Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
twom
Pridružen/-a: Sob Feb 2009 21:47 Prispevkov: 265 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Jan 19, 2025 11:16 Naslov sporočila: Slušni testi in dojemanje zvoka |
|
|
Sprašujem se kaj in kako sploh slišimo in posledično, koliko so lahko slušni testi komponent sploh relevantni.
Pa ne mislim slušnega spomina ali slabljenja sluha zaradi starosti. Govorim o prilagoditvi sluha, podobno kot se pri pilotih zelo hitro prilagodi ravnotežni organ in se morajo za (vodoravno) smer zanašati na inštrumente, ne na svoj občutek. Sprašujem se tudi na vpliv uigravanja zvočnikov, komponent in kablov.
Malo se igram z novim streamer ojačevalcem in preizkušam streaming servise. Ker mi je potekel Apple Music trial, aktiviram Tidal trial.
Zavrtim I'll Have to Say I Love You in a Song, Jim Croce album The very best of, ker ga imam tudi na CD-ju.
Pomislil sem da ima Tidal totalno skozlano kvaliteto, potem me je postalo strah da je crknil nov ojačevalec. Po parih minutah se stanje izboljša, ok, crknil je nov ojačevalec, ker ko je mrzel "hrešči".
Igram se naprej, poslušam vse živo, kakšen komad tudi desetkrat zapored, vključno z Jim Crockovim.
Naslednji dan začnem z Jim Crockom s CD predvajalnika. Prvo poslušanje totalno skozlano, vsako naslednje poslušanje je veliko bolje.
Par dni kasneje ponovim test z mojo partnerko. Posadim jo v fotelj in ji začnem predvajat Jim Crocka. Po minuti, minuti in pol, ji rečem, sedaj pa tole in vrnem na začetek pesmi. To ponovim štirikrat. Na začetku ji nisem nič omenil kaj testirava, temveč samo da me zanimajo njeni občutki in kaj bo slišala. Partnerka je izredno senzitivna, tudi glede zvokov, in glasbo čuti tudi kot vibriranje telesa, odvisno od pesmi v različnih delim, in jo doživlja kot težko, da jo obteži, ali pa lahkotno. Glavno...
Rezultat testa... mislila je da sem ji predvajal štiri različne pesmi.
Po parih ponovitvah pesmi, se še vedno sliši na enak način, samo da ni več moteče in tako zelo "razglašeno". Enak efekt je tudi če prej poslušam drugo glasbo, in se po uri ali dveh lotim tega Jim Croce CD-ja. Se pravi da je sistem ogret in uigran.
Mi pa celoten CD, nekatere pesmi še boj izrazito, deluje kot zelo "razglašen". Zvoki ne prihajajo iz ene točke, temveč so razpršeni po celi širini. Precej hecen občutek.
Tisto, kar mi je zanimivo, kako hitro se naš sluh prilagodi na tak zvok in kako nam tak zvok postane sprejemljiv. In posledično... verodostojnost slušnih občutkov, ko prideš v nov prostor z novimi komponentami z novimi pesmimi.
Pa ne mislim da se "stvari" ne slišijo. Ta moj novi ojačevalec v salonu v trgovini je igral fenomenalno na prvo žogo (prvi komad).
Tako da uigravanje novih zvočnikov vsekakor ima smisel. Navadimo se novega zvoka.
Pa še to, pri večini pesmi ne zaznavam tega "prehoda" (izboljšanja zvoka) po parkratnih ponovitvah. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bojan Varjačić Rajko
Pridružen/-a: Pon Sep 2019 14:06 Prispevkov: 100 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Jan 20, 2025 13:01 Naslov sporočila: Re: Slušni testi in dojemanje zvoka |
|
|
Vsekakor izjemno zanimivi pojavi, ki jih mnogi audiofili ne dojamejo ali ne priznavajo. Pri sebi zaznam, da je dojemanje glasbe odvisno od spočitosti, včasih od časa dneva, od dvomov v sistem ipd. Nikdar pa ne bi rekel, da je nek zvok "skozlan", torej zelo slab. Očitno si ti dosti bolj dojemljiv.
Je pa zelo nenavadno, da partnerka ni dojela, da gre za različno skladbo. Tega ne bi mogel pojasniti niti z nihanjem dojemanja glasbe - komad je pač komad! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
joztom
Pridružen/-a: Pon Jan 2013 11:07 Prispevkov: 1965 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Jan 20, 2025 15:52 Naslov sporočila: |
|
|
Za referenco si izbral zelo slabo posneto ploščo, tista tenka lutnja ali anemična kitara na levem kanalu ti vse pove. Takrat so na vsako ploščo zadaj napisali, ta igra left channel, drugi spet right channel in nekdo na sredini. Ko se je stereo prijel, je bilo dosti teh skrpucal. Iz tistega časa je znatno boljši Steve Forbert, ki je bil pozneje celo na Linn Select zbirki. Zato so dosti posnetkov od takrat remasterirali. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
twom
|
Objavljeno: Pon Jan 20, 2025 18:28 Naslov sporočila: |
|
|
Bojan Varjačić Rajko je napisal/a: | Je pa zelo nenavadno, da partnerka ni dojela, da gre za različno skladbo. | Meni pa ni nenavadno, ker vem iz latnega poslušanja kako zelo se dojemanje te pesmi spremeni v štirih minuto dolgih poslušanjih.
Sicer pa, če poslušaš kakšno izvedbo Elvisa Presleya kakšne pesmi njegovih predhodnikov, tudi ne boš dojel da gre za isto pesem, ista melodija in besedilo, samo v tako drugem ritmu in zvokih.
joztom je napisal/a: | Za referenco si izbral zelo slabo posneto ploščo. | To ne dvomim. Ampak poanta je v tem, kako zelo hitro se sluh adaptira in sprejme novo realnost.
Pa morda izraz skozlano ne opiše najbolj posrečeno, morda razglašeno, vsi zvoki vsvprek en čez drugega.... morda je tko bolj nazorno |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LightBit

Pridružen/-a: Pon Okt 2017 23:11 Prispevkov: 2499 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Pon Jan 20, 2025 22:11 Naslov sporočila: Re: Slušni testi in dojemanje zvoka |
|
|
twom je napisal/a: | Tako da uigravanje novih zvočnikov vsekakor ima smisel. Navadimo se novega zvoka. |
Ja privajanje predstavlja večino "uigravanja".
Seveda se pri nekaterih ojačevalcih dejansko pozna razlika, če so hladni ali segreti. Enako zvočniki. Pri zvočnikih se lahko tudi material na začetku lahko malo spremeni. Ampak mislim da vse to običajno predstavlja manjši del, kot privajanje. Mnogi so celo prepričani da se mora kabel uigrati in kondenzatorji "očistiti". Trgovcem to tudi ustreza, ker tako mine rok ko se lahko izdelek vrne. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 6137 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Sre Jan 22, 2025 10:46 Naslov sporočila: |
|
|
Utekanje hifija se lahko naredi zelo 'neslišno', brez ulaufavanja ušes.
Elektroniko in kable vklopiš in imaš vse delujoče brez zvočnikov.
Zvočnike (in končne stopnje) lahko utekaš postavljene skupaj obrnjene enega proti drugemu in v kontrafazi, tako so zelo malo slišni.
-----------------------------------
Elektronika in kabli se utekajo par sto ur, ajde en teden non stop vklopljeno.
Zvočniki (in odjemne doze) se utekajo 20-30ur. Razen v primeru kovinskih membran, ko je za dokončno 'posedanje' potrebnih tudi 200ur. Ma glavnina se opravi dosti prej, tako da čakanje stotin ur ni potrebno - ker ne bo revolucije.
Neulaufani zvočniki imajo tipično probleme: gumijast bas, pizdasti visoki , splošno pa okorno, trdo zveneče.
Zvočniki s tračnimi visokotonci, pa tisti s ferrofluidom, kakor tudi planarci s tankimi membranami /opnami se cca 10 minut VSAKOKRAT ogrevajo za poslušanje dokler ne izginejo pretirani sičniki in šumniki ali v primeru ferrofluida vzpostavi odprtost/zračnost.
Izven prvih 10minut, nihanja v performansah pri meni znotraj ene seanse so praviloma majhna, povečini vezana na ogretost naprav in motenj elektrike (zvečer je bolje).
Naprimer phono stage PS Audio mi rabi cca eno stran LP, potem v določenem trenutku kliknejo performanse za polovičko klase višje. Ma ta je izjema pri naši hiši, preostali phonoti (Nibiru, DIY lampaš, Skoll) delujejo res nekoliko bolje po 5-6urah igranja a vse gre zlagoma in ne veliko gor.
Drugi je Krell, ki se poleti tako ogreje, da so kabli preko konektorjev topli še pol metra naprej, pa zvočno ne opažam bistvenih sprememb. Nekaj že, a daleč od recimo PS-a. _________________ Carpe Diem |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LBaudio
Pridružen/-a: Ned Jan 2010 10:25 Prispevkov: 866 Kraj: Ljubljana, SLOVENIJA
|
Objavljeno: Sre Jan 22, 2025 11:48 Naslov sporočila: |
|
|
Vsak nov zvocnik se mora "ulaufat" preden zacne delati kot je bilo misljeno, zmehcati se morajo vsi soft parti - spider in to traja kaksnih 14 dni - odvisno od tega koliko se jih priganja...
V mojem velikem sistemu, ojacevalci rabijo cca 20-30 min da se ogrejejo in zacno delati kot morajo, prej je sound nekoliko "trd"..... _________________ For Fast Moving Concerts
Custom Aeroports
Custom car audio installs
2 X WR setter dBDrag street B - 2005 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ck
Pridružen/-a: Pon Feb 2009 19:27 Prispevkov: 1639 Kraj: kamnik
|
Objavljeno: Sre Jan 22, 2025 17:12 Naslov sporočila: |
|
|
Prvo in prvo
Nova fršterkarija se mora " ulaufat" torej rabi nekaj časa, da se vse postavi na svoje mesto oz. da igra pravilno.
Ta čas je odvisen od posamezne kompoente,... Zvočniki praviloma dlje kot ostalo.
Drugo.
Jaz ne začnem resnega poslušanja takoj ob vklopu temveč ponavadi pustim igrati npr net radio cca 1/2 ure pred resnim poslušanjem.
Tretje
V slabi sobi bo težko igralo dobro in bo vse razštelano. Poigraj se s prestavitvami mesta poslušanja in zvočnikov. Velikokrat se da na ta način vsaj delno popravit zvok.
Četrtič
Kakšen sistem si sestavil. Mnogi napačno sestavljeni sistemi iz dobrih posameznih komponent ne zvenijo dobro.
Petič
kakšna soba je bila tam kjer si kupil in kako so bili postavljeni zvočniki in mesto poslušanja v njej.
Šestič
Ali kaj hodiš po koncertih ali pa vsaj večkrat h kakšnemu trgovcu ki ima dober zvok, da ugotoviš kaj in kako lahko igra tvoj sistem in kakšna je pravzaprav glasba v živo - ta poslušanja si lahko imaš za primerjavo, čeprav je človeški "avdio" spomin relativno kratek.
Sedmič
Če vse čire čare s prestavljanji, ulavfanji, segrevanja,... ne bodo nucale, probaj sistem še v kakšni drugi sobi.
Osmič
Če vse zgoraj ne nuca, dobrodošel v klub, kajti resno delo na kvaliteti zvoka se šele začenja. _________________ LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
twom
|
Objavljeno: Sre Jan 22, 2025 21:56 Naslov sporočila: |
|
|
ck je napisal/a: | Od prve do osme | Od tistega sistema v salonu je enak samo ojačevalec-network player.
Mislim, da moj sistem ne igra slabo. Tudi glede akustike prostora mislim da imam srečo. Se pa seveda niti pod razno ne more primerjat s tretmajem v salonu.
Večina glasbe se sliši v redu. V prvem sporočilu omenjena pesem (in cel album) naredi to "magijo".
Saj pravim, sliši se (ta CD) tudi po večratnem poslušanju zelo razpršeno. Slišiš "isto", samo da ti je sprejmljivo.
Podobno kot ti postanejo ščasoma všeč oblike današnji avtomobilov... k jih enkrat dost časa gledaš...  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Čet Jan 23, 2025 11:49 Naslov sporočila: |
|
|
Na uvodni post:
meni deluje kot da sta cd player in plošček Jim Croce-ja v sporu /možno da zdrsuje ali nekontrolirano opleta. Odtod nihanje v zvoku. Še posebej ker to ni slučaj z drugimi CD-ji. Možno je da se z vrtenjem plošček zlagoma centrira.
Naprimer moj cd player igra vedno bolje kot se bliža koncu plošče. Potem vrnem nazaj na začetek čisto iz radovednosti. Nič, se ponovi ista zgodba. Predpostavljam ker štarta z 500 obrati in končuje z 200 obrati na minuto, da je to vzrok.
Ista plošča - odvisno kako se namesti/pozicionira se lahko neslišno vrti ali škrebeta pri vsakem obratu (rew, rew..) ali škrebeta in potem izgine kot tudi obratno. Večkratno odpiranje/zapiranje in štartanje ponavadi doseže pravilno centriranje.
