Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 6145 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Čet Jan 02, 2025 11:37 Naslov sporočila: |
|
|
Slišiš ja, ma kaj? Včeraj sem poslušal posnetke pokljanja na jutubu...
V prvotnem zapisu mojega maila sem navedel pa potem izbrisal, da ne delam zgage. Ker sem vohal vnaprej. Pa bom ponovil vajo:
Soundtrack filma Kill Bill imam na dvojnem LP, ki izhaja iz digitalnega mastra.
Poglavje 8 prične ob tabornem ognju, ko David Carradine pripoveduje Umi Thurman zgodbo meniha Pai Mei in njegove smrtonosne tehnike.
Iz plošče NE pride zvok prasketajočega ognja kot ga poznam. Nekaj škriplje, čudni zvoki. Pred nekaj leti ko sem to ploščo dobil v dar, sem potreboval kar nekaj poslušanj, da sem skužil te zvoke - da gre za ogenj.
Hifi pa tak.
Priložil bom link videa. Kakšen bo vzkliknil pa saj je takoj jasno. Ja, ker vidiš ogenj. Ma probaj poslušanje brez gledanja. Če nisi Tinko Polovinko...
https://www.youtube.com/watch?v=S2ixJRwnbjU _________________ Carpe Diem |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ck
Pridružen/-a: Pon Feb 2009 19:27 Prispevkov: 1645 Kraj: kamnik
|
Objavljeno: Čet Jan 02, 2025 12:27 Naslov sporočila: |
|
|
Amby
Do včeraj sem mislil, da rad poslušaš glasbo. Sedaj sem ugotovil, da te pravzaprav najbolj zanima sfejkano prasketanje ognja in pokanje vejic. Pa se mi je končno posvetilo, od kod tebi taki globoki navdihi pisanja o digitaliji.
Malce heca ne škoduje. Vsekakor pa razni posnetki filmskih efektov in ambienta, kasneje presneti za potrebe audio predvajanja, niso ravno merilo za razsojanje kvalitete.
Doma imam, kot vsak normalen neizživeti oz. prepozno rojeni hippy, CD glasbe iz filma Hair in kasneje kupljeni DVD filma Hair (oboje original). Glasbeno nista enaka, v kinu je pa tako ali tako še drugače zvenelo.
Mogoče bi pa moral poslušati posnetke filma Žaga, da bi se lahko naužil žagastih zvokov in doživel razodetje digi dagi zvoka.  _________________ LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LightBit

Pridružen/-a: Pon Okt 2017 23:11 Prispevkov: 2502 Kraj: Kranj
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
twom

Pridružen/-a: Sob Feb 2009 21:47 Prispevkov: 268 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Jan 02, 2025 15:54 Naslov sporočila: |
|
|
joztom je napisal/a: | Definicije so čudna stvar. Po Fourierjevem sistemu je za risanje 20kHz signala zadosti tri točke. To je noro. V glasbi ni sinusov, ampak rogati, kosmati, skrivljeni signali, ki v izplenu dajo pravi zvok inštrumenta. | Ravno nasprotno. V naravi (kar glaba je) ni drugega kot sinusi. Vsak kvadrat, rogat, kosmat, skrivljen signal je sestavljen iz neskončne mnrožice sinusov in ničesar drugega. Zato se pri klipingu skurijo visokotonci, zato lahko kretnice v zvočnikih opravljajo svojo funkcijo, zato deluje Fourierjeva transformacija in posledično imamo CD predvajalnike in digitalno glasbo (npr streamanje). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
twom

|
Objavljeno: Čet Jan 02, 2025 16:02 Naslov sporočila: |
|
|
ambasador je napisal/a: | mi v povprečju res slišimo samo do 16kHz (magari). | Kdaj si nazadnje testiral svoj sluh (in... koliko si star)?
Ko jaz na soliden hifi predvajam testni ton, se hitro pokaža do kje kdo sliši (najstniška otroka, nekaj mlajša partnerka).
Jaz še slišim komarja, locirat ga pa ne morem več. Tamali nimajo s tem težav.
Tako da neko fantaziranje o 16 kHz - preden bo kdorkoli karkoli napisal na tole, najprej predvajaj frekvenco, katero meniš da še slišiš... - pa ne mi o zaznavanju gravitacijskih valov. Seveda ste mularija pri tem testu v prednosti.
En simpl online tone generator szynalski.com/tone-generator |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
twom

