Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Kvaliteta posnetkov - boljši sistem bolj poslušljivo?
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 12, 13, 14  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> CD, Vinil, DVD, Blu-ray
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
ajka

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 08, 2011 00:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

[quote="vojko"]
nomad je napisal/a:
vojko je napisal/a:

Jaz prav obratno, v pisanju nekaterih drugih, tudi tvojem, vidim veliko nekonsistentnosti in nepoznavanje materije ter hitrega sklepanja, predvsem pa to, da razmišljate z predsodki. Eden takih hudih in nesmiselnih je ta, da se posnetki slišijo najbolje na tistih zvočnikih, na katerih so bili miksani in da se slabi posnetki slišijo bolje na slabih sistemih. Prvega si lansiral prav ti, pa sem prepričan da zares nisi vedel o čem si pisal in si to kar tako navrgel, da bi bil malo pameten. Ali pa se motim in si slišal celo množico originalnih masterjev na originalnih studijskih monitorjih in potem to primerjal z reprodukcijo doma z istimi monitorji. Vidiš, trdiš stvari, ki jih v praksi nisi mogel preizkusiti – to je bila čista fiksna ideja brez vsake realne izkušnje.
Verjetno nisi vedel kaj govoriš ali pa si samo malce pametnjačil. Zato najprej preveri pri sebi, če ti mogoče ne serješ neumonosti, preden to očitaš drugim.

Tudi zaradi takih sralcev kot si ti se resni audiofili neradi udeležujejo tega foruma, ker se jim ne da ukvarjati z debili in pametnajkoviči, ki tu prevladujejo.

Pa luba duša, daj malo se sprosti, pa nam pokaži recimo še svojo duhovito plat. Si intiligenten, razgledan, prijazen fant z enciklopedičnim znanjem, ampak včasih pa kar za nekaj zapenjaš, in trajbaš eno in isto, pa še iz trte je izvito. Ne mislim pa nič slabega, samo mučno je brat.

Berem pa, ker so mi posti pretežno všeč, tisti o prvem sistemu je bil prav cute. Pa tudi pisanje je na nivoju.

"Eden takih hudih in nesmiselnih je ta, da se posnetki slišijo najbolje na tistih zvočnikih, na katerih so bili miksani in da se slabi posnetki slišijo bolje na slabih sistemih."
Veš, nisi dobro prebral. Rekel sem, da je "felling in sporočilo" izvajalca in producenta najboolj avtentično podan na opremi, na kateri je bila stvar delana in mixana. Choen in producent sta pri prvem albumu imela AR3a, in iz njih vlekla in postavljala feeling in atmosfero, kako mora kaj zvenet. Bolje (bolj avtentično, sory) ne boš slišal na ničemer drugem, verjami mi.
Sem pa tudi rekel da so AR3 hudo kolorirani, sploh glede na današnja merila. Ampak who carres. Tisti trenutek v času leta 1967 je bil tak, in postavljala in odpel je na kolorirane zvočnike, ampak točno tako kot sta čutila da je najbolje. Jasno s koloracijami vred. In ko sem slišal na AR3a mi je dvignilo kocine, dobesedno ga čutiš. Če daš na novodobne pa so razmerja, sonornost vokala čisto druga. In to mi je še vedno referenca vsakič, ko testiram zvočnike in dam gor Choena. Eni boksi ga spravijo skozi da ga začutiš, na drugih pa sterilno-ga ni. Isto je s kabli, recimo. Eni ga ubijejo in je sterilen, na drugih zaživi.
AR 10Pi pa so povsem druga zgodba od AR3a.

Enako Avsenike na B&W nautilusih, mimogrede so briliantno sprioducirani (master seveda). Pa Demolition grup "Dež" tudi rad dam za test. Enako briliantno sproducirano. Bil je masteriran na Nakamitchi dragon-u.
Malo poznam, ja. Za tuje pa tudi ni umetnost, pogledaš spisek opreme, pa si poslušaj Dilana na JBL 4350-ih recimo. Pa boš videl. Tovrstno igračkanje ti da mnogo večji vpogled v to, kako bi kaj moralo zveneti, in katera komponenta se je sposobna približat temu in vsaj delno pričarat, katera pa ne. To je zame edino merilo.