Škrebetanje povezujem z vibriranjem optičnega čitalca, ki zaradi kratke goriščne razdalje (fokusa) mora dosledno spremljati opletanje plošče in pri tem podrsa. _________________ Carpe Diem |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
twom
|
Objavljeno: Sob Feb 08, 2025 21:04 Naslov sporočila: |
|
|
Nja...
Par dni sem živel v prepričanju, da je placebo efekt nove komponente izvenel, in da moj sistem (z novim ali starim ojačevalcem) nekako ne igra več tako dobro.
Kaj se je dogajalo:
Po malo primerjanja starega in novega ojačevalca (network playerja) sem pri enem zvočniku zamenjal + in -
Takoj po tej primerjavi sem aktiviral Tidal free trial. Po štartu moraš izbrati 14 avtorjev, in na koncu inicializacije... štartam z Jim Crockom (ki ga imam tudi doma na CD-ju in mi je v tistem trenutku prišel na misel).
Prva misel, Tidal vs Apple Music, da je Tidal total v k.urc.u. Nič mi ni bilo jasno, kako je bilo neposlušljivo, zvok je bil povsod po širini, čisto razglašen.
Igram se naprej, aktiviram Jim Crock CD, in kot sem opisal v prvotnem sporočilu, kako hitro sem se navadil zvoka, da je bil sprejemljiv za poslušat.
No saj, CD je zanimiv, zvoki so dejansko po vsej širini, vse povsod, samo da se ne sliši tako razglašeno. Je čisto lepo poslušljiv, samo vsak zvok je po vsej širini.
Par dni kasneje sem videl čudno ukrivljen črn kabel pri enem zvočniškem kablu, ki se je bočil drugače kot na drugem kanalu, kar mi ni pilo vode kako, zakaj... Zaključek je tale zapis  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
twom
|
Objavljeno: Sob Feb 08, 2025 21:21 Naslov sporočila: |
|
|
ambasador je napisal/a: | Naprimer moj cd player igra vedno bolje kot se bliža koncu plošče.
Ista plošča - odvisno kako se namesti/pozicionira se lahko neslišno vrti ali škrebeta pri vsakem obratu (rew, rew..) ali škrebeta in potem izgine kot tudi obratno. Večkratno odpiranje/zapiranje in štartanje ponavadi doseže pravilno centriranje. | Ne vem kater mehanizem imaš.
Ko sem servisiral CD predvajalnike... najbolj pogosto, oslabel laser, sistem je zasnovan tako da parkat ponovi branje odseka, kjer je zaznal napake. Če ne gre, popravlja, potem interpolira, če še to ne pomaga, prekinja.
Manj pogosto, oslabel motor, ki vrti CD. Ne vem če razloži tvoja opažanja. Ponavadi se samo ni zavrtel, ker se je ustavil v mrtvi točki iz katere ni štartal. Lahko da ima sistem zaradi motorja (ali kašne druge napake) težavo z vzdrževanjem hitrosti vrtenja. Kot si zapisal, veš da ima CD konstantno obodno hitrost sledi (ne pa vrtljajev kot vinil plošče). Štarta pa na notranji strani, kjer je na CD-ju zapisana TOC tabela, in se potem premika proti zunanji strani.
Najbolj verjetno (glede na opis) pa... zamenjaj gumico, ki zapira predal s CD-jem. Če je trda ali čigumasta, gumica zdrsava, in ne zapre dovolj pladjna, natančneje, ne dvigne dovolj mehanizma z laserjem in ne stisne dovolj CD-ja med motor in zgornji pokrov. Zato spodrsavanje. In ko parkrat ponoviš odpiranje zapiranje, se uspe dovolj zapret. Gumica stane par deset centov. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Ned Feb 09, 2025 09:40 Naslov sporočila: |
|
|
Philipsov CD recorder.
Kupil sem ga hčeri 1996 leta. Ko se je osamosvojila mi je ostal doma. Potem sem imel vsaj 12 različnih modelov na probi in jih posedoval tudi 4 hkrati. Samo ta je ostal na rešetu.
Fora je, če ga postavim na Epidauro gumijaste krogle, je na mehkem kot žolca - igra zame dovolj dobro klasiko, mu drugi isto tako komercialni modeli pa tudi kaj višje niso prišli blizu. Interkonekt je AudioTekne, mu paše za znoret.
Valjda AudioResearch CD 7 ga je povozil. Ampak, ko sem Philipsa povezal na DAC ModWright Elyse, je bil še večji spektakel.
Zato ga še držim, vsaj do prihoda novega DAC-a. In nočem posegati vanj. Potem ga bo itak zamenjal nov cd transport.
