Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Right-Fi
Pridružen/-a: Pet Avg 2019 15:32 Prispevkov: 165 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Dec 12, 2024 16:54 Naslov sporočila: |
|
|
LightBit je napisal/a: |
...
Drugače pa, čas CD-jev je mimo.
|
Ponudniki streaminga običajno uničijo vse, kar ni z njihovega stališča obskurno in ni vredno procesnih resursov za maličenje zvoka. Če mi je neka glasba všeč, Tidal pa uniči zvok, kaj naj?
Še vedno najraje kupim CD in ga zripam v FLAC. Ne remasterirane če se le da, sicer je vseeno če poslušam s Tidal-a. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
longplay
Pridružen/-a: Sob Sep 2011 7:53 Prispevkov: 862 Kraj: Ptuj
|
Objavljeno: Čet Dec 12, 2024 17:33 Naslov sporočila: |
|
|
Je pa vse skupaj komično ko to poslušam in opazujem iz kavča.
Brezšumen digitalni medij z mehaniko ki z vrtenjem rožlja ob tihih pasažah (gew, gew, gew...),
Sklepam da je predvajalnik najnižjega ranga tam nekje Maks 1,5 kg teže. Dandanes vrhunski predvajalniki ki so že vintage teže nad 8 kg pa tam do 20 kg teže delajo neslišno. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
LightBit
Pridružen/-a: Pon Okt 2017 23:11 Prispevkov: 2474 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Čet Dec 12, 2024 17:42 Naslov sporočila: |
|
|
Right-Fi je napisal/a: | LightBit je napisal/a: |
...
Drugače pa, čas CD-jev je mimo.
|
Ponudniki streaminga običajno uničijo vse, kar ni z njihovega stališča obskurno in ni vredno procesnih resursov za maličenje zvoka. Če mi je neka glasba všeč, Tidal pa uniči zvok, kaj naj?
Še vedno najraje kupim CD in ga zripam v FLAC. Ne remasterirane če se le da, sicer je vseeno če poslušam s Tidal-a. |
Tudi sam se izogibam remastrom. Običajno kupim album v obliki za prenos (eClassical in Presto Music). To velja večinoma za novo posneto (večinoma klasiko). Če gre za stare rok albume, jih pa "ukradem", ker se mi ne da ukvarjati s tem kje bom kupil 40 let star CD s prvim CD mastrom. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
LightBit
|
Objavljeno: Čet Dec 12, 2024 17:54 Naslov sporočila: |
|
|
longplay je napisal/a: | Sklepam da je predvajalnik najnižjega ranga tam nekje Maks 1,5 kg teže. |
Najbrž je poleg tega še vintage. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 6115 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Pet Dec 13, 2024 10:18 Naslov sporočila: |
|
|
LightBit je napisal/a: | A ti CD-ji so čisti in niso nič spraskani?
Drugače pa, čas CD-jev je mimo. Zrihtaj si avdio strežnik brez gibljivih delov (ventilatorjev) z SSD diskom. CD-je če niso zanič lahko zripaš v FLAC-e, potem pa lahko kopuješ glasbo za prenos (lahko tudi High-Res, DSD, MQA, MP3, ... karkoli). Pa kopijo glasbe daš še na kak HDD (ali več), ker diski tudi crkejo ali "pozabijo". |
Večinoma so kot novi, ne uporabljam veliko. Včasih si vzamem tudi po nekaj minut za pucanje in gledanje površine. Ma ni to. Še do pred nekaj leti sem imel tri playerje doma in sem jih izvlekel iz omare - na njih je šlo bp. Potem sem jih šenkal naokoli. Tega Philipsa sem si pa obdržal, ker mi je bil bistveno boljši po zvoku.
Gledam teste playerjev in tudi za nekatere za tri tisočake (Magnetar, stil kopija Oppo naprimer) in 10kg teže poročajo da se sliši vrtenje.
Če ugibam kaj ropota, potem ne morem mimo tega da sicer redki CD-ji gredo popolnoma neslišno skozi brez gew-gew-gew. Dejansko plošček - če pri vrtenju opleta podrsava ob nekaj in tudi mislim da ob laser... Ker če pogledam Sheffieldov testni cd vidim da je zdrsan samo tam kjer ga izključno uporabljam - pink noise po tercah oktav.
----------------------
Ja zelo na živce mi grejo laptopi z vrtečimi deli. Pred petimi leti sem si nabavil HP s SSD-jem, letos pa Apple MacBook-a brez ventilatorja.
