Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
benma

Pridružen/-a: Ned Jan 2011 17:12 Prispevkov: 1602 Kraj: Kamnica
|
Objavljeno: Tor Jan 21, 2025 17:12 Naslov sporočila: |
|
|
Bojan Varjačić Rajko je napisal/a: | Zgleda, da si uporabil veliko smoothinga, zato ni povsem jasno, kaj se ti dogaja na posameznih odsekih, jaz bi ti svetoval vsaj 1/12 ali 1/24 smoothinga.
Na tvojem mestu bi poravnal oba hribčka na grafu z odvzemanjem glasnosti (po predlaganem s strani REW lahko sam vneseš drugačne vrednosti za posamezne filtre - EQ filter), ne dodajanjem (onemogočiš boost v Filter Tasks) potek krivulje bi na splošno dvignil (LF rise slope npr. od 2.0 do 3.0), če ti to seveda paše (po Harmanu). |
Hvala za ideje. Bom poizkusil. _________________ "Whenever we find connoisseurship operating within science or technology we may assume it persists only because it has not been possible to replace it by a measurable grading." Michael Polanyi |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LightBit

Pridružen/-a: Pon Okt 2017 23:11 Prispevkov: 2499 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Tor Jan 21, 2025 20:55 Naslov sporočila: |
|
|
Lahko da če narediš več meritev v območju poslušanja teh lukenj in hribov ne bo več oz. bo drugače. Se pa tudi meni zdi lažje delati filtre če ni preveč smoothano, čeprav te na koncu zanima smoothan rezultat. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LBaudio
Pridružen/-a: Ned Jan 2010 10:25 Prispevkov: 866 Kraj: Ljubljana, SLOVENIJA
|
Objavljeno: Sre Jan 22, 2025 11:57 Naslov sporočila: |
|
|
benma je napisal/a: | LBaudio je napisal/a: | najprej moras razumet zakaj pride do tistih "lukenj",... ce so posledica destruktivne interference, potem jih z EQ ne bos uspel odpravit, bo treba fizicno premaknit zv. skatlo.
Na kaksen nacin meris - moving mic or stacionaren, vec mikrofonov ali en sam, kater mikrofon/merilni sistem (UMIK 1/2, ali merilni sistem z externo zvocno karto 48V phantom napajanje za mikrofon?)
Ali si meril tudi near field ali samo na mestu poslusanja? |
Merim z enim umik1 usb mikrofonom, in sicer na mestu poslušanja. |
UMIK-1 ima v spodnjem delu spektra malo tezave,...... nebi ravno polagal prevec zaupanje v meritev, (upam, da imas pravi kalibracijski file glede na orientacijo mikrofona med meritvijo), poleg tega bi delal smoothing ne manjsi od 1/12.
...pa bass bo treba malo dvignit,...mogova probat prenastavit z drugacno hisno krivuljo - Jazzi, Whiteledge ali Half Whiteledge.... _________________ For Fast Moving Concerts
Custom Aeroports
Custom car audio installs
2 X WR setter dBDrag street B - 2005
Nazadnje urejal/a LBaudio Čet Jan 23, 2025 09:20; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ck
Pridružen/-a: Pon Feb 2009 19:27 Prispevkov: 1639 Kraj: kamnik
|
Objavljeno: Sre Jan 22, 2025 16:51 Naslov sporočila: |
|
|
Meritve z REW delam že zeloooo dolgo.
S prestavljanjem zvočnikov in mesta poslušanja ter toe in, se določene stvari reši, vseh pa praviloma ne.
Nekatere stvari se včasih reši samo s subom.
Mnogokrat pa ostaja samo DSP, če želimo dobro "speglati" zvočni odziv v sobi.
Za dobro resolucijo pri REW pogledamo meritve pri 1/12 ali 1/24 smoothinga, če pa želimo vedeti, kako se bo to slišalo, pa uporabite 1/3 ali max 1/6 smoothing (za ultrazlatouhce).
Če boste v REW pogledali SPL& phaze boste videli, da "hribčki" (ojačitve zvoka) in "dolince" (pojemki) pod 200 Hz velikokrat nastajajo ob obratu faze.
Ob teh obratih faze je zelo težko nastaviti odziv z DSP v nulo, z EQ pa praktično nemogoče.
Če nisem uspel z DSP popraviti linearnosti na najbolj problematični frekvenci, sem poizkusil s frekvencami okoli, npr. pri @benma luknji 53,8 Hz se gre popravlati s frekvenco ki je 1 - 2 Hz navzgor, doda se 4-5 db in zoža Q (poveča).
Nato se opravi meritev in ponovno nastavi glede na ponovno meritev. Vsako meritev pogledam tudi pri 1/3 smoothinga.
Pri takem igranju boste počasi ugotovili kam "pes taco moli" oz. ugotovili neke povezave spreminjanja nastavitev napram spremembam linearnosti.
Pri poslušanju pa boste verjetno tudi ugotovili, da namerjene spremebe za 2-3 db pri "luknjah" ponavadi ne slišimo, če luknje niso široke vsaj 1/3 oktave ali več. "Hribčki" so lahko malce drugačna zgodba.
Pri samem poslušanju, pa se mnogokrat zgodi, da najbolj linearna postavitev niti ni najboljša, saj so bolj pomembne stvari oder, ..
Svetujem tudi merjenje (z metrom) in zapisovanje lokacije zvočnika in mesta poslušanja ki ima dober zvok ter navedbo ustrezno shranjene REW meritve, ker po nekaj prestavljanjih in merjenjih to izgine iz glave. _________________ LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LBaudio
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LightBit