|
Objavljeno: Čet Jan 02, 2025 16:11 Naslov sporočila: |
|
|
ambasador je napisal/a: |
Slišiš ja, ma kaj? Včeraj sem poslušal posnetke pokljanja na jutubu...
V prvotnem zapisu mojega maila sem navedel pa potem izbrisal, da ne delam zgage. Ker sem vohal vnaprej. Pa bom ponovil vajo:
Soundtrack filma Kill Bill imam na dvojnem LP, ki izhaja iz digitalnega mastra.
Poglavje 8 prične ob tabornem ognju, ko David Carradine pripoveduje Umi Thurman zgodbo meniha Pai Mei in njegove smrtonosne tehnike.
Iz plošče NE pride zvok prasketajočega ognja kot ga poznam. Nekaj škriplje, čudni zvoki. Pred nekaj leti ko sem to ploščo dobil v dar, sem potreboval kar nekaj poslušanj, da sem skužil te zvoke - da gre za ogenj.
Hifi pa tak.
Priložil bom link videa. Kakšen bo vzkliknil pa saj je takoj jasno. Ja, ker vidiš ogenj. Ma probaj poslušanje brez gledanja. Če nisi Tinko Polovinko...
https://www.youtube.com/watch?v=S2ixJRwnbjU | Pa si prepričan da je na posnetku dejansko zvok prasketajočega ognja, da ni umetno narejen, ker naj bi se tako slišal?
Se spomnim anekdote, ko je na avdicijo za debeluha prišel debeluh, pa ni dobil vloge, ker ni imel tapravega glasu? Kdo pa ima potem "taprav" glas?
Ali pa ko v filmu pri speljavanje avtomobila z zadnjim pogonom zacvilijo gume? Mene ob takem prizoru zaboli mozeg, ker pri zadnjem pogonu gume ne morejo zdrsniti in posledično zacviliti (pustimo olje na cesti in sneg). V filmih pa gume kar vsevprek cvilijo. Cviljenje je pa cviljenje česa?
Youtube? Bom preko youtubea poslušal kako zvenijo zvočniki za 20 jurjov in še tiste za 10 jurjov in naredil primerjavo... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
longplay
Pridružen/-a: Sob Sep 2011 7:53 Prispevkov: 864 Kraj: Ptuj
|
Objavljeno: Čet Jan 02, 2025 17:03 Naslov sporočila: |
|
|
Sluh se testira v komori na slušalkah. V popolni tišini. Na telefonu brez slušalk na 50% volume nastavil v kvadratku in presežem brez slušalk 13500 hz. Slišim kot ris. Zraven pa še hladilnik brenči pa ura tiktaka. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ck
|
Objavljeno: Čet Jan 02, 2025 17:39 Naslov sporočila: |
|
|
Amby je približno moj letnik, tako da sicer morda res sliši travo rast, ampak samo pod nekih 11- 13.000 Hz  _________________ LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Kosmaj
Pridružen/-a: Tor Okt 2023 22:11 Prispevkov: 38 Kraj: Logatec
|
Objavljeno: Čet Jan 02, 2025 23:13 Naslov sporočila: |
|
|
Hehe - sem si prav malo časa vzel in iz firbca primerjal zvoke gorjenja iz ambasadorjevega linka in pa posnetek iz traku z efekti za film Trubar iz cca 1985.......
Med posnetki je tudi gorjenje ognja in je res velika razlika, YT posnetku manjka predvsem ostrina gorjenja. Če pa predvajam trak ob videu ima pa ogenj na posnetku čisto drugo dimenzijo - zavedaš se ga, da je prisoten tudi ko ga ne kaže, in se ne izgubi z ostalimi zvoki. _________________ Nikoli ne odrastemo, le igrace postanejo drazje! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Pet Jan 03, 2025 12:13 Naslov sporočila: |
|
|
Od 17h do 21h v hifi sobi, od 21h do polnoči pa pred TV-jem..
Tudi cviljenje gum na makadamu se je že slišalo (prvi Bond, dr.No)
https://www.youtube.com/watch?v=B_ekPlagHoM
Prasketanje ognja sem dal kot primer soroden pokljanju vejic. Tudi tu pokljajo vejice samo da vsled vročine. Če poslušaš twig-snap so posnetki zelo kratki, predno se zaveš je konec.
Je fake, ni fake ne vemo. Po mojem da ni, kot opazujem lip-sync na posnetku so to posneli z mikrofonom na 'ribiški palici' in avtomatsko zajeli tudi zvok ognja.
Pri zapisu 16kHz je tudi besedica magari v oklepaju. Če vprašate prevajalnik kaj to pomeni je med opcijami tudi fraza 'če bi le' - tako zapisano zavzame ta pomen No komarje še slišim na par metrov razdalje, v tišini ponoči seveda. So pa leta naredila svoje in je ostal samo še spomin na čase ko sem ob smrtni tišini poslušal tiktakanje ročnih ur drugih v čakalnici pri zobarju.
Pred par leti sem iz bolšjega trga prinesel domov LP s sampli raznih zvokov, hišni zvonec, trobljenje avta, trkanje na vrata, sirena ladje v megli, žvižg in zvok vlaka ki prihaja in tistega ki odhaja itd, sem že pozabil kaj vse je gor. LP je iz 60-ih let in je bil namenjen filmskim amaterjem za zvočno opremo, vsaj tako piše na ovitku. Ga bom dal na gramofon za hec. _________________ Carpe Diem |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
benma

Pridružen/-a: Ned Jan 2011 17:12 Prispevkov: 1606 Kraj: Kamnica
|
Objavljeno: Pet Jan 03, 2025 16:26 Naslov sporočila: |
|
|
Ko prebiram nekatere prispevke v tej temi, ki sodi v okvir rubrike "High-end audio", se mi zdi zanimivo, da nekateri, ki jih moti post in pre ringing, oversampling, takšni in drugačni digitalni filtri, žagajoči zvok PCM formata, ..., za primere navajajo video posnetke iz youtuba  _________________ "Whenever we find connoisseurship operating within science or technology we may assume it persists only because it has not been possible to replace it by a measurable grading." Michael Polanyi |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ck
|
Objavljeno: Sob Jan 04, 2025 18:39 Naslov sporočila: |
|
|
benma
Ljudje smo si pač različni. Za nekatere je You Tube pač High end muska, pa čeprav v Izolo slišijo travo rast v Spodnjih Guncljah.  _________________ LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
twom

|
Objavljeno: Sob Jan 04, 2025 21:12 Naslov sporočila: |
|
|
Glede na pisanje, bi rekel da ambasador trola... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Pon Jan 06, 2025 16:32 Naslov sporočila: |
|
|
benma je napisal/a: | Ko prebiram nekatere prispevke v tej temi, ki sodi v okvir rubrike "High-end audio", se mi zdi zanimivo, da nekateri, ki jih moti post in pre ringing, oversampling, takšni in drugačni digitalni filtri, žagajoči zvok PCM formata, ..., za primere navajajo video posnetke iz youtuba  |
Nekateri ti sporoča, da je pričel debato MQA na CD-ju in da
- krepko zmanjšan pre in post ringing in
- apodizing filtri in
- anti-žagajoči zvok CD-ja
so MQA lastnosti.
O tem smo debatirali in tudi trolali, ma slednje ne z moje strani, kot priča (ne samo) tudi zgornji post. Debata je skušala uiti iz linije MQA CD, česar nisem pustil, sem vedno znova vračal na temo.
Moj namen je bil izvedeti ali ima kdo kakšne vsaj posredne izkušnje ali informacije. Tako da brez dodatnih novih informacij na to temo ne vidim razloga za nadaljevanje te debate. _________________ Carpe Diem |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|