Lahko pa si iz enciklopedičnim znanjem narediš neke svoje fiktivne "logaritemske tablice" v glavi in po njih "predvidevaš" kaj je boljši bas, kaj je transparentno, katere komponente bi šle skupaj, pa nisi zato niti milimeter bližje glasbi. Morda tehniško-avdiofilskim terminom.
Verjetno veš kako so bili zvočniki v 60-tih nelinearni, v primerjavi s top zvočniki danes. Manj definirani v današnjem puristično avdiofilskem smislu, ? Pa ne slabši, da se razumemo, sploh v muzikaličnem smislu. So bili bolj "žmohtni" in "zveneči". Drug koncept pač. Včasih jih je delal nekdo, ki je res znal in z ušesom, danes računajo krivulje na računalnik.

To kar ti Iztok govori ne razumeš, da ima vsak zvočnik drugačno ohmsko in frekvenčno krivuljo, in s tem karakter, in miksali so pač na tisto. Glasbeni relief in razmerja so delali na tisto. Na 200Hz se takrat ni slišalo nekaj, kar se pač danes sliši. Logično, ampak to ni glasba, ki so jo snemali. Tista "usta" so jim všla not, nima veze z glasbo. Če pa daš pa na drug današnji zvočnik, se pa recimo ne bojo slišala-odvisno od frekvenčne krivulje boxa.
Ti izhajaš iz teorije, on iz prakse, to je vse.

Že te razlike z današnjimi dobrimi sistemi so tako velike, pa ne v smislu absolutne kvalitete, ampak povsem elektrotehnično, da hočete primerjat
vožnjo po cesti z makadamom. S formulo ne moreš "letet" po makadamu, ker se po makadamu vozi počasi. Edino kar bo, da te bo treslo in rukalo ko norca. Na koncu pa bolela glava. Čez okno pa itak ne boš imel časa gledat in karkoli opazovat. Temu pa človek težko reče bolje. Pa tudi smiselno ni primerjat.

Pridi februarja v Vklop, pa boš videl da Mp3 lahko igra par razredov nad standardno produkcijo cd-jev. Pa recimo direkten radijski prenos koncerta v živo na dobram tjunerju (daj si kakšen BBC ali Bostonske simfonike) povozi vsak najbolj avdiofilski cd, čeprav je limitiran na 60 Db ob prenosu čez oddajnik.

Pa mi razloži zakaj? Stvari niso tako simpl. Jedro glasbe je še vedno življenje in živost. Neposrednost podajanja. Če znaš pričarat to, si naredil vse. Reprodukcija je zelo nebogljen približek, brez absolutno merljih parametrov. Kaj šele da bi iskal metode "kontrastov" in nekih "ključev" kaj je boljše in kaj slabše. Te stvari so popolnoma soodvisne in relativne.

Da bi vedel kaj je boljše, moraš poznati osnovni okus. Da bi vedel kaj je pravi Sicilianski ovčji sir, ga moraš vsaj enkrat probat, potem lahko sodiš ovčje sire. Da bi vedel kaj je pravi Refošk, ga moraš probat, potem lahko sodiš refoške. Vse ostalo je psihoza.

In ja, 85% sodobne muzike je posneto tako, da spodoben sistem ranga 2500€ zadostuje. Izjema so starejši LP-ji , avdiofilski posnetki in nekompresirani posnetki.