Ampak to, da igra vedno bolje kot se bliža zaključku cd-ja sem opazil že takoj od začetka, pri novem, ko sem ga sprobal takoj po prihodu.
Hehe, mi gre na smeh, ko se mi pride a slepimi testi plano. Pa vse tiste sugestivne fore ki da so podlaga za mnenje avdiofila. Če si pošten do samega sebe se ne pustiš slepiti. Še posebej ker sem pristaš da če moraš napenjati ušesa za slišati razliko, je brezveze, na dolgi rok je ista figa.
Če le imam možnost, pustim testno stvar v funkciji en teden, potem zamenjam nazaj. Če pogrešam spremembo, potem nekaj velja. Če ne, gremo dalje za iste pare. _________________ Carpe Diem |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
DAVOR
Pridružen/-a: Pon Maj 2008 17:27 Prispevkov: 465 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Ned Feb 09, 2025 10:43 Naslov sporočila: |
|
|
Verjamem da igra cd proti koncu drugače kot na začetku.
Twom je že opisal neke razloge, torej hitrost vrtenja je pri centru precej večje kot pri koncu, je pa tud treba vedet da skoraj noben transport, ki sem ga imel možnost odpret in pogledat... ni bil na obodu linearen. Niti cd plošček ni linearen. Torej laser precej bolj dela-išće fokus na koncu plate ki pleše v vjugi gor dol. To se je videlo tudi pri vrhunskem Teac vrds transportih. pred kakim mesecem sem popravljal ENSEMBLE DICHRONO DRIVE in tu je bilo enako. Ko vzameš osciloskop celo vidiš kak eye pattern vjuga gor dol z nihanjem plošče.
Mogoče pa ti igra na koncu bolj mehko polno malo zablurano in ti je to všeč...
No pa dajmo za foro še to. pojdi na izbran komad...recimo enega na sredini da najbolj kompenziramo prvi in zadnji komad ... recimo izberi komad 5. poslušaj recimo 10sekund potem pa daj na začetek istega komada. Eni playerji gredo če daš komando back-nazaj , eni pa gredo na prejšni-4 komad zato moraš pritisnit številčnico 5. A igra enako... ? _________________ KISS- Keep It Simple and Smart |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Ned Feb 09, 2025 12:32 Naslov sporočila: |
|
|
DAVOR je napisal/a: | Verjamem da igra cd proti koncu drugače kot na začetku.
Twom je že opisal neke razloge, torej hitrost vrtenja je pri centru precej večje kot pri koncu, je pa tud treba vedet da skoraj noben transport, ki sem ga imel možnost odpret in pogledat... ni bil na obodu linearen. Niti cd plošček ni linearen. Torej laser precej bolj dela-išće fokus na koncu plate ki pleše v vjugi gor dol. To se je videlo tudi pri vrhunskem Teac vrds transportih. pred kakim mesecem sem popravljal ENSEMBLE DICHRONO DRIVE in tu je bilo enako. Ko vzameš osciloskop celo vidiš kak eye pattern vjuga gor dol z nihanjem plošče.
Mogoče pa ti igra na koncu bolj mehko polno malo zablurano in ti je to všeč...
No pa dajmo za foro še to. pojdi na izbran komad...recimo enega na sredini da najbolj kompenziramo prvi in zadnji komad ... recimo izberi komad 5. poslušaj recimo 10sekund potem pa daj na začetek istega komada. Eni playerji gredo če daš komando back-nazaj , eni pa gredo na prejšni-4 komad zato moraš pritisnit številčnico 5. A igra enako... ? |
Samo na enem izseku, neglede kje je, je premala razlika. Se postopno veča, tako postopno nastane opazna razlika začetek plate - konec plate.
Zablurano? A res meniš da pri poslušanju orkestra to pripomore
Tudi sam mislim da je avtofokus laserja posredi, samo da obratno - ko začne na 500min-1 je frekvenca nihanja gor-dol cca 8Hz, na koncu na 200min-1 pa nekaj nad 3Hz. Amplituda je sigurno višja na koncu, je pa nihanje 2,5x manj frekventno. Torej, sklepam da nižja frekvenca bolj ustreza/manj škodi kot hitrejše pulziranje čeprav na krajši razdalji.
Čemu to pripisati niti ni tako pomembno. Tisto kar fascinira je kako se lahko v isti digitalni inštalaciji zvok spreminja. V brk načelnim razlagam kako nič ne vpliva. _________________ Carpe Diem |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|