Dosti mi je tega zujanja, končno sem se ga znebil. Sicer me je koštalo, sem mastno plačal to. Zunanji SSD tudi imam.
Kupovanje posnetkov, hm. Nisem še tam, prvo me mora digi prepričati na domu.
Sem pa že dobil ponudbe, tudi za džabe, za zunanje diske polne posnetkov. Kar sem gladko odklonil.
Kot avdiofil imam pomisleke s čim in kako je to bilo narejeno. Ker zripan CD če je šel preko zanikrnega playerja in če ni opran od (živalske, hahaha) maščobe in brez prask - zame nima vrednosti. Je ne more imeti.
Isto tako fajli iz interneta, kar je še bolj problematično od CD-ja glede na prakso providerjev in pa avdiofilov, ki so to počeli kar preko vulgarnih računalnikov.
Ob začetkih internetne prodaje fajlov se je dobilo namensko prirejene računalnike, brez notranjih interferenc, ki bi kakorkoli poškodovale pretočne vsebine. So pa koštali okoli štiri tisočake. Tudi take teste sem spremljal v primerjavi s prenosom z navadnim računalnikom.
Ko to veš in okoli poslušaš bedne posnetke iz računalnikov ti je marsikaj jasno.
Nisem kot tista na zrnu graha, ma vseeno rad mirno spim brez dilem _________________ Carpe Diem |
|
Nazaj na vrh |
|
|
LightBit
|
Objavljeno: Pet Dec 13, 2024 11:35 Naslov sporočila: |
|
|
Skrbi te da so CD-ji slabo zripani pa da so se posnetki pokvarili medtem ko daješ CD-je v stružnico.
Težko boš našel tako vulgaren računalnik kot je tvoj CD player.
Pokvarjen posnetek sem kupil samo enkrat iz Bandcamp. Pri ripanih CD-jih je verjetnost da dobiš slabega malo višja, ampak v najslabšem primeru ga pač zbrišeš. Pogosto se pa pri ripanju uporablja AccurateRip da se preveri če je rip dober. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zvocnik
Pridružen/-a: Čet Okt 2008 22:12 Prispevkov: 787 Kraj: Piran
|
Objavljeno: Pet Dec 13, 2024 15:13 Naslov sporočila: |
|
|
Ambasador, jaz se na tvojem mestu nebi toliko sekiral okoli digitalije, ker ti je glavni izvor analogija. Analogistom je digitalija bolj kot ne pomožni izvor, ki seveda tudi ne more biti vse po vrsti ampak za se sekirati za vsak odtenek je pa tudi čisto nepotrebno. Razen, če te je strah, da bi te digitalni rezultat lahko pripeljal do tega, da bi analogijo postavil v kot .
Lp _________________ Information is not knowledge
Knowledge is not wisdom
Wisdom is not truth
Truth is not beauty
Beauty is not love
Love is not music
Music is the best !
FZ |
|
Nazaj na vrh |
Telefon: 041 737 410 |
|
|
ambasador
|
Objavljeno: Pet Dec 13, 2024 19:37 Naslov sporočila: |
|
|
zvocnik je napisal/a: | ... Razen, če te je strah, da bi te digitalni rezultat lahko pripeljal do tega, da bi analogijo postavil v kot .
Lp |
Hahaha, v stilu kot ženske, ki se bojijo temačnih predelov mest, se pogosto znajdejo ravno tam
Ja, iščem gužvo v tej smeri, samo da se ne bojim. Približno vem kaj bo prišlo ven. Ali vsaj želim si kaj takega kot je bila izkušnja z Elyse ModWright DAC-om, ko sem ga povezal na moj CD player. Drugi daci mu niso bili do kolen.
Scena pride kot z gramofonom, veliko, prostorno, zračno, kar dinamično. Mi je bilo bolj všeč kot tisto iz AudioResearch playerja CD7, čeprav tudi to ni bilo kar tako, je rasturalo zaprav. Oboje za moj okus vse kaj drugega kot sem imel priliko poslušati iz računalnikov. Sejmi izvzeti.
O, da bi le. _________________ Carpe Diem |
|
Nazaj na vrh |
|
|
simon740
Pridružen/-a: Sob Sep 2012 15:59 Prispevkov: 977 Kraj: MARIBOR
|
Objavljeno: Pet Dec 13, 2024 20:22 Naslov sporočila: |
|
|
ambasador@ poglej malo za R2R DAC-i. Boš presenečen _________________ Sound quality has very little to do with file size
Some people may think that loud sound is = good sound, but the fact is that it is loud and compressed and all dynamics have been sucked out. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
ambasador
|
Objavljeno: Ned Dec 15, 2024 11:14 Naslov sporočila: |
|
|
simon740 je napisal/a: | ambasador@ poglej malo za R2R DAC-i. Boš presenečen |
Lani sem si ogledal veliko mnenj in komentarjev na to temo. So v ožjem izboru taki kot Gustard R26 ki ima tudi MQA, trenutno mu je Bluetooth na verziji 5.0.
kombinacija s streamerjem, ma to bi ločil.