LP

Glasbeni relief se mi zdi zelo dober izraz ... Vse kar je povazano z "audio reprodukcijo" ima svoj "unikatni" "glasbeni relief" ... Bolj kot se "reliefi" v celotni poti od posnetka do domače reprodukcije pokrivajo ali vsaj čim manj razlikujejo bolj dobimo "avtentično vsebino" Velika .
~~~
Refošk; končno,da vsaj nekdo kaj pametnega spije in uživa, ne da se napije Wink
zvocnik

Pridružen/-a: Čet Okt 2008 22:12
Kraj: Piran

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 08, 2011 03:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

audiofill je napisal/a:
MAre007 je napisal/a:
JAZZZ je napisal/a:
Seveda Exclamation Debate o tem, ali je boljši HD, CD, SACD, vinil, trak ... na koncu pa z nekajkratno prednostjo zmaga posnetek. Na predstavitvi boste verjetno začudeni, kako zveni MP3(128Kb) iz dobrega posnetka . Bomo videli, če bo kdo uganil Laughing

Ali to pomeni, da je lahko mp3 narejen iz odličnega posnetka tako dober, da je primeren tudi za poslučanju na HIGH-END sistemu, sigurno pa za navaden HI-FI sistem? In primerljiv s CD kakovostjo, ali celo SACD kakovostjo? So informacije nad 20.000 Hz odvečne?

mp3 narejen iz dobrega posnetka čisto kamot zveni tako dobro, da se ga da lepo poslušat na hi-end sistemu.

Je pa res, da bo ta isti posnetek v polni resoluciji zvenel še bolje. Bolj ko je sistem sposoben prikazovati razlike (rezoluten, informativen), več bo potegnil iz posnetka. Potem smo tu še mi sami, različno dovzetni na te zvočne razlike.

Jazzzove mp3-je sem že davno zloudal z one strani in to zveni fantastično. Ne upam si zamisliti kako mora to šele špilati v polni resoluciji na orenk rezolutnem sistemu v pošlihtani poslušalnici. Če smem čisto po domače... to mora trgati gate. Wink

In...trga gate.

Lp
Truth is not beauty
Beauty is not love
Love is not music
Music is the best !

FZ
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Telefon: 041 737 410
zvocnik

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 08, 2011 03:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

DOLAR je napisal/a:

Nimam baš cajta zadnje čase za forum, se mi zdi pa tale tema enkratna. To da audiofilija ubija glasbo, je dejstvo. Ko te enkrat potegne, potem se poslušajo kabli, berejo hifi revije, forumi, poodmevi pododrja, premikajo se omare.... in vrtijo eni in isti komadi, playliste.... audifilski cd-ji... Vse preveč se posluša zvok in ne glasba.

Še sreča, da so fantje s tega foruma sporočili rešitev tega problema. Respect vsem! To niso kabli, lampe... kombinacije komponent... in ostala sranja kamor te silijo ne-nevtralni zvočniki, ampak vsaj kar se mene tiče tole:
http://www.audio-kontakt.com/forum/viewtopic.php?t=623&postdays=0&postorder=asc&start=0

Audiofilija 'ubija' glasbo dokler se vse ne poklopi, potem ostane muzika.

Referencne posnetke moramo imeti, ker potem te ne mika, da bi ob cisto vsakemu posnektu razmisljal ali je sistem dober ali zanic. In kot ste sedaj nekateri opazili so Jazzzovi posnetki cista referenca se posebej zato, ker lahko iz prve roke izvemo kako so bili narejeni, posneti ali pa se celo udelezimo snemanja. Kaj hocemo vec? Aja, LPjko z Jazzzovimi posnetki, to pa.

FYI predlagano resitev za svetle zvocnike pozna Magneplaner ze zelo dolgo. Da je zvocnik svetel ni nujno kriv zvocnik, lahko je prostor. Veliko bolje za zvok je, da se ne autenira visoke z uporom ampak, ce je potrebno ta resitev pomaga.

Lp
Truth is not beauty
Beauty is not love
Love is not music
Music is the best !

FZ
Nazaj na vrh
zvocnik

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 08, 2011 04:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

nomad je napisal/a:
vojcb je napisal/a:
nomad,

se strinjam, ampak na dobrem sistemu bomo prej zaznali dobre posnetke in jih ločili od slabih, kot na slabših sistemih.

LP.

Dober sistem bo spremenil naše dojemnje kaj je to dober posnetek. Slabi posnetki ne bodo še slabši in razlika v kvaliteti se ne bo povečala. Tisto kar je bilo prej slabo, zdaj ne bo več tako moteče ker se bo popolnoma spremenila naša prespektiva poslušanja.
Nekatere plošče, ki so prej leta ležale in jih nisem poslušal, ker me je motila slaba kvaliteta zvoka, so na boljšem sistemu naenkrat nanovo oživele in pokazale kvalitete, ki jih prej nisem slišal. Na dobrih sistemih se tudi navadne plošče slišijo kot da bi bile audiofilske. "Slabi" mono posnetki iz 50tih so na boljšem sistemu naenkrat pokazali neverjetno mikrodinamiko, ki je naredila glasbo izredno živo in humano. Še danes ne moremo, kljub 60 letnem razvoju audiotehnike, iz teh posnetkov potegniti prav vse kar se v njih skriva.

Ce dodam, dober sistem bo znal prikazati posnetek kot celoto, glasbo, ki ima duso, ga ne bo scefral na base, visoke in take ter podobne avdiofilske 'finte'.

Ko prepoznamo pri poslusanju zvoka na avdio sistemu glasbo, takrat tudi zlahka ugotovimo kateri posnetki (nesrecno poimenovanje, gre pa za nosilce zvoka) so dobri in kateri zanic.

Ze omenjeni nosilci zvoka od PF so v zelo nabrusenih sistemih tako razkriti, da se slisi, kako se med sabo 'stukajo' posamezni sklopi glasbe. Seveda to ni poslusljivo in tudi tak sistem, ki tako predvaja glasbo ne more predstaviti glasbe kot celote.

Visoko resulativen (to nima veze s pretiranimi visokimi toni) sistem zvokovno z 'j...i' (z najbolj kar je mozno kontroliranim in pravim resulativnim low basom) is way to go.

Lp
Truth is not beauty
Beauty is not love
Love is not music
Music is the best !

FZ
Nazaj na vrh
MAre007

Pridružen/-a: Čet Dec 2010 10:23
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 08, 2011 10:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

MAre007 je napisal/a:
Tole poslušam, lahko si potegnete dol in komentirate:

http://dl.dropbox.com/u/13589331/Freddie.mp3

http://dl.dropbox.com/u/13589331/Lush%20Life.mp3

http://dl.dropbox.com/u/13589331/My%20One%20And%20Only%20Love.mp3

Lahko jih potegnete dol v visoki resoluciji tudi iz izvorne spletne strani, ter primerjate:

https://public.me.com/kentpoon

Geslo:903881

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vintagesonic

Pridružen/-a: Sre Mar 2010 17:24
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 08, 2011 14:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

MAre007 je napisal/a:
. In žal mi je, da sem pred mnogimi leti za tako slabe CD-je zmetal toliko denarja. Veliko bolje se slišijo JAZZZ-ovi mp3-ji, kot 95 % CD-jev z Eltotni Johni, Mariah Carey, ...

Za to trditev/ugotovitev obstaja povsem logična razlaga. Je pa delno nakazana že v prvem delu tvojega prvega stavka. Upam da jo bodo poznavalci znali dešifrirati. Very Happy

LP

Vintagesonic

Nazadnje urejal/a vintagesonic Sob Jan 08, 2011 20:17; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
orc.perc

Pridružen/-a: Sre Nov 2009 22:05
Kraj: Posr.Park

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 08, 2011 14:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

MAre007 je napisal/a:
