odboj zadel našo glavo ali uhelj od zadaj, se takoj stiša za nekaj db Wink .
Teoretično je velik prostor seveda "boljši", ampak to je tako kot HI-END, kdo si ga lahko privošči ( velik prostor ne prenese polovičnih rešitev ) ...
Zato velja, audio investicija naj se uravnoteženo porazdeli na sistem in ureditev prostora ...
Prostor_poslušalnica_akustično urejena cca 12-15 m2, notri eni pametni monitorji s primernim pogonom, ... audio "nirvana" za "veliko časa" za relativno malo denarja ... Za "subjektivni" občutek, da dobimo nekaj več "glasbe" v prostoru z cca 35m2 naraste "finančni vložek" v sistem in akustiko za najmanj 5x raje več kot manj ... Če hočemo in smo "trmasti" in se tega nočemo "iti" pridobimo samo probleme in slabšo kakovost pri še vedno velikem finančnem vložku Laughing Laughing .
ck

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 28, 2011 18:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ajka

A po tvojem torej nekaj, kar se dogaja za nami čisto blizu sploh ne šlišimo.

Ne bo držalo. Preveriti to je seveda zelo enostavno na več načinov in se mi zdi smešno da bi to pisal.

Tudi zvok, ki prihaja iz enega izvora izza naše glave v oddaljenosti
samo nekaj mm se seveda sliši.

Poleg tega moraš še vedeti, da je uho najmanj kakih 8-10 cm od stene, če se na to steno naslonimo z glavo.

Preveri!!!!
ajka

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 28, 2011 20:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ck je napisal/a:
Ajka

A po tvojem torej nekaj, kar se dogaja za nami čisto blizu sploh ne šlišimo.

Ne bo držalo. Preveriti to je seveda zelo enostavno na več načinov in se mi zdi smešno da bi to pisal.

Tudi zvok, ki prihaja iz enega izvora izza naše glave v oddaljenosti
samo nekaj mm se seveda sliši.

Poleg tega moraš še vedeti, da je uho najmanj kakih 8-10 cm od stene, če se na to steno naslonimo z glavo.

Preveri!!!!

LP

Boš moral bolj natančno prebrat kaj sem napisal, ker trditve, ki jih ti navajaš pri meni niso navedene, oziroma so vzete iz konteksta Wink .
~
Pa, da ne bo izpadlo, da preveč pametujemo, nehajmo gledat vsako vejico, ki jo kdo drugi napiše in se raje posvetimo praktični vsebini Wink .
ambasador

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 29, 2011 08:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Velika soba - veliko veselje.

Efekt 'bass-lift' z velikostjo sobe upada, tako da je potreben zvočnik, ki je mišljen za večje prostore.

Tisto, kar je meni pri velikih sobah všeč, je bolj čist mid-bas (200 - 500 Hz). V klasiki so vsi osnovni toni instrumentov 'nagneteni' tam notri. Če imaš tam probleme hitro dobiš efekt, ki mu (humoristično) pravim - pol orkerstra šlo na kavo...
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Domači kino Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Naslednja
Stran 3 od 10

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu