| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
LBaudio
Pridružen/-a: Ned Jan 2010 10:25 Prispevkov: 909 Kraj: Ljubljana, SLOVENIJA
|
Objavljeno: Tor Maj 20, 2025 09:48 Naslov sporočila: |
|
|
| ambasador je napisal/a: | Nisi odgovoril kaj naj naredi.
Dodaten ojačevalec v subwooferju ne rešuje problema rezanja/filtriranja satelitov.
Torej svetuješ nakup dsp-ja? Kam naj ga priklopi?
Vsak nakup gre takoj valutirati v primerjavi z nakupom večjih zvočnikov, ki bi primernejši za 37m2 prostor da bi dovolj basov. |
DSP se priklopi med source in ojacevalce, to je najbrz absolutno jasno,...ali pač?
Aktivni SW imajo ponavadi RCA output za satelite, ki je sprocesiran (HP freq, slope/faza)... kje je problem? _________________ For Fast Moving Concerts
Custom Aeroports
Custom car audio installs
2 X WR setter dBDrag street B - 2005
Nazadnje urejal/a LBaudio Sre Maj 21, 2025 08:05; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 6225 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Tor Maj 20, 2025 14:15 Naslov sporočila: |
|
|
| LBaudio je napisal/a: | | ambasador je napisal/a: | Nisi odgovoril kaj naj naredi.
Dodaten ojačevalec v subwooferju ne rešuje problema rezanja/filtriranja satelitov.
Vsak nakup gre takoj valutirati v primerjavi z nakupom večjih zvočnikov, ki bi primernejši za 37m2 prostor da bi dovolj basov. |
sub se priklopi med source in ojacevalce, to je najbrz absolutno jasno,...ali pač?
Aktivni SW imajo ponavadi RCA output za satelite, ki je sprocesiran (HP freq, slope/faza)... kje je problem? |
Popolnoma nerazumljivo.
Sub MORA biti izza gumba za glasnost - torej PO ojačevalcu, ki je v tem primeru Marantz PM7005. Ali je to absolutno jasno... ali pač?
Subi za nekaj sto eurov imajo eno figo izhod za satelite s procesorjem za signal, ki tudi če bi ga imeli, bi potreboval dodatni ojačevalec, ki ne more biti PM7005 , ker je priklopljen spredaj.
Ne vem, dialog z nezemljani, ali posnemanje nelogičnih govorov ravno tako neprizemljenih golobov
Kot da nisi prebral uvodnega posta z opisom situacije in prošnje za nasvet. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Right-Fi
Pridružen/-a: Pet Avg 2019 15:32 Prispevkov: 182 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Maj 20, 2025 16:51 Naslov sporočila: |
|
|
[CD Player (dig. output)] -->
--> [(dig. input) Cambridge CXN V2 z volume gumbom (Line output)] -->
--> [ (Line input) SUBWOOFER (Satellite output)] -->
--> [(Audio input) Marantz PM7005] -->
--> [ELAC DBR62]
Na Marantzu ne moreš več štelati glasnosti, saj mora biti nastavljen na fiksno vrednost (kot da je to končna stopnja), glasnost pa usklajena s sub-om. Ni optimalno glede šuma, za probo pa je. Če na maksimalni jakosti ali malo pod njo, na mestu poslušanja šum ne moti, potem je OK.
Glasnost reguliraš le na streamerju. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Bojan Varjačić Rajko
Pridružen/-a: Pon Sep 2019 14:06 Prispevkov: 110 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Maj 20, 2025 20:04 Naslov sporočila: |
|
|
| Po mojem je vse skupaj lažje, če menjaš zvočnike na take z več basa. Sub, sploh če je le en, se mora lepo integrirat, kar ni lahko, več možnosti je za nelinearen frekvenčni odziv itd. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
LBaudio
|
Objavljeno: Sre Maj 21, 2025 08:07 Naslov sporočila: |
|
|
| ambasador je napisal/a: | | LBaudio je napisal/a: | | ambasador je napisal/a: | Nisi odgovoril kaj naj naredi.
sub se priklopi med source in ojacevalce, to je najbrz absolutno jasno,...ali pač?
Aktivni SW imajo ponavadi RCA output za satelite, ki je sprocesiran (HP freq, slope/faza)... kje je problem? |
Popolnoma nerazumljivo.
Sub MORA biti izza gumba za glasnost - torej PO ojačevalcu, ki je v tem primeru Marantz PM7005. Ali je to absolutno jasno... ali pač?
Subi za nekaj sto eurov imajo eno figo izhod za satelite s procesorjem za signal, ki tudi če bi ga imeli, bi potreboval dodatni ojačevalec, ki ne more biti PM7005 , ker je priklopljen spredaj.
Ne vem, dialog z nezemljani, ali posnemanje nelogičnih govorov ravno tako neprizemljenih golobov
Kot da nisi prebral uvodnega posta z opisom situacije in prošnje za nasvet. |
popravil napako,...misljeno je bilo DSP....
Ze poceni DALI aktiven sub ima "vse" potrebne HP/LP kretnice, level kontrolo in fazo za nastavljat,..... _________________ For Fast Moving Concerts
Custom Aeroports
2 X WR setter dBDrag street B - 2005 |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Sre Maj 21, 2025 09:12 Naslov sporočila: |
|
|
https://www.dali-speakers.com/en/products/subwoofers/?series=subwoofers
kišta pive tistemu, ki najde izhod za satelite na Dali subih (HP - High Pass filter).
-------
Sem pristaš subwooferjev, omogočajo veliko večjo prilagodljivost basov na prostor. Neodvisno od zvočnikov jih prestavljaš za optimalen položaj v prostoru, doziraš njihov volumen, dosegaš večjo globino basa; in če potrošiš pikico več, imaš še ekvalizacijo nizkih frekvenc potom mikrofona in avtomatike. Nastavitev suba ni nekaj najbolj preprostega, res. A, če ti slon ni prdnil v uho, boš vsemu navkljub hitro našel zadovoljstvo.
Delikatno postane kadar gre za zvočnike/sistem z visoko resolucijo in zahtevnega poslušalca. Vsa 'delikatesa', ves keč, je zbran v nakupu ustreznega suba. Torej primernega za dane zvočnike, da ne dobiš soundov ki ne pašejo. Tudi zahteven poslušalec bo potem že znal ustreči svojim ušesom. Če pa se zvočno ne ujema, divjaš z nastavitvami je eno slabše od drugega. In pride do mistifikacije problema. Kao ne znaš, je pretežko..
Kot sem opisal v temi izdelava subwooferja, predstavlja veliko dodano vrednost razbremenitev malih membran zvočnikov, če se uporabi high pass filter. To se lahko naredi na več načinov a le, če imaš predojačevalec in končne stopnje: z aktivno elektronsko kretnico, z DSP-jem ali s pasivnim filtrom med pre in končno stopnjo.
Doma, ko sem delal poizkuse, sem predvidel pasiven filter med pre in končno. Ker pa uporabljam balansirano povezavo, to ni nekaj kar lahko narediš na en dva tri, sploh ker ni šans posegati v naprave, torej bi moral biti neki vmesnik med kablom in vhodom v končno stopnjo.
Tačas ko razmišljam, sem za premostitev uporabil kar pasivni high pass potom velikega kondenzatorja na zvočnik, stara dobra tehnika. Samo bas refleks ne sme biti ker potem to ne deluje - torej mašitev lukenj neizbežna.
Imel sem identične pomisleke o degradaciji kot je navedel joztom.
A radovednost takoj slišati je bila močnejša. Tudi zaradi smiselne izvedbe se to ni zgodilo. Še več, minilo je eno leto od takrat in veselo uporabljam tako kot je.
Je pa največjo dodano vrednost predstavljalo znebiti se zvoka bas refleks luknje. _________________ Carpe Diem
Nazadnje urejal/a ambasador Sre Maj 21, 2025 10:41; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
LBaudio
|
Objavljeno: Sre Maj 21, 2025 10:36 Naslov sporočila: |
|
|
ti poslikam svojega ko pridem iz sluzbe, da ne bos prevec pameten.
ti pa pojdi v merkator po kilo uporov ta cas...
me zanima samo, s koliko aktivnimi sistemi si se ti sploh srecal v zivljenju, zgleda, da z nobenim, pametujes pa kot bi bil najvecji expert za aktive in nastavljanje dsp-jev, ki hoce za vsako ceno solit pamet vsem podolgem in pocez.....tvoje vsiljevanje tvoje logike ze meji na nasilje, dvomim, da sem v skoraj 40 letih srecal tako trmastega in vase zagledanega osebka kar se tice audia v kakrsni koli obliki, si ocitno od boga poslan expert za home audio, za car audio, za multimedijo, za akustiko prostorov, za drate, prakticno si uber mensch po svoji lastni presoji,....
Im out, ker je skoda ene same sekunde zapravit za tvoje neskoncne izpade in lastno povzdigovanje _________________ For Fast Moving Concerts
Custom Aeroports
2 X WR setter dBDrag street B - 2005 |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Sre Maj 21, 2025 10:45 Naslov sporočila: |
|
|
Pusti ti mene, ne pridemo nikamor tako. Poglej koliko postov je nastalo iz tega.
Pa še na osebno raven greš..
Raje povej vladeju kaj naj naredi. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
benma

Pridružen/-a: Ned Jan 2011 17:12 Prispevkov: 1627 Kraj: Kamnica
|
Objavljeno: Sre Maj 21, 2025 11:26 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi izvor zvoka ima vpliv na base. Imam dva DAC/streamerja in imata na istem sistemu različne base. Velik vpliv na zvok ima streamerjev/DACov sistem za uravnavanje glasnosti. Če gre za digitalno rešitev, moramo tako napravo obvezno laufati na maksimalni glasnosti (še bolje passthrough, če je na voljo). Taka naprava zato ni primerna za direkten priklop na končno stopnjo ali za simulacijo integrirca kot da gre za končno stopnjo, saj nam taka rešitev že v startu požre nekaj zvoka. Na maksimalni glasnosti pa je v taki konfiguraciji sistema ne smemo laufati, ker nam lahko vse skuri.
Potem so tu še ustrezni osnovni zvočniki in ojačevalnik in šele na koncu sub, če je res potreben.
To je po mojem mnenju recept za okusno torto.
Dobri basi so krema na torti. Najprej okusna torta, nato pa pride še krema. _________________ "Whenever we find connoisseurship operating within science or technology we may assume it persists only because it has not been possible to replace it by a measurable grading." Michael Polanyi |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
vladej
Pridružen/-a: Tor Feb 2022 13:20 Prispevkov: 53 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Sre Maj 28, 2025 09:07 Naslov sporočila: |
|
|
Ker je ena od možnih rešitev problema tudi zamenjava zvočnikov z večjimi sem šel poslušat Triangel Borea BR08, ki ravno pokrijejo proračun, ki je cca 1000 EUR.
Na primerljivi opremi se je slišalo solidno. Nič pretresljivo bolje od mojih Elacov v prejšnjem stanovanju, vendar je bilo basa veliko tudi pri nizki jakosti. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
lix

Pridružen/-a: Ned Jan 2016 3:17 Prispevkov: 537 Kraj: Med Koprom in Trstom
|
Objavljeno: Sre Maj 28, 2025 11:10 Naslov sporočila: |
|
|
Ponovno napišem:
Tako mala membrana v tako velikem prostoru ne more premaknit zraka.
S tem mislim na woofer vsaj 12". |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Right-Fi
|
Objavljeno: Sre Jun 04, 2025 13:27 Naslov sporočila: |
|
|
| vladej je napisal/a: | Ker je ena od možnih rešitev problema tudi zamenjava zvočnikov z večjimi sem šel poslušat Triangel Borea BR08, ki ravno pokrijejo proračun, ki je cca 1000 EUR.
Na primerljivi opremi se je slišalo solidno. Nič pretresljivo bolje od mojih Elacov v prejšnjem stanovanju, vendar je bilo basa veliko tudi pri nizki jakosti. |
Če prav razumem, imaš sedaj to doma. Kako je po novem z basom, si bolj zadovoljen, ga je dovolj? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
vladej
|
Objavljeno: Sre Jun 04, 2025 14:17 Naslov sporočila: |
|
|
Ja Boreo BR08 imam zdaj doma. Basa je več, nisem pa še zadovoljen s pozicijo zvočnikov in se bom še zabaval s postavitvijo. Marsikje v prostoru je zdaj zvok boljši kot na fotelju za poslušanje in tu moram najti pravo pozicijo zvočnikov. Jasno mi je, da prostora in razporeditve steklenih površin ne morem spreminjati in da je to je oz. bo največji problem.
Nisem še imel veliko časa za testiranje postavitve zvočnikov ampak pojavil se je še drug problem Zvok posameznih albumov s Tidala je včasih obupen nasproti zvoku istoimenskega albuma s CD-ja, čeprav ima lahko MAX oznako in večjo resolucijo (24bit). Ker se mi trenutno ne da s tem ukvarjat se za zdaj poslužujem samo CD predvajalnika. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Right-Fi
|
Objavljeno: Sre Jun 04, 2025 16:03 Naslov sporočila: |
|
|
Ne zgubljaj časa s Tidalom. Za testiranje uporabljaj tisto za kar veš, da igra. Nekatere stvari ima Tidal slabe, nekatere pa so pri meni enako kot CD.
Pozicioniranje zvočnikov je seveda ključno, problem so omejitve glede na ostalo opremo in sam namen prostora. Za test je smiselno poiskati najboljšo možno pozicijo, tudi če takšna postavitev trajno ni sprejemljiva iz drugih razlogov. Boš vsaj vedel, kje je maksimum. Potem pa nadaljuješ s kompromisi. In se z njimi sprijazniš Morda kasneje kaj optimiziraš s kakšnimi ne preveč "invazivnimi" akustičnimi dodatki v prostoru... Uživaj! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
vladej
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|