Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Je MQA prihodnost digitalnih glasbenih formatov?
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 8, 9, 10, 11, 12  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> CD, Vinil, DVD, Blu-ray
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
bogomir 4051

Pridružen/-a: Tor Dec 2008 19:42
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 14, 2024 18:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Bwaze se strinjam. Saj ne ve?, ali bi se temu kar nekateri nakladajo o digitaliji smejal ali jokal.
?e z enega konca sveta na drugega po netu pride na?rt za atomsko bombo ali kaj podobnega, brez ene same napake, bo pa problem strimat en usran fajl z muziko. Dajte no, ne se hecat.

Lpm
bogomir 4051

Pridružen/-a: Tor Dec 2008 19:42
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 14, 2024 18:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Admin@ zdaj pa kon?no zrihtaj forum, ali pa ga za zapri in ukini. Neprestano javlja napako da ne more inserirati besed. Da o si?nikih in ?umnikih ne izgubljamo besed.

Lpm
pinus

Pridružen/-a: Pet Feb 2012 1:16
Kraj: Nova Gorica

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 14, 2024 20:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

.., ja, zelo zalostno ali pa smesno je spremljati, ze kar nekaj casa, to zgodbo s sumniki itd.. Sem dolgo cakal in se mi enostavno ni dalo oglasati... Tu pa se vedno ista zgodba...
Ali pri nas - torej admin ali pa kdo drugi v Sloveniji, ni sposoben zrihtati teh problemov..?
Prosim za odgovor admina.., ali koga drugega..
Ce pa je to problem digitalije , kot take, potem lahko tudi v pretocnih vsebinah manjkajo kaki "sumniki" ali kaj podobnega, pa ljudje tega niti ne opazijo.. Ok, malo heca, ampak...

lp

Nazadnje urejal/a pinus Pet Jun 14, 2024 21:23; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Telefon: 030-353370
benma

Pridružen/-a: Ned Jan 2011 17:12
Kraj: Kamnica

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 14, 2024 21:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Bwaze je napisal/a:
ambasador je napisal/a:
benma je napisal/a:
To je povzrocilo poplavo napravic tipa switcherji in razni vmesniki da speglajo skorumpiran signal iz neta.

Ce je v celotnem zapisu albuma samo ena enica, kjer bi morala biti nula, ali obratno, je nekaj hudo narobe z vaso internetno povezavo...

Aja saj res, pri avdiu ne govorimo vec o podatkih, gre za "je ne sais kva", "duso" posnetka, ki je ne moremo enostavno kvantizirati z bit perfect kopijo v napravah, ki so tudi popolnoma neodvisne od clocka transporta podatkov...

Tega jaz nisem napisal. Nekaj si pomesal pri editiranju teksta.
ambasador

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 15, 2024 12:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

bogomir 4051 je napisal/a:
Bwaze se strinjam. Saj ne ve?, ali bi se temu kar nekateri nakladajo o digitaliji smejal ali jokal.
?e z enega konca sveta na drugega po netu pride na?rt za atomsko bombo ali kaj podobnega, brez ene same napake, bo pa problem strimat en usran fajl z muziko. Dajte no, ne se hecat.

Lpm

Bolje se je smejati. Sem zelo vesel ce koga nasmejem.

Iz drugega konca sveta (Nova Zelandija) prihaja tudi Antipodes
https://antipodes.audio/oladra.php
Tu pa tam kdo tudi pomeri
https://www.stereophile.com/content/antipodes-oladra-serverstreamerreclocker-measurements

Tudi zame bit je bit. Si nataknem slusalke in poslusam jutub iz kompjuterja. Tu pa tam slisno zasteka, vcasih prekine, med temi dogodki pa perfektno predvaja Laughing
benma

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 15, 2024 15:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

bogomir 4051 je napisal/a:

Lpm

Streamanje se zelo razlikuje od downloadanja, zato primerjava ni ustrezna.
LightBit

Pridružen/-a: Pon Okt 2017 23:11
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 15, 2024 21:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Meni na https://ars.rtvslo.si/ vedno "presketa" kot bi bil gramofon. Ce pa prenesem iz arhiva pa ne (celo oddajo prenese v parih sekundah). Sicer kvaliteta je itak zanic, ampak aplikacija za streamanje je tako zanic, da niti na dobri povezavi ne predvaja tekoce.