Tako sem si zamislil, da bi za stream šel preko wifi na prenosni streamer (DigitalAudioPlayer/walkman) in naprej z BT 5.4 (HD losless) brezžično na DAC. CD transport pa preko žice.
Internet mi laufa brezžično, pa tudi poslušalnica je v lll nadstropju in vleči žice vse gor se mi ne da. Pa še omrežje G5 je dovolj zmogljivo da žice odpadejo tudi za eventuelne bodoče formate. Vsaj zdi se mi
Tako bi najprej priklopil novi DAC na stari CDplayer dokler ne naročim cd transport. Streaming pa preko telefona dokler nabavim DAP - čeprav - ako bi telefon imel BT5.4, bi ne potreboval drugega.
Dolgo sem mlel kako zasnovati digitalno vejo, da sem tole zgoraj zapisal.
Na trgu je zmeda s ponudbo ki se sprehaja po vseh mogočih konceptih in kombinacijah. _________________ Carpe Diem |
|
Nazaj na vrh |
|
|
twom
Pridružen/-a: Sob Feb 2009 21:47 Prispevkov: 242 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Dec 15, 2024 20:12 Naslov sporočila: |
|
|
ambasador je napisal/a: | https://www.stereophile.com/content/mqa-encoded-cds-yes
Med brskanjem po CD transportih sem naletel na informacijo, ki me je zelo presenetila - na kitajskem so vedno bolj popularni CD-ji, ki so MQA kodirani. Zaradi tega vedno več njihovih firm predstavlja nove modele CD playerjev. Rabiš samo MQA DAC, player je red book, ni zaradi tega drugačen. Zanimivo iz CD-ja dobiti high definition glasbo. Tak plošček se normalno predvaja tudi če nimaš MQA dekoderja, v tem primeru pravijo:
...The audio on the disc is MQA-encoded PCM, and will play back happily without a decoder. In this case, the sound quality is slightly better than a typical CD, because the audio is already de-blurred in the studio...
Potem sem brskal naprej in našel članek iz 2017, link je zgoraj. To mi je ušlo. No, ušlo ni prava beseda, ker me digitalno dosihmal niti ni toliko zanimalo. Sem spremljal dogajanje ma bolj površno.
Japan-CD
https://japan-cd.com/en/popular/hi-res-cd-mqa-x-uhqcd/ |
ambasador je napisal/a: | simon740 je napisal/a: | ambasador@ poglej malo za R2R DAC-i. Boš presenečen |
Lani sem si ogledal veliko mnenj in komentarjev na to temo. So v ožjem izboru taki kot Gustard R26 ki ima tudi MQA, trenutno mu je Bluetooth na verziji 5.0.
kombinacija s streamerjem, ma to bi ločil.
Tako sem si zamislil, da bi za stream šel preko wifi na prenosni streamer (DigitalAudioPlayer/walkman) in naprej z BT 5.4 (HD losless) brezžično na DAC. CD transport pa preko žice.
Internet mi laufa brezžično, pa tudi poslušalnica je v lll nadstropju in vleči žice vse gor se mi ne da. Pa še omrežje G5 je dovolj zmogljivo da žice odpadejo tudi za eventuelne bodoče formate. Vsaj zdi se mi
Tako bi najprej priklopil novi DAC na stari CDplayer dokler ne naročim cd transport. Streaming pa preko telefona dokler nabavim DAP - čeprav - ako bi telefon imel BT5.4, bi ne potreboval drugega.
Dolgo sem mlel kako zasnovati digitalno vejo, da sem tole zgoraj zapisal.
Na trgu je zmeda s ponudbo ki se sprehaja po vseh mogočih konceptih in kombinacijah. |
Gledam prvi in zadnji post (isti avtor), pa mi ni čisto jasno kaj je namen njegovega pisanja? Jaz, jaz in še enkrat jaz...
A nimamo sedaj facebooka, onlyfans in podobnega za to? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
sakala1
Pridružen/-a: Sob Nov 2010 17:04 Prispevkov: 97 Kraj: CELJE
|
Objavljeno: Pon Dec 16, 2024 08:50 Naslov sporočila: |
|
|
Še dobro,da mi je bog dal analogna ušesa,(in ne digitalna)da lahko analogijo poslušam!
Vse ostalo je približek originalu! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
joztom
Pridružen/-a: Pon Jan 2013 11:07 Prispevkov: 1962 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Dec 16, 2024 09:17 Naslov sporočila: |
|
|
Analogija je prestižna in draga ko žafran, tako tehnika za kvalitetno reprodukcijo kot medij, če želiš kaj izbranega. Da bi pa za digitalijo 16/44 kupoval še eno komercialno vrsto kompresije, to pa ne. Je menda drugega zadosti v streamingu. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
ambasador
|
Objavljeno: Pon Dec 16, 2024 10:53 Naslov sporočila: |
|
|
[quote="twom"] ambasador je napisal/a: | https://www.stereophile.com/content/mqa-encoded-cds-yes
...
Gledam prvi in zadnji post (isti avtor), pa mi ni čisto jasno kaj je namen njegovega pisanja? Jaz, jaz in še enkrat jaz...
A nimamo sedaj facebooka, onlyfans in podobnega za to? |
Izkušnje s pisanjem na forumu naredijo svoje.
Če se piše o lastnih preferencah - kaj ti je všeč, kaj se ti zdi boljše - potem imaš mir. Tvoj problem kaj se tebi zdi.
Je zašlo na osebne odločitve/dileme preprosto zato, ker se tako debata na forumu razvname - se dobi prostor za druge udeležence da predlagajo svoje rešitve in podajajo svoja mnenja kaj bi oni naredili če bi začeli znova.
Tako kot odgovor.
Zdaj pa hec , ni prešteto a verjetno si v tvojem zadnjem postu večkrat zapisal osebni zaimek v prvi osebi kot je avtor, ki ga omenjaš , v vseh postih v tej temi, če sploh. Poudarjanje samega sebe se izraža z osebnim zaimkom v prvi osebi, kot si pravilno zapisal, ne pa s skloni. Samo da tega kar praviš ni videt.
Drži, če je ego v ospredju, potem je prisotnost na facebooku neizbežna. A glej ga zlomka, ta avtor se nikoli in nikjer ne pojavi na facebooku niti na katerih drugih omrežjih. Samo na audiokontaktu je prisoten kot ambasador Audio navdušenec, hobi, hebat ga. Rad posluša glasbo, rad izdela kakšno napravo, rad debatira. _________________ Carpe Diem |
|
Nazaj na vrh |
|
|
ambasador
|
Objavljeno: Pon Dec 16, 2024 11:51 Naslov sporočila: |
|
|
joztom je napisal/a: | Analogija je prestižna in draga ko žafran, tako tehnika za kvalitetno reprodukcijo kot medij, če želiš kaj izbranega. Da bi pa za digitalijo 16/44 kupoval še eno komercialno vrsto kompresije, to pa ne. Je menda drugega zadosti v streamingu. |
Digi je (pravijo) dozorel, kar potrjuje tudi to kar se sliši po sejmih. Saj pa tudi sejemska digi oprema je draga.
Ko je Technics predstavljal DVD format (Milano) so imeli en mega hifi poganjan z v sosednji sobi kamionskimi akumulatorji, nisem štel, ma kakšnih 20 kos najmanj.
Pa je šla lestvica od 16/44.1 preko 24/96 na 24/192 in potem v rikverc nazaj na CD format. Vedno isti posnetek (jazz v Berlinu, JVC). Najvišji format je nudil praktično analogni feeling, sočno, maltene se je čutila vlaga v zraku. 24/96 je bilo nekaj vmes, a ne na sredini - dosti bližje CD-ju kot tistemu boljšemu. Pri preklopu na 16/44.1 pa je bil občutek kot da nekaj žaga v ozadju, ta občutek je čez nekaj časa izginil. Drugače pa suho, shematsko, mehansko.
MQA original material se vzorči na frekvencah 88.2, 176.4 ali 352.8 kHz. Predvaja se komprimirano na 44.1.
Avtomatsko pretumbanje obstoječih PCM posnetkov (44,1/96/192) v MQA teče na 48kHz. Ni jasno zakaj so to delali, rezultat pa je jasen - pogreb formata na platformah.
Druga prednost MQA je enormno zmanjšan pre in post ringing, za original MQA.
Navaja se tudi boljši timing - a tega (še) ne razumem. _________________ Carpe Diem |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|