|
Objavljeno: Čet Jan 23, 2025 16:25 Naslov sporočila: |
|
|
Pri UMIK naj bi dobil kalibracijo točno za mikrofon ki ga imaš. Pri mojem ECM 8000 sem ugotovil da generična kalibracija škoduje in sem ga približno kalibriral z kalibriranim UMIK-om. Nad 10kHz mi sicer ni uspelo dobro kalibrirat. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LBaudio
|
Objavljeno: Pet Jan 24, 2025 09:11 Naslov sporočila: |
|
|
pri umik-u sta na voljo dva kalibracijska fila, eden za horizontalno, drugi za vertikalno usmeritev mikrofona med merjenjem. _________________ For Fast Moving Concerts
Custom Aeroports
2 X WR setter dBDrag street B - 2005 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LightBit

|
Objavljeno: Pet Jan 24, 2025 09:45 Naslov sporočila: |
|
|
Horizontalno? Vertikalno? En je če je mikrofon obrnjen proti izvoru, drug je če je pod kotom 90°. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ck
|
Objavljeno: Pet Jan 24, 2025 10:58 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz imam Behringer 8000 mikrofon, speljan preko Focusrite scarlet solo na PC. Behringer rabi "fantomsko" napajanje in ga ne moremo direktno priklopiti na PC.
Ko sem se z meritvami začel ukvarjati je bil Behringer enostavno dosegljiv - v trgovini v BTC in poceni, poleg tega je imel sin doma že Focusrite duo, ki sem ga lahko uporabil, solo sem kupil šele pred leti.
Behringer velja za enega boljših mikrofonov za meritve. Sem pa za merjenje z REW uporabljal tudi mikrofon, ki sem ga dobil z Yamaho CX-A 5100 - to je AV procesor. Tega se priklopi direktno v mikrofonski priključek na PC.
Meritve sem opravil tudi s tremi "klasičnimi" mikrofoni, ki se uporabljajo za vokal in inštrumente (takratni cenovni razred med 150 in 250 €).
Primerjeva meritev je dala osupljive rezultate, saj je bila razlika majhna in v okviru max 2 db pri Yamahinem mikrofonu.
Ostali mikrofoni so se malce več razlikovali samo pri nižjih basih, ampak nič katastrofalnega.
Behringerja sem uporabljal brez kalibracije, saj sem na forumih in iz priložene dokumentacije ugotovil, da je izredno natančen tudi brez.
Z UMIKom nisem nikoli meril.
Behringer mikrofon je omnidirektionalen. Jaz sem meritve opravljal tako horizontalno kot vertikalno. Razlike so bile minimalne, zato se v nadaljevnaju s tem nisem obremenjeval. Vsekakor pa pri meritvah priporočam uporabo mikrofonskega stojala, če je možno. _________________ LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LightBit