Tole poslušam, lahko si potegnete dol in komentirate:

http://dl.dropbox.com/u/13589331/Freddie.mp3

http://dl.dropbox.com/u/13589331/Lush%20Life.mp3

http://dl.dropbox.com/u/13589331/My%20One%20And%20Only%20Love.mp3

1.)slab mix, kaj se porezence tiče
2.)nič bolje
3.)obetavno... Laughing
DOLAR

Pridružen/-a: Tor Jul 2009 14:03
Kraj: bUNGA bUNGA

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 09, 2011 12:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

nomad je napisal/a:
vojcb je napisal/a:

če to ni res, zakaj pa potem kupujemo vse boljše aparature oziroma sisteme?

Shocked

Točno tako. Na boljšem sistemu bodo vsi posnetki reproducirani bolje in to je razlog da kupujemo boljše aparature.

Mislim, da problem ni v tem, ampak v intepretaciji tega kaj je bolje. Nekdo, ki je dal veliko denarja za sistem, pa je zanič, ne bo krivil sistema, ampak kvaliteto posnetkov. Pred leti sem bil na eni prezentaciji kao naj naj sistema za ceno družinske hiše v Ljubljani. Slišalo pa se je tako da so ljudje bežali iz prostora. In potem mi je ena eminenca rekla, da hi end ni zame ker poslušam preveč agresivno glasbo. In da je zvok slab zaradi tega. Ta preveč agresivna glasba pa so bili Red Hot Chili Peppers ....
Imamo pač take audiofile, ki so si sestavili sistem na katerem lahko od rocka poslušajo samo Dire Straits iz vinilke in nič drugega. In potem krivijo glasbo... Taki kupujejo glasbo zato da jo lahko poslušajo na svojem "vrhunskem" sistemu. Drugi pa kupujemo sisteme zato da lahko poslušamo glasbo.

Agresivna glasba sploh ni nujno slabo posneta. Založba Elektra npr., ki je snemala Metallico, praviloma ne dela slabih posnetkov pa so vseeno ti na nekaterih sistemih neposlušljivi.

@zvocnik
Zvočnikov, ki delajo kljub dobrim posnetkom agresivno glasbo neposlušljivo je bistveno več kot tistih, ki je ne. Zato trdim, da audiofilija ubija glasbo. Če ti sistem razbije zbirko plošč na agresivno in "pussy" musko pol je vsaj kar se mene tiče nekaj narobe z njim. sistem ne sme omejevat glasbenega okusa.

Audifilija ubija glasbo tudi zaradi tega, ker je užitek v zvoku pogojen s kvaliteto posnetka. Kvalitetnih posnetkov ni ravno na pretek, zato nekateri poslušajo zelo omejen nabor dobro posnetih plošč na katerih je pretežno pusta, prazna, "industrijska" glasba brez vsebine - neki bedni smooth jazzi....
Zakaj si proti uporabi uporov?

Moje mnenje je, da boljši sistem iz dobrih posnetkov izlušči bistveno več kot slabši sistem. Kljub omejenosti kvalitete slabših posnetkov bo tudi te zaigral bolje od slabšega sistema, sicer si ne predstavljam kako bi lahko bil boljši. Hkrati bo bolj jasen kontrast med dobrimi in slabimi posnetki, vendar ne vidim problema neposlušljivosti v tem.

@JAZZ
Za poslušanje kablov ne bom tovoril opreme na okoli, ker ne pričakujem veliko od njih, razen nepotrebnih stroškov. Kar se tiče pa Ferarijev... malo obračaš temo, ampak mislim, da sem odgovoril že zgoraj.
Nazaj na vrh
JAZZZ

Pridružen/-a: Sre Apr 2008 12:32
Kraj: POSAVEC

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 09, 2011 15:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

DOLAR je napisal/a:
@JAZZ
Za poslušanje kablov ne bom tovoril opreme na okoli, ker ne pričakujem veliko od njih, razen nepotrebnih stroškov. Kar se tiče pa Ferarijev... malo obračaš temo, ampak mislim, da sem odgovoril že zgoraj.

Dolar, sami izgovori so te. Za srečanje sva bila že domenjena-stvari so berljive na forumu. Za novega pa te ne novačim-zame si izgubljen primer samozadostnosti in vsevednosti - škoda časa.