Drugace doseci popolno streamanje ni problem, ce je povezava dovolj dobra. Opazam pa ta problem pogosto na spletnih straneh. YouTube recimo mi pa dela tekoce.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
akacjan

Pridružen/-a: Tor Maj 2010 19:39
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 16, 2024 10:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zame, je MQA ?e vedno dobra pogruntacija. ?al proizvajalci mojega digi sistema to zavra?ajo, ampak meni se kar nasmeje ko se mi pri?ge MQA lu?ka na DACu ( enem od...)
Rekel sem zame...
lp
A
Nazaj na vrh
akacjan

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 16, 2024 10:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zame, je MQA se vedno dobra pogruntacija. ?al proizvajalci mojega digi sistema to zavra?ajo, ampak meni se kar nasmeje ko se mi pri?ge MQA lucka na DACu ( enem od...)
Rekel sem zame...
lp
A
Nazaj na vrh
akacjan

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 16, 2024 10:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zame, je MQA se vedno dobra pogruntacija. ?al proizvajalci mojega digi sistema to zavra?ajo, ampak meni se kar nasmeje ko se mi pri?ge MQA lucka na DACu ( enem od...)
Rekel sem zame...
lp
A
Nazaj na vrh
ambasador

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 16, 2024 11:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Preden grem v investicijo rad zberem informacije, si ustvarim idejo razseznosti kaj se da dobiti, koliksne so razlike v rezultatu in na koncu vzamem financni meter da odmerim do kod iti.
Hm, ce revjuver izjavi da je koncno slisal MQA zaigrati za prav... in to tip, ki ima doma arzenal od opreme, mi da misliti.
Na temo bit je bit (kar drzi) so tukaj timing problemi, ki jih povzrocajo razne motnje (tudi pocasnost napajanja aparature same). Se mi zdi primerno spregovoriti.
Tudi analogno ima timing probleme, price so krozniki z 20kg+. Pa bi rekel da flutter 0,04 ali 0,02 je isto. Velikokrat meritve pokazejo samo prislovicni vrh ledene gore.
----------------
It is common knowledge that digital music has a major advantage, namely, the preservation of data integrity across long distance transmission...
... I shared the belief that digital music was immune to the interference we encounter every day and that music would be reproduced perfectly due to the lossless nature of network data transmission (lost data will be retransmitted, to be exact). Then one day, I conducted a simple test...
-------------
how do we explain in theory the fact that a network switch could significantly impact the sound quality of a digital music system?
-------------
In our server development work, we found that sound quality varied significantly with the user?s network environment, which inspired our work in the quality of network transmission.

--------------
https://silentangel.com/why-network-switches-improve-audio-performance/

Kaj ti pomaga teoreticni losless, ko pa v praksi je vse kaj drugega kot to ?
Je dolocena komuna demonizirala in klistirala MQA ces da ni popoln losless.
Digitalno ima korekcijska vezja, ki v primeru drop-out-a ali nelogicnega podatka ponavljajo zadnji podatek dokler ne pride nadaljevanje - s tem se problem skrije/naredi poslusanje brez motenj. Ce hitro ne pride nova korektna informacija zadeva degradira v blebetanje. Vse to je po definiciji lossy in pomeni sorazmerno degradacijo zvoka odvisno od pogostosti pojava.

Prvi Cambridge-ov CD1 player v treh locenih skatlah je imel lucko, ki je pobliskala vsakic ko se je korekcija vklopila - mater, je bliskalo kot novoletna jelka Laughing (v fris loslessu) - je pa na uho igral bistveno bolje od konkurence.. pa tudi od poceni stiminga, bi rekel glede na to kar slisim naokoli.
benma

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 16, 2024 13:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Moje izkusnje z MQA:

imam dva DACa, eden podpira MQA. Moja izkusnja glede MQA je omejena na Tidal, sam na svojem NASu namrec nimam MQA albumov.

Streamer mi Tidalov MQA 44.1kHz na PCM DAC poslje kot PCM 88kHz. Razlike med MQA in PCM ne zaznam. Na DACu, ki podpira MQA, na splosno ne zaznam razlike med Tidalovimi MQA 44.1kHz in flaci 44.1kHz.

No, Tidal na splosno ni referenca za visokokakovstne posnetke (z nekaterimi hi-res izjemami), vendar opazam, da mi je iz vidika kakovosti zvoka vseeno, ce mi ponudi komad v MQA ali PCM formatu. Torej, MQA na Tidalu je povsem ok, ce ne pricakujes vrhunskega zvoka (s Tidala na 44.1kHz obicajno itak ne pricakujes vrhunskega zvoka).

Kadar pa zelim zares uzivati v kakovostnem zvoku, poslusam CD ploscke in PCM oz. DSD komade s svojega NASa.
LightBit

Pridružen/-a: Pon Okt 2017 23:11
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 16, 2024 18:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ambasador je napisal/a:
It is common knowledge that digital music has a major advantage, namely, the preservation of data integrity across long distance transmission...
... I shared the belief that digital music was immune to the interference we encounter every day and that music would be reproduced perfectly due to the lossless nature of network data transmission (lost data will be retransmitted, to be exact). Then one day, I conducted a simple test...
-------------
how do we explain in theory the fact that a network switch could significantly impact the sound quality of a digital music system?
-------------
In our server development work, we found that sound quality varied significantly with the user?s network environment, which inspired our work in the quality of network transmission.

