Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 6042 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Sob Jul 22, 2023 10:11 Naslov sporočila: |
|
|
LightBit je napisal/a: | Jaz svoje kar cele pokrijem z grdo kosmato deko ko jih ne poslušam. Sploh se mi ne da ukvarjati z okvirji pa magneti za to. Pa še rad jih vidim med poslušanjem.
... |
odlična ideja: grde zvočnike pokriješ s še gršo deko, tako da ko jih odkriješ, niti ne izgledajo tako slabo
------------
ožičenje? veliko različnih praks. Če gledaš električarsko je itak brezveze sekirati se. Signal se razdeli na več pasov, tokovi so majhni, kabli zelo kratki, pasovna širina zelo zožena. Torej vpliv neznaten. Se ne da oporekati.
Na drugi strani imamo pristop, ki pravi tako: da se maksimira koherenca zvoka po vseh pasovih je dobro imeti enake kable iz kretnice. Torej tudi visokotonce povezati s takim kablom kot wooferje, pa čeprav je navidezni nonsense imeti debele žice na piskalici.
Potrebno? nepotrebno?
Drži da ima stereo veliko limitov.
Nekaj pa le zmore: obstajajo zvočniki, ki pri poslušanju izginejo iz scene, zvok lebdi med njimi in okoli njih v širino in globino. Koherenca zvokov ne izhaja samo iz ožičenja, to znajo še vrabci. Ena lastovka še ne prinese pomladi, ali kako že to gre.. Velja pa tudi obratno - ob prisotnosti množice lastovk tudi če ena manjka...
Če uporabiš (odlične) Anticable za zvočniško povezavo, potem je lahko tudi notranje ožičenje iz enojne bakrene žice.
Doma imam predsatvnike obeh struj: MonitorAudioGold z res debelo srebrno pletenico tudi na visokotoncih in pa Apogee planarce s trdim notranjim ožičenjem. Obema slišno bolj pašejo taki kabli zunaj kot so notri.
Za poslušanje glasbe s studijskim supermixom, težko manipulirane in z na vse načine uničeno koherenco zvokov - nobeni kabli ne naredijo razlike. Rock, pop, reggae, blues, ska, punk, acid ... Donat worry _________________ Carpe Diem |
|
Nazaj na vrh |
|
|
LightBit
Pridružen/-a: Pon Okt 2017 23:11 Prispevkov: 2394 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Sob Jul 22, 2023 12:33 Naslov sporočila: |
|
|
ambasador je napisal/a: | LightBit je napisal/a: | Jaz svoje kar cele pokrijem z grdo kosmato deko ko jih ne poslušam. Sploh se mi ne da ukvarjati z okvirji pa magneti za to. Pa še rad jih vidim med poslušanjem.
... |
odlična ideja: grde zvočnike pokriješ s še gršo deko, tako da ko jih odkriješ, niti ne izgledajo tako slabo |
Lahko so pa zvočniki še grši kot deka. V tem primeru je bolje tudi poslušati pokrite ali v pa v temi.
Meni bi recimo KEF-i zagotovo zveneli bolje če jih ne bi videl. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 6042 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Pon Jul 24, 2023 14:09 Naslov sporočila: |
|
|
LightBit je napisal/a: | ambasador je napisal/a: | LightBit je napisal/a: | Jaz svoje kar cele pokrijem z grdo kosmato deko ko jih ne poslušam. Sploh se mi ne da ukvarjati z okvirji pa magneti za to. Pa še rad jih vidim med poslušanjem.
... |
odlična ideja: grde zvočnike pokriješ s še gršo deko, tako da ko jih odkriješ, niti ne izgledajo tako slabo |
Lahko so pa zvočniki še grši kot deka. V tem primeru je bolje tudi poslušati pokrite ali v pa v temi.
Meni bi recimo KEF-i zagotovo zveneli bolje če jih ne bi videl. |
Zvočnike pokrivati z grdo deko - pomeni večino časa gledati deko - če lahko živiš s tem, potem je okus zelo obrobna stvar.
-------------
Preprosta in odlična rešitev je špužva/poliuretanska pena z odprtimi celicami.
Cizek naprimer. Čelna plošča oblečena v tanko špužvasto prevleko duši odboje in skupaj s povrhnjo/pokrivno špužvo upočasni zvok ki potuje vzporedno s površino čelne plošče. To zelo zmanjša učinke difrakcije (loma zvoka na robovih zvočnika).
https://www.jbc-tech.com/blog/posts/open-cell-closed-cell-foams-keys-to-making-the-right-selection/
Seveda, pri tem spet trčimo na dizajn - kako to narediti, da bo prijetno za oko.
Poleg Cizeka (poln preprostih a učinkovitih trikov) je lep primer stari JR (Jim Rogers), naš @nek-do nekaj ve o tem, glede na to, da je iskal rešitev za obnovo pokrivala:
http://www.mcmullon.com/icollect/hi_fi/jim_rogers/jr_review.htm
Od sodobnikov to uporablja JBL na revival L100 modelu (kockasti motiv na špužvi, ki je tako obnorel navdušence svojega časa). _________________ Carpe Diem |
|
Nazaj na vrh |
|
|
joztom
Pridružen/-a: Pon Jan 2013 11:07 Prispevkov: 1949 Kraj: Ljubljana
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
makra28
Pridružen/-a: Pet Dec 2009 11:07 Prispevkov: 108 Kraj: Skofja Loka
|
Objavljeno: Sre Avg 23, 2023 08:11 Naslov sporočila: |
|
|
Končno sem se z mizarjem dogovoril vse potrebno o izdelavi ohišij. Izbral sem vezano brezo, debelina 18mm, prednja plošča 24mm, brez vijačenja, lepilo Mekol. Zanima me vaše mnenje glede debeline vezane plošče, je 18mm dovolj, ima različna debelina med ohišjem in prednjo ploščo kakšen vpliv? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
LBaudio
Pridružen/-a: Ned Jan 2010 10:25 Prispevkov: 845 Kraj: Ljubljana, SLOVENIJA
|
Objavljeno: Sre Avg 23, 2023 08:54 Naslov sporočila: |
|
|
mogoce bi bilo dobro vkomponirati se kaksne ojacitve na in med stranicami in polepiti ohisje znotraj z damping ploscami. - te ojacitve je treba upostevati pri dolocanju volumna ohisja. _________________ For Fast Moving Concerts
Custom Aeroports
Custom car audio installs
2 X WR setter dBDrag street B - 2005 |
|
Nazaj na vrh |
|
|
LightBit
|
Objavljeno: Sre Avg 23, 2023 10:36 Naslov sporočila: |
|
|
Z nekaj ojačitvami notri (nekako kot je na sliki, ki jo je prilepil joztom) je 18mm dovolj. Najmočnejše mora biti v bljižini basovca, zato se včasih daje debeljšo prednjo kjer je pritrjen. Pomaga tudi za poglobitev da ne štrli ven in daljše lesne vijake lahko uporabiš. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
makra28
|
Objavljeno: Sre Sep 27, 2023 08:38 Naslov sporočila: |
|
|
Končno sem zbral skupaj vse (vsaj upam) potrebne komponente in informacije za finiširanje projekta, veliko ste pomagali z vašimi nasveti in predlogi. Vse skupaj se je začelo s tem originalnim prospektom/načrtom, kjer so podane natančne mere ohišij in načrt kretnice:
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
makra28
|
Objavljeno: Sre Sep 27, 2023 08:46 Naslov sporočila: |
|
|
Zakaj sem se sploh odločil, da obudim te "starine" od zvočnikov. Kot marsikdo od vas sem v tistih drugih časih izdeloval/izdelal SBI1 iz SAMa. Saj veste, kako je bilo, Trst švercanje/iverka/bitumen ...
Slučajno sem pred par meseci naletel na driverje, ki so bili kot novi. Obrobe na basih so bile že (strokovno) zamenjane. Sem si rekel, zakaj pa ne:
Pa še komplet Varioventkov zraven:
Nazadnje urejal/a makra28 Čet Sep 28, 2023 08:05; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
makra28
|
Objavljeno: Sre Sep 27, 2023 08:52 Naslov sporočila: |
|
|
Pa smo pri kretnicah. Kondenzatorji so po skoraj štirih desetletjih še vedno imeli deklarirano kapacitivnost (meritve v labu), a sem jih zamenjal s Cross Cap, pa mi je mogoče malo žal:
Nazadnje urejal/a makra28 Čet Sep 28, 2023 08:06; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
makra28
|
Objavljeno: Sre Sep 27, 2023 08:57 Naslov sporočila: |
|
|
Accessories iz raznoraznih vetrov je tudi zbran:
Za izolacijo bom uporabil silent coat plošče, 2cm filc iz Mengša in pa ovčjo volno:
Nazadnje urejal/a makra28 Čet Sep 28, 2023 08:07; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
makra28
|
Objavljeno: Sre Sep 27, 2023 08:59 Naslov sporočila: |
|
|
Pa smo pri "tišlariji". Vezana breza, 22mm, robovi pod kotom, vse bo brez vijakov:
Nazadnje urejal/a makra28 Čet Sep 28, 2023 08:07; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
makra28
|
Objavljeno: Sre Sep 27, 2023 09:02 Naslov sporočila: |
|
|
Toliko se je nabralo vsega skupaj:
Zdaj, ko mi je Lojze posodil valjček, veselo na delo:
Se nadaljuje ... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
LightBit
|
Objavljeno: Sre Sep 27, 2023 10:32 Naslov sporočila: |
|
|
Super, se že veselim nadaljevanja. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
LBaudio
Pridružen/-a: Ned Jan 2010 10:25 Prispevkov: 845 Kraj: Ljubljana, SLOVENIJA
|
Objavljeno: Čet Sep 28, 2023 08:34 Naslov sporočila: |
|
|
lep projekt,...uzivaj v izdelavi in v poslusanju, ko bodo sestavljeni! _________________ For Fast Moving Concerts
Custom Aeroports
Custom car audio installs
2 X WR setter dBDrag street B - 2005 |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu
-> Do-It-Yourself |
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 Naslednja
|
Stran 3 od 10 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|