S Ferrarijem nič ne obračam(ti si sam dal primer fičota-si pozabil?). Mogoče samo tebi lažje razumljiv primer, ki pa ga na žalost tudi ne zastopiš.

Drugače pa, od kod veš, kako deluje moj sistem? Nisi ga slišal, še komponent, ki jih lastim, ne Wink Avdiokritik na daljavo Laughing Ali samo mešalec dreka Idea

Prideš v Vklop, ali bo spet kak izgovor Shocked Mogoče te pa skrbi, ker se ne bo vrtel smooth jazz ali popevčice Laughing
DOLAR

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 09, 2011 16:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Imamo pač različna mnenja. Moje je tako, da z enim tvjem gledam tako akcije kot komedije, ti bi imel pa tv za vsak žanr posebej.
Res nisem slišal tvojega sistema, ampak sem samo sklepal na podlagi tvojega pisanja oz. zagovarjanja svetlih sistemov.
Nazaj na vrh
marvin

Pridružen/-a: Sre Nov 2008 21:44
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 09, 2011 22:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Živjo, klapa!

Verjetno vsi poznate tako imenovani "avto efekt", ko vas nek posnetek na radiu v avtomobilu skoraj sezuje, potem pa to na domačem sistemu niti približno ni isto ampak nekam bolj puhlo in prazno.
Meni npr. komad "I need a hero" Bonnie Tyler funkcionira samo v avtu!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Telefon: 051-202-804
JAZZZ

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 09, 2011 22:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

DOLAR je napisal/a:
Imamo pač različna mnenja. Moje je tako, da z enim tvjem gledam tako akcije kot komedije, ti bi imel pa tv za vsak žanr posebej.

po avtomobilih so na vrsti TVji?

DOLAR je napisal/a:
Res nisem slišal tvojega sistema, ampak sem samo sklepal na podlagi tvojega pisanja oz. zagovarjanja svetlih sistemov.

Od kje tebi, da zagovarjam svetle sisteme? Jaz samo trdim, da pri prehodu na boljši sistem ne bo vse igralo bolj všečno! Da bodo problemi pri slabih posnetkih-poudarjam : na slabih posnetkih in ne tistih, za katere smo nekoč mislili, da so slabi! To je vse. Ti pa potem o svetlih sistemih, o streljanju v koleno ... Calm !
DOLAR

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 09, 2011 23:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zamenjal sem avte za tv-je, ker si ti popačil primerjavo, ki sem jo navedel. Jaz sem primerjal fička z mercedesom. Zdaj si še uporabil izraz bolj všečno. Če bi uporabil izraz, da igra slabše, potem ta sistem ne bi bil boljši od cenejšega oz. slabšega. Ne vem kako je lahko "boljši" sistem boljši, če igra slabše. Druga stvar je, če govorimo, da je pogojno boljši...

Isto velja za avte. Mercedes je brezpogojno boljši od fička. Če apliciramo na audio, igra bolje od fička. Primerjava Mercedes Ferari, ki si jo navrgel ti, sploh ni relevantna, ker ferari ni brezpogojno boljši od mercedesa. Je dražji, hitrejši... ampak verjetno ima tudi mercedes kakšne kvalitete nad ferarijem. Nisem poznavalec.

Neposlušljivost se pa meni osebno zdi, da je posledica poudarjanja visokih tonov in ne kvalitete sistema.
Nazaj na vrh
vojko

Pridružen/-a: Ned Maj 2008 16:50
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 09, 2011 23:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

marvin je napisal/a:
Živjo, klapa!

Verjetno vsi poznate tako imenovani "avto efekt", ko vas nek posnetek na radiu v avtomobilu skoraj sezuje, potem pa to na domačem sistemu niti približno ni isto ampak nekam bolj puhlo in prazno.
Meni npr. komad "I need a hero" Bonnie Tyler funkcionira samo v avtu!

To je zelo pogost primer, sploh pri moških.
Verjetno imaš kot večina slovencev hud avto, in se v njem zelo dobro in samozavestno počutiš. Če pa ena še zraven poje "I need a hero" ,je pa to to.'Laughing'. Man in esence.

Če boš vprašal punce se jim najbolje sliši doma, ob svečah, sploh če se jim posvečaš že cel večer.

Še en dokaz, da je audio stvar emocij, in se dogaja v glavi.

Nekaj je na temu, avto je akustična školjka, predvsem pa majhen prostor z veliko manj problematičnih odbojev kot doma.Akustično bolj kontroliran prostor, pa moči ne rabiš, kjer stvari hitreo igrajo ok.
Nazaj na vrh
JAZZZ

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 10, 2011 00:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

DOLAR je napisal/a:
Zamenjal sem avte za tv-je, ker si ti popačil primerjavo, ki sem jo navedel. Jaz sem primerjal fička z mercedesom. Zdaj si še uporabil izraz bolj všečno. Če bi uporabil izraz, da igra slabše, potem ta sistem ne bi bil boljši od cenejšega oz. slabšega. Ne vem kako je lahko "boljši" sistem boljši, če igra slabše. Druga stvar je, če govorimo, da je pogojno boljši... .

Še enkrat, slab posnetek bo na HIEND igral slabo ,bolj verneje, kar naj bi prinesel boljši sistem, ampak zaradi narave posnetka slabše kot na slabem sistemu, ki "oprošča" napake.

Te moti "všečno" ? Preberi si Maretovo vprašanje, ki je začelo debato?

Preberi tudi priložen članek. Videl boš, da je nekdo hotel zamenjati star receiver z Naimom. In ko je dal gor prvo plato, je bilo veliko slabše od pričakovanja. Zakaj? Zaradi nepravilno nastavljene glave na gramofonu. Ki jo je star receiver "pogladil" in je bilo poslušljivo, Naim pa je pokazal na napako in tudi s tem se je poslabšalo tudi poslušanje. Ko so glavo nastavili, je Naim seveda izpolnil pričakovanja ... Je v tem primeru Naim boljši ali slabši od starega receiverja? Če zamenjaš slabo nastavljeno glavo s slabim posnetkom smo na istem. Dober sistem bo pokazal na napake in s tem naredi glasbo manj poslušljivo kot bi bila na odpuščajočem sistemu.

DOLAR je napisal/a:
Isto velja za avte. Mercedes je brezpogojno boljši od fička. Če apliciramo na audio, igra bolje od fička. Primerjava Mercedes Ferari, ki si jo navrgel ti, sploh ni relevantna, ker ferari ni brezpogojno boljši od mercedesa. Je dražji, hitrejši... ampak verjetno ima tudi mercedes kakšne kvalitete nad ferarijem.

Reciva, imaš eno ozko, luknjasto gozdno pot , skozi katero mečka sploh ne pride, fičo pa. Je mečka še vedno brezpogojno boljša od fička?

DOLAR je napisal/a:
Neposlušljivost se pa meni osebno zdi, da je posledica poudarjanja visokih tonov in ne kvalitete sistema.

Meni je problematično vsako poudarjanje! Drugače pa, kaj so za tebe visoki? Nad 10Khz. Probaj enkrat z ustreznim programom dvigovati frekvence in potem razglabljaj o poudarjanju visokih. Dvigni za 3Db nad 10Khz in potem enako pri 2-3 Khz.

Ko smo ravno pri frekvencah. Imaš dve plošči istega benda. Na eni plošči pri pregledu frekvenčnega področja opaziš manjko basov, pri drugi pa je z basi vse v redu. Na enem sistemu boš ta manjko slišal in bo zvok bolj suh, na drugem bo vse OK. Kaj boš rekel o prvem in drugem sistemu?
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> CD, Vinil, DVD, Blu-ray Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 12, 13, 14  Naslednja
Stran 7 od 14

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu