Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 5857 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Ned Jan 22, 2023 12:40 Naslov sporočila: |
|
|
LightBit je napisal/a: | To da se da precej enostavno z malo komponentami narediti dokaj dobro zveneč ojačevalec mi je zelo všeč. Vsekakor velik plus za triode.
Žal če hočeš več moči ne gre enostavno.
Zdi se da je to premalo popačenja, razen če je stvar v rahlem klipanju. |
Ja, čutiš 'na vodi' da bi rabil več. Bolj je osiromašen zvok, bolj je zaželjen močnejši štempelj. Višje greš, manj potrebe je po tem. Preprosto in sodoben AudioResearch ima kljub elektronkam dosti nevtralen zvok samo s pridihom, v skoraj podzavestno prisotnem karakterju elektronk. Pomembno je samo da ne 'daje' po nepravilnem, pa nič več. _________________ Carpe Diem |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jernejc

Pridružen/-a: Ned Avg 2008 9:24 Prispevkov: 1044 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Ned Jan 22, 2023 12:44 Naslov sporočila: |
|
|
Oj pozdravljeni.
Nisem več kaj dosti aktiven na forumu, ga pa bolj ali manj redno prebiram.
Tale tema o triodah me je maio predramila, ker imam lepe spomine iz cca 10-15 let nazaj ko sem se igral z 300b in 2a3 lampami.
Z 2a3 sem nekaj poizkušal direct coupled, pa nekako nisem uspel spraviti delovnih točk skupaj...preveč spremenljivk in premalo izkušenj.
Sem potem enostavno ločil stopnje s kondenzatorjem, na drajverski stopnji probal nekaj različnih lamp in konfiguracij...
in našel nirvano.
15 inč faital pro tiste 350-tke, ki jih je Uroš prodajal v Terni (kasneje so jih nadomestile 400-tke) skupaj z 1" kompresijcem in enostavno kretnico je 2a3 pognal na zadovoljiv nivo.
Sem za nekaj časa pospravil svoja dva el34 PP ojačevalca.
Kolega je kasneje od mene odkupil tistega 2a3 ko sem v ene stare velike škatle vgradil njegove legend 1525 drajverje in je skoraj dol padel.
...in potem po toliko letih najdem temo o triodah in 2a3.
Anžetu hvala za temo in ostalim za prispevke.
Spremljam:!:
LP Jernej _________________ Ohm sweet ohm.
Just saw a gold plated optical fibre. Apparently the gold made it sound marvelous according to the salesman. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
anzec
Pridružen/-a: Ned Jul 2014 19:10 Prispevkov: 224 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Jan 23, 2023 10:03 Naslov sporočila: |
|
|
jernejc je napisal/a: | Oj pozdravljeni.
Nisem več kaj dosti aktiven na forumu, ga pa bolj ali manj redno prebiram.
Tale tema o triodah me je maio predramila, ker imam lepe spomine iz cca 10-15 let nazaj ko sem se igral z 300b in 2a3 lampami.
Z 2a3 sem nekaj poizkušal direct coupled, pa nekako nisem uspel spraviti delovnih točk skupaj...preveč spremenljivk in premalo izkušenj.
Sem potem enostavno ločil stopnje s kondenzatorjem, na drajverski stopnji probal nekaj različnih lamp in konfiguracij...
in našel nirvano.
15 inč faital pro tiste 350-tke, ki jih je Uroš prodajal v Terni (kasneje so jih nadomestile 400-tke) skupaj z 1" kompresijcem in enostavno kretnico je 2a3 pognal na zadovoljiv nivo.
Sem za nekaj časa pospravil svoja dva el34 PP ojačevalca.
Kolega je kasneje od mene odkupil tistega 2a3 ko sem v ene stare velike škatle vgradil njegove legend 1525 drajverje in je skoraj dol padel.
...in potem po toliko letih najdem temo o triodah in 2a3.
Anžetu hvala za temo in ostalim za prispevke.
Spremljam:!:
LP Jernej |
Zanimivo je, kako so te triode spremenile marsikatero mišljenje in za marsikoga je bil to konec iskanja nirvane. Ko se ti zazdi, da si našel tisto kar si iskal. V bistvu srečen ugotavljaš, da si šel čez vso to pot in na koncu našel triode. Po mojih izkušnjah so veliki bass driverji obvezni (zakaj - razlago je dal ambasador). Ko so tranzistorji na eni strani dolgočasni, nemelodični, lampaši pa marsikdaj preveč tekoči in lepi, so triode nek sweetspot in za mene je to popolnoma druga veja lamapaša, kot klasični el84, el34 PPli.
Nižje kot greš z močjo, lažje je še dobiti stare lampe in te stare lampe imajo nekaj več. Edina nova lampa, ki se lahko kosa s starimi je EML45, po mojih izkušnjah.
Jernej: sam si lastim dva direct coupled lampaša, don garber 2a3/45 (optimiziran bolj za 2a3) in don garber 45. Super! Takoj pa sem zraven, če bi kdo imel voljo narediti podobnega, z recimo top elementi, trafoti.
Lastim pa si tudi 45 ojačevalce, ki so povezani z kondelci, tudi s povratno vezo je en. Vse zveni super, ampak te direct coupled imajo nek nor občutek za naravnost, kar pri njih cenim. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
anzec
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kalimero
Pridružen/-a: Pon Sep 2008 21:25 Prispevkov: 278 Kraj: Šmartno pri Litiji
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
anzec
|
Objavljeno: Pet Apr 07, 2023 12:50 Naslov sporočila: |
|
|
Živijo, sem ti enkrat pisal, da bi si rad v prihodnje sposodil enega od teh tvojih ojačevalecev.
Bi pa res rad enkrat slišal ojačevalec, kjer 45 (71a, 2a3) lampa poganja gm70 lampo. Recimo Otomon, je sedaj razvil eno direct povezavo za take namene, torej brez uporabe transformerja ali kondenzatorja:
http://soundgate.net/product/MTQ1MA...highend
Če bi se kakšen od vas, ki se dobro spoznate na te zadeve, kdaj bil pripravljen iti v kakšen tak eksperiment bi me rezultat izjemno zanimal. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
habo66

Pridružen/-a: Čet Maj 2010 18:01 Prispevkov: 999 Kraj: Lenart
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
anzec
|
Objavljeno: Sob Apr 08, 2023 11:04 Naslov sporočila: |
|
|
Sem videl, 12k. 😀 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|