|
Objavljeno: Pet Jan 24, 2025 15:18 Naslov sporočila: |
|
|
UMIK je tudi omnidirekcionalen, ampak noben ni čisto omnidirekcionalen na visokih frekvencah.
Vertikalno je pod kotom, horizontalno pa obrnejno proti izvoru, ali kako?
Čudna mi je ta definicja. Kaj pa če je izvor na stropu ali tleh? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 6137 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Sob Jan 25, 2025 09:57 Naslov sporočila: |
|
|
LightBit je napisal/a: | UMIK je tudi omnidirekcionalen, ampak noben ni čisto omnidirekcionalen na visokih frekvencah.
Vertikalno je pod kotom, horizontalno pa obrnejno proti izvoru, ali kako?
Čudna mi je ta definicja. Kaj pa če je izvor na stropu ali tleh? |
https://www.hollyland.com/blog/tips/what-is-omni-directional-microphone
Vertikalno je pokončno, horizontalno je vodoravno.
Ponavadi mikrofon obrneš proti izvoru zvoka, ki ga meriš. Če sta dva zvočnika pa vmes, na sredino med obema.
Če je izvor na tleh, obstaja možnost da je zvočnik padel na tla.
Če je na stropu, pa si gotof, se je bajta prekucnila  _________________ Carpe Diem |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LBaudio
|
Objavljeno: Sre Jan 29, 2025 09:18 Naslov sporočila: |
|
|
ignorance is a bliss  _________________ For Fast Moving Concerts
Custom Aeroports
2 X WR setter dBDrag street B - 2005 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
twom
Pridružen/-a: Sob Feb 2009 21:47 Prispevkov: 265 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Feb 08, 2025 20:36 Naslov sporočila: |
|
|
Kaj bi rabil da bi lahko posnel zvočni odziv sobe?
Mikrofon, sw, hw?
Ali se da eliminirat vpliv zvočnikov in ojačevalca pri tej meritvi?
Sedaj, če predvajam frekvenco po spektru, pri določenih frekvencah postane občutno tišje, malo naprej občutno glasnejše, pri nekaterih pa kar zamaši ušesa (neka resonanca). Verjetno svoj vpliv naredi tudi zvočnik, ne samo prostor.
Sem pač firbčen kako stanje imam, in če se bi se dalo s čim enostavnim izboljšat akustiko prostora.
Sicer se mi zdi da ni slaba akustika prostora, da se lepo sliši in da ni nekih večjih motenj, verjetno je pa daleč od idealne. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LightBit

|
Objavljeno: Sob Feb 08, 2025 21:02 Naslov sporočila: |
|
|
Rabiš nek mikrofon za meritve kot je recimo UMIK in Room EQ Wizard (REW).
Vpliv zvočnikov in ojačevalca lahko odstraniš samo če narediš meritev tudi v gluhi komori (oz. obstajajo načini da izmeriš zvočnike brez vpliva sobe). Skratka težko ali drago. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ck
|
Objavljeno: Ned Feb 09, 2025 14:25 Naslov sporočila: |
|
|
Za meritev sobe rabiš:
1. mikrofon + kabel
2. računalnik
3. ustrezen program za merjenje
4. dovolj dolg kabel, s katerim boš signal iz računalnika dovedel do ojačevalca
5. ojačevalec
6. zvočnike
Vedno se meri vse skupaj - ojačevalec, zvočniki in soba.
Če imaš zvočnike z znano meritvijo v gluhi sobi, potem to meritev lahko upoštevaš in ustrezno korigiraš dobljene rezultate.
Popačenja ojačevalca, kablov in merilne elektronike zanemari, lahko pa k meritvam dodaš +/- 1%
NE POZABI. Nelinearnost meriš glede na mesto postavitve zvočnikov in mesta postavitve mikrofona. RT 60 je bolj funkcija prostora kot pa mesta merjenja in se s premikanjem mikrofona ne spreminja drastično v pravokotni sobi (izjeme so koti in bližina stene, ko se lahko pojavi kaj bolj štrlečega.
REW se lahko brezplačno naloži z neta in je dovolj precizen za neprofesionalno rabo.
Mikrofon kupi ali pa si ga sposodi.
Meritve nelinearnosti lahko opraviš tudi po "starem". Meriš z SPL metrom in menjavaš frekvence - z You tube, s CDja, s frekvenčnega generatorja.
Lahko pa prosiš kakšnega forumaša, da pride na pivo in opravi še meritev. _________________ LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|