--------------
https://silentangel.com/why-network-switches-improve-audio-performance/

Pa ne mores cist vsakem pamfletu verjet. Crying or Very sad
Problem je ponavadi brezzicen prenos ali povezava do hise. V tem primeru ti "avdiofilski" switch nic ne pomaga.
Najslabse je z Bluetooth, WiFi je naceloma ok, ce razdalja (kolicina sten) ni prevelika.

ambasador je napisal/a:
Digitalno ima korekcijska vezja, ki v primeru drop-out-a ali nelogicnega podatka ponavljajo zadnji podatek dokler ne pride nadaljevanje - s tem se problem skrije/naredi poslusanje brez motenj. Ce hitro ne pride nova korektna informacija zadeva degradira v blebetanje. Vse to je po definiciji lossy in pomeni sorazmerno degradacijo zvoka odvisno od pogostosti pojava.

Kje si pa to prebral?
Nazaj na vrh
ambasador

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 17, 2024 10:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

lightbit:
kar se tice pamfleta, najprej sem prebral kar nekaj zelo pozitivnih testov SilentAngel. Pa grem na njihovo spletno stran in si ogledam njihov pristop in filozofijo. Sploh ker mi ni jasno kaj naj bi server in switcher sploh poceli izpred strimerja.
Saj ni edini. Isto je bilo z Antipodes, ki tudi naslavlja te probleme, poleg tega navajajo razloge kako pocasnost napajanja ogroza rezultat, poleg nepravilno izvedenih galvanskih locitvah, ki vnasajo timing errorje. Innous pa samo o napajanjih a nic konkretnega kaj in zakaj.
Eni povejo, drugi pa so hermeticni, drzijo zase.

Nadalje, imel sem prilike tako doma kot pri prijateljh poslusati high end Cd playerje, dac-e.. Tudi gramofone tipa EMT 927.
Tako vem, kako se slisi skoraj top ali vsaj blizu top reprodukcija v obeh svetovih.
V obeh svetovih je veliko skupnega - mesnatost, skoraj otipljivi instrumenti igrajo izza zvocnikov v naravni velikosti. Dinamika, zracnost, ambienca niti govor t.

Potem grem naokoli in poslusam strimerje - je veliko veliko rezerve napram temu kako se slisi zgoraj navedeno.
Nekaj se dogaja, me ne bo noben preprical da je vse v redu, oziroma losless.
-----------------
Ze omenjeni Cambridge CD1 je imel, ce si dokupil QA enoto s tremi stevci, ki so kazali stevilo zaznanih napak priloznost pokazati kaj se v resnici dogaja. S strimestnimi displayi so v tisocih kazali ugotovljene napake, kot tudi korigirane napake. Losless je samo na papirju. Navedel sem to, ker se dolocena komuna peni cez MQA.
https://www.hifinews.com/content/cambridge-audio-cd1-vintage
Mimogrede, vceraj sem si ogledal test v reviji Suono iz 1987 leta, kjer so zvok CD1 primerjali s Philips CD303 playerjem. Dobesedno prevedeno je Philips iz primerjave izsel s polomljenimi kostmi, kot so se izrazili.
-----------------
Moja interpretacija CIRC korekcije je zelo po domace povedana. Nima smisla se loviti na eufemizme, kaj sele pike in vejice. CIRC izpelje korekcije/interpolacije po algoritmu, ki omogoca nemoteno poslusanje - kot v primeru CD303, s polomljenimi kostmi napram temu kar bi lahko bilo.
The real surprise was the superb error correction abilities of the CD303. It sailed through all three severe tests on the Philips 'Test 4A' disc-track interruptions, black dots and simulated fingerprint-scoring a maximum 0.9mm and 0.8mm for the first two tests and never showing any inclination to mistrack. This is good news indeed, and should mean that even slightly the worse for wear discs will play cleanly on this machine.
https://www.dutchaudioclassics.nl/review/Philips-CD303-CDplayer/
To je cilj. Cisto igranje in to so dosegli.

Kako se to konkretno odvija v primeru striming drop-outov in timing errorjev, pa ne vem. Povej ti.
Bwaze

Pridružen/-a: Tor Okt 2011 20:59
Kraj: Kamnik

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 17, 2024 11:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

To je zdaj nekaj desetletij ocitkov digitaliji brez repa in glave zduznjeno skupaj.

Ne, lossless ni "lossless samo na papirju" - brez vecjih tezav dobis na koncu z drugega sveta do posamezne enice in nicle popolnoma enak zapis. In korekcija napak ni neko ugibanje in metanje nakljucnih vrednosti. Ker te korekcije ne izvajajo streamerji, ampak ze router, na popolnoma enak nacin, kot skrbi za to, da nekaj GB velik prenesen program potem tece brezhibno - kjer bi bil vsak spremenjen bit katastrofalen.

Ampak ja, zlahka se najde tudi clanke, ki trdijo nesmisle. Na nas je torej, da se vsaj malo izobrazimo o tehnologiji, in ne ponavljamo kar vsake bedarije.

Seveda je razlogov, zakaj bi streaming zvenel drugace od predvajanja downloadanega zapisa, predvajanja s fizicnega digitalnega zapisa lahko mnogo. Stalno okvarjanje zapisov je zelo, zelo nizko na lestvici verjetnega.
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> CD, Vinil, DVD, Blu-ray Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 8, 9, 10, 11, 12  Naslednja
Stran 9 